Maija Elonheimon Brysselin kone loppui – mikä nyt eteen?

Muutama hetki sitten päättyi YLE Radio 1:n erään kaikkein tärkeimmän ohjelmamuodon pitkään jatkunut ja korkeatasoisena hehkunut ohjelma: Maija Elonheimon ”Brysselin kone”.  – Elämmekö unessa EU:n kehityksen suhteen | Brysselin kone | Yle Areena

On vaikea kuvitella, että olisi mitään muuta Suomen olemassaoloon ja tulevaisuuteen vaikuttavaa elämänalaa, josta yleinen media lopulta puhuisi niin vähän ja niin valikoidusti, kuin Euroopan unionista, – ja Suomen suhteesta ja kohtalosta EU:n vaikutuksen alla. Siksipä toimittaja Maija Elonheimon pitkään toimittama viikottainen Brysselin kone on ollut likipitäen ainutlaatuinen majakka, joka on loistanut hämärässä maisemassa. Elonheimolla on ollut erityinen kyky ottaa käsittelyyn aidosti olennaisia alueita ja piirteitä unionin toiminnasta. Lisäksi hän on pätevyytensä ja saavuttamansa arvonannon seurauksena saanut parhaat voimat liikkeelle, eli keskustelemaan ja ”altavastaajiksi” ohjelmaansa. Eikä siinä tietenkään kaikki: ei se mitään vielä, että pätevät ja parhaiten asioista hollilla olevat kutsutaan studioon: Elonheimolla on ollut kyky ja rohkeus ottaa pöydälle kaikenlaisia unioniin liittyviä kipupisteitä ja ”erikoisuuksia”, joista oikeamielinen tai sellaisena itseään pitävä media meillä(kin) katsoo yleensä parhaaksi vaieta. Viittaan tässä YLE Areenasta löytyviin olennaisiin tallenteisiin Brysselin koneen kunniakkaan elinkaaren vaiheilta.

Esitän lämimän suosituksen Areenan aarteisiin. Turha minun on tässä yrittää luetteloida, muistella, viitata tai kaivata mitään yksittäisiä aiheita tai ohjelmia. Ohjelmaa kuunnelleet kyllä tietävät, ja kuuntelemattomat tekevät palveluksen omalle tietoisuudelleen käyttämllä elämästään edes muutaman 54-minuuttisen Brysselin kone -lähetykseen, perehtyäkseen siihen, mistä tässä on puhe.  Yle Haku – Yle Sök

Totean että olen vuosien ajan esittänyt eri tahoille, että toimittaja Maija Elonheimolle myönnettäisiin milloin vuoden journalistin, milloin minkinarvostusta ilmaisevan nimityksen voitto, mutta ilmeisen turhaan. Yrittämättä millään muotoa aliarvoida kulloinkin palkittiujen journalistien saamien tunnustusten perusteita ja osuvutta, ihmettelen, miksei Elonheimon kohdalle ole juurikaan osunut mitään kunnon ”pokaalia”. Hän on nimittäin sen ansainnut. Tämä elämäntyö on pysyvästi arvokas, merkitsevä ja kaiken kiitoksen arvoinen!  Jään kaipaamaan Maija Elonheimon Brysselin konetta.

ps.

Tätä kirjoittaessani yritin googlata Elonheimon wikipedia-henkilöartikkelia. En löytänyt. Ei sellaista kai ole, eihän googlen hakuri voi epäonnistua?

 

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu