Kenelle kuuluu kunnia Suomen Nato-käännöksestä? – Viimeinen nahanluonti

Kenelle kuuluu kunnia Suomen Nato-käännöksestä?

Johtiko presidentti Niinistö Suomen Natoon?  Monen silmissä hän veti vanhaa ”optio”-linjaa rujosti ylipitkäksi ja juoksi vain perään kun ”Kansa” näytti tietä.  Jotkut taas näkevät Niinistön toiminnassa käsittämättömän finessöitynyttä valtioviisautta kun hän ei vetänyt eikä kiskonut Suomea Nato-tielle, vaan antoi viileitä kommentteja ja ruuvasi kompassia kokeneen kapteenin tavoin ihan saariston keskellä ja karikkojen lomasta ”puhtaasti” maaliin.  Liika presidentin into olisi herättänyt vasta-aallokkoa ja enemmän kuin loiskiehuntaa, ja suttua olisi syntynyt.  Mutta kun seisoi hetken saapasnahkatornin juurella, kansa, tuo kaikkitietävä, kurvaa kaahaten ”suurta käännettä” tehdessään ylväästi likavesiä roiskien kiitää siitä ohi, niin taito-presidentti hyppää keuloille, ikään kuin olisi tehnyt sitä iän ajan kanssa.  Niin kansa sai johtajansa ja opettajansa!  Mutta jottei Niinistön suhteen jäisi epäilyksiä, kyllä hän eräänlaisena paholaisen asianajajana toimittuaan, oikein ajoittaen, lukee oikein presiis naapuripresidentin uhkauksen, ja jo joulunalla 2021 on jyvällä lehden kääntymisestä (Moskova päättää kutka voivat liittyä yläatlantin liittoon tai ei), ja sitten 1.1.2022 pitää perinnepuheen, jossa hieman kiemuraisesti, mutta viisaalle riittoisasti, ei jätä kiveä kiven päälle.  Alkaa uusi aika.  (Eräänlainen vuosi Nolla).

Mutta miten on selitettävissä SDP:n, tuon ”vanhan politiikan” Suomenmestarin pitkään kantaman avaimen, kultasormuksen (The Ring) haltijan. täydellinen U-käännös.  Käännös, jolla ei ole vielä nimeä.  Kekkonenkin teki sakean 1960-luvun jo puolivälissä merkittävän liikkeen: lupasi tulla puoliväliin siltaa (joka ei ole järin pitkä) ja tarvittaessa ylikin, jotta kättä lyödä voisi ihan.  Se noteerattiin reaaliaikaisesti, tiedettiin, huomioitiin, muistettiin, siitä kirjoitetaan yhä.  Silloin ei kääntynyt Kekkonen, vaan Puolue, joka nieli syötin, halusta.  Mutta toisin tänään. Miten SDP kääntyi ”aurinkoon päin”, tuohon Natoon?  Miten se tapahtui?  Ei sitä mikään kunnallisjärjestö luonut, uutta aikaa. –  Siis mitenkähän SDP:n uusi orientoituminen nimitetään historiankirjoituksessa?  Tämä kysymys vaatii vastausta, suorastaan vikisee sitä.  Isoa asia, vaikea nähdä. Siltä vaikuttaa: itseasiassa kysymys on tietenkin siitä, miten on mahdollista, että tätä kysymystä ei ole problematisoitu lainkaan.  Moni ei ole edes havainnut, että tässä poliittisessa selkäydinlehmänkäännöksessä, ilmaan kohonneessa pirskepilvessä, SDP yleensä teki eniten.  Käänsi linjansa 180 astetta ja jopa hieman ylikin.

”Kaikkihan sitä teki”.  Mutta juuri siihen nähden merkillisintä on että suurinta nahanluontia ei kukaan mainitse, karttaa arviota, dementoi.  SDP:n näyttävän kurvan, jonka jälkiaallon vaahdossa Marin kuin botticellinen Venus kylpee, uuden kevään sulovalossa..

Mutta Suomella sentään oli optio Natoon, mutta SDP:llä ei.  Mistä se sen repäisi?  Miten tanner jalkojemme alla jyliseekään kun paras antikremliläinen Tanner kyynelehtii mullassa, ilosta itkee.  Miten käy Sorsan, Koiviston, Tiitisen, Tuomiojan, Heinäluoman linjan?  Haudataanko hiljaisuudessa, omaisten ahdistuneesti nyyhkiessä, vai onko kirjaimellisesti hautajaiset ”hiljaiset”.

Näin se historia syntyy.  Naapurin presidentti ohjaa Kansaa.  Mieli muuttuu – kansa kertoo.  Uskoo autonomiseen toimintaan, kerrankin itsenäisesti toimittu.  Mutta ulkoa sykäytetty.  Lehdet ja sähköväki taputtaa.  Mutta missä on demariväen itsereflektio?  Ei sitä kukaan kaipaa näköjään, vielä.  Mutta meidän itsemme tähden se on tehtävä.  Kansakuntana me arvatenkin 2040 luvulla pohdimme ”mitä tapahtui todella”, tai 50.  Mutta sosialidemokratian vuoksi se pitää tehdä nyt.  Tänään.  Sosiaalisen itseymmärryksen ja demokraattisen maailmankuvan vuoksi.  Se ei ole vähän.

Summa summaarum: Kunnia sille jolle kunnia kuuluu.  ”Kunnia”.

*

  1. Puolueen ulkopuolella ei ole totuutta
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu