Mikä on ETYJ:n rooli nyt sodan kestäessä – ja mikä se on oleva sodan jälkeen?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (EtyjETYJ) (OSCE – Organization for Security and Cooperation in Europe) on järjestö, jossa on jäseninä 57 valtiota Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa. Se perustuu vuonna 1975 Helsingissä järjestetylle Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssille (ETYK), josta muodostui vuonna 1994 pysyvä kansainvälinen järjestö vuoden 1992 seurantakonferenssin pohjalta. ETYJin päämaja sijaitsee Wienissä, Itävallassa.. ETYJ käsittelee laajasti kolmeen eri pääryhmään liittyviä turvallisuuskysymyksiä.  (Wikipedia)

Ukrainassa yhä jatkuvan tuhoamissodan 1-vuosipäivän johdosta Wienissä pidettyyn ETYJ:n kokoukseen osallistui myös hyökkäyssotaa käyvän Venäjän delegaatio.  Miten siihen pitäisi suhtautua?  Tuleeko ylläpitää ETYJ:n puitteissa kosketusta  turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin hengen ja tavoitteiden mukaisen orgaanin tavoitteiden mukaisesti, vai tuleeko kontakteja hyökkääjään enenevässä määrin myös tällä sektorilla rajoittaa tai suorastaan lopettaa?  Onko perusteltua pyrkiä jatkamaan ”Helsingin hengessä” kansainvälistä yhteydenpitoa, vai onko ETYJ:n edessä toimintatavan ja tavoitteenasettelun muutos?

Nämä pelkistetyt aivoitukset kiteytti Wienin kokouksessa esiintynyt Latvian edustaja, joka ei säästellyt sanojaan.

*

Jo ennen kokousta Etyjiä oli arvosteltu voimakkaasti siitä, että se salli aggressiivisen valtion, Venäjän valtuuskunnan läsnäolon, vaikka siihen kuului pakotteiden kohteena olevia henkilöitä. Etyjin valtuuskunnat Ukrainasta ja Liettuasta päättivät olla osallistumatta yleiskokoukseen, sen sijaan, että istuisivat venäläisten rinnalla, kun taas Latvian edustaja Rihards Kols päätti pitää puolensa ja laukoa suorat sanat, jotka oli suunnattu sekä Etyjin heikolle asenteelle että itse Venäjän valtuuskunnalle.

”Tässä huoneessa on elefantti, jota kutsutaan Venäjän federaation valtuuskunnan nimellä. Jos olisin todistaja ja joku kysyisi minulta: ”Kuka on sotarikollinen?” No, osoittaisin tämän huoneen takapenkkejä. On se vain häpeällistä. On häpeällistä, että tämä valtuuskunta on täällä, erityisesti valtuuskunta, joka koostuu pakotteiden kohteena olevista henkilöistä, jotka äänestivät itsenäisen maan haltuunotettujen alueiden liittämisen puolesta …-  Ja nämä ovat juuri ne periaatteet, joita tämän toimielimen on taattu suojelevan ja vartioivan! Ja me istumme kuin mitään ei olisi tapahtunut!”

Hän ilmoitti allekirjoittavansa kuuluisan lainauksen, jota ei ehkä pidetä klassisesti diplomaattisena, mutta joka kuitenkin sopinee täydellisesti tilaisuuteen: ”Venäläinen sotalaiva, mene vittuun itse.”  (”Russian warship, go fuck yourself.”)

Latvian ETYJ-edustan puheenvuoron voit katsoa tästä: Rihards Kols Twitterissä: ”To the disgrace that is the presence of the #Russian delegation of sanctioned war criminals at the @oscepa, I can only repeat what #Ukrainian border guards so eloquently put nearly a year ago when addressing a particular Russian warship. #OSCEPA #OSCE https://t.co/FQxEXSGvpN” / Twitter

Sitä on viikonlopun aikana katsottu ainakin 650.000 kertaa, ehkä enemmänkin.

Suomessa tästä episodista liene kirjoitettu lainkaan.  Ainakaan googlaamalla ei tullut vasteita.

Ehkäpä meidänkin tulisi olla kiinnostuneita Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin 1975 perinnöstä ja ETYJ:n roolista juuri nyt ja tulevaisuudessa.  Vaikenemalla ja unohtamalla ei ole koskaan saatu mitään aikaan, ei ainakaan hyvää ja rakentavaa.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu