Kysymys ei ole siitä alkaako Afganistanissa sisällissota, vaan siitä, milloin

Kysymys ei ole siitä alkaako Afganistanissa sisällissota, vaan siitä, milloin se alkaa.

*

Seuraava merkittävä, globaalisti vaikuttava sisällissota alkaa Afganistanissa. Sitä ei voi välttää, tilanne vain on sellainen, että asiat etenevät kolmanteen, ja sitten ”kaikki” kirjoittavat: Sisällissota! – tämäpä yllätys, kukaan ei voinut arvata..

Niinpä voimmekin vain kysyä, milloin se puhkeaa.

Tähän on valitettavasti pakko vastata seuraavasti: Ei kysymys ole edes sisällissodan ennustamisesta, siinä mielessä kuin yleensä käsitämme, että ennustaminen koskee tulevaisuudessa olevaa aikaa.

Nopea lukija voi tästä jo päätellä, että kyse on menneestä ajasta, menneisyyden ennustamisesta, jonka vaikeuskerroin on olennaisesti alhaisempi kuin tulevaisuutta ennustettaessa.

Eli Afganistanissa on jo sisällissota, se on jo alkanut. Blogin sisällön kannalta ei ole olennaista kertoa syttymisajankohtaa, saati päivämäärää.

Olennaista on todeta nyt syyskuun 2021 alussa, että Afganistanissa käydään sisällissotaa.

Se ei ole lyhyt, veretön, vaivaton, voitollinen eikä myöskään uljas. Se on pitkä, verinen, vaivalloinen, ilman voittoja ja ilman voittajaa – ja kaikkein vähiten uljas. Siitä ei tule Syyria 2.o [jos tässä yhteydessä kutsuisimme Syyrian sotaa 2011-202x merkinnällä Syyria 1,o]. Siitä ei tule Libanonin sotasarjan jatkumoa. Siitä ei tule sitä eikä tätä..

*

Siitä tulee Afganistanin sisällissota 2021-203x – tai jotain

*

Tämä blogi on kirjoitettu vain yhdessä tarkoituksessa.  Siinä, ettei mikään lehti – ei ainakaan suomalainen – kirjoittaisi lähitulevaisuudessa, että Afganistanissa syttyi äkkiä ja täysin odottamatta sisällissota. Ei se nyt syttynyt, eikä se ollut yllättävä.

Siellä on sodittu pitkään. Siinä on ollut O.W. Kuusisen sävyjä mukana. Osapuoli on pyytänyt vieraan vallan tukea. Interenventio on toistunut. On koulutettu vihollisen vihollisia. Pelattu sikaa. Valtio-opillisesti tulkinta, jonka mukaan maassa on käyty de facto pitkää sisällissotaa, ei ole aivan perusteeton. En tiedä montako pistettä siitä saisi tenttivastauksena, riippuu useammasta tekijästä kuin vain tentaattorista, mutta myös hänestä ja kontekstista.

Tähän viime mainittuun käsitemietintään en osallistu tässä, mutta itseäni toistaen totean:

Afganistanissa käydään sisällissotaa Nyt.

Koska maa on köyhä, kansa on köyhä, maassa paljon aseita, etenkin nyt kun Yhdysvaltain interventiojoukot jättivät huomattavassa määrin aseita ”irralleen”, ja kun hevosmies ottaa mukaan kaiken, minkä tamma jaksaa kantaa, niin. Vaikkei maassa kovin paljon hevosia olekaan.

Mutta maankamarassa on riittävän paljon mieltäkiihoittavia mineraaleja ja nesteitä, vaikka todellinen kartoitus onkin vajaamittaista ja salaiseksi julistettua, jotta useampi ulkomaa on siitä intresseerattu, ja todistaa mielenkiintonsa reippain toimenpitein. Monet laatat ovat liikkeessä ja asetelma ”sulassa tilassa”, siksi iskettävä on nyt.

Ja niinhän ne tekevät. Yksi interventio, jonka mr. Biden päätti lopettaa, loppui, ainakin nimellisesti, mutta aivan kuin päänsä menettänelle lohikäärmeelle kasvaa tällekin ainakin 10 uutta päätä, ja ne vuoden 1979 ”siunaukset” itävät yhä ja tuottavat jälkeläisiä.

*

En sano että Kiina tekisi intervention Afganistaniin. Sillä on siellä paljon intressejä, jo hankittuja kiinnityksiä ja mainioita näkymiä, mahdollisuuksia jotka ovat myötäsuuntaisia maan suuren kansallisen menestyshankkeen ja sen eri elementtien kanssa. [nim. johtavaksi suurvallaksi ja hegemoniksi kasvu; Yksi tie – yksi sidos] Selvää siksi on, Kiina ei tule antamaan periksi, ei millään tasolla. Se on saanut jo yhdysvaltalaisten maassaolon aikana kiinnityksen Afganistaniin niin staattisessa kuin dynaamisessakin mielessä, taloudellisessa ja sotilaallisessa, kumppanuuksiin liittyvässä ja suurvaltapoliittisessa, niin territoriaalisessa mielessä kuin globaalissakin mielessä. Afganistan on merkittävä pala Kiinan pelipöydässä.

Mutta en sano että se tekisi intervention Afganistaniin. Sillä on aikaa, pääomista halvinta, sitähän universumi tuottaa ilman aikojaan, joka päivä ja vuosi määrämittansa. Mutta sillä on myös strateginen lähestymistapansa ja kumppanuusmenettelynsä, jossa se pelaa pitkää, hybridis-multidynaamista peliä. Se harjoittaa vahvasti pelkistetysti ilmaisten ”kumppanuuteen pakottamista”.

*

Viisas politiikka joutuu aina tasapainoilemaan hyvien tarkoitusten ja tarkoittamattomien tuhojen välisellä miinoitetulla alueella.

Bona fide vs collateral damages.

Soppa on valmis.

 

 

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu