Martin Scheinin kysyy: ”Miksi ohjasitte perustuslakivaliokunnan kokonaan ulos kartalta?”

Martin Scheinin kysyy: ”Miksi ohjasitte perustuslakivaliokunnan kokonaan ulos kartalta?”

Professori Schein jatkaa PeV:nnan lausunnon jälkipyykkiä –  syyttää EOA:n lausunnonlaatijaa

Pääsiäisviikon outo käpäkkä koronantorjunnan ja ihmisten liikkumisrajoitusten suhteesta ansaitsee vielä ainakin yhden pohdinnan.

Siispä kysykäämme vielä kerran:

Miten oli mahdollista, että hallituksen ajatuksenjuoksu liikkumisrajoitteita koskevan lakiesityksen valmistelussa meni niin pahasti metsään, kuin se nyt meni. Ainakaan kukaan ei voi sanoa, etteikö ohjausta ja melkeinpä vierihoitoa annettu. Myös kaikkien ihmisoikeuksien ”yliasiantuntija”, professori Martin Scheinin antoi niitä ja monet muut.  Perusteet tuli löytää pyrkimyksestä suojata väestöä tappavalta ja yleisvaaralliselta tartuntataudilta. Lisäksi tuli arvioida liikkumisrajoitusten suhteellisuutta päätarkoitukseen nähden.

Yleisesti on todettu, että Perustuslakivaliokunta (PeV) ei yksimielisessä ratkaisussaan politikoinut – vaikka sellaisiakin olettamuksia on kilvan esitelty. Sen ei yksinkertaisesti tarvinnut: riitti kun se tyytyi keskittymään oikeudelliseen tarkasteluun.

Perustuslakivaliokunnan (PeV) yksimielinen reputus oli ”paha lommo” paitsi koko hallituksen niin erityisesti pääministerin julkikuvaan.

*

Syyttävä sormi

Professori Martin Scheinin palasi vielä pääsiäislauantaina (3.4.2021) twiitissään lakiesitykseen ja kritisoi:

”Eduskunta on aivan liian monissa korona-asioissa (mm. maskit, rajat, ravintolat, hiihtokeskukset ja nyt liikkumisrajoitukset) mennyt – ei perusoikeudet vaan – bisnes edellä.  Nyt PeV halusi poliisit ennemmin koteihin kuin kaduille ja kauppakeskuksiin, jotta kauppa kävisi.”

Demokraatin haastattelussa (samana päivänä la 3.4.) Scheinin tarkentaa:

”Scheininin näkemyksen mukaan valiokunta ei politikoinut niin, että sen jäsenet olisivat ilman mitään tukea kuultujen asiantuntijoiden asiantuntijoiden lausunnoissa”.

Mikä tämä asiantuntijoiden lausunnoista löytyvä tuki hylkäävälle ratkaisulle oli?

”…Enkä sulje pois, etteikö joku PeV:n jäsen olisi politikoinut haluamansa lopputuloksen ajamiseksi.  Mutta jos asiassa oli politikointia, se saattoi tukeutua ainakin yhteen oikeudelliseen asiantuntijalausuntoon. Siis kenen? Eduskunnan oikeusasiamiehen (EOA), Scheinin lataa”, Demokraatti kirjoittaa.

EOA:n lausunto oli alusta loppuun rakennettu perusoikeuksien normaaliolojen rajoitustestin ympärille, Scheinin sanoo ja jatkaa: ”Tietenkään esitys ei voisi läpäistä tuota vaatimustasoa…”, poikkeusoloissa kun elämme.

Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon ovat allekirjoittaneet oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ja kansliapäällikkö Matti Marttunen. Lausunnon laati Marttunen, joka aikaisemmin istui PeV:n ykkösvaliokuntaneuvoksena – ja oli siten valiokunnan jäsenille tuttu toimija – ja on nyt toiminut ensimmäisen kuukautensa EOA:n palveluksessa.

*

Professori Schinin tunnetaan räväkkänä kannaottajana, mutta hänenkin mittapuullaan arvioiden hänen kritiikkinsä on kovasanaista ja henkilöönkäypää (Marttuseen):

”Miksi ohjaisitte perustuslakivaliokunnan kokonaan ulos kartalta, jota käytetään suunnistettaessa poikkeusoloissa, perusoikeuksia rajoittaen tai niistä sallitusti poiketen?”

PeV kuuli kansiapäällikkö Marttusta kokouksessa ja ”ilmeisesti luotti”, Scheinin toteaa, ja katsoo Marttusen rakentaneen EOA:n lausunnon, ”joka on perustavalla tavalla virheellinen”. Se ei hänen näkemyksensä mukaan huomioi poikkeusolojen ehtoja riittävästi ja muodosti normaaliolojen näkemyksineen ikään kuin ”luottamus-ansan” valiokunnalle.

Kieltämättä hieman erikoinen tilanne. Toisaalta: valiokunnan jäsenet olivat täysin tietoisia Marttusen roolin muuttumisesta. Sitä paitsi valiokunta sai lakiesityksestä useita muitakin lausuntoja.

Prof. Scheinin vaatii twiittiketjussaan EOA Jääskeläiseltä ja kansliapäällikkö Marttuselta selitystä lausunnosta.

*

Lähteitä:

Demokraatti, 3.4.2021;   Raju jälkipyykki lausunnosta jatkuu – Professori: ”Miksi ohjasitte perustuslakivaliokunnan kokonaan ulos kartalta?” | Demokraatti.fi

Prof. Scheininin twiitit 3.4.2021: Martin Scheinin FIN Twitterissä: ”21/Eduskunta on aivan liian monissa korona-asioissa (mm. maskit, rajat, ravintolat, hiihtokeskukset ja nyt liikkumisrajoitukset) mennyt – ei perusoikeudet vaan – bisnes edellä. Nyt PeV halusi poliisit ennemmin koteihin kuin kaduille ja kauppakeskuksiin, jotta kauppa kävisi” / Twitter

EDUSKUNNAN oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on nimittänyt perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvoksena toimivan Matti Marttusen oikeusasiamiehen kanslian kansliapäälliköksi. Marttunen aloittaa virassaan 1. maaliskuuta 2021. HS/Elina Kervinen, 13.1.2021;  Perustuslaki­valiokunnan valio­kunta­neuvos Matti Marttunen siirtyy oikeus­asia­miehen kanslian kanslia­päälliköksi – Politiikka | HS.fi

Kansliapäällikkö Marttusen twiitti 12.3.2021; Matti Marttunen Twitterissä: ”En kritisoi enkä arvostele ketään – olen pohtinut itsekseni ja nyt julkisesti (kantaa ottamatta): miten vuonna 2021 Suomessa voidaan ottaa valmiuslaki käyttöön ennenkaikkea viestintään liittyvällä perusteella? Kysyn, onko tämä ”välttämätöntä”?” / Twitter

*

+4
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu