Kukapa onnetonta diktaattoria lohduttaisi?

Venäjän presidenttiin soveltuu erään klassikkoteoksen alkusanojen muunnelma:

”Kaikki onnelliset diktaattorit ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton diktaattori on onneton omalla tavallaan.”

Taustalla saattaa osuutensa olla sillä havainnolla, että onnellisia diktaattoreita ei ole.  He olisivat entisiä.

*

Ukrainan paljon puhuttu vastahyökkäys näyttäisi saavuttaneen jonkinasteista menestystä tai ainakin kyennyt luomaan painetta Venäjän hyökkäysarmeijaa vastaan.

Tällaiseen arveluun saattaisi olla aihetta sen ilmoituksen nojalla, jonka Venäjän Puolustusministeriö jokin aika sitten (tänään 30.8.2022 klo 13:05) antoi.

Puolustusministeriön tiedote kuului näin (pikakäännetty by vh):

”Hyökkäyksen aikana koettujen tappioiden seurauksena Ukrainan asevoimat menettivät yli 1 200 sotilasta.

Ukrainan joukot kärsivät valtavia tappioita presidentti Volodomyr Zelenskin henkilökohtaisien ohjeiden mukaisesti käynnistetyn hyökkäyksen aiheuttamien tappioiden seurauksena”, Venäjän puolustusministeriö tiedotti.

”Venäläinen joukkoryhmä tuhosi yli 1200 ukrainalaista sotilasta  päivässä”, virasto sanoi.

Venäjän puolustusministeriön tiedote jatkuu: ”Nikolaevo-Kryvyi Rihissä ja mainitulla suunnalla käytiin taisteluja, joissa ”Venäjän joukkojen tehokkaat toimet tuhosivat vuorokaudessa 48 panssarivaunua, 46 jalkaväen taisteluajoneuvoa, 37 muuta panssaroitua taisteluajoneuvoa, kahdeksan raskaalla konekiväärillä varustettua lava-autoa ja yli 1 200 ukrainalaista sotilasta”.  Näin siis Venäjän puolustusministeriö toteaa yhteenvedossaan, jonka se julkaisi tovi puolen päivän jälkeen.

Muista lähteistä ei ainakaan toistaiseksi ole tämänsuuntaisia tietoja tihkunut.

Paneekin epäilemään, ja siinä toimessa eräänalaisena vihjeenä voisi arvella toimivan viestiin sisältyvä maininta, jonka mukaan Ukrainan vastahyökkäys olisi tapahtunut presidentin ”manuaalisen ohjeistuksen alaisena”.  Siis mikromanagerointia. Tähän saakka sellaista on havaittu lähinnä Kremlin suunnalta.  Pekka Toveri Putinista: ”Tässä on samanlaisia piirteitä kuin Saddam Husseinin tapauksessa” – Ulkomaat – Ilta-Sanomat

Se joka siitä mainitsee itse sitä tekee?

*

Äiti-Venäjä muistaa äitejä

Pari viikkoa sitten presidentti allekirjoitti toimeenpanomääräyksen, jossa täydennettiin Venäjän Federaation palkitsemisjärjestelmää.

Asiakirjalla perustettiin Sankari-Äiti -titteli, joka on korkein palkitsemistapa jolla voidaan huomioida naisia, jotka ovat synnyttäneet ja kasvattaneet 10 tai enemmän lasta.  Palkittavan ja hänen lastensa tulee olla Venäjän Federaation kansalaisia ja kelvokkaasti hoitaneen sosiaaliset, terveydelliset, koulutukselliset ja fyysiset velvoitteensa, – moraalisia unhoittamatta.

Sankari-Äiti palkitsemisen seremoniaan kuuluu Sankari-Äiti kunniamerkin luovutustodistus ja miljoonan ruplan suuruisen kertakorvauksen käteismaksu.  Toimeenpanomääräyksessä säädetään lisäksi kertaluonteisen rahallisen kannustimen maksaminen yhdelle vanhemmista, joille Vanhemmuuden Kunnia -ritarikunnan kunniamerkki on myönnetty, määrältään 300.000 ruplaa. Samalla myös Vanhemmuuden Ritarikunnan palkinnon summa on korotettu viisinkertaiseksi 500.000 ruplaan.

*

Elokuun 12. päivänä 2022 federaation presidentti allekirjoitti rajavartijoiden ja heidän perheenjäsentensä sosiaalisia lisätakuita koskevan toimeenpanomääräyksen muutokset.

Asiakirjassa hyväksytään ohjeet eläkelisän myöntämistä koskevan palvelusajan laskemisesta federaation turvallisuuspalvelun rajavartiostojen sotilashenkilöstölle, joka on ollut suoraan osallisena Venäjän valtiorajan suojelun liittyvien tehtävien suorittamisessa alueiden lähialueilla, jotka on suoritettu erityistä sotilasoperaatiota suoritettaessa DPR:ssä, LPR:ssä ja Ukrainassa.

Tämän sotilashenkilöstön osalta yksi päivä valtiorajan suojeluun liittyvien tehtävien   suorittamisessa lasketaan kahdeksi päiväksi; kahdeksi kuukaudeksi lasketaan kuukausi jatkuvaa hoitoa sairaanhoitolaitoksessa palveluskyvyttömyyden annettuna.  Liittovaltion turvallisuuspalvelun johtaja määrittelee ehdot näiden bonuskausien laskemiseksi.

Toimeenpanomääräys koskee niitä oikeussuhteita, jotka ovat tulleet voimaan 24.2.2022 ja sen jälkeen.

*

Heinäkuun lopussa ylipäällikkö V.V.P. allekirjoitti päätöksen, jolla

Sergo Ordzhonkidzen nimelle omistetulle 488. Simferopolin Moottoroidulle Jalkaväkirykmentille myönnettiin ritarin arvo, kaartin kunnianimi, sekä Punaisen lipun ja Suvorovin ritarikunnan kunniamerkki ja -nimi”.

Palkintosateen perusteluissa mainitaan ”Rykmentin henkilöstön sankaruus, rohkeus, urhoollisuus ja alttius puolustaa Isänmaata ja kansallisia etuja ulkoisessa konfliktissa”.

Rykmentin nimihenkilö, Sergo Ordzhonkidzen oli Stalinin ikätoveri ja taistelukumppani, vanhan bolshevikkipolven keulilla ja korkeassa asemassa 1930-luvun Neuvostoliitossa.  Hän kuoli helmikuussa 1937 hämärissä olosuhteissa, tuhosiko Stalin hänet vai Stalinin öpolitiikka, jäi arvailtavaksi: myös salamurhasta puhuttiin, XX:n puoluekokouksen puheessaan 1956 Hrustshev sivuutti tapauksen pyörittämällä laimentavaa versiota: sen mukaan ”Ordzhonikidze ampui itsensä Stalinin vainoista aiheutuneen stressin vuoksi”-

*

Häivähdys epätoivoa saattaa pilkahtaa Putinin puheessa hänen keskustellessaan Marin alueen vt. päällikön Juri Zaitsevin kanssa. Putin itse nosti esiin kysymyksen Venäjän tiet ja niiden  epätyydyttävästä kunnosta maan eri alueilla.  – Venäjää tuntevat tietävät tämän ikuisuusaiheen!

Nyt presidentti korosti tarvetta muuttaa tienhoidon ”suunta”.  Ja mikä tärkeintä – hänellä oli takataskussaan keino tähän huomattavaan ongelmaan.

Lika Shutter Rossiyskaya Gasetan mukaan Venäjän federaation presidentti vaati tavallisten kansalaisten henkilökohtaisella panoksellaan osallistuvan teiden kunnostukseen. Valtionpäämiehen mukaan paikalliset asukkaat voivat osallistua työhön, joka ei vaadi insinööritaitoa tai erikoisosaamista.

Näin presidentti pani ”pallon kiertämään” – ja epäilemättä tuota pikaa palliensa puolesta pelkäävät paikallisviranomaiset kohta kilvan lupaavatkin kohta ”tarttua lapioon” auttaakseen alueen teiden uudistamista.  Budjetin pitäisi kuitenkin myös auttaa.  Summista ja määristä ei ole tietoa, niin paljon menoreikiä valtion kassakeskukseen juuri nyt kohdistuu.

Joka tapauksessa Putin muistutti valtion tienrakennusohjelmista, jotka tarjoavat taloudellista tukea.  Hän muun muassa kehotti PM Mishustinin hallitusta hyväksymään ”autoväyliä koskevan rakennussuunnitelman” vuosille 2023-2027.  Tämän määräyksen mukaan tienrakentajien on tulevina vuosina tehtävä lujasti töitä saadakseen vähintään 85 %  moottoriteistä ”riittävään  kuntoon” tämän viisivuotiskauden aikana.

Putin on etevä painamaan velvoitteita aluejohtajien harmiksi: eväitä ja resursseja ei anneta, mutta tiukat tavoitteet. Siinä sitä on paikallishallinnolla tupenrapinat.  Eipä paljon ehdi kapinahankkeita juosta kokoon?

Vieläköhän presidentin kuvernöörien pudotuspeli -toimii? Se oli joskus Hudilaisen aikaan, kun kaikki muistaakseni 74 aluesatraappia pantiin vuosittain tulostavoitteiden toteuttamisjärjestykseen.  Viisi viimeistä sai lähtöpassit.  Ketään ei kuitenkaan ammuttu. Pikkupoika-ajalta muistan miten Brezhnevin aikaan eräskin rahan kanssa sekoillut kolhoosinjohtaja tuomittiin ja ammuttiin. Se oli sitä aikaa, nyt vain nuorempia miehiä syötetään surmansuuhun.

Jo huhtikuussa täällä Venäläisiin lähteisiin perustuvat selostukseni sotarintaman miestenotosta pätevät tänäänkin: nuoret, rajaseutujen puolustuskvyttömät hermannit, ja vankilakundit – sekä entisten sotien rintamamiehet. Siinä kaivot joista elävää lihaa rintaman tarpeisiin ammennetaan yhäkin.

*

+2
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu