Eräs kommentti siihen onko Yhdysvallat taantumassa, ja selitys miksei ole

*

Käsiteanalyysi, ennuste ja nimi

Hyökkäys on paras puolustus, etenkin jos on itse alakynnessä, ja hyökkää toisen puolen heikkoihin kohtiin. Voi saada naurajat puolelleen, tuskin sen enempää?

*

Kirjaan tähän erään kielelliseen manipulaatioon, siis sievistelyllä vaikuttamiseen, kohdistuvan käsiteanalyysin, joka on myös kritiikki. Tarkoitus on iskeä toisen puolen heikkoon kohtaan, jonka kadunmieskin tajuaa kun sen rautalangasta vääntää. Sitä paitsi kirjoittaja on itse asiasta oikeassa.

Analyysin lisäksi lyhyt kirjoitelma sisältää ennusteen, jonka toteutumista voimme pitää melko relevanttina tai sitten emme.

Lopuksi paljastan aamun kielianalyysin laatijan nimen.

*

Teksti kuuluu näin:

”Valkoinen talo kiistää Yhdysvaltain joutuneen taantumaan.  Seisovat itsepintaisesti kannoillaan, riitelevät omien toimittajiensa kanssa, pudistelevat päätään, suuttuvat, kieltäytyvät vastaamasta selventäviin kysymyksiin siitä, mikä sitten on ”taantuma”.

No, minä voin kertoa sekä Valkoisen talon lehdistösihteerille että amerikkalaisille journalisteille, mitä todella tapahtuu.

Tiedätkö, miten taloudellinen lama päättyi Yhdysvalloissa?  He yksinkertaisesti lopettivat sanan käytön.  Samoin sanan ”paniikki” käytön talouskriisin yhteydessä. 

Ei sanaa – ei ongelmaa.

He luultavasti tekivät saman tällä kertaa: he ottivat ja canseloivat sanan ”taantuma”. 

By the way, ”taantuman” käsite otettiin käyttöön 1930-luvun lopulla, kun Yhdysvallat kokivat jälleen vakavaa lamaa.  Mutta poliitikkojen, valtiotieteilijöiden ja rahoittajien julkinen salaliitto yhdessä teollisuuden kanssa päättivät: poistetaan sana ”lama” pois käyttökierrosta ja otetaan käyttöön yksinkertaistettu termi ”taantuma”.

Vanha temppu kaivettiin naftaliinista ja esiteltiin jälleen.

Aiemmin muuten sanat sellaiset kuin ”taantua” ja ”hidastua” auttoivat amerikkalaisia poliittisia nuorallakävelijöitä selviytymään.

Mutta nyt tilanne on niin katastrofaalinen, että on keksitty ”Putin-vero”, ”Putin-hinnat” jne. Olen varma, että Valkoisen talon pr-työntekijät keksivät vielä jotain a´la ”ulkoinen taantuma” tai ”Kremlin taantumahyökkäys”.

Sitaatti päättyy.

*

Vastaus:

Tämä kielellisen vaikuttamisen kritiikki on niin ilmiselvää pullaa, että sehän ei juurikaan voi olla kenenkään muun kuin naapurimaamme ulkoministeriön tiedottajan näppiksiltä. Tähän vokabulaariseen indoktrinaatiotaikinaan on heitetty pari ihan relevanttia huomiota, mutta kun piiskaajana toimii huikean orwellimaisen maisemoijan pääkuuluttaja, tehot jäävät vaille resonanssia ja kailottava ääni häipyy vaimeten takavasemmalle.

0
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu