Euroopan Unionin covidrokote skandaali – ja Suomi

Euroopan Unionin covid-skandaali – ja Suomi

Covid-19 -rokotuksista:

Eilen maanantaina ilmoitettiin, että Israel (9,5 miljoonaa väkeä) on rokottanut jo viikonloppuun mennessä miljoona (1 M) asukastaan! Se on siis circa 10 % populaatiostaan.

Tehokasta toimintaa!

Obs.: Tietysti Israel ja Länsimedia unohtaa tehokkaasti mainita, että Israelissa asuvat palestiinalaiset ovat tietysti rokottamatta..

Israel koronarokotteiden kärkimaa maailmassa – neljännes väestöstä rokotettu tamikuun loppuun mennessä – Suomen Uutiset

*

Länsimaista johdossa viilettää – Iso-Britannia! Johnsonin väitetysti ”tärvelemä” maa haluaa näyttää:

Viikko ennen joulua ilmoitetusti (16.12.2020) Britannia oli rokottanut jo 168.000 henkilöä. Eilen ilmoitettiin miljoonan rajan paukkuneen. Lisää pesee, uusi versio hyväksyttiin pikaisesti käyttöön.

EU-maista Suur-Saksa (80 M asukasta) on odotetusti kärjessä: eilen ilmoitettiin 240.000 saaneen käsivarsikäsittelyn.

Ranskassa presidentti raivoaa: uuteen vuoteen mennessä vain 516 ihmistä pistetty! Merde..

IS/Katriina Mäkelä, 4.1.2021; Ranskan presidentti raivoissaan koronarokotustahdin hitaudesta (iltalehti.fi)

Ranskan hallitusta painostetaan kiihdyttämään Covid-19-rokotusten tahtia. Myös presidentti Emmanuel Macronin kerrotaan olevan raivoissaan rokotusten edistymisen hitaudesta.

Vasta vain runsaat viitisen sataa ihmistä oli saanut koronarokotuksen Ranskassa uuteenvuoteen mennessä. Rokotukset alkoivat tapaninpäivän jälkeisenä arkipäivänä.

Ranskan tahti on toden totta hidas, jopa Suomeakin hitaampi, jos sitä verrataan vaikka Saksan [>] 200 000:een ja Britannian miljoonaan rokotettuun.”

*

Suomessa rokotettu pari päivää sitten, mitä se oli 1767?

Huono, huono. THLn mukaan viime viikolla (viikko 52) Suomeen saapui 40.000 rokoteannosta.  Siitä siis oli eilen pistetty n. 3 %.  Seuraavia annoksia odotetaan kuin lapsi joulupukkia. Koskahan se tulee, ja paljonko se antaa?

 

Katso esim. Risto Murto, 2.1.2021: ”Pohjoismaista Tanska näyttää ottaneen nopeimman startin rokotuksiin. Eiliseen mennessä n 30 000 rokotettu. Suomi vajaat 2 000. Ruotsin tilastot tunnetusti tekemättä.”

Risto Murto Twitterissä: ”Pohjoismaista Tanska näyttää ottaneen nopeimman startin rokotuksiin. Eiliseen mennessä n 30 000 rokotettu. Suomi vajaat 2 000. Ruotsin tilastot tunnetusti tekemättä. https://t.co/TXsdCo9u5t” / Twitter

Nyt viimeksi THL ilmoitti ympäripyöreästi 5.000 henkilöä rokotettu.  Tanskassa lienee jo 100.000 puhki. Tyypillistä näyttää nyt olevan tarkkojen, ajantasaisten numeroiden pihtaaminen. Kuka on käskenyt tällaisen menettelyn?

Jos kaikki järjestelmät olisivat OK, niin saisimme THL:n sivuilta lukea sekunnintarkat reaaliaikaiset Suomen rokotelukemat. Tiedot kaikista rokottavista yliopistollisista pistospaikoista tulisivat tunnilleen ajoissa ja oikeina. Helppoa, jos niin halutaan, ja pystytään. Samoin päiväluvut kaikista maailman rokottavista valtioista.  Mikään ei ole nyt tärkeämpää, kuin rokotukset ja niiden eteneminen. Toiseksi tärkeintä on rokotteiden saanti, hinta ja sopimusehdot. Ovatko jälleen jotkin puusilmät olleet kuittaamassa Suomen diilejä, kovasti siltä haiskahtaa.

*

Nyt olisi (taas) tarvittu sitä presidentti Väinämöisen esittämää ”nyrkkiä”, joka olisi jo kesästä lähtien tehnyt selvät sapluunat rokotusta varten; erilaiset versiot erilaisille rokotemalleille niiden tunnettujen parametrien mukaan, mitä niihin liittyy. Nyt kuulemma vasta rokotepaketin jo saapuessa alettiin pohtimaan ja planeeraamaan, miten rokotetaan. Ai että! Ja toisen selityksen mukaan ei saatu rokottavaa henkilöstöä joululomilta vastaanotolle! Ei voi olla totta. Marin oli se, joka torjui tämän korona-yliesikunnan, ihan ideologisin ja kokoomus-allergisin perustein.

*

Koko läntinen Eurooppa sutii nyt ja pahasti.

Aiheellisesti puhutaan jo skandaalista.

Demokraatti kirjoitti tunti sitten:

”Euroopassa odotettiin maanantaina kuumeisesti Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöstä lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen mahdollisesta käyttöluvasta. Sitä ei kuitenkaan saatu, ja viraston lääketieteellinen komitea ilmoitti keskustelujen asiasta jatkuvan keskiviikkona.”

Linkki: Demokraatti, 5.1.2021; ”Tämä on skandaali” – Modernan koronarokote ei saanut vielä käyttölupaa EU:ssa | Demokraatti.fi

Se on jo aika paljon, kun pääministeripuolueen lehdeksi mielletty Demokraatti otsikoi etusivuartikkelinsa:

” ”Tämä on skandaali” – Modernan koronarokote ei saanut vielä käyttölupaa EU:ssa”

*

Korona-pandemia ja erityisesti nyt sen nujertamiseen tähtäävä rokotuskampanja on koetinkivi koko Euroopalle, – koko maailmalle.  Miten Eurooppa selviytyy? Kuka tai mikä on porukan mätämuna?

Väitetysti kaikki suurpaineella nyt tuotetut ja markkinoille sertifioidut rokotteet ovat turvallisia. Testein ja tutkimuspääoman voimin sanotaan todetun, ettei niissä ole normaalien sivuoireiden lisäksi ”sudenkuoppia”, eli unitaudin tai muunkaan elinikäisen ongelman aihioita. Sitä paitsi edellinen pandemiarokote ei aiheuttanut narkolepsiaa, vaan tunnetusti jo alkujaan olemassaolleista alttiuksista jotkin laukesivat tuossa yhteydessä. Rokotteen, niin silloisen, kuin ilmoitetusti nyt käsillä olevan Covid-19 -rokotteen hyödyt ovat moninkertaiset haittoihin nähden. Siispä toimeksi.

Mistä EU:n ongelmat johtuvat? Tullaan järjestelmän perustaviin ongelmiin, nämä ovat järjestelmään elimellisesti, orgaanisesti liittyviä ongelmia. Vanha väsynyt Eurooppa, laiska kissa, byrokratian ja päällekapaloidun säädösmeren luovuutta ja dynamiikkaa kahlitsevat vaivat. Eurosklerosis, kaikessa mitassaan. Ranskalainen byrokratia Brysselin linkoamana ja taikinoimana, kauttaallisesti. Kallis laahus, vaikea vankila.  Varsin ennakoidusti Ranska kukoistaa juuri tällä rallipätkällä.

Saksa on itsenäisempi, Britannia uhmakkaan draivisti.

*

Mitä tekee Suomi?

Kuten jo varhain kirjoitin, Suomi lähti innolla – aivan oikein – mukaan rokoteralliin. Mutta millä ehdoilla? Oletteko kuulleet sopimuksen (lue: sopimusten) sisällöstä? Oletteko nähneet kopioita papereista. Niitä on varjeltu kuin pispalan plikka parastaan. – Siis: jos joku tietää Suomen rokote-sopimusten sisällöistä ja ehdoista jotain, pyydän ilmoittautumaan ja kertomaan.

On ollut epäiltävissä, että tässä Suomi on jälleen tehnyt aivan sokkotreffit, tuon älyttömyyksien ennätyksen, koronan varjolla tehdyn elvytysrahoituksen tapaan!  Suomella oli jotain uloslausuttuja tavoitteita, varsin pyöreitä ja varsin flexiibilejä; kunhan hyväksynnät tulevat ja tuotanto alkaa pyöriä, saamme jotain ja ehkä jotain, jonka mukaisesti edetään.

Kuuluisan ”Neljän paidan sopimuksen” tapaan Suomi meni tekemään sitovat ostosopimukset ja osakkuudet ilman, että sitoi hintaa, maksuposteja ja toimitusaikatauluja millään tavoin tuotantolukuihin. Myyjän markkinat. No, niinhän ne ovat. Israelin sanotaan ostaneen +40 %:n hinnalla kansainvälisiltä myyntipörsseiltä/jättikonglomeraateilta ne >miljoona jo pistettyä rokotetta, ja ne vielä pistämättömät 8,5 miljoonaa rokotetta + muutaman ajan päästä rullaavan II-rokotevarmenteen edellyttämät toiset 9,5 miljoonaa (tai jos tyydytään 75 prosentin peittoon, noin 7 miljoonaa kaksoisrokotetta)!

Rokotteen käypää – ja toteutunutta – maailmanmarkkinahintaa ei ole missään pörssissä tarkalleen ilmoitettu! Hyvin kuvaavaa sinänsä. Jos olisi kyse kullasta, bitchkoinista (hinta noussut 3x vuoden 2020 aikana!) tai vaikkapa raudan tai nikkelin – tai öljyn – markkinahinnasta, se kerrottaisiin avoimesti ja julkisesti.  Tietäisimme, aivan kuten dollarin päivähinnan eri valuutoissa. Mutta kuka tietää eri tuotantoyhtiökompleksien tuottamien rokkotteiden päivähinnan. Jouluna 2020? Uutena vuotena 2021, ja tänään ja huomenna ja joka päivä tästedes? Eipä taida käsiä nousta.

Olen kuullut ja lukenut perin monta hintaa Covid-rokotteelle tässä mennä viikkoina. Se taitaa olla – no, sanotaan muotoiluna, flexiibeli. Eli hinta vaihtelee ostajan, määrän, aikataulun, ja olennaisesti maksuaikataulun mukaan. Markkina taitaa pyöriä olennaiselta osaltaan etumaksu-periaatteella? Mutta emme pääse yli emmekä ympäri siitä, että kyseessä on mitä alastomimmassa muodossa ”rokotemarkkinasta”.  Markkinoilla markkinahinta muodostuu markkinoilla, markkinamekanismien ja markkinavoimien mukaisella menetelmällä.

Sitä paitsi:

EU:n kimppaostot ja muut kimppasopimukset ovat tyylisiään. Suomi maksaa, rankimman mukaan, mutta saa jämiä, ja siksi vain murto-osan siitä, mitä on ”annettu ymmärtää”. Viime kädessä Bryssel (lue: suuret EU-maat) ajavat rokotevankkurit toimimaan urissa; paljon rokotetta sinne, missä paljon civid-kuolleita, paljon tehohoidettavia, sinne missä paljon sairastuneita, paljon potentiaalisia tartunnan saaneita, suuria murheita. Suomi häviää tässä kaupassa kaikin tavoin, terveyden ja euron hinnalla, mutta lohdutuksenamme olkoon sama, kuin elvytyspaketissakin: kun Eurooppa voi hyvin, myös Suomi saa murunsa siitä hyvästä. Meille tulee lopulta vain kuolleiden mukaisessa suhteessa rokotteita. Universaalisti se saattaa olla oikein ja hyväkin, mutta maksajalle ei.

Suomi maksaa ja puristaa kätensä nyrkkiin. 

Tämä on minun skenarioni tämän hetken tilanteesta. Muuten en mitenkään pysty järkevästi ymmärtämään, miksi Suomi ajoi rokote-vaiheeseen näin sammutetuin lyhdyin ja olemattomin suunnitelmin, tehtäväjärjestelyin. Suomen täytyi tietää jo varhain syksyllä – salaisen lisäpöytäkirjan tai yleisen välipuheen tasolla – anywei, mutta tiesi kuitenkin, ja siksi tämä valssi meni näin. Taas kerran.  Jossain joku sanoi, että saamme olennaisesti vähemmän ja hitaammin, järjestäkää homma siltä pohjalta, ymmärretty?  Muutenhan Suomi olisi ollut valmis: tarpeelliset joululomat peruttu rokoteväeltä, kohdeväestö aikaa sitten kartoitettu prioriteettiperusteisesti; kännykkäkutsut ja varmistussoitto soineet kinkunsyönnin lomassa.

Meilläkin olisi tuossa tilanteessa, hyvällä suomalaisella valmistautumisella, rokotettu nyt jo 10 % väestä, eli about 500.000 ihmistä. Ihan kuin Israelissa.  10 % tässä tilanteessa ja asiassa on paljon, se on hyvä.

Mutta mistä rokotteet? Mistä rahat?

Ennakoitavissa oli, ja niin näyttää käyneen: markkinat ratkaisevat. EU ja yksittäiset jäsenmaat voivat tehdä vaikka minkälaisia yhteishankintasopimuksia, mutta EU ei määrää markkinoita. Konglomeraatit myyvät sinne, missä paras hinta ja menekki. Isot saavat isot ja maksavat omistaan. EU on vain sateenvarjo, ja vielä varjo joka vuotaa jokasaumasta. Aivan kuten elvytyspaketissa. Mikä estää hankintapaketin toimijoita tilaamasta omiinsa isot erät ja pienet nuolevat näppejään.  Salaisiksi jääneissä yhteishankintasopimuksissa on jonkun suomalaisen nimi, mutta kenen, ja millä ehdoilla? Siinä tutkivan journalismin haaste.

”Hyvään pyrittiin, mutta lopulta kävi niin kuin meille aina” (Tshernomyrdinia vapaasti mukaillen)

Näin ei kerrotusta syytä käynyt. Kävi toisin.

*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu