Huomenna torstaina 4.5.2023 EKP miettii koronnostoa. Yhdysvalloissa korkoa yhä hilataan: paikallispankit vapisevat jo

Aivan aluksi kerron uutisen, ikituoreen: ”Pankkisektorin ongelmat eivät ole ohi.”

Aluepankit laskivat eilen [2.5.2023] voimakkaasti.  Otetaan vain esimerkki, muutama:

Comerica Incorporated (CMA) – laskua yli 12,4 %

Western Alliance Bancorporation (WAL) – lasku yli 15 %

PacWest Bancorp (PAW) – laskua lähes 28 %

Invesco KBW Regional Banking ETF (KBWR) laski eilen 5,39 %.

Rajuja pudotuksia. Mutta pahinta ei ole yksi eikä kaksi, vaan ryhmä, kokonainen laitumellinen levottomasti märehtiviä lehmiä.

*

Mikä tässä on vaarallisinta?

Yksittäiset kuopat?  Useat kuopat? Tauti yleensä?  Taudin laaja ilmaantuminen?

Vaarallisinta on Moral Hazard.  Käsitteen suomalainen vastine, moraalikato, on aivan liian kesy ja laimea ilmaisu.  Moral Hazard on parempi.

Moraalin romahtaminen, lakkaaminen. Loppu. Moraalin vaarantuminen, vaakalaudalle päätyminen; moraalinen sattuma. Jokin vain asettaa moraalin vaaraan, riskeeraa sen vakauden jonka kohtuumäärä moraalia pysyttää voimassa; panee alttiiksi kaiken tuon elämälle tärkeän.

Ihmisen, yksittäisen henkilön kannalta, vaarallista on kaikki se hähmä, joka panee hänet uskaltautumaan tekemään jotain…tuollaista… Hazardous, siis vaarallista, uskaliasta, ottamaan kohtuuttoman riskin.  Itsensä ja kaiken sen mikä elämässä on hyvää, saattaa sen utuun, usvaan, hämärään, joutua kaiken tuollaisen keskellä päästään pyörälle.  Kukaan ei selvällä järjellä tee mitään tuollaista, ei tekisi, ellei…

*

Vappuna kuuntelin Bertold Brechtiä.

Moraalinen vaara voi olla tärkeä tekijä siinä, mitä tapahtuu. Liittovaltion hallitus ei yksinkertaisesti aio antaa riittävän kokoisen pankin kaatua. Aluepankit voivat kuitenkin olla itsenäisiä. Jotkut sijoittajat saattavat kysyä, miksi tällaisia pankkeja edes on olemassa, kun otetaan huomioon, että ne kilpailevat yrityksiä vastaan, jotka ovat ”liian suuria epäonnistuakseen”, joita näennäisesti tukee hallitus.

 

Tämä oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi alueelliset pankit (ja Elon Musk) vaativat, että FDIC [FED:in talletussuoja] kattaisi kaikki talletukset kahden vuoden ajan.

Mutta se on myrkky. Toimii kuin annosteltava myrkky. Parantaa pieninä annoksina, hyvin pieninä. Mutta isosti ei. Se vain varmistaa tuhon.

Brecht: ”Mitä on Pankin ryöstäminen sen rikoksen rinnalla, mitä Pankin perustaminen edustaa? ”

Tänään miljardöörit rukoilevat Liittovaltiolta, että se haravoisi kaikilta maailman köyhiltä ja kurjilta rahat kasaan, isot kasat, ja panisivat ne pelipöytään miljardöörien uhkapelien turvatakuuksi. En ole abusrdimpaa, sairaampaa vitsiä kuullut, tosivitsiä. He keksivät pelin, he pelasivat, he voittivat: nyt vielä kaikki muut, jopa se 1% huudetaan nyt takuumieheksi.

*

Mikä on tämän kertaisen taudin laji?

Aluepankkien ongelma on pahaenteinen merkki, kun otetaan huomioon tapa, jolla johtajat yrittivät rauhoittaa meitä aiemmin tällä viikolla.

Kun JPMorgan Chase otti First Republic Bankin haltuunsa keskuspankin siunauksella, presidentti Joe Biden sanoi meille, että kaikki olisi hyvin.

”Sallikaa minun olla hyvin selvä: kaikkia tallettajia suojellaan”, hän sanoi. ”Osakkeenomistajat menettävät sijoituksiaan. Ja kriittisesti katsottuna, veronmaksajat eivät ole niitä, jotka ovat koukussa.” Hän puolusti hallituksen päätöksiä ja sanoi, että ”näillä toimilla varmistetaan, että pankkijärjestelmä on turvallinen ja vakaa, ja siihen sisältyy pienyritysten suojeleminen kaikkialla maassa, joiden on maksettava työntekijöiden palkkaa.”

Presidentti sanoi hyvät sanat. Paitsi että se mitä hän lausui ei ole totta.  Ei hän valehtele, vaan suojelee pankkeja, markkinoita, tallettajia, sijoittajia, kansakuntaa, kaikkia.  Mutta kun suojelee kaikkia, niin ei suojele ketään. Se on niin kuin johtaja kiittää kaikkia, silloin hän ei kiitä ketään, niitä todellisia jotka sen ansaitsevat. He jäävät vaille ansaittua hyvää, mutta kaikki muut, jotka eivät ole ansainneet, saavat hetken karamellejä, laastareita ja mustat lasit.

”Voi olla toinen pienempi [lue: pankki, joka kaatuu tänään tai kohta, vh], mutta tämä ratkaisee ne kaikki”, JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon sanoi sopimuksensa jälkeen. ”Tämä osa kriisistä on ohi.”

”Toistaiseksi jokainen voi hengittää syvään”, hän vakuutti maalle.

Siinä on yksi sana liikaa, joka paljastaa kaiken: ”Toistaiseksi”.

Kun joku siellä ylhäällä sanoo: ”ratkaisee ne kaikki”, me täällä alhaalla tiedämme: on ongelma.  Houston, meillä on ongelma.  Iso ongelma. Se ei ratkea.

*

Ehkä, mutta hengitä syvään ennen kuin joudut seuraavaan stressaavaan tilanteeseen, et vain sen jälkeen, kun tilanne on ohi. Sijoittajien kannattaa vetää syvään henkeä, sillä järjestelmään voi kohdistua yhä enemmän rasitusta, jos aluepankit alkavat nurjahtaa.

Lyhyiksi myyjillä voi myös olla vaikutusta tähän, sillä melko monet ihmiset hyötyivät First Republica ja Silicon Valley Bankia vastaan.  Taas.  Ne jotkut voittivat.  Se luo hysteriaa, pakottavaa tarvetta olla pelissä mukana ensikerralla.  Nyt maksetaan isoja konsulttipalkkioita siitä tiedosta, mikä seuaavaksi ja milloin. Tällä tavalla ne saavat peliin  mukaan aina vain lisää ”massoja”.

Kohta se sitten tapahtuu:

Pelipöydässä on ”niitä” riittävästi, ja silloin avalance äkkiä on.

*

Nyt on hetki, jolloin kaikki, jotka aina muulloin ajetaan pois, olemattomoidaan, kutsutaan näyttämölle tuomaan roponsa, heidän panoksekseensa, heidän peliinsä, noiden mijonäärien. Ei omansa.

*

Tämä on mahdollisesti suuri haavoittuvuus taloudelle – ja presidentti Bidenin uudelleenvalintamahdollisuuksille.

Amerikan-Setä Joe Bidenin uudelleenvalinta on se kiintopiste, jossa koko Läntisen Maailman kaikki struktuuri on yhden sormen varassa.  Meidän Suomen, ja erityisesti.  Itseasiassa kaikki se, mihin me olemme jo pari-kolme vuotta rakentaneet koko raskaan ja hieman kömpelön unelmakerrostalomme kermakuorrutuksineen on kiinni Joe-sedästä. Eikä meillä ole B-plaania.

Jos toinen pankki vielä horjuu, näemme, onko keskuspankki myös aluepankki-koko ”liian suuri epäonnistuakseen”.  Sitä isompi iso-luokan pankki on ehdottomasti ”liian suuri kaatuakseen”.

Pulma vain on silloin että XXXL-koon pankki on liian orgaanisesti kiinni alustaympäristössään, eikä enää eristettävissä.  Kun se palaa, palaa paljon muutakin. Ja kun raha alkaa palamaan, millä sen lievität, kun kaikki pumput on kalibroitu vain ryöppäämään rahaa markkinaan.  Silloin teemme sitä, että palavaan rahamarkkinaan iskemme lisää rahaa. Uusi kuiva raha on bensiiniä.

Bensiini on Bensiini on Bensiini.

Kello käy.

80 vuotta 5 kuukautta 14 päivää…

*

Tässä taloudessa jopa kivimuru voi aiheuttaa maanvyörymän.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu