Kolme Italiaa – ja paradigma

Kolme Italiaa – ja paradigma, sekä hieman paradigman synnnystä

*
”Euroalueella voi koronakriisin jäljiltä olla kolme ”Italiaa” eli rajusti ylivelkaantunutta suurta jäsenmaata, poliittisen talouden väitöstutkija Antti Ronkainen sanoo. Vakavan tilanteen vuoksi Euroopan keskuspankki joutuu harkitsemaan mandaattinsa ja EU-sääntöjen vastaisia tukikeinoja pysyvänä ratkaisuna.”
Lähde: Mtv/US 25.9.2020;

https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/tutkija-varoittaa-”tilanne-on-vakavampi-kuin-eurokriisissä”-–-nyt-velkaongelmissa-ovat-suuret-maat-ja-ekp-pohtii-eu-sääntöjen-”pysyvää”-rikkomista/ar-BB19nriQ?ocid=spartan-dhp-feeds
Otsikkosummaus on kavahduttava:

“Tilanne on vakavampi kuin eurokriisissä”
*
Paradigma ja paradigman synty
(ajoittuu noin 10 vuoden takaiseen ”alkuaikaan”)
Niille dementikoille tai äsken kelkkaan astuneille kerrottakoon tähän väliin, että Eurooppa meinasi kompastua eurokriisiin vuonna 0 eaa.
(Siis: vuonna nolla (0) ennen (nykyisen paradigmamme eli) ajanlaskumme alkua, joka on Eurokriisin vuosi 2010, …joskaan mistään ei löydy selkeää määritelmää tuolle järisyttävälle tapahtumalle, koska sen tarkempi määrittely on kielletty, eikä hautaa tai muutakaan maamerkkiä ole sallittu jättää, pystyttää tai kaivaa…)
Siis vielä kerran:

vuonna 0 eaa käynnistimme hurjan nykymenon aloittamalla nykyisen ohjenuoramme ja paradigmamme joka perustuu jatkuvalle ja loputtomalle velanotolle.

Tämä on ensimmäinen uskontoon rinnastettava monikansallinen lahkouskomus, jonka EU:n ideologinen komissio on onnistunut luomaan ja lanceeraamaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eu/eu-talouskriisi/Sivut/default.aspx
*
Googlatkaa, pyydän, hakusanoilla ”Milloin alkoi Eurokriisi?”. Saatte mielenkiintoista vaste-aineistoa. Mutta tuskin kovin jämerää ja eksaktia. Miksi?
Tilastokeskus määritteli vuonna 2013 käsitteen ”Eurokriisi” seuraavasti:
”Eurokriisi viittaa erityisesti euromaiden talouksien ongelmiin, joiden katsotaan osittain aiheutuneen yhteisen eurovaluutan käytöstä. Eurovaluutta ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kriisissä siinä mielessä, että sen arvo (valuuttakurssi) esimerkiksi suhteessa dollariin olisi romahtanut, vaikka se on heikentynyt tiettyinä aikoina.”
Lähde: Tilastokeskus 11.3.2013, Euromaat eivät ole toipuneet talouskriisistä https://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-03-11_003.html?s=0

Kesäkaudella 2020 euro kallistui US Dollariin nähden noin 8-9 % (c. 1,08 > 1,18). Vaihtosuhde kuitenkin vaappuu, koska Atlantin eri puolilla tapahtuu omia juttujaan ja mm keskuspankkiratkaisuja.
*
”Budjettikurin hölläämisen lisäksi EKP on vastannut koronakriisiin poikkeukselliseksi ja väliaikaiseksi tarkoitetulla PEPP-koronakriisiohjelmalla. Pandemiahätäohjelman puitteissa on tähän mennessä ilmoitettu ostettavan euromaiden valtionlainoja ja muita velkakirjoja 1350 miljardin euron edestä.
PEPP-hätäohjelmassa on joustettu EKP:n säännöistä, jotka aiemmin ovat rajoittaneet jäsenmaiden velkakirjojen ostamista.
Nämä säännöt ovat taanneet, että EKP ei ryhdy EU-maiden alijäämän rahoittajaksi, minkä EU-säännöt kieltävät. Tuoreiden tietojen mukaan EKP:ssa harkitaan nyt, että juuri näitä poikkeuksellisia piirteitä siirrettäisiin keskuspankin pitkäaikaisempiin osto-ohjelmiin, Ronkaisen sanoin ”pysyviksi” työkaluiksi rahapolitiikkaan.”
*
Euroopan Unionin keskeisten maiden talous on uppoava laiva ilman kapteenia. Kapteeninlakin on jostain syystä ottanut Euroopan Keskuspankin koskaan vaaleilla valitsematon ylijohtaja. Hän huutaa: hiio-hoi, hiio-hoi! ja Komentaa kaikki pumppuihin, pelastamaan uppoavaa laivaa.
*
Demokratian, sopimusperusteisen kansainvälisen yhteistyörakenteen ja laillisuussperiaatteen nimiin vannovat apostolit ovat hiljaa, katsovat toisaalle.

Tapahtuu suurin eurooppalainen ihmisoikeusloukkaus etc. kaiken pyhän päälle kävely, mutta nämä legalismin ja prinsiipistön valvojat torkkuvat uneliaan benhardilaisen unta. Tarjoavat naukkua murheeseen kaikille hiprakassa oleville ja ottavat itsekin sekaan vahvistusta. Vaikka eivät he vahvistusta tarvitse, he ovat uskossaan lujia – siihen saakka, kunnes vesi alkaa liplattaa heidän sandaaliensa varpaistossa. Sitten he heräävät tästä paholaisen unestaan.
*
Tutkija: EU välttelee totuutta EKP:n toiminnasta – Julki vuodettu suunnitelma tekisi EU-sääntöjen rikkomisen pysyväksi
Euroopan keskuspankin muuntuminen EU-sääntöjen hengen vastaisesti finanssipolitiikan toimijaksi ja EU-maiden alijäämän rahoittajaksi on tullut ilmeiseksi koronakriisissä, sanoo poliittisen talouden väitöstutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.
Tästä kertoo myös julkisuuteen vuotanut EKP:n sisäinen pohdinta, siirrettäisiinkö epidemiaan liittyvän hätäosto-ohjelman löyhennetty sääntely osaksi EKP:n normaalia rahapolitiikkaa.
Euroopan unioni teeskentelee yhä rahapolitiikkansa ja finanssipolitiikkansa olevan toisistaan erillisiä saarekkeita, mutta viimeistään koronakriisi tekee selväksi Euroopan keskuspankin (EKP) roolin laajentumisen finanssipolitiikan puolelle.”
Lähde: US/Teppo Ovaskainen 23.9.2020 (päiv. 24.9.); https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tutkija-eu-valttelee-totuutta-ekpn-toiminnasta-julki-vuodettu-suunnitelma-tekisi-eu-saantojen-rikkomisen-pysyvaksi/07d9d3b7-4593-4831-b56d-21c37bd1bf5b
*
Onko meidän sakean talouspapistomme terävin mies väitöstutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta? Siltä se näyttää.
*
Pari päivää sitten Helsingin Sanomat kirjoitti – äntligen! – Euroopan velkaan perustuvasta paradigmasta. Kauan kesti, mutta nyt näkyvästi, pääkirjoituksessa ja isosti. Onko HS:n yläkerrassa saatu jotain evästystä, vai onko vain järki alkanut syksyn myötä selkiytymään? Selkeää puhetta, mutta silti kuin kuvien ja mielikieppien välityksellä. Miksi lasitalossa ei voida olla lasinkirkkaita, raudan kovia, valon selkeydellä puhuvia?
*
Yhteisvaluutta Euro > Velkaantuminen > Eurokriisi > lisävelkaantuminen > Pandemia > lisälisävelkaantuminen > KOHTAlo täyttyy
*
Tämä umpikujan paradigma, kuka enää voi kuvitella tämän päättyvän hyvin? Kaikki toiminta ja ilo on mennyt pumppaamiseksi, pakonomaiseksi laittamiseksi.
Velkaantuminen selviytymiskeinona.
Miksei kukaan Remes tai askeetti ole tätä jo kuvannut, ennaltanähnyt ja kertonut? Siksi, koska tämä on laatikon ulkopuolelta, niin kaukaa marsista, ettei tätä fantastikkokaan voinut keksiä. Mutta ne tekivät sen. Jatkavat sitä. Pumppaavat kunnes pumput ovat upoksissa. Merta te ette voi voittaa.
Elämme vuoden 1944 syksyä. Niitä aikoja, jolloin pakeneminen on etenemistä, voittaminen on hengityksen jatkamista, toivominen on yöhön katsomista: ei voi nähdä, koska on yö, siksi ei huolta, vaikka emme näekään mitään. Mehän emme näe. Siis lakatkaa näkemästä, siellllä!
*
Till tidernapas har man levat 1
”Martti Hetemäen seuraajaksi hakenut neuvonantaja: Nyt on perusteltua ottaa paljon julkista velkaa – Mutta sitäkin tärkeämpiä ovat nämä 2 keskeistä talousratkaisua.
Kun nyt on perusteltua ottaa paljon julkista velkaa, tarkoittaa se Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Lauri Kajanojan mukaan samalla sitä, että on vielä aikaisempaa tärkeämpää tehdä ratkaisuja julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden varmistamiseksi. Valtiovarainministeriöön Martti Hetemäen seuraajaksi hakenut Kajanoja nostaa esiin kaksi tärkeää ratkaisua. Myös Kajanojan isä on julkisuudesta tuttu, sillä hän on entinen ministeri ja SKP:n ex-puheenjohtaja.”
US, eilen 29.9.2020; https://www.uusisuomi.fi/uutiset/martti-hetemaen-seuraajaksi-hakenut-neuvonantaja-nyt-on-perusteltua-ottaa-paljon-julkista-velkaa-mutta-sitakin-tarkeampia-ovat-nama-2-keskeista-talousratkaisua/559c036f-ceee-4d49-b6c2-8b02e20b493e
*
Till tidernapas har man levat 2
”Karut luvut vuodettiin julkisuuteen: Italian velka kasvaa vielä ennakoituakin enemmän.
Italian ensi vuoden budjettiluonnos vuodettiin tällä viikolla julkisuuteen. Muun muassa La Stampa, Bloomberg ja Reuters ovat julkaisseet lukuja, joita Euroopan komissiossa tuskin katsotaan hyvällä.”
Lähde: US, 26.9.2020: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/karut-luvut-vuodettiin-julkisuuteen-italian-velka-kasvaa-viela-ennakoituakin-enemman/11b6510c-b0be-49f9-a8c7-6874a8192a86

Kommentti:
Miten niin Komissiossa. Siellähän ”kaikki” tiedetään paremmin. Mutta jossain muualla suhtautuminen voi olla hieman nihkeämpää…
…puhumattakaan maksumiesten keskuudessa!
*
Paitsi… tietysti Suomessa. Mehän rakastamme maksaa ”sotakorvauksia”…
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu