Maailma ei muuttunut 24.2.2022 – ainoastaan joidenkin maailmankäsitys

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kirjoittaa tänään Venäjän tuhoamissodan 1-vuotispäivän aattona sodasta ja sodan jälkeisestä elämästä otsikolla ”Maailma muuttui radikaalisti 24.2.2022” (AL, Mielipide 23.2.2023).

Kirjoitus on hyvä sinänsä, siinä hän käsittelee tärkeää asiaa ja tekee sen kannustavasti.  Mutta jokin on pielessä.

Puhemies Metsola kirjoittaa jo otsikosta alkaen väärin: ”Maailma muuttui radikaalisti 24.2.2022”.

Eikä muuttunut.  Maailma on ihan sama maailma tänään kuin se oli vuosi sitten ja miljoona vuotta sitten.  Ei maailma muuttunut.  Eikä ihminen.

  • Se, mikä muuttui, oli Euroopan Unionin johdon ja ylijohdon tulkinta maailmasta. 

Tuo läntinen, unionistinen ja liberaalisdemokraattinen käsitys maailmasta, se maailmankäsitys joka oli vallalla ennen 24.2.2022, osoittautui vääräksi.  Se oli epärelevantti. Elämänvalhe. Se ei vastannut maailman tositilaa.  Ihmiset ja organisaatiot, jotka olivat omaksuneet käsityksen maailmasta rationaalina ja läntisen ihmiskäsityksen sisäistäneenä, olivat nähneet maailman väärin.  Maailma oli erilainen kuin heidän näkemyksensä mukainen maailma.

*

Tämä on vakava paikka.  Vakavan itsereflektion ja oikaisuajattelun paikka.  Miksi Läntinen Eurooppa ja yleensä tämä Läntinen maailma näki maailman väärin?  Mikä oli syys tuollaiseen megaluokan näköharhaan?

Oliko syy jossain ajattelun ja näkemisen juurissa?  Voittiko olettamus näkemisen?  Mikä esti puhtaan näkemisen?  Eikö maailma sinänsä ja historia erityisesti tarjonnut näille maailman fiksuimmille ihmisille oikeinnäkemisen eväitä?  Vai eivätkö he tunne historiaa, eivätkö he ymmärrä sen toimintaa?  Onko heillä suorastaan väärä ihmiskäsitys?  Käsitys tiedosta, ymmärryksestä, opista ja kokemuksesta?

*

Euroopan Unionin sanotaan syntyneen toisen eurooppalaisen maailmansodan jälkiaalloissa ideasta: Ei koskaan enää -tunnelmissa.  Siis sodan vastustaminen ja rakenteellinen estäminen olisi tämän mukaan ymmärrettävä EU:n tärkeimmäksi osaamisalueeksi.  Alueeksi, jossa todellisuus, maailma ja ihminen otetaan sellaisenaan in sich.  Siitä lähdetään ja sille rakennetaan.

Onko EU osoittanut katumusta ja aitoa pyrkimystä selvittää tämä mammuttimainen väärinkäsitys, etsiä juurisyyt ja oikaista. Tarkentaa näköa, nostaa kritiikkiä.  Jotta virhenäkeminen ei toistuisi, vaan me kaikki olisimme mukana tosinäkemisen menossa?  Ei.  Ei. Ei.  Eipä todellakaan.

Unionin parlamentin puhemies tyytyy toteamaan: Maailma muuttui radikaalisti 24.2.2022.

Jotenkin rehellisempää, aidompaa, juurevampaa, parempaa ja suloisempaa olisi, jos puhemies olisi todennut, jotenkin että me näimme väärin, maailma ei ollut sellainen kuin kuvittelimme, luulimme, uskottelimme, sellainen jonka olimme omaksuneet, vaan maailma oli maailma sellaisenaan.  Omansa. Täysin erilainen kuin halusimme sen olevan.  Me erehdyimme, anteeksi suurta culpaa, me teemme parannuksen.  Kehitämme näkemystämme, oppiamme ja ohjelmaamme!

Mutta ei.

Siellä vain tyydytään toteamaan että maailma petti, ja muutti pahaksi, siksi erehdyimme.  Mutta emme erehtyneet me, vaan maailma, koska se muuttui, ja siksi meidän homma meni metsään.

*

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola toteaa tekstissään myös:

”Siksi Euroopan parlamentti kehottaa perustamaan erityistuomioistuimen, joka voi saattaa oikeuden eteen kaikki, jotka ovat vastuussa sotarikoksista.  Näillä rikoksilla ei ole vanhentumisaikaa, emmekä voi sulkea niiltä silmiämme”.

Hyvä!  Oikein ajateltu ja sanottu! Kannatan.

Mutta miksi vasta nyt?

Sodan vastustamisen ja sen synnyttämisen ehkäisemiseksi perustetun Euroopan Union yli 70-vuotinen historia on saanut esteettä lipua ohi vaikka jokaikisenä sen toimintavuonna on Maailmassa sodittu, tapettu ihmisiä, poltettu taloja, särjetty siltoja jne.  Miksi vasta nyt?

Miksi EU ei ole jo ammoin alkujaan ajanut voimaan kansainvälisen sotalain muotoilemista sellaiseksi, että jokainen hyökkäyssodan aloittaja joutuu ikuisen sotarikostuomion alle? Miksi.

Nytkin muistopäivän aattona sanamuoto on sopivan löysä, juuri sellainen, että siitä sokea eenokkikin näkee, ettei tässä ole edes tarkoitus koota muskelit ja toteuttaa uusi sotarikoslaki.  ”Euroopan parlamentti kehottaa perustamaan eityistuomiosituimen”… Siis kenen tehtäväksi Metsola sen heittää?  Ei ainakaan EU:n itsensä, ajettavaksi ja toteutettavaksi.  Sodanvastustamisen ykkösorganisaation..  Siis samaa löysää verbaliikkaa kuin aina.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu