Erään yhdysvaltalaisen korkean nimityksen anatomia

Presidentti Biden nimitti eilen Yhdysvaltain Kansallisten terveysinstituuttien (NIH National Institutes of Health) pääjohtajaksi Monica Bertagnollin (s. 1959).  Tohtori Bertagnolli on toiminut NCI:n (National Cancer Institution) pääjohtajana vuodesta 2022.  Monica Bertagnolli – Wikipedia

Bartagnolli on menestyneiden ranskalais-baskilais-italialaisten vanhempien menestynyt jälkeläinen, mainio esimerkki myös suomalaiseen miljööseen.

NIH on wikipedian mukaan merkittävä toimija yhdysvaltalaisessa lääketeollisessa kompleksissa ja hallinnossa: ”Kansalliset teveysinstituutit, jota yleisesti kutsutaan nimellä NIH on Yhdysvaltain hallituksen ensisijainen virasto, joka vastaa biolääketieteellisestä ja kansanterveystutkimuksesta. Se perustettiin 1880-luvulla ja on nykyisin osa Yhdysvaltain terveys- ja henkilöstöministeriötä”.  Kansalliset terveysinstituutit – Wikipedia

NIH tekee omaa tieteellistä tutkimustaan NIH: n sisäisen tutkimusohjelman (IRP) kautta ja tarjoaa merkittävää biolääketieteellistä tutkimusrahoitusta muille kuin NIH: n tutkimuslaitoksille ulkopuolisen tutkimusohjelmansa kautta.

Vuodesta 2013, IRP: llä oli 1 200 päätutkijaa ja yli 4 000 tutkijatohtoria perus-, translaatio- ja kliinisessä tutkimuksessa, joka on maailman suurin biolääketieteellinen tutkimuslaitos, kun taas vuodesta 2003 lähtien ulkopuolinen haara tarjosi 28% Yhdysvalloissa vuosittain käytetystä biolääketieteellisen tutkimuksen rahoituksesta eli noin 26,4 miljardia dollaria.

Epäilemättä tuollaisella monsterilla on merkitystä ja roolia maailman suurimmassa lääketeollisessa kompleksissa.

Pikantin piirteen nimityskuvioon tuo se, että vuosina 2015–2021 tohtori Bertagnolli sai Pfizerilta yli 116 apurahaa, yhteensä 290,8 miljoonaa dollaria. Tämä summa oli 89% kaikista hänen tutkimusapurahoistaan.

Asetelmaa täydentää se, että presidentin esittelymuistiossa ei lainkaan mainita tätä mielenkiintoista yhdenlähteen rahoituskytkentää.  Paikallinen päänörtti TheChiefNerd avasi salaisuuksia. Vahvaa nousua yrittävä mr Robert F. Kennedy Jr. tarttui tilaisuuteen ja kysyy aiheellisesti:

”Valkoinen talo jätti Pfizer-yhteyden pois nimitysilmoituksestaan … Tarkoittaako tämä, että tohtori Bertagnolli on henkilökohtaisesti korruptoitunut? Ei todellakaan. Mutta se tarkoittaa, että hän todennäköisesti edustaa lääketeollisuuden näkökulmia ja prioriteetteja. Näin virastot kaapataan.”

Voimme ajatella tämänkaltaisen nimityksen arviointia omana perehtymis- ja oppimisprosessina, jossa fokus on toisaalta parhaiden voimien liikekannallepanon ulottuvuuksissa ja toisaalta simppelissä kysymyksessä: onko pelikentällä lainkaan relevantteja riippumattomia toimijoita.  Miten olisikaan?  Mutta, silti, voisiko jotenkin edes yrittää, avata ja perustella?

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu