Katkeaako Suomen 16 vuoden kasvuton aika: mistä kasvun eväät nyt löytyisivät?

Katkeaako Suomen 16 vuoden kasvuton aika: mistä kasvun eväät nyt löytyisivät?

*

Jo väsymyksiin asti on puhuttu ja kirjoitettu siitä, miten Suomen kansantalous (BKT) ei ole reaalisesti kasvanut kuuteentoista vuoteen. Viimeinen hyvä vuosi oli 2008. Silloin pätkähti Yhdysvaltain talouden korttitalo (finanssikriisi), josta se ripein korjausliikkein ja ankarin panoksin talouden kiihdyttämiseksi nostivat sen joltiseenkin kasvuun. Eurooppa seurasi perässä.

Vain Suomi nikotteli.

Suomi putosi ”pimeään kaninkoloon”, josta se ei ole löytänyt tietään kuluneiden pitkien vuosien kuluessa.

*

Suomen ongelmia on haettu ja löydetty tiettyjä käsinkosketeltavia syitä:

Väestö ei lisäänny ja väestön keski-ikä kohoaa (pienet nuorisovuosiluokat vs. suuret sotien jälkeiset ikäluokat).

Optinen NOKIA-harha: vuosituhannen molemmin puolin kasvu rakentui Nokian ja sen liittännäisten varaan ja aiheutti täysin väärän tilannekuvan. Kasvuvoimaansa ja joustavaa dynamiikkaansa menettänyt Suomi näytti tehokkaammalta ja kasvukykyisemmältä kuin se olikaan. Kun sitten Nokia osoittautui elinkaareltaan osin omasta syystään lyhytikäisemmäksi kuin mitä potentiaali olisi antanut olettaa, Suomen talouden naamiot ja esiriput putosivat: Karu todellisuus oli paljon köyhempi kuin mitä numerot ja päiväunet osoittivat.

Tästä lumetodellisuudesta (Nokian romahdus seurauksineen) jatkettiin samaa kollektiivista unta, sen uskomuksen ja toiveen varassa, että Suomen talous kaikesta huolimatta jatkossakin kasvaisi 1,5 %:n keskivauhtia hamaan tulevaisuuteen. Tässä kansanuskossa ladattiin palkkoihin ja hintoihin ja velanottoon jo ennen vuotta 2008 sellaiset latingit, joiden avulla pystyttiin saavuttamaan tuo vuoden 2008 kaikkien aikojen huipputaso (All Time High) BKT mainittuna vuonna.

Sitten unelmatynnyrin saumat alkoivat vuotaa. Jokin vm:m virkamies, esim. ”Leuka” Virtanen varoitteli, mutta häntä ei kuunneltu vaan pikemminkin vaiennnettiin.

*

Vuoden 2008 ATH:n jälkeen on eletty kuin Nobel-kirjailija Samuel Beckettin tunnetun näytelmän ”Huomenna hän tulee” (Godotia odottaessa): odotuskannalla. Vaikka tuloa ei ole kuulunut, niin on jatkettu uskomuksen varassa: huomenna hän tulee. Kyllä hän tulee.

”Hän” on talouskasvu.

On päästy ”nauttimaan” vaikka minkälaisista buusteita, myötätuulista, joiden myötä Yhdysvallat on päässyt huimaan kasvuun, sen yritykset ovat valloittaneet maailmaa, kansakunta työllistynyt ja BKT kohonnut niin, että 342 miljoonan asukkaan Yhdysvallat on talouskilpailussa ohittanut Euroopan Unionin, jossa on 448 miljoonaa asukasta (+GB). Ja Euroopan Unionikin on, moninaisista sisäsyntyisistä jännitteistaan ja ongelmistaan, joista osa on itse aiheutettuja, huolimatta kuitenkin kasvanut BKT:lla mitattuna merkittävästi vuoden 2022 lopuille saakka, josta lukien EU:n BKT ei ole kasvanut (ks. SP/ Euroalueen talous kaipaa nopeampaa tuottavuuskehitystä – Euro ja talous ).

Euroopan Unioini BKt:n kasvaessa Suomi takkusi 0-kasvun rajalla, ja EU:n ajettua matalikolle, Suomi vaipui miimismerkkiseen talouteen. Silti Suomi maksoi isoja osuuksia itseasassa meitä vauraamman Etelä-Euroopan ”koronaelvytyslunnaita”, – koska mainitusti ”Suomi on vauras valtio”.

Siinä missä siipeiltiin ja olloteltiin, olisi pitänyt käynnistää kansallinen vakava työ nimeltä: ”Suomen kasvutalouden ehdot ja niiden tinkimätön täyttäminen”.

*

Meikäläisen lisäksi nyt viime päivinä sekä B. Wahlroos, että nyt Aamulehti (AL 9.9.2924) ovat muistuttaneet, että Suomi on jatkanut 16 vuotta ikään kuin, taloutemme (BKT) olisi jatkanut pitkän aikavälin keskinopeudella eli kasvamalla vuosittain noin 1,5 % tahtiin.

Jos BKT olisi sen tehnyt, eli kasvanut ”normivauhdilla”, niin BKT:mme olisi nyt noin 70 miljardia enemmän.  Se olisi riittänyt täällä oraitten ja hurskaan kansanuskomuksen päälle tehdyt menojen lisäykset. Mutta kun talous ei ole kasvanut niin olemme ”kuralla”.

Otan tähän suoran sitaatin AL:n pääkirjoitussivulta:

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan seminaarissa Björn Wahlroos laski, kuinka noin 1,5 prosentin talouskasvu vuosittain 17 vuoden ajan olisi lisännyt bruttokansantuotettamme noin 70 miljardia euroa, joka olisi täysin riittänyt kuittaamaan Suomen taloushuolet. 

Joudumme säästämään, koska meillä ei ole talouskasvua ja olemme tuhlanneet velaksi yli varojemme.  Säästöt ovat hetkellinen välttämättömyys, mutta ainoa varsinainen ratkaisu Suomen tilanteeseen on talouskasvu”.  (AL 9.9.2024 s. A4/Tero Luoma, talousvaikuttaja ja omistajuuskirjailija;   Kolumni: Kasvu on kaikki kaikessa – Aamulehti ]

*

Kuusitoista mennyttä vuotta ovat menneet. Nyt on nyt.

Mutta mikään ei näytä muuttuneen.

Yhä Suomessa sekä ekonomistit, että instituutiot ja hallitus – oppositiosta puhumattakaan – uskovat vakaasti, että kasvu alkaa syksyllä, eikun vuodenvaihteessa, eikun keväällä, ei vaan siis kesällä, tai siis tarkoitan ensi vuonna…

Kummallista.

Miten sitkeä, sitova ja vankkumaton väärä uskomus voikaan olla? Ja niin laaja, että on paikallaan puhua kansallisuskonnosta.

*

En käytä sunnuntaipäivän tunteja laatimalla tähän mitään pitkää jeremiaadia. Esitän vain eräitä fundamentaalisia väläyksiä:

Tässä äskettäin uutiset totesivat: Euroalueen elpyminen hidastuu. Ostopäälliköiden indeksi heinäkuussa oli heikoimillaan viiteen kuukauteen. Kun indeksi on alle 50 pistettä, se enteilee bruttokansantuotteen supistumista. > Euroalueen talouskasvulla [puhumattakaan ”kasvamattomuudella”, vh] on suuri merkitys Suomeen, sillä tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee eurovaltioihin.

Investointien kasvua (Euromaissa) jarruttaa mittava epävarmuus, johon yhtenä syynä on kireä rahapolitiikka. (Juuri kun vuosia on pumpattu katteetonta ”illuusiorahaa” markkinaan kautta mantereen, vh).  Suomessa investoinnit ovat happiteltassa. Valtiokaan ei auta.

Osakemarkkinat ovat koko vuoden olleet vahvassas vedossa, etenkin Yhdysvalloissa, jossa tekoälybuumista hyötyneet teknologiajätit vauhdittivat viime vuoden syksystä lähtien keskeisiä osakeindeksejä. > Samaan aikaan Suomessa: Helsingin pörssi mataa ja kourallinen parhaita suuryhtiöitä omaan sarjaansa poimien, muu pörssi suorastaan rypee. >

> Entä miten sitten käy, kun sijoittajien silmät aukeavat ja tekoälyyn ja sitä hallinnoivien konglomeraattien kyky realisoida tekoälyn käytännön sovelluksia markkinaimuiseen formuun. Eli siis mitä tapahtuu sinä päivänä, jona sijoittajat toteavat: Kupla se oli, mutta ihana kupla. Aktiankin sijoitusjohtaja totesi ”jo” elokuussa: ”…ja todettiin, että osakemarkkinassa etenkin isot teknologiayhtiöt ovat vähän liian kalliita suhteessa kasvuodotuksiin”.  Tätä on syytä tarkkailla ja  – seurauksia pelätä.

Siten vielä yksi, äskeisen budjettiriihen tiimoilta: ”Pelot Suomen ajautumisesta jatkuvasti pahenevaan kurjuuden kierteeseen saivat lisää tuulta alleen, kun valtiovarainministeriön budjettiesitys paljasti loppuviikosta, ettei Suomen velkaantumista ole saatu kuriin edes rankoilla säästötoimilla” (HS 13.8.2024.

Tähän voisi viileästi viitata, että miten olisikaan mahdollista kuitata yhdellä budjettiesityksellä se muna, mitä eri hallitukset ovat vastoin parempaa tietoaan, poliitisista ja ideologisista syistä, vain kasvattaneet nyt jo 16 vuoden ajan?

Se mikä on kehrätty kokoon neljää vaalikautta vastaavalla ajalla, vaatii vähintään saman verran aikaa ja hammasten kiristyksiä kuin sen synnyttäminen. Eli : Neljä seuraavaa vaalikautta vastaava aika niukkuuden budjetteja tiedossa. Sitten vasta on odotettavaissa tilanteen tasapainottiminen. Ne oppositiopoliitikot, joiden sorkka on ollut hallitusvastuussa ollessa aikaansaanut tämän vuosisadan ongelman Suomen valtion ja kansakunann toimintaan, ovat halpoja hurskastelijoita ilakoidessaan, ettei nykyhetken hallitus ole korjannut monien edeltävien hallitusten kollektiivisia virheitä.

*

Ja tuokin tässä hahmoteltu 16-vuotisohjelma tepsii vain yhdellä ehdolla. Ehto on kaksijakoinen:

Ettei tule uusia vastoinkäymisiä, joita koko 2000-luvun elämämme on ollut täynnä, ja

Ettei tule uusia vastoinkäyimisiä aneemisen taloutemme jonkinasteiseen nosukuntoon ja kasvukykyyn saa  ttamisen polulla.

Kuka siihen uskoo?

Mutta odottamalla ja toivomalla tästä montusta ei nousta.

Jäljet pelottavat, sanoi jänis ketunpesän suulla, kun kettu jänsitä iltapäiväkahville pyysi.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu