Ihmiskunta elää tällä hetkellä fantasiamaailmassa, sanoo finanssialyytikko

Ihmiskunta elää tällä hetkellä fantasiamaailmassa, sanoo rahastoanalyytikko

”Osakesijoittajat ovat nyt aivan uudessa tilanteessa, sanoo analyytikko Tero Kuittinen – ”20 vuotta sitten tämä olisi ollut täysin absurdia”.

*

Rahastoanalyytikko Kuittinen on monille suomalaisille tuttu hahmo, joka on vuosituhannen alusta lähtien analysoinut meille niin sydämenlämpöisiä asioita: Yhdysvallat, finanssimarkkinat, Nokia, teknologia ja politiikka. Siis ymmärtääkseni tärkeintä mitä on (?).

Perusteettomasti ei Kauppalehti ole nimennyt häntä vuoden 2021 kiinnostavimpien aiheiden/henkilöiden joukkoon!

Siksikin Kuittista kannattaa kuunnella:

”Viime viikolla parturini kertoi siirtyneensä optiotreidaamiseen, koska osakekaupalla ei pääse kuin 30–50 prosentin vuosituottoon. Tavalliset ihmiset haluavat nyt yli kymmenen prosentin viikkotuottoja sijoittamalla. Meno on hurjaa.” Näin sanoo New Yorkissa kaksi vuosikymmentä asunut analyytikko Tero Kuittinen.” Ja tuo oli elokuulta (KL/Anton Rinta-Jouppi 26.8.2021. Nopeasykkeisessä rahamaailmassa neljä kuukautta on pieni ikuisuus.

*

Tänään Kuittinen puhuu yhtä painavasti

”Hän sanoo, että ihmiskunta elää tällä hetkellä fantasiamaailmassa.  Sen huomaa esimerkiksi Kreikan ja Italian nollakoroista.

Velkamarkkinat eivät enää hinnoittele riskiä.  Olemme luopuneet siitä ajatuksesta, että korkomarkkinat kertovat jotain yrityksen maksukyvystä tai riskitasosta”, hän sanoo Helsingin Sanomien/Emil Elo haastattelussa (HS 22.12.2021).

*

Tuossa ei ole sinänsä mitään uutta, kaikki ovat sen tienneet: korko on liputettu ulos markkinamekanismista, jo aikaa sitten.

Suurtalouksien epäterveet mekanismit ja tappiovastuun merkittävä keventäminen ovat johtaneet koko Maailman sekamelskan valtaan.  Finanssikriisin 2008 yhteydessä Yhdysvallat, vapaan markkinatalouden majakka, rikkoi ”pahemman torjumiseksi” globaalien markkinajärjestelmien pyhintä periaatetta. Voitot, jo saavutetut ja havittelussa olevat, suojattiin yksityisinä, mutta tuhon jälkien siivous maksatettiin kansalaisilla.

Tämä oli osaoptimointia pahimmillaan.

Kardinaalivirheen globaaliin järjestelmään aiheuttamat hiusmurtumat alkavat paljastua hitaasti mutta vääjäämättömästi yhä kasvavalle joukolle ihmisiä. Pieni vähemmistö on tiennyt kaiken aikaa, että ”tästä ei hyvä seuraa”.

*

Myöhempi taloushistoria tulee avaamaan aikamme taudin perin juurin. Sikäli kuin se pystyy siihen!  Todellinen syyjärjestelmä on ajassa etenevä ja kasvava, monipuolistuva ja lopulta lähes totaalistuva suma, josta tuskin tulevaisuuden Markku Kuismat ja häntä vielä tunnetummat talousgurut pystyvät kertomaan ”koko totuutta”. Se kun on niin kauttaallinen vale ja harha, jonka hypnoottisessa unessa ”me kaikki” elimme nämä vuodet.

Tuskinpa taloushistoria tulee muodostamaan siitä sen selkeämpää kokonaiskuvaa, kuin on se tiivistys, jonka Tero Kuittinen tänä aamuna Hesarin lukijoille tarjoaa:

”..ihmiskunta elää tällä hetkellä fantasiamaailmassa.”

*

Reaalimaailma – onko sitä?

Muistan, miten 1980-luvun lopulla, kun ”kaikki oli hyvin”, luin erään kriitikon toteamuksen:

Yhdysvaltalaisen ammattitaitoisen työläisen palkan ostovoima ei ole lainkaan noussut sitten 1970-luvun Nixonin päivien. Tieto perustui palkkatilastoihin ja tilastotietoihin.

Se tuntui uskomattomalta, mutta pani miettimään.  Meillähän 1980-luku oli se ”onnen aika”, joka kaikista virheistä ja kupruistaan huolimatta vielä tänäänkin ”loistelee isänmaan menneisyydessä” todellisena kulta-aikana.

Tänään analyytikko Kuittinen sanoo:

”Amerikkalaiset palkat eivät ole kasvaneet 30 vuoteen.  se on se, mikä on johtanut maan todella suuriin ongelmiin.

Monien tutkimusten mukaan yhdysvaltalaisten ostovoima ei ole kehittynyt kymmeniin vuosiin.  Kuittinen sanoo, että tämä on ollut lumipallo, joka on lähtenyt vyörymään vähän joka suuntaan.” (HS/Emil Elo 22.12.2021.) – USA:ssa asuva suomalaisanalyytikko katsoo kauhuissaan, mitä markkinoilla tapahtuu. ”Eivät alaikäiset spekuloineet optioilla 1999.” – HS Visio | HS.fi

Me olemme usein seuranneet Lännen tietä. Tämä on meidänkin tulevaisuutemme – ellei jo tätä päivää.

*

Yhdysvaltain status on toden totta huolestuttava. Tuotantotalous on rikki. Kansantalous on rikki. Tulonjako ja sosiaalinen kenttä (”Amerikkalainen unelma”) on rikki. Markkinamekanismi on rikki todella, särjetty ja paikattu kummallisilla fiksauksilla. Politiikka on täysin rauniona: kaksipuoluejärjestelmä, jossa osapuolet ovat kuin kissa ja koira, kukaan ei saa mitään ja kukaan ei anna periksi tuumaakaan. Keskiluokka murenee, nyt vain sisältäpäin, hieman toisin kuin me 1980-luvulla kuvittelimme ja meille kerrottiin. Kylmät miehet vetävät jo vetoja siitä, kumpi yhteiskunta ensin ratkeaa ja luhistuu, Yhdysvallat vai Venäjä. Kiina katsoo kauko-objektiivilla asetelmaa, painaa vaakaa kun se kannattaa.

Ehkä hautaan asti muistan viime vuosituhannen ajanhengen tiivistelmänä sen päivän, jona Pekingin olympiakisat avattiin 2008 ja venäläisen delegaation johto kysyi kiinalaisilta kollegoiltaan, vaikutammeko NYC:n pörssiin, vähän keikautamme. Kiinalaiset vetäytyivät miettimään ja kuulemaan ohjeita ”ylimmältä” taholta. Ilmoittivat lyhyesti että heillä on liian paljon US saamisia ja muut akuuttia, joten ei nyt. Mutta tänään 2021 maailma on muuttunut uskomattoman paljon, ei voi muuta kuin arvuutella mikä on vastaus seuraavalla kerralla?

*

Rahan arvo ja sen muutokset

Menneisyydessä, siinä toissa maailmassa, inflaation paimentaminen ja painaminen kahden prosentin tasolle oli eräiden instituutioiden primääri tehtävä. Olen kertonut, miten kysyin Lipposelta vuosituhannen alussa, eikö ole vaara, että inflaatio aikansa ja määränsä tultua painetuksi, ei ”enää osaakaan nousta”. Minulla oli enemmänkin vaistoon kuin tietoon perustuva aavistus siitä, että markkina oppii, ja toimii niin kuin ”kouluttaja sitä kouluttaa”. Eräänlainen koirakoulu siis. Inflaatiomittari ei ole mikään lämpömittari, sillä lämpö on suhteellinen suure, mutta se on kuin virus, joka ei iske ja etene eritmeettisesti vaan geometrisesti. Sitten kun se alkaa iskeä todella, kun olosuhteet ovat kohdallaan. Väittäisin että algoritmisesti, niitähän tässä on viimeiset runsas vuosikymmen syötetty ja opetettu markkinaan: kaipa se jossain vaiheessa oppii, ja reagoi kuin on opetettu?

Pitkä kesä ja syksy on puhuttu, että inflaatio, kyllä mutta tilapäinen. Missä laboratoriossa nämä tietäjät tutkivat tämän inflaation, nykyisen viruksen, malli 1.o:n genomin ja määrittivät sen ”vaarattomaksi”?

Ei se ole sitä. Se on finanssihullun maailman kehittämä, empiriassa inkuboitu, kuumassa pesässä valettu ja muokattu. Se on hankala, vähintään omicronin tasoa. Enemmänkin, pelkään.

*

Totuudet muuttuvat, maalia siirretään

Rahastoanalyytikko Tero Kuittinen sanoo tähän aamuun vakavan huomion:

”Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on puhunut pitkään väliaikaisesta inflaatiosta.  Kuittinen sanoo, että vaikka Fedin puhe kuulostaa vitsiltä, nykyisessä inflaatiossa on ”väliaikaisia komponentteja”.

*

Välikaikaiset komponentit on hyvä nimi. Väliaikaista kaikki on vaan, laulaa laulaja. Mutta väliaikaisella on taipumus jäätyä pysyväksi. Mutta entäs sitten kun kuumenee? Vakaaksi tarkoitettu ja uskottu (uskoteltu) ei ole enää vakaa.  Jää sulaa ja niin sulavat unelmat.

*

Pitkä uni

Kaikki unet loppuvat aina. Ellei uni lopu se ei ole uni, vaan syvään jäähän pysähtynyt kuva. Varminta maailmassa on: Jokaisen fantastikon fantasia sammuu aina.

Nyt vain fantasia on suurempi kuin tavallisesti. Fantasiamaailmassa elää koko maailma. Siksi seuraus fantasian lopusta on erilainen.

Tilanne on paha.

”Vasemmisto ei halua luopua elvyttävästä politiikasta, koska rahaprintterit materialisoivat poliittisia lupauksia.  Samalla vaikutukset valuvat oikeiston taskuun”. (Kuittinen: HS/Emil Elo 22.12.2021).

Ikiliikkuja. Sellainen on luotu. Poliittinen järjestelmä pyrki – ainakin oli pyrkivinään – ennen vanhaan realisoimaan unelmia. Nyt poliittinen järjestelmä on luonut unelman ja pyrkii jatkamaan näin syntynyttä kollektiivista fantasiaa tappiin asti. Kansalaiset ovat tämän harhaisen pelin panttivankeja.

Ilmaan jää leijumaan kysymys:

Mitä tapahtuu vuonna 2022? Väistömätön?

Vai jatkuuko ”väliaikainen fantasia” vielä vuoden yli.

*

+16
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu