Finanssitalouden dikotomia – kaksi erilaista euroa

Finanssitalouden dikotomia 12.10.2021

*

Avansana dikotomia;

Dikotomia (kahtiajako tai kahtiajakautuneisuus) tarkoittaa kohteiden kahtiajakamista sen mukaan, onko niillä jokin ominaisuus vai ei.< Wikipedia.

Esimerkkejä filosofisista dikotomioista ovat todellisen ja näennäisen, tiedon ja luulon, äärettömän ja äärellisen, muuttumattoman ja muuttuvan, Jumalan ja ihmisen, hyvän ja pahan, hengen ja aineen sekä välttämättömän ja satunnaisen dikotomiat. < Tieteentermipankki.fi

Empiria: Kaksi erilaista euroa, pulska veli ja laiha veli. Tunnustele taskuasi, onko se tyhjää täynnä, laihoja veljiä, vai pursuileeko runsaus siellä, pulskien veljien hymynaamatko väikkyvät? Nyt näyttää, että pulska jalli [velka-€] juhlii ja hihkuu, mutta tulee päivä, jona laiha veli [tosi-€] astuu näyttämölle ja kiljaisee. Joskin tämäkin Sinulta viedään pois, kattamaan tappioita. Tokikin, tokikin jokikinen.

*

Katsaus menneeseen, vieraaseen

CCCP:n sanatorio- ja transitiovaiheessa kannattavinta oli [neuvostoliittolaisen apulaisministerin lausuman mukaan, lausuttu Kostamuksessa] kuljetus. Kamtsatkalta Kuolaan tai Kuolasta Kamtsatkalle, tai mistä mihin vain: ei maksanut mitään. Transiitiolle, tavaroiden, ihmisten, papereiden ja pelisääntöjen kuljettamiselle ei ollut momentti. Ei hintaa. Kätevää, mutta kestämätöntä. Oli hinta vain hyödykkeelle, mitä se ikinä olikaan, vapaana käteen perillä. Kannatti vekslata, rahtikirjatkin konvertoitavissa, vastaanottajasta puhumattakaan. Nythän me sen tiedämme, silloin kyllä aavistimme: Mikä Pelin Paikka. MPP. Eikä mikään tyttökuoro, viehättävä, vaan peluriliiga, armoton. Neuvostoliiton – ja neuvostoliittolaisten kansalaisten – kansallisomaisuuden jakopeli ei käynnistynyt Jeltsinin aikaan, vaan jo hänen kunnioitetun edeltäjänsä toimikaudella, kiihtyvällä vauhdilla, kasvavin panoksin, yhä mielettömämmin ”voitoin”. Oikeastihan se ei ollut voitto, koska ei todellista kilpailua ollut, oli vain suora ryöstö. Otto, ilman tiliveloitusta. Otto ilman pakkoa. Systeemi ja peli salli sen.

*

Kyllähän me papit niin nauroimma. Kolmekymmentä vuotta, ensin ulvontanaurua, sitten väsymyksen ja kyllästymisen myötä yhä symbolisempaa, mutta aina yhtä nenävartta katsovaa, melkein teostraattista hymähtelyä. Ne noi ne nyt. Me ikinä, eihän me.

Tietysti isoin järjestely tehtiin vuosituhannen tällä puolen. Kun oli järjestäjät, järjestäjät ja järjestäjien ohjausmekanismi; kerroksinen sistema. Olemmehan me perillä koulutuksen tässä vaiheessa: kun keisari hovinsa järjesti,  hovi keisarinsa. Synergiaeduin silasi, työnjaon mahtavan.

*

Me uskovaiset, lujat uskossa

Me uskomme selityksen, jonka mukaan sig. Draghi rauhoitti meren mylvivän, eli markkinat. Mytologiassa tunnemme kuninkaan joka tyynnytti myrskyävän meren, väärään aikaan riehuvan, mutta tarvitsi taltuttamiseen ruoskat, kokonainen armeijakunta rannalle, ruoskimaan merta, tuota rannallista hirviötä.

Draghi lannisti finanssien rannattoman, neliulotteisen meren pelkällä sanan voimalla.

Tämä on nykymytologiaa, uskossa lujina siitä lähdemme empimättä lainkaan työnnämme pyrimme vesille [velkakirjoin lastatun, tursuavana, vettä viistäen] ja laskemme vapaasti, helposti, kevyin sieluin. Pakkohan tästä on kirjoittaa, jospa tämäkin blogi joskus liitettäisiin myöhempien aikojen mytologioiden isoon kirjaan, sen epäuskoisten opponenttien osastoon?

Alussa sana. Mahtava. Että sanalla myrsky raivoava tyyntyy, lopettaa vihan pelon tuhon. Mikä maaginen sana. Ja yksi mies laskee suustaan tämän arvokkaan sanan. ”Ihmemies Italiasta”, sanoi Sixten Korkman, mies viisas menneisyydestä.

Todesta otamme tarinan tämän. Omamme.

*

Pelot monet

Ne pelkäävät maailman kuumenemista.

Minä pelkään maailman jäähtymistä.

Joka johtaa kaupankäynnin kiihkon viilentymiseen, jäätymiseen, lopulta.

Jäämiehiä kaikki. Pian.

Mummo ei kohta jaksa enää polkea rukkia ja rukki kun ei pyöri, poksahtaa.

*

Nordean yhtiökokous 2021

”Vuoden 2021 varsinainen yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 0,72 euron varsinaisesta osingosta (0,33 euroa tilikaudelta 2019 ja 0,39 euroa tilikaudelta 2020), joka maksettaisiin syyskuun 2021 jälkeen. Osingon täsmäytyspäivä on 5. lokakuuta 2021 ja aikaisin mahdollinen maksupäivä on 12. lokakuuta 2021.”

*

Blogikommentaattorin, monen tunteman, sanoin pakko kysyä: ”Onko se pankki noin voitollinen? Ei, varmasti ei.  Mutta keskuspankki on. Ja EKP antoi luvan nostoihin. Miksi? Yhtälön juuri on oikein laskettu. Soliditettiluku sallii kiskoa fyrkat ulos jos omistajia lystättää. Vaikka odotan vielä viranomaiskieltoa nyt viime hetkellä, kävisi kuin Alibaban Jack Ma´alle.”

Turha toivo. Ettäkö viranomaiskielto? Turha toivo.

Hyvät ihmiset, kansalaiset, verojen ja maksujen ja velkojen maksajat! Saanko esitellä Maailman Valtiaan: Keskuspankin. Se tekee rahat. Se jakaa rahat. Se avaa hanat. Se ”antaa luvun nostoihin”. Se hallitsee meitä. Kyllä on mahtaja mahtava, ei sille kukaan mitään voi.

Draghin [pääjohtaja 2011-2019] haamuhenki leijuu Euroopan keskuspankin yllä.

Hän sanoi sanansa. ”Hinnalla millä hyvänsä”. Hyvä hintahan sille tuli. Se vain maksetaan viipeellistettynä, mutta maksetaan, konfiskoituneen otannan kautta. Sanoi sanan, mahtaja suuri. Häneen Eurooppa vannoo, vannoi vuosikymmen sitten, tekee sen yhä tänään.

Turhaanko ne Saksinmaalla vaivaa näkevät [liittokanslerin vuoksi] kun [unioni-]keisari on jo otettu ja istuu yhä, vaikkei istu valtakunnassaan, vaan on laskeutunut roomalaisten joukkoon, elkää nyt ihmetelkö jos Italiaa siunataan nyt, rahassa ja hengessä. Noin isoa suurtekijää ei voi syntyä kuin kerran vuosituhannessa, mutta niinpä hänet muistetaan yhdenlauseenmiehenä. Miehenä, joka avasi ja päästi, sitoi ja piti.

Me kannamme kovin huolta ja näemme vaivaa naapurimme puolesta, Venäjän keisari askarruttaa Ilta-Sanomia illasta iltaan – ja puolta kansaa, mutta mitä ne arvelevat omasta keisaristamme, valitsematta otetusta, äänestämättä annetusta, salatusta mutta niin näkyvästä, nimettömästä mutta avaintahojen tuntemasta, omasta pojasta, Draghista? Ei järjen sanaa. Aivan kuin Haanpää pääkaupunkiturneensa suvantovaiheessa, kysyttäessä, mitä te puhuitte kun koko jumalan yön valot paloivat ja pulina kävi, tämä Kiviniemen sotamies sanoi sanasen, virkkoi totuuden: Ei järjen sanaa.

*

Ihan kuin auguuri, suuri tuntematon js sanoo: ”Pankki voi jakaa realisoimatta realityssä, laskennallisia mukatuloksia, mukavoittoja – toisin kuin aidot asioita tuottavat firmat”.

Elämme totisesti paikassa nimeltä ”Shared World”. Mikä monimielinen ilmaisu, totinen, jakomielinen. Monta maailmaa, missä sinä armas lukija elät? Miltä se noin niin kuin tuntuu?

Jaettu maailma. Rahan dikotomia. Rahat on jaettu, pantu jakoon. Rahat on jaettu, toisissa on vesileima, toisissa pelkkää vettä. Avaan laihan lompakkoni ja lasken: seitsemän MDrahgia, siististi omistuskirjoitettuina, tähtilipun alla. Tunnen kummaa huimausta.

Miten tämä kaikki on mahdollista?

Wikipedia: ”Vuonna 2012 Forbes nimesi Draghin maailman kahdeksanneksi vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi.” – he eivät vielä nähneet sitä mitä me nyt näemme.

Kaikki on annettu keisarille, kaikki keisarin, vaikkei kuulu, eikä saa. Ei Jeesus tätä kyllä tarkoittanut kun sanoi sanan: Antakaa keisarille mikä keisarin on. Keisarille kuuluu vain keisarin oma, ja sen päälle sovelias määrä valtaa, mikä on ominta omaisuutta mutta vain yhteiskuntasopimuksen nojalla ja avulla annettua. Sitä ei voi ottaa pois, paitsi kun painopiste muuttuu, toisinsanoen paradigman muutos. Se on kyllä lähellä, mutta silti.

Miten voi yksi  mies saada tuollaisen vallan. Tietysti valtiot ovat heikentyneet ja heikkoja, ja heikotustaudissaan jatkavat valitsemallaan tiellä, mutta uskoisi – ja tällaisena tuomaanakin toivoisi suorastaan – että Eurooopan unionilla olisi jotain valtaa, mutta kaikki on annettu virtuaaliselle, kasvottomalle keskuspankille. Jos ei Keskuspankkia olisi, se olisi pakko keksiä, muutoin ei tällainen vallankeskitys olisi mitenkään mahdollinen, ei käytännössä, eikä etenkään teoriassa.

Tarvittaisiin Jacob Södermannin tapainen mies melomaan Airistolle ja katsomaan Euroopan auringonlaskua ja pohtimaan:

”Ei tätä mikään kunnallisjärjestö ole luonut”.

Ei tätä mikään komissaarivirasto ole luonut.

Ei tätä mikään valtiollinen instituutio eikä unioni ole luonut.

Jumala se, joka tämän on luonut, iso jumala. Mutta että se onkin kasvoton, vaaleillavalitsematon, politiikasta riippumaton, hallitusten ohjailusta irrallaan oleva EKP, niin johan on ihme ja kumma. [EKP ei ole hallituksista riippuvainen, eihän tokikaan, koska se on luotu ja korotettu hallituksista riippumattomaksi, politiikan ylä-, ulko- ja ympäripuolella olevaksi elimeksi. Hallitukset ovat EKP:sta riippuvaisia.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Senkun haet Keskuspankista lisää.

*

Ehtii vielä realisoida ja karata, rahoineen. Katsokaa pörssiä.  Katsokaa: kun ei ole, hae pankista!

Tosi on.

FOB-ehto: Free on Bank.

Tiistaina, määräpäivänä, ne jakavat aikaisimpana mahdollisena maksupäivänä tiistaina 12. lokakuuta 2021 peräti 2,9 miljardia euroa, ja sittemmin pääomanpalautusta kaksi. Se siis siirtyy pois pankista, komeasta.  Miten globaalin pandemian vuosina ja kärsimysten aikana jokin firma voi ”tuottaa” noin paljon mammonaa? Eihän se sitä itse tee, systeemi mahdollistaa ja pelijärjestelmä suo: kuokkaa käteen ottamatta, rukkasia katsomatta, ilman käsiä, ilman järjellistä ponnistusta. Lahjana se tulee, lahjana se menee, lahjana joku sen nauttii, ei muista pinnistelijää, ei ponnistelijaa, ei pyörän pyörittäjää, korkeintaan muistaa inhota heitä.

Ja tätä me pidämme hyvänä systeeminä.

Parhaana koskaan toteutetuista maailmoista. Pitäkää maailmanne.

*

Huolista suurin, jos trendi taittuu.  Kun.

Paradigman muutos. Vaivalloinen. Kipeä, tuskaa täynnä. Edessä.

Mutta mihin me sitten uskomme?

*

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu