Kiina on tänäänkin arvoitus länsimaisille – valmistautuuko Kiina jälleen sotaan?

Kiina on tänäänkin arvoitus länsimaisille. Se on kirjaimellisesti ”kiinalainen juttu”.

*

Aamut ovat vaikeimmat. Herätessä ei koskaan tiedä mitä maailmalla on tapahtunut, onko se mitenkä pahasti vinossa tänään.

Tänä aamuna oli kaksi pientä ylläriä. Aamulenkillä pieni karvapallo tien ohessa, ensin luulin että auton alle jäänyt orava. Muta kun katsahdin lähemmin se olikin pieni oravalapsi, joka tuntui nukkuvan, mutta paikka oli outo – aivan asfaltin reunassa. En halunnut koskea sitä, joten sipaisin varovasti heinänkorrella. Häntänsä jatkeeksi käpertynyt lapsonen kohottautui ja katsoin niin vilpittömin silmin minua. Voi, pieni. Varmaan pudonnut lämpoimästä oravan pesästä, vieläkö sen äiti muistaa häntä?

Jos oravanpojan aamu ei alkanut parhaimmalla mahdollisella tavalla, ei minunkana. Läppärin avattuani ensimmäinen tajuinen asia oli Atlantin takaa tullut hälyttävä viesti: ”Xi Jinping määräsi Kiinan armeijan valmistautumaan sotaan. Mitä tämä meinaa?” Voi että. Joko taas. Viimeksi keväällä, vai olisiko ollut tammikuuta. Minä niin olin luottanut viimeiseen jokeriin, Kiinaan, ettei se nyt ainakana ala. Kun ei se Wall Streetiäkään halunnut vähän ”ravistella”, kuten kyse oli elokuussa 2008..

*

Tänäinen viesti oli kokonaisuudessaan tämä:

”Tänään [käytännössä, aikaeron vuoksi eilen 17.7.2022] Xi Jinping määräsi Kiinan armeijan valmistautumaan sotaan.

Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa, että ulosteet ovat jo osuneet tuulettimeen Kiinassa ja maa on menossa etelään.

Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön ASEANin mukaan Kiinan vaikutusvalta on kasvamassa.

Kiina on elänyt laina-ajalla taloudellisesti ja demografisesti jo vuosikymmeniä.

Heidän demografinen aikapomminsa on joko historian pahin tai historian toiseksi pahin – Japanin jälkeen.

Heidän velkatilanteensa on historian pahin, heidän provinssiensa taloudellinen tilanne saa Kreikan vuosimallia 2007 näyttämään finanssivastuun mallimaalta.

Ei koskaan ollut kysymystäkään siitä, vaikuttaako tämä kaikki negatiivisesti Kiinan tulevaisuuteen.

Kysymys kuuluu, milloin se tapahtuu ja miten se tapahtuu.

Xin ”valitseminen” elinikäiseksi johtajaksi ja rehottava militarismi viime vuosina enteilevät koko ajan, että jotain tapahtuisi pian.

Armeijan käskeminen ”valmistautumaan sotaan” on viimeisin merkkijonossa siitä, että Kiinaon pakko havahduttaa uniltaan kansansa nousevien sisäisten ongelmien edessä, joita puolue ei pysty ratkaisemaan.

Demokraattinen maa, joka kohtaa niin vakavan kriisin, voisi käydä läpi karkean poliittisen epävakauden, uusia puolueita nousisi ja putoaisi, urat saattavat päättyä ja niin edelleen, mutta se olisi pahinta.

Historiallisesti tällaiset ongelmat Kiinassa ratkesivat vain yhdellä tavalla: sisällissota, josta tulee joksikin aikaa myös historian verisin sota.

Kahta maailmansotaa lukuun ottamatta historian pahimmat sodat olivat Kiinan sisällissodat.

Xi haluaa välttää sen, joten hän käskee armeijaansa valmistautumaan sellaiseen, toivoen (pysyvästi) ”tuleva” sota Oseanian kanssa pitäisi kaakkoisaasialaiset linjassa. Herran nuheessa.  Se toimii loppujen lopuksi Kim-dynastialle.  Siitä on tällä menolla kehkeytymässä Xi-dynastia. – Kunhan syksystä selvitään.”

*

Kiinalainen juttu

Eräällä sivustolla, joka luullakseni selittää Kiinaa ja sen järjestelmää vilpittömin mielin, vaikkakin välillä luulen lukevani Gulliverin kertomuksia, kirjoitetaan näin:

Kommunistisen järjestelmän reaalista mallia sekä Kiinassa että Venäjällä kutsutaan demokraattiseksi sentralismiksi – se edellyttää jäykkää hierarkkista järjestelmää, jossa on yksi selkeä johtaja ja kaikki muut ovat hänen apulaisiaan”.

Sitten Jokerikysymys ja vastaus siihen:

Mikä on Kiinan kommunistisen puolueen perimmäinen tavoite?

Kommunismin toteuttaminen on puolueen korkein ihanne ja perimmäinen tavoite. Kiinan kommunistinen puolue käyttää ohjenuoranaan marxismi-leninismiä, Mao Zedongin ajatuksia, Deng Xiaopingin teoriaa, kolmen edustajan teoriaa, tieteellistä näkemystä kehityksestä ja Xi Jinpingin ajatusta sosialismista kiinalaisin piirtein uudella aikakaudella.

Miten Kiinan kommunistisen puolueen ideologia on muuttunut ajan myötä?

Kiinan kommunistisen puolueen ideologia on muuttunut dramaattisesti vuosien varrella, erityisesti Deng Xiaopingin ja Xi Jinpingin nykyjohdon aikana.”

*

Kumpi kolisevassa koskessa parempi kansanvalta vai kansaa valtioiva?

Mitenköhän tähän kommentoisi. Ainakin se, mikä koskee ideologiaa, ei näytä aivan suoraviivaiselta eikä ihan helpolta hahmottaa, ilman ”kiinalaisia piirteitä” tai niiden kera.  Mitä on kommunismi ja etenkin ”kommunismin toteuttaminen”? Päivä päivältä ymmärrän ja sisäistän paremmin Bernsteinin liiketeoriaa. Se on hyvä näkemys, mutta liian monet käsittävät tahallaan tai tahattomasti sen aivan väärin, siksi en ala selostamaan sitä tässä.

Jos ideologia on elastinen ja hmm… jokseenkin muovautuva, niin mikä se oikein on. Itse kysyisin, voiko sellaiselle rakentaa taloa, isoa taloa?

Tästä tietysti päädyn miettimään, mikä on ”länsimaisen demokraattisen liberalismin” ideologia ja miten se on muuttunut ajan myötä. Jos joutuisin – itseasiassa toivoisin joskus pääseväni siihen tilaan – selostamaan kiinalaiselle täkäläisen ideologian sisältöä, korkeimpia ihanteita ja tavotetta, niin tuskin jäisin sanattomaksi, mutta luulen, ettei kiinalaiseni siitä juuri tulisi hullua hurskaammaksi.  Mieluummin kuin pyrkisin avaamaan ummikolle jotain sanastettavaa muotoilua länsimäisen demokraattisen liberalismin sisällöstä, mielestä ja sisällöstä, yrittäisin pakista kuitenkin jotain Bernsteinin juoksevan veden peilailusta ja katovan horisontin ihmeestä. Sehän jatkuu vaikka ei soisi loppuvan.

Milloin koittaa päivä, jolloin suomalainen huippu-poliitikko selittää mielle tämän?

Kenties parhaiten meidän omamme selitti joskus ennen Karin kuolemaa se kiinalaisen delegaation puhemies, joka erotessa totesi Karille: Te olette toteuttaneet sosialismin, te olette panneet sen täytäntöön. Hän edusti Kiinan jo ammoin multiin pantua ”Kiinan Sosialidemokraattista puoluetta”.

*

+2
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu