Maahanmuutto, mitä Suomen tulee tehdä? – Ei mitään: seuraava Lama hoitaa agendalle muita ongelmia

Noin.  Taitaa olla tarpeellista vähän selittää.  Kun minä, meinaan, olen ennen ollut.

Ei siinä oikeastaan muuta ole, mutta rauhallisesti se on otettava.  Kiiru on pidettävä ajallansa, mutta hätäillen tekemällä ei tule muuta kuin kusipäitä mukuloita, niinkuin sitä sanotaan.  Turha hermoileminen ei edusta mitään, mutta ei sitä tarvitse ainootansa kauppaamaankaan ruveta. …

*

Vaalipuheita kuunnellessa saattoi alkaa tuntua, että muita ongelmia ei oikein olekaan, kuin maahanmuutto, EU-politiikka ja ilmasto.

Hallituksen järjestäytymistoimista puhuttaessa ei näytä muita ongelmia Suomenmaassa olevankaan enää, kuin tuo maahanmuutto.

Tahtoisin tuoda tähän vähän helpotusta.  Maahanmuutto on ongelma, mutta ei ongelmista suurin.  Seuraava Lama hoitaa tämän ongelman.  Tämä kauhea kohkaaminen ja ”kynnyskysymysten” asettelu lakkaa sinä päivänä, kun seuraava lama alkaa, ja työvoimapula kummasti helpottaa, mutta työpaikkapula ”nostaa päätään”.  Niin, ja kaikki se, mikä liittyy ja seuraa työpaikkapulasta: tuhannen turkaset pulmat, jotka nyt aktiivisesti on unohdettu!

Agenda muuttuu, vaihtuu, kippaa nurin.

*

Yhden asian, jos en muita, opin työelämässä.  Kun puhe työvimapulasta ja ulkomaisen työvoiman merkityksestä nousee melkein falsettiin, kannattaa ottaa rauhallisesti.  Aina, nimittäin, kun tämä teema on kohonnut otsikoihin, vaalipuheisiin ja poliittisiksi keppihevosiksi, kohtapian alkanut taantuma ja Lama on hoitanut agendalle aivan muita, täysin toisenlaisia, ongelmia.

Näin kävi 1975.  Näin kävi 1991.  Näin kävi 2008.  Silloin tänne maaseudullakin juotiin monet kahvit ja syötiin useat kampaviinerit, kun me niin nuppi tutisten suunnittelimme, miten työvoimapula ratkaistaan.  Ja erityisesti, miten me ”houkuttelemme” tänne ulkomaista työvoimaa.  Kun ei taaskaan mistään tule mitään, kun työt jäävät tekemättä, olevat ja tulevat työt.  Siksipä ykköskysymys oli: ”lisäkäsiä” äkkiä.  Sinänsä makaberi toive! Mutta väkeä, väkeä, väkeä… Ja äkkiä kuitenkin.  Monelle taholle lähti työvoimanmetsästäjäpartioita. Kiinana asti! Kyllä, sinnepä sinne, tänne piti perustaman kiinalaisyhteisöjä ja imeä sitä ihteään, työvoimaa.

*

Tässä vaiheessa Suomi on aina herännyt. Yhdenteeman keskustelu ja huokailu ja nyrkinpuristelu on lakannut. Äkkiä kuin entisellä plikalla.  Agenda ja aihe on vaihtuntu.  Miltei peilikuvakseen.  Talouden sakkaus – maahanmuuttokysymyksen lakkaus.  Siinä lyhyesti virsi kaunis.

Niin nytkin.  En luule tiedän.  Se on käskynä kapitalismin.  Se on käskynä kohtalon.

Enpä muuta toivo, kuin sitä, että olisin tällä kertaa väärässä, mutta oletan, että eiköhän tämä markkinataloden ja finanssihulluttelun rumba tälläkin kertaa toteuta ominta itseään, kysynnän ja ylitarjonnan mahdottoman yhtälön ainoaa potentiaalista tulosta: lama siitä taas muotoutuu.  Lama.

*

Siinä sitä sitten kärvistellään neljä vuotta hallitusohjelma kainalossa.  Hallitusohjelma, jota kauhealla paasaamisella pusattiin, ja sitten se kohta muuttui maahanmuutto-kynnyskysymyksistä täysin toiseksi todellisuudeksi.  (Vähän joku silloin saattaa  ihmetellä, miksei niistä uusista pulmista ja dilemmoista lainkaan puhuttu silloin vaalikeskusteluissa, hallituksensynnytystalkoissa eikä edes siinä ”pyhässä Hallitusohjelmassa 2023-2027”.

Taitaa käydä vähän niin kuin Rinteen hallitukselle, tuolle uhon ja toivon lapselle: ”Rahaa on, sitä meinana on”.  ”Kamreerit eivät meitä komentele”, – eivät ainakana mikäli puhuvat suomea.  – Kysymättä neljä vuotta sitten jäi, mitäs sitten tehdään kun kamreerit puhuvatkin ulkomaankieliä? (no, olihan meitä joitakuita, jotka jo tuolloin, hyvissä ajoin keväällä 2019 kysyimme, mutta ei ne Antit vastanneet).  – Eivät muuten vastaa nytkään, kun kysytään, mutta ei vastata.

Eikä siihen kovin kauan mene.  Aikaa siis.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu