Kun katsomme Yhdysvaltain presidentinvaaleja 2020, mitä me näemme?

Kun katsomme Yhdysvaltain presidentinvaaleja 2020, mitä me näemme?

”Yhdysvallat on sisältä hajoava maa…”  Paitsi että on pakko käyttää imperfektiä

*

Aina valpas Jari Tervo sanoi eilen 1.11.2020:

”Yhdysvallat yritti viedä menneinä vuosikymmeninä demokratiaa eri puolille maailmaa.  Nyt ei enää kannata.  Sitä ei riitä edes Yhdysvaltojen omiin tarpeisiin.”

Siis mitä? Onko Demokratia loppu?  Emmekö me jaksamiseen ole vannoneet läntisen maailman ja sen johtotähden arvoihin: demokratian, ihmisoikeuksien, laillisuusperiaatteeseen ja sopimusperusteiseen kansainväiseen järjestykseen?

Mikä sen lopetti Yhdysvalloissa? Demokratian. Vietiinkö liikaa? Olisiko pitänyt turvata demokratian diversiteetti ja tuoda vastavuoroisesti Demokratiaa?  Olisiko voinut kokeilla jotain toista lajiketta? Esimerkiksi Kansandemokratiaa, tai vaikkapa Euro-Demokratiaa. Tai Sosiaalidemokratiaa? En viitsi luetella kaikkia Demokratian muotoja ja malleja.

Osansa saattoi olla silläkin, että Yhdysvallat vei sitä omaa Demokratiaansa salaa, ujuttamalla, väkisin ja vieläpä asein.  Enimmäkseen kai asein, siis lopulta.

Viedä demokratiaa pistinten kärjissä – siinäpä reuhakas toimi.

Niin, ja jos Yhdysvalloissa on nähtävissä äkkiä Demokratian vaje, suoranainen puute, niin mitä muuta tarkka katse paljastaisikaan? Ripsottaako laillisuus? Repsottaako ihmisoikeudet? Millä kannalla onkaan sopimusjärjestelmä..

*

Huuska sanoi tänä aamuna:

Kun katson USA:n presidentinvaaleja 2020 tulee ihan mieleen 1980-luku.  Ihan vain siinä mielessä että silloin toisen supervallan keulilla juhlivat vanhat väsyneet miehet. Tosin ilman vaaleja.  Avainsana Gerontokratia.

Neuvostoliiton sanottiin joutuneen Gerontokratian kouriin, kunnes tuli ilahduttavan nuorekas insinööri G. ja otti vallat handuun.

Neuvostoliiton Gerontokratian kävi siis huonosti, mutta kovin hyvin ei käynyt koko Neuvostoliitonkaan, – tuskin myöskään Gorban.

Onko nyt Amerikan Unioni Gerotokratian kourissa? Miten käy Gerontokratia-USA:n?

Ei hyvin mene, eikä hyvin käy. Siltä näyttää, ellei sitten käy kamalasti. Eli, kuten aamun blogikommentissa taas arvailtiin, että Biden voittaa mutta joutuu piakkoin erilaisten vaivojen takia syrjään ja homman ottaa hanskaansa Kamala.  Siis rouva Harris.

*

Ruben Stillerin kolumni: ”Groteski narri tanssii”/Image 29.10.2020 osuu kaiketi ”häränsilmään”.

Hän kun arvioi, että kun nykyisin nähtävissämme olevasta nykyisyydestä joskus myöhemmin kirjoitetaan historia, niin se tulee näkemän Donald J. Trumpin amerikkalaisen unelman kuoleman ja taantuvan suurvallan ruumiillistumana.  Ruben siis sanoo:

”Hänen paikkansa historiassa on unelman raunioilla tanssivan groteskin narrin rooli”.

”[Republikaaninen] Puolue on nykyisin valkoisten linnake, jossa katsellaan neuroottisesti maan muuttuvaa demografiaa.”

Ruben ilmeisesti tarkoittaa, että mikäli rep. haluavat vielä joskus saada oman ehdokkaansa presidentiksi, niin vuonna 2020 on se viimeinen mahdollisuus.  Jos ei nyt, ei enää ”koskaan”, ellei sitten politiikka muutu tai tapahdu jotain muita ”siirtymiä”.

Itse olisin hyvin varovainen poliittisluontoisten ennusteiden teossa.  Todellisuus näyttää aina kyntensä, se yllättää.

Annan puheenvuoron Rubenille, joka malttamattomana tuossa onkin jo kuopinut parketin puhki:

”USA on sisältä hajoava maa, jota on pitkän johtanut maailman vaikutusvaltaisin trolli.  Nyt monet odottavat pelastajaa ja ajattelevat kaiken muuttuvan, jos presidentiksi valitaan Joe Biden.”

Messiaan saapuminen on peruttu. Paluuta ei ole. Biden on aspiriinia syöpään.”

Ja vielä kerran Ruben, joka Imagen artikkelissaan onnistuu tiivistämään olennaisen, paremmin kuin kukaan muu.

Mutta Ruben, ole hyvä:

”Opiskelkaa mandariinikiinaa. Amerikkalainen unelma on kuollut ja valo tulee uiguureja sortavasta idästä.”

*

Muistuu mieleen, miten kutsuttu porukka oli yrittäjien aamukahvilla Amerikan presidentinvaalin jälkeisenä torstaina.  Leikattiin vuosi 2008.  ”Kaikki” hehkuttivat Obamaa.  Kokoomuslainen rouvakin, joka sanoi, jotenkin että nyt ”muuttuu kaikki”.  Minä menin ja tokaisin, että ei. Näen asian toisin. ”Mikään ei nimenomaan muutu”.

Onnistuin herättämään hämmästystä. Kysyttiin lisää mistä on kyse. Lyhyesti selitin, että iso laiva ja pieni komentosilta. En viitsinyt vedota marxilaiseen talousjärjestelmä kaiken kulttuurisena pohjana tms. argumenttiin. Kukaan ei kuitenkaan olisi ymmärtänyt. Olin tietysti oikeassa, mutta silloin olinkin vielä terässä.

Ajattelin systeemisesti.

*

Mutta jos olemme sitä mieltä, että ”Yhdysvalloissa on jotain mätää”, niin mikä se siellä on sitten mätää?

Onko se Demokratia?  Onko se poliittinen Järjestelmä, joka karsii ja nostaa ehdolle miljardöörejä, poikia tai entisiä varapresidenttejä? Aika suppea rekrytointipohja.  Ei olisi ollut Kalliolla, Kekkoselle, Koivistolla, Halosella mitään saumaa… muillakaan meidän presidenteillä.  Siis tietynlainen vaaliruhtinasjärjestelmäkö on tämä usein kehuttu läntinen suur-demokratia?

Vai onko se ”mätä” tämä ”mätä Talousjärjestelmä” tässä nykyisessä viritelmässään?  Yksi promille vie melkein kaiken ja loppu yksi prosentti loput. ”Ne 99 %” nuolevat kynsiään.  Mikseivät he puhu tulonjakojärjestelmän mädännäisyydestä ja kieroudesta, vaan puhuvat miesten mädännäisyydestä ja politiikan break-down -tilasta?

Eikö poliittinen järjestelmä, ja viime kädessä kansakunta, ole hyväksynyt ja allekirjoittanut tämän yhteiskuntataloudellisen systeemin?  Vähän sitä on lahkeesta revitty, mutta ei ole kunnolla marssittu, miljoonin, kaduilla ja toreilla.

Taitavat nämä poliisiampumiset (poliisi ampujana) olla saaneet väkeä liikenteeseen enemmän, kuin varsinainen vakava järjestelmäkritiikki!

Voisiko joku kuvitella maahan poliittisen järjestelmän, joka nostaisi päähenkilöksi jonkun todella viisaan, harkitsevan ja pätevän – ja vielä aktiivisenkin ihmisen, joka tekisi ”hyvää, oikeaa, kaunista – ja humaania” politiikkaa? Mikä se sellainen järjestelmä olisi?

Miten se olisi mahdollista? Tämä nykyinen talousjärjestelmä, tulonjakomylly, joka alistaa 340 miljoonaa yksilöä kahden värin sotaan, ei siihen kykene.

+4
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu