Kuka saa Nobelin rauhanpalkinnon 2020?

Kohta se selviää, puoliltapäivin tänään torstaina, kuka on rauhan-Nobelisti mallia 2020.

Tavanomaiset spekulaatiot ovat käyneet normitahtiin mediassa ja kahvipöydissä.

En lähde arvioimaan ”voittajaa”, koska Oslon tapa jakaa näitä mitaleita on jossain määrin yhtäläinen Ruotsin akatemian tavalle jakaa kirjallisuuden Nobelit. Eilen saimme siitä jälleen erinomaisen esimerkin. Amerikoissa kyllä palkittu, mutta Suomessa ja Pohjolassa vähemmän tunnettu. TV:n kirjallisuusohjelmassa verekseltään googlailivat eivätkä oikein saaneet haaviin melkein mitään. Mitä merkitystä on sellaisella kirjallisuudella, jota ei lueta? Katsoisin, että avoin ja vastaanottavainen Suomi on varsin hyvin jyvällä siitä, mitä maailmalla kirjoitetaan: miksei Nobelistit löydy tunnettujen joukosta?

Emme tietenkään saa pitää itseämme tai Ruotsia tai edes Eurooppaa minään vitriiniin laitettuna metrin mittana, joka on kaiken arvioinnin ja määrittelyn perusta, kuin se Pariisissa säilytetty 1 m mitta!

Mutta muistaakseni Nobelin säädekirjassa puhutaan jotain sellaisesta kuin henkisestä ylösrakennuksesta (en nyt ehdi hakea sanatarkkaa muotoilua).

*

Rauhanpalkinnossa on hieman samasta kysymys. Voiko rauhaa rakentaa vaikuttavasti ja olennaisella tavalla näkymättömissä? Voi ehkä, mutta vaikeaa se on. Kyllä rauhan rakentaminen, rauhan edistäminen ja vihollisuuksien ehkäisy jossain vaiheessa muodostuu julkiseksi. Voiko ylös vuorelle rakennettu kaupunki olla näkymättömissä? Eivätkö sen valot loista kauas, ja mitä pimeämpää, sitä kauemmas ja kirkkaammin?

Rauhaa voidaan siis edistää sekä ennakkoon että tilanteessa ja myös jälkitilanteessa. Mutta rauhan rakentamisessa ovat kontaktit ja kokoonkutsumisen henki olennaista.

Jos vuoden 2020 Nobelia jaettaisiin tämän prinsiipin näkökulmasta, hyvin korkealla arvailuissa olisi henkilö, joka on sinnikkäästi puolustanut eri osapuolien välisiä kontakteja, niiden ylläpitoa kannustaen ja yhteyksien katkaisemista torjuen, kärsivällisesti ja ahkerasti.

En ala luetella mielessäni olevan henkilön töitä, vaan kysyn lyhyesti: kuka maailmassa olisi arvovaltainen ja riittävän korkea-arvoinen (king or president) joka pystyy soittamaan koska vain kenelle vain maailman silmäätekevästi ja voi kysyä: Olisiko sinulla hetki aikaa, olisi hieman asiaa? Kuka maailmassa on kaikkien (!) silmäätekevien päättäjien ja johtajien puhelinmuistiossa nimellä ja numerolla?

*

Vastaan. Rauhaa voidaan edistää hiljaa ja näkyvästi, sitkeästi ja tietoisesti, avoimesti ja melua pitämättä. Sitä voidaan edistää johtavien voimien yhteyksien avointa ja luotettua väylää hyödyntämällä.

Kuka on tehnyt näin?

Presidentti Sauli Niinistö.

Tässä ajassa ja hetkessä, jos minä saisin valita Nobelin rauhanpalkinnon saajan vm 2020, valitsisin mr. president Niiniston.

Ihan oikeasti.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu