Kiina-keskeinen maailmanjärjestys tulee – Eurooppa ampuu itseään jalkaan?

Motto:

”Strateginen ajattelu ei ole Euroopan unionin vahvuuksia”.

Professori Mikael Mattlin, HS 26.3.2021

*

Maailman taloudellinen keskipiste on jo hyvän aikaa ollut siirtymässä Pohjoiselta Atlantilta kohden Kiinaa. Tämän historiallisen siirtymän erä kuriositeetti on se, että ”economical polar” näinä aikoina ylittää Suomen Lapin. Tähän detaljiin en ole nähnyt kiinnitettävän mitään huomiota. On ainutkertainen historiallinen tapaus, kun Suomi-Finland on globaalin talouden ”keskiössä”.

*

Aikamme suurin strategis-poliittis-taloudellis-hallinnollis-legaalis-kulttuurinen muutos tapahtuu silmiemme edessä.

Vanha talouteen, sotavoimaan ja kulttuuris-hallinnolliseen ”meininkiin” muuttuu. Vanha väistyy. Se tekee sen vaiheittain. Uusi talouteen, sotavoimaa ja kulttuuris-hallinnolliseen ”meininkiin” liittyvä toimintaympäristö ja toimintamalli tulee sijaan. Uusi syrjäyttää vanhan. Se tekee haltuunottonsa vaiheittain.

Prosessi on päällä.

Mikä meitä odottaa? Asia voidaan pelkistää ja selittää lyhyen kaavan mukaan: Brittiläisen maailmanvallan aikana muotoutunut teollistuneen maailman eskspansiivis-agressiivisesta mallista toisen maailmansodan myötä vahvasti ja nopeasti anglo-amerikkalaiseksi hegemoniaksi muuttunut maailma kääntää kylkeään ja muuttuu Kiinalais-Oseaaniseksi mahdiksi ja vallaksi ja malliksi (chino-oceanic hegemony).

*

Mitä meidän tulee tehdä?

Euroopan – ja koko kristillis-mediterriaaniseen perintöön tukeutuvan maailmankäsityksen – kannalta järkevää olisi olla aktiivisesti ja rakentavasti mukana pelissä, kun Uutta MaailmanJärjestystä juuri nyt luodaan.  Tämä on aiheen lyhyt määritelmä, joka on altis hyökkäyksille ja tuhoaville ilma-iskuille. Mutta käytössämme ei ole vakiintunutta, yleisesti tunnettua ja tässä tarkoitettua asiakokonaisuutta tiiviisti kuvaavaa termiä, joten tyytykäämme nyt tässä esitettyyn? Sopiiko? Jos ei, niin pyydän armollista lukijaa esittämään paremman muotoilun, pysyen kuitenkin tässä esittämässäni kontekstissa. Kiitos.

Nyt vielä on mahdollista johonkin mittaan asti vaikuttaa uuteen ”malliin”.  Myöhemmin, kun Kiina myöhemmin lähihistoriassa täysimääräisesti asettuu ”Amerikaksi Amerikan paikalle”, siis monikeskisen Maailman selväksi johtavaksi kansakunnaksi ja valtioksi, vaikuttaminen on vaikeampaa ja myöhässä.

Miksi tästä Todella Isosta asiasta ei keskustella? Ei meillä Suomessa, eikä etenkään Euroopan unionissa? Kummallista. Ihminen, ihminen, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vain vähän, tahi yksi ainoa.

Selitän: Me olemme olleet alisteisia sille, mitä II maailmansodan voittajavallat tekivät ja vaativat. Me olemme alisteisia sille, mitä Nixon teki 1971. Me olemme alisteisia sille, mitä 2000-luvun alussa tapahtui Yhdysvalloissa, ja mitä prime time -velkakatastrofin aikana ja jälkeen. Sekä sille, miten voitonhuumassa Länsi teki rahalle, finansseille, pörsseille, elvytykselle, rahan syöksennälle etc. Me olemme alisteisia läntiselle ”arvomaailmalle”, demokratiakäsitykselle, ihmisoikeuslainsäädännölle, kilpailulainsäädännölle, tukipolitiikalle, sotilaalliselle orientaatiolle ja tykistölle, uskolle ja varmuudelle Lännen paremmuudesta.

Mutta mitä me silloin sanomme, kun lehti kääntyy?

Miten suu sitten laitetaan, kun Itä (Kiinalaisvaikutteinen hegemonia) tekee ”jotain” rahalle, finansseille, pörsseille, elvytykselle, alkaa realisoida hankkimiaan velkoja ja muita osuuksia, uittaa omaa uskoaan ja käsitystään (ks. edellä, mieti lisää).

Jos tämä väistämätön ja edessä oleva Maailman haltuunotto laajassa ja strategisessa mitassa toteutuu täysin Kiinan kätten työnä, ilman Lännen – ja Euroopan unioin – hyppysjälkeä, niin hukka meidät perii. Kiina ei ole altruistinen eikä lempeä: se on tarkemmin luettelematta ”jotain täysin muuta”. Se pystyy strategisella pelillä ottamaan haltuun tärkeitä yksiköitä ja vyöryttämällä valtaamaan alaa, käynnistämättä ainuttakaan tankkia. Sen strategia on pointillisuus, se muistuttaa 1890-luvulta alkaen vaikuttaneita pistemaalareita. Tutustu Seurat´iin niin tutustut chino-oceanistiseen vallanhaltuunottoon.

Joskus kannattaa tukeutua Wikipediaan, niin nytkin:

”Pointillismi eli pistemaalaus tai täplämaalaus on maalaustekniikka, jossa värejä sekoitetaan niin, että kankaalle tehdään pääväreillä lähekkäin pieniä pisteitä, jotka luovat katsottaessa vaikutelman sekoittuneesta väristä. Muissa tekniikoissa värit sekoitetaan paletilla. Television ja tietokoneen näytöt toimivat samalla tavalla luodessaan kaikki värit punaisten, sinisten ja vihreiden pisteiden yhdistelmistä.”

Samoin, ideana, Maailma otetaan haltuun pienillä pisteillä, lähekkäin tarpeen mukaan, tiheästi kuin tarvitaan. Maailmaa ei tarvitse vallata raudalla ja tykeillä, eikä pörssejä kaatamalla vaan niitä tukemalla: ottamalla syliin, pointillisesti värjäämällä.

*

Lukusuositus:

Minun aamuani virkisti kummasti Turun yliopiston valtio-opin professorin Mikael Mattlinin vieraskynä tänä aamuna.  Helsingin Sanomat, 26.3.2021: ”Euroopan unionin ei kannata pelata pakotteilla Kiinan pussiin”.

Professori Mattlin kirjoittaa:

”EUROOPAN UNIONIN ja Kiinan suhteet viilenivät merkittävästi, kun EU asetti maanantaina ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1989 pakotteita Kiinalle, nyt Xinjiangin uiguurien heikon ihmis­oikeus­tilanteen takia. Kiina vastasi heti tiukoilla vastapakotteilla, jotka kohdistuivat etenkin Euroopan parlamenttiin ja eurooppalaisiin Kiinan-tutkijoihin. EU:n kannattaa pohtia tarkasti seuraavia liikkeitään.

Kiinan muodollinen pakotepolitiikka on vasta kehittymässä. Kiina on ­kuitenkin jo pitkään rangaissut epä­virallisesti taloudellisin toimin maita, joiden politiikka ei ole miellyttänyt Kiinan johtoa. Toimet ovat kohdistuneet lähinnä länsimaihin, joiden kanssa Kiina kamppailee vaikutusvallasta.

Kiinan kommunistinen puolue pyrkii valta-asemansa vahvistamiseen ja Kiinan-vastaisen läntisen yhteisrintaman heikentämiseen. Kiinan johdon täytyy varmistaa kansan tuki esiintymällä tiukkana kotiyleisön edessä, kuten viime viikolla Kiinan ja Yhdysvaltojen huipputapaamisessa Alaskassa.”

Lue koko artikkeli tästä: Euroopan unionin ei kannata pelata pakotteilla Kiinan pussiin – Mielipide | HS.fi

*

ps

Kiitos, HS! Jälleen erittäin tärkeä Vieraskynä maksutta luettavana! Kiitos vielä toisen kerran.

+3
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu