Eräs kommentti siihen onko Yhdysvallat taantumassa, ja selitys miksei ole
*
Käsiteanalyysi, ennuste ja nimi
Hyökkäys on paras puolustus, etenkin jos on itse alakynnessä, ja hyökkää toisen puolen heikkoihin kohtiin. Voi saada naurajat puolelleen, tuskin sen enempää?
*
Kirjaan tähän erään kielelliseen manipulaatioon, siis sievistelyllä vaikuttamiseen, kohdistuvan käsiteanalyysin, joka on myös kritiikki. Tarkoitus on iskeä toisen puolen heikkoon kohtaan, jonka kadunmieskin tajuaa kun sen rautalangasta vääntää. Sitä paitsi kirjoittaja on itse asiasta oikeassa.
Analyysin lisäksi lyhyt kirjoitelma sisältää ennusteen, jonka toteutumista voimme pitää melko relevanttina tai sitten emme.
Lopuksi paljastan aamun kielianalyysin laatijan nimen.
*
Teksti kuuluu näin:
”Valkoinen talo kiistää Yhdysvaltain joutuneen taantumaan. Seisovat itsepintaisesti kannoillaan, riitelevät omien toimittajiensa kanssa, pudistelevat päätään, suuttuvat, kieltäytyvät vastaamasta selventäviin kysymyksiin siitä, mikä sitten on ”taantuma”.
No, minä voin kertoa sekä Valkoisen talon lehdistösihteerille että amerikkalaisille journalisteille, mitä todella tapahtuu.
Tiedätkö, miten taloudellinen lama päättyi Yhdysvalloissa? He yksinkertaisesti lopettivat sanan käytön. Samoin sanan ”paniikki” käytön talouskriisin yhteydessä.
Ei sanaa – ei ongelmaa.
He luultavasti tekivät saman tällä kertaa: he ottivat ja canseloivat sanan ”taantuma”.
By the way, ”taantuman” käsite otettiin käyttöön 1930-luvun lopulla, kun Yhdysvallat kokivat jälleen vakavaa lamaa. Mutta poliitikkojen, valtiotieteilijöiden ja rahoittajien julkinen salaliitto yhdessä teollisuuden kanssa päättivät: poistetaan sana ”lama” pois käyttökierrosta ja otetaan käyttöön yksinkertaistettu termi ”taantuma”.
Vanha temppu kaivettiin naftaliinista ja esiteltiin jälleen.
Aiemmin muuten sanat sellaiset kuin ”taantua” ja ”hidastua” auttoivat amerikkalaisia poliittisia nuorallakävelijöitä selviytymään.
Mutta nyt tilanne on niin katastrofaalinen, että on keksitty ”Putin-vero”, ”Putin-hinnat” jne. Olen varma, että Valkoisen talon pr-työntekijät keksivät vielä jotain a´la ”ulkoinen taantuma” tai ”Kremlin taantumahyökkäys”.
Sitaatti päättyy.
*
Vastaus:
Tämä kielellisen vaikuttamisen kritiikki on niin ilmiselvää pullaa, että sehän ei juurikaan voi olla kenenkään muun kuin naapurimaamme ulkoministeriön tiedottajan näppiksiltä. Tähän vokabulaariseen indoktrinaatiotaikinaan on heitetty pari ihan relevanttia huomiota, mutta kun piiskaajana toimii huikean orwellimaisen maisemoijan pääkuuluttaja, tehot jäävät vaille resonanssia ja kailottava ääni häipyy vaimeten takavasemmalle.
Taantuma:
”Taantuma määritellään makrotaloustieteessä usein tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämän määritelmän mukaan puoli vuotta ilman talouskasvua tarkoittaa siis taantumaa.”
by Wikipedia.
Ilmoita asiaton viesti
”
Taantuma:
”Taantuma määritellään makrotaloustieteessä usein tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämän määritelmän mukaan puoli vuotta ilman talouskasvua tarkoittaa siis taantumaa.”
by Wikipedia.
”
Taantuma tarkoittaa juurikin tuota, minkä määritelmän olet laittanut.
…
Sen takia esim. wikipediassa määritelmää on menty muuttamaan ja kaikki editointi muutoksen jälkeen on kielletty, koska tuo alkuperäinen määritys ei ole ollut tarpeeksi suotuisa joillekin tahoille.
”The recession debate is so intense that Wikipedia has blocked new users from editing its recession page because people keep changing the definition”
https://finance.yahoo.com/news/recession-debate-intense-wikipedia-blocked-193613969.html
Uusi määritlemä menee suurinpiirtein näin.
”… it’s not officially a recession until the non-profit National Bureau of Economic Research says it is.”
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on nähtävä:
ArvoPaperi AP/Rono Nihtinen, eilen 28.7.2020:
”Yhdysvaltojen talous supistui yllättäen toisella vuosineljänneksellä – Taantuman tekninen määritelmä täyttyi”
Link:
Yhdysvaltojen talous supistui yllättäen toisella vuosineljänneksellä – Taantuman tekninen määritelmä täyttyi | Arvopaperi > https://www.arvopaperi.fi/uutiset/yhdysvaltojen-talous-supistui-yllattaen-toisella-vuosineljanneksella-taantuman-tekninen-maaritelma-tayttyi/d98fb79b-b171-4db9-90c7-3dd9ef66cb7f
Ilmoita asiaton viesti
By the way, samainen taho ilmeisen ylpeänä eilen ilmoitti:
”We opened a new section on the website of the Foreign Ministry. It talks about the persecution of Russian media by liberal regimes. We plan to update the data every month.”
Ilmoita asiaton viesti
RF:n UM:n tiedottaja eilen, – laitan tämän kun kerran aloitin.:
”Vladimir Lenin created Ukraine,
Lenin Vladimir destroyed it.”
Original:
”Владимир Ленин Украину создал,
Ленин Владимир разрушил.”
Siis:
Vladimir Lenin loi Ukrainan,
Lenin Vladimir tuhosi sen.
Ilmoita asiaton viesti
Epädemokraattinen puolue koittaa vääristellä termit uusiksi, koska vaalit on kohta ja halutaan hämätä äänestäjät. Epädemokraattinen puolue pelkää, että ihmiset eivät äänestäisi heitä joe bidenin epäonnistuneen politiikan johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan kaukaa haettua. Jerome Powellin nimitti FED:n pääjohtajaksi Donald Trump. Powell kelpaa molemmille puolueille, mikä lienee harvinaista USA:ssa.
”Fed Chair Powell recently said he did not believe the US was in a recession and pointed to strength in the labour market. source: U.S. Bureau of Economic Analysis”
Ilmoita asiaton viesti
https://www.arvopaperi.fi/uutiset/yhdysvallat-ajautui-tekniseen-taantumaan-korot-laskussa-sijoittajien-sulatellessa-powellin-lausuntoja/1a6f9247-9c71-4f5e-9c90-ca334bd34601
Maksullinen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Viittasin siis tuolla ”kaukaa haetulla” Luoman esittämään demokraattipuolueen termien vääntelyyn. Powell ei ole demokraatti.
———-
Euroalueen data on osin ristiriitaista.
Linkkaamastasi AP-uutisesta:
”Euroalueella julkaistiin myös synkeää talousdataa, kun kuluttajaluottamus putosi mittaushistorian alimpaan arvoonsa -27,0 pisteeseen.
Euroalueen talousluottamus puolestaan vajosi alimpaan arvoonsa sitten helmikuun 2021. Luottamus laski sekä teollisuudessa että palvelualoilla.”
Toisaalta sekä inflaatio että kasvu ylittivät odotukset.
https://www.msn.com/en-gb/money/other/eurozone-growth-accelerates-despite-stagnation-in-germany-%e2%80%93-business-live/ar-AA105zYK
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä indikaattoreiden ristiriitaisuus kuvaa käännettä. Takana historia eli odotukset ylittänyt kasvu ja inflaatio, mutta merkkejä tasaantumisesta. Edessä lähitulevaisuus eli romahtanut kuluttajaluottamus.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin minustakin.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme todella uutta kansainvälisen talouskriisin odotusta. Mikään aikaisemmin koettu ei täysin stemmaa tähän, koska unic situation. Mehän olemme ihan omin kätösin rakentaneet tämän ”mielenkiintoisen virityksen”, joka nyt väistämättömällä luonnonvoimaisuudella tietenkin laukeaa.
Se toisaalta ratkeaa saumoistaan, sieltä ja täältä. Ja toisaalta vain odottaa, mistä kohtaa kunnolla paukahtaa. Mielestäni ei tarvitse olla fantastikko eikä hupsu nähdäkseen, mitä tapahtuu.
Elämme siis tulevan ”kaikkien kriisien isoäidin” varhaisvaihetta, mutta niin, että tauti on alustettu kauan sitten, pitkän ajan kuluessa erilaisin laastaroinneilla ja tilanneratkaisuilla, jotka kaikki – kumma kyllä – vain ovat ladanneet dynamiittia PCWE-tilanteen sisään. (Kylmän sodan jälkeisen vapaan yhteisen markkinan rakenteeseen).
Nyt, jos koskaan, ei voi sanoa, että katastrofi tuli sukkasillaan: se astelee kovilla steppikengillään finanssien katedraalin kivilattialla. Vain kuuro voi olla kuulematta.
Ilmoita asiaton viesti
En malta olla maalaamatta lisää kummituksia seinälle:
Olemme kokemassa yhden diktaattorin masinoimaa kriisiä; Putin asevoimineen ja raaka-aineineen on kurkussamme kiinni.
Kummitus on Kiina, jossa toinen diktaattori, Xi Jinping, on järjestänyt itselleen elinikäisen rajattomana vallan ja voi tilanteen vaatiessa ryhtyä hyökkäämään. Ei ammuskelemaan ohjuksilla, vaan tekemään lopun elintasostamme.
Tämän päivän Helsingin sanomatkin kiinnitti asiaan huomiota. Ei tarvitse kuin hieman käännellä päätään, niin havaitsee Kiinan hallinnan länsimaiden taloudessa. Osa strategisista raaka-aineista, suuri osa niiden jalostuksesta ja suurin osa teollisuustuotteista komponenteista ja erityisesti korkean teknologian tuotteista on maapallolla Kiinan käsissä. Omistukset ovat kovaa vauhtia liukumassa Kiinalle. Tämä kokonaisuus yhden henkilön ja hänen johtoryhmänsä käsissä sisältää paljon tehokkaamman asevalikoiman kuin Venäjän energia.
Onneksi niin kauan kuin emme haasta Kiinaa, ei Kiinan hyödytä keskeyttää itselleen hyvää kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on asia. Keskeisten tuotannontekijöiden komponentit ja rakenteet valmistusaineksineen ovat laajasti ja kattavasti Kiinan käsissä.
Vuosia ihmetellyt ja kysynyt (täälläkin) miten sokea Muu Maailma on, eikä havahdu minkäänlaisiin asillisiin vastaponnistuksiin saadakseen osansa näistä tulevaisuuden tekijyyden perusaineksista?
Ei vain kiinnosta.
Toden totta: Länsi on kohdistanut fokuksena vääriin kohteisiin. Se on tehnyt kerraassaan fataalilla tavalla vääriä asioita. Unohtanut ja jättänyt huomioimatta olennaisia, tärkeitä kohteita. Se on itse mahdollistanut Kiinan riennon maailman hegemoniksi, ja tärvellyt niin tehdessään oman tulevaisuutensa.
En ryhdy luettelemaan raaka-aineita, alueita, aiheita, kehittämiskohteita etc. jotka olemme jättäneet panoksitta ja Kiina – tuo hiljainen jättiläinen – on kaikessa rauhassa, kilpailutta ja rajoituksitta saanut toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se Venäjän talous:
”Venäjän talouden odotetaan edelleen supistuvan voimakkaasti tänä vuonna, mutta hieman lievemmin kuin alkuvuonna odotettiin.
IMF nosti uutta ennustettaan kaksi prosenttiyksikköä huhtikuun ennusteeseen verrattuna.
Pankeista JPMorgan nosti oman ennusteensa jopa -3,5 prosenttiin heinäkuussa aiemmasta arviostaan, joka oli -5 prosenttia.
Ennusteen nostoon on vaikuttanut etenkin öljyn hinnan nousu ja venäläisöljyn kysynnän jatkuminen. Myös työmarkkinat ovat pysyneet vakaina ja yksityinen kulutus suhteellisen vahvana tilanteesta huolimatta.
Sota ja sanktiot tulevat kuitenkin ennusteiden mukaan vaikuttamaan Venäjän talouteen myös vuonna 2023, jolloin BKT:n odotetaan yhä supistuvan.”
Lähde: Bofit, tuorein eilen 28.7.2022;
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2022/vw202230_3/
Ilmoita asiaton viesti