Fortumin harhapolkujen hinta käsittämätön – vastuulliset tuomiolle

Fortumin harhapolkujen hinta käsittämätön – vastuulliset tuomiolle

*

Fortumin asia ei ole vain Fortumin asia.  Fortumin asia ei ole vain osakkeenomistajien asia.

Fortumin asia on koko Suomen asia. 

Fortumin harhapoluilla hukattiin korvaamaton määrä suomalaisten kansallisomaisuutta.  Voiko vastuullinen porras kävellä tästä läpi ”kuin ei mitään”?  Onko päiden pudottava?

*

Helsingin Sanomat kirjoittaa pääkirjoituksessaan tänään 22.9.22 otsakkeella ”Maitojunalla takaisin Saksasta”.  Tekstissä pääkirjoitustoimitus kirjoittaa m.m. seuraavaa.  Lainaan siitä noin kolmanneksen sillä oikeudella, joka niilläkin suomalaisilla, jotka eivät ole Helsingin Sanomien lukijoita, on tämän katastrofin osakkaina ja osallisina vähintään moraalinen oikeus kuulla nämä sanat:

Otteita HS 22.9.22 pääkirjoituksesta:

”Fortumin Uniper-seikkailuun on haettu syyllisiä.  Kukaan ei ilmoittaudu, vaikka suomalaisen yrityshistorian kalleimman virheen tekijälle olisi mainetta tarjolla.  Vahvoja ehdokkaita olisivat Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark sekä hallituksen entinen puheenjohtaja, Saksan liike-elämän tuntija ja pitkäaikainen fortumilainen Sari Baldauf.”

”Fortum-tapaus voi kertoa jotain opettavaistakin, jos jälkiviisaus kuitenkin sallitaan.  Kun yritys kerää yhtäkkiä ison kassan – kuten Fortum sähköverkkojen myynnillä -, rahaa harvoin jätetään makaamaan.  Rahan makuuttajaa eivät omistajat kiittäisi.

Fortum lähti ottamaan riskiä tietoisesti ja vedoten omistajine etuun.  Baldauf ja Lundmark kertoivat Talouselämän haastattelussa vuonna 2017, että kaupan tärkein ajuri oli tarjolla olleet valtavat osingot.

Kun seuraavaa siirtoa mietitään, yrityksen johdon tulkinnat painavat paljon, jos omistaja on passiivinen.  Samassa haastattelussa kaksikko kertoi, että Venäjällä ei ole ollut yllätyksiä ja että suurimmat vaarat liittyvät Euroopan unionin liikaan sääntelyyn.

Tätä näkemystä ei kyseenalaistanut kukaan, jolla olisi ollut Fortumiin vaikutusvaltaa.”

”Fortum oli sivustakatsovien omistajien yhtiö, jolta kyllä toivottiin rahaa.  Kun Suomen hallituksen entiset ministerit ja omistajaohjauksen virkamiehet nyt kertovat, että hei eivät tienneet kaupoista etukäteen, se ei vapauta heitäkään moitteista – olisi pitänyt tietää, olisi pitänyt hoitaa omat vastuut.”

Lue Helsingin Sanomien pääkirjoitus 22.9.22 tästä kokonaisuudessaan:

Fortum joutui tulemaan maitojunalla takaisin Saksasta – Pääkirjoitus | HS.fi

*

Siinä se on.

Helsingin Sanomat maan johtavana yksityisenä mediana ilmoittaa keskeiset toimijat, ne, jotka ovat olleet pelipaikoilla silloin kun suurta peliä pelattiin.

Talous-sivulla HS vielä kirjoittaa:

”Mutta eivätkö jäljelle jäävien seitsemän miljardin euron tappiot ole ensi kädessä Uniper-ostoksesta päättäneiden Fortumin silloisen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin, silloisen talousjohtajan ja Fortumin nykyisen toimitusjohtajan Markus Rauramon ja Fortumin silloisen hallituksen puheenjohtajan Sari Baldaufin syy? [Välikysymyshaastattelun yksi kysymys, vh]

*

Koko Fortum-saaga ei ole tässä.  Ruotsin arvokkaat ja toistaiseksi määräämättömän ajan tulevaisuuteen kannattavasti toimivien voimaloiden massa ja tuotto menetetty.  Siperian voimaloiden tulevaisuus täysin auki, mutta ennakoitavissa: Putin puristaa tyhjiin ja ujuttaa kansallistettuina tavalla tai toisella joidenkin hyödyllisten oligarkien haltuun, palkintona ja kannustimena?

Emmenkä voi unohtaa – me emme yksinkertaisetsi unohda – sitä kansallisvahinkoa, jonka vastuulliset Fortum-johtajat ja yhtä vastuuttomat poliitikot tekivät tehdessään ja siunatessaan Fortumin pysyvästi kannattavat ja Suomen kansallisten elintoimintojen kannalta olennaiset verkkojärjestelmät myytiin ulkomaisille pörssipelureille.  Siinä ei mennyt vain reaalinen perusinfra, vaan sen hinnoitteluvalta ja tuotot.  Tuotot ja kansalaisetuudet hamaan ikuisuuteen saakka.  Mitä se vahinko on merkinnyt kansalaisillemme taloudellisena menetyksenä näiden vuosien aikana tähän päivään mennessä? Kuka sen laskee ja kertoo? Jonkun tehtävä sekin tehtävä on tehtävä!  Miten paljon Suomen kansa saakaan siitä(kin) virheestä kärsiä tulevien 100 vuoden , ja 200 vuoden aikana?

*

Edessä on monta vuotta, edessä on vaikea talvi, emme tiedä sen hintaa ja sen kärsimyksiä, mutta yksi on varma: tätä ei voi jättää näin. Että hupsista.. Ja kaikki jatkuisi kuin ei mitään.

Ei.

Niin se ei voi mennä.

Päitä on pudottava.

*

P.S:

Nyt sanotaan, että Uniper-episodin hinta on tämän päivän ymmärryksellä 6,5 mrd €, mutta summa ei ole kiveen kirjoitettu, kyseessä on vasta esisopimus ja peli voi jatkua, ja jatkuukin, ainakin sikäli, että emme tiedä tulevien lähivuosien markkinamekanismia, energiasektorin hinnanmuodostusmekanismien liikkeitä, emmekä myöskään sen tuottavien osien lähivuosien aidoista tuotoista. Lisäksi Fortumin Venäjän omistukset näyttävät menevä itse edestään, siis kuivataan erilaisin puljauksin, kansallistetaan ja päämies palkitsee niillä varmimpia oligarkejaan? Fortum-hinta on epäilemättä 11-numeroinen.

*

+16
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu