Kaksi kysymystä Afganistanista: miksi tiedustelu petti ja miten 40 miljoonaa ruokitaan?

Kaksi kysymystä Afganistanista: miksi tiedustelu petti ja miten 40 miljoonaa ruokitaan?

1.)Kysymys:

Miksi ”tiedustelu petti” ja miksi ”kaikki” yllättyivät, kun USA lähti Afganistanista?

Tietenkään ei tiedustelu pettänyt. Tiedustelu oli tarkoin selvillä Yhdysvaltain sotilas- ja diplomatiahallinnon toimista Afganistanissa kaoottista pakoa edeltävien kuukausien aikana, aivan kuten niitä ennen.

Mutta niin tiesi myös Talibanin tiedustelu. Se tiesi että Amerikka lähtee kotiin. Se pystyi riittävällä tarkkuudella seuraamaan Yhdysvaltain vetäytymisaikataulua, kaikilla sektoreilla: erityisesti sotilaallisesti.  Käytännössä tämä saman tieto oli myös al-qaidalla ja Isisillä eri fraktioissaan.

Se, mikä erotti eri toimijat toisistaan, oli se, että miten ne suhtautuivat Amerikan lähtöön.

Realistit näkivät, että presidentti Biden vetää Yhdysvallat pois Afganistanista. Mr. Biden pitää vaalilupauksensa ja – halveeratun edeltäjänsä tekemän päätöksen. Mr. Biden lähtee Afganistanista. Ja vieläpä tekee sen todella: todellakin elokuun 2021 loppuun mennessä.

Epärealistit näkivät, että presidentti Biden ei vedä Yhdysvaltoja pois Afganistanista. Mr. Biden ei pidä vaalilupaustaan – eikä toteuta halveeratun edeltäjänsä tekemää päätöstä.  He näkivät, että mr. Biden ei lähde Afganistanista, ja jos lähtee, ei lähde ainakaan elokuun loppuun 2021 mennessä.

Kenttätason enkelit, punaisen ristin palveluksessa työskentelevät ja kehitysyhteistyön parissa ahertavat tekivät havaintoja, joiden mukaan yhdysvallat pyörittää joukkoja, mutta ei kokoa sotakalustoaan eikä muutenkaan ruohonjuuritasolla näytä olevan lähdössä. Tätä näkemystä tuki erialiset tiedot Kabulista: kuljetuskoneisiin ei ajeta tykistöä, kuljetuskalustoa, ei oikein mitään. Eihän ne voi olla lähdössä, kun eivät ”muuta”. Eli eivät vie kalujaan ja kilujaan!

Sitten vain hiekka tiimalasissa alkoi loppua ja tuli hoppu.  Jurnuttivatko kenraalit? Painostiko sotateollinen konglomeraatti eri keinoin? Pelasivatko haukat italialaista lakkoa? Uhmattiinko sotilaiden taholta presidentin päätöstä? Kaikkien intressit eivät olleet rauhantahtoiset ja vetäytymiseen suuntatuneita.

*

2.)Kysymys millä Afganistan ruokkii 40-miljoonaisen kansan?

Tämä on ihmisläheinen kysymys: Afganistanissa oli, sikäli kuin sodan riuduttaman huojuvan valtion väestönlaskenta onnistui likiarvioimaan kansalaisten määrän, noin 19 tai 20 miljoonaa asukasta vuonna 2001. Kahden vuosikymmenen jatkosodan jälkeen väestömäärä on YK-sivujen mukaan vuonna 2021 eli tänään 39.835.428 ihmistä.

Afganistanin väestö tuplaantui Yhdysvaltain intervention 2001 alkamisen ja intervention 2021 päättymisen välisenä 20 vuoden aikana.  Melko huomionarvoinen saavutus. Yleensä on vain laskettu ruumiita. Tätä nykyä afgaaninaisten keskisynnytysluku on 3,9.

Afganistanin väestöstä yli 60 % on alle 25-vuotiaita. Tuo muistuttaa Suomen väestörakennetta. Ei tosin nyt, vaan yli 100 vuotta sitten, kapinan alla 1917.  Nuoruus on väkevää dynamiittia, aina.

Suomen YK-liiton sivuilla kerrotaan mm:

”Afganistanissa vallitsee tyypillinen sisämaailmasto lämpimine kesineen ja kylmine talvineen.  Maa kärsii kuivuudesta ja maapinnan eroosiosta, ja juomaveden puute on Afganistanin ainainen ongelma.  Useiden vuosikymmenten ajan jatkunut sota ja toimimaton keskusvalta ovat aiheuttaneet suurten maa-alueiden tuhoutumiseen.  Suuri osa maata on miinoitettu tai viljeltäväksi kelpaamatonta suuren raskasmetallispitoisuuden takia.  Ennestään vähäiset metsäalueet ovat viime vuosina harventuneet entisestään kontrolloimattomien hakkuiden seurauksena.”

”Vuonna 2021 lähes puolet maan asukkaista, 18,4 miljoonaa, tarvitsee humanitaarista apua.”

”Yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja yli kolmanneksella ei ole riittävästi ruokaa.”

”Talibanien syrjäyttämisen jälkeen Afganistanin politiikkaa ovat leimanneet kansainvälisen yhteisön ja afgaanien yritykset rakentaa toimiva keskushallinto.

Tämä ei ole täysin onnistunut, koska Taliban ja ooppiumkaupalla rikastuneet ja toimintaansa rahoittavat sotapäälliköt pitävät joko kokonaan tai osittain hallussaan erityisesti unikon kasvatusalueita.

Afganistanissa tuotetaan valtaosa maailman oopiumista.”  

”Väestöstä 60−80 prosenttia saa elantonsa maataloudesta. Maassa tuotetaan viljaa, etenkin vehnää ja puuvillaa, jota myös viedään ulkomaille, samoin kuin hedelmiä, pähkinöitä ja käsinkudottuja mattoja.

Ooppiumin raaka-aineen, unikon viljely on yli kaksinkertaistunut vuoden 2001 jälkeen, ja Afganistan on maailman suurin oopiumin tuottaja.

Köyhä talonpoika ansaitsee monta kertaa enemmän oopiumiunikon kuin viljan viljelijänä.

Huumetuotanto pitää yllä laitonta talousjärjestelmää, jonka kielteiset vaikutukset ulottuvat monille yhteiskunnan alueille. Talous on hyvin riippuvainen kansainvälisestä kehitysavusta.”

Lähde: Afganistan (globalis.fi)

YK:n ”Inhimillisen kehityksen  indeksin” mukaan Afganistan on 188:n mitatun maan joukossa sijalla 168. Siis maailman 21.:ksi paskin maa. IKI-indeksi on jotakuinkin epämääräinen indikaattori, mutta kovin montaa parempaakaan ei ole. Suomi on 10:s paras.

Siis kysymys kuului: millä Afganistan ruokkii 40-miljoonaisen kansan?

Vastaus:

Ooppiumilla ja kansainvälisellä humanitäärisellä avulla.

Yhdysvaltain ”ansiot” Afganistanissa näyttävät keskittyneen ooppiumtuotannon avittamiseen maailman ykköstuottajaksi ja merkittäväksi salakuljetuksen keskusalueeksi. Eurooppa puolestaan näyttää paneutuvan humanitaariseen avustustoimintaan.

Yhdysvaltain 20-vuotinen läsnäolo täydensi Afganistanin militazation. Lisäksi sillä oli kyntensä mukana maan oppiumizationissa ja lujittumisessa maailman huumausainekaupan keskukseksi ja salakuljetuskanavaksi Euroopan ja muun lännen suuntaan, siis smugglingzation.

Sitä paitsi Kiina varmisti nyt litiumin ym. maan antimien hallinnan itselleen myös Afganistanissa, jossa sillä toki oli jo omat kiinnitykset. Venäjä peesaa.

Mikä on kestävä tie?

Herätteeksi kysyn vielä, ehkä inasen provokatoorisesti:

Miksi itkeä jokaisen Suomen metsässä kasvavan puun perään, kun Afganistanissa metsiä tuhotaan sodan ja rauhan töissä ja eroosion myötävaikutuksella? Ja lisäksi kasvava osa peltoalasta näköjään käytetään tuottamaan unikkoa, kaunis katsella, tuhoisa tuottaa.

+4
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu