Miksi Kiina ei edistä rauhaa Ukrainaan?

Sveitsissä alkaa tänään, lauantaina 15. kesäkuuta 2024 Ukrainan sotaa koskeva korkean tason rauhankonferenssi. Venäjää ei ole kutsuttu. Kiina kutsuttiin, mutta ei tule. >YLE 15.6.2024: Ukraina-rauhankonferessi alkaa Sveitsissä | Uutiset | Yle

Jotkut tahot kummeksuivat ja paheksuivat Kiinan ratkaisua, sen kuuluisi heidän mielestään tuntea vastuunsa ja osallistua, – eikä vain osallistua Sveitsin tavoittelemaan prosessiin, vaan aktiivisesti ohjata rauhanprosessia.

Mutta ei Kiina tule, ei osallistu, ei pelaa tätä peliä. Kultarantakeskusteluissa tällä viikolla avattiin tämän vaiheen tarkoitusta. Pekka Haavisto valotti asiaa siten, että tarvitaan pieniä askelia, käytännön tason esityksiä (sotavankien palautus, ulos vietyjen lasten palauttaminen etc.) luomaan siltaa ja alkuasetelmia varsinaisten rauhanneuvottelujen alustukseksi.*)

Miksi Kiina on nuopea eikä suopea? Miksi Kiina katsoo eikä osallistu?

Siksi, että Kiinan energian saanti on sille, sen teollisuudelle ja taloudelle, eksistentiaalinen kysymys.

Kiina tarvitsee Venäjän energiaa, nyt ja jatkossa vieläkin enemmän, ja kaiken varalta. Siksi Kiina ei pelaa Venäjää vastaan, vaan oman intressinsä mukaan. Venäjä ei voi Kiinan mielestä hävitä. Ei hävitä, ei heiketä liikaa, ei romahtaa.  Venäjän täytyy pystyä pysymään pystyssä ja toimittamaan Kiinalle sen tarvitsemia tuotteita, primääristi energiaa, keskeytyksettä ja ilman keskeytyksiä koskevia riskejä.

Tältä osin peli on selvä: Kiina ei vaaranna omien intessiensä toteutumista.

Sitä paitsi Kiinan agendaan sopii, että Venäjä tuhoamissodallaan jatkaa Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin horjuttamista ja heikentämistä. Ei liikaa, mutta kuitenkin.

Tätä meillä lännessä ei ymmärretä kaikkine merkityksineen.

*

Yhdysvaltain suuri peli meni vihkoon

2000-luvun alussa Kiina avautui globaalille kilpailulle.

Kiinasta tuli maailman mahti Lännen suosiollisella avustuksella. Meidän aikamme globalisaation voi sanoa alkaneen siitä, kun Kiina haki ja hyväksyttiin WTO:iin, Maailman kauppajärjestöön.  Sen jälkeen Kiina kykeni myymään Yhdysvaltoihin ja muualle länteen ilman kiintiöitä ja tariffeja.

Vuonna 2009 Kiinasta tuli maailman suurin energian kuluttaja.  Ohi Yhdysvaltain ja EU:n. Öljystä tuli 2000-luvun globalisaation elinhermo.  Tuolloin75 % Kiinan öljyntuonnista kulki kapean Malagan salmen kautta. Salmen toisella puolella on Singapore ja US laivaston alukset.

Kiinasta tehtiin läntisen vapauden- ja voitonhuumassa Maailman tehdas.

*

Niin paljon kuin erilaisia riippuvuuksia ja kytkentöjä onkin Lännessä 2000-luvun mittaan kauhisteltu ja kaduttu, Kiinan WTO-jäsenyyttä, joka oli sen herruuden ja hegemonian laukaisualusta, ei ole huomioitu.  Se oli kuitenkin kaiken tämän mennessä nähdyn ja koetun pahan alku ja juuri.  Puhumattakaan siitä kamalasta, mikä vielä maailmaa meidän elinaikanamme odottaa.  Kiinan maailmanhegemonia ja kiinalaiset säännöt.

Kuka päätti ja millä valtuuksilla tästä aikakauden muutoksesta (zeitenwende).  Aikakauden muutos on enemmän kuin säätilanmuutos.  Aika loppuu ja uusi alkaa. Se on enemmän kuin game changer, se ei ainoastaan muuta pelin luonnetta, vaan koko pelin.

*

Tilastot kertovat, että Kiina poltti eräinä vuosina hiiltä eniten maailmassa: enemmän kuin koko Muu Maailma.

Monen mielestä pahinta mitä maailmassa voi tehdä, on polttaa hiiltä.  Tässä katsannossa Kiina on paha, todella paha.  Mutta kuten viitattu, syytön ei ole Länsikään, siis me. Me otimme sen hyvän, mitä tämä peli meille antoi, iloisesti ja ihan lettuna, vastaan. Mutta ymmärrämmekö, mitä tuli tehtyä?

>Lue myös: TalSa/15.12.2023: ”Maailmassa kulutetaan tänä vuonna [2023] ennätysmäärä kivihiiltä. Kivihiiltä kulutetaan etenkin Kiinassa, Intiassa ja Indonesiassa”.   Maailmassa kulutetaan tänä vuonna ennätysmäärä kivihiiltä – Taloussanomat – Ilta-Sanomat (is.fi)

Kun Kiinasta tuli maailman tehdas, siitä tuli maailman suurin öljyn nettotuoja.  Siitä tuli keskeinen peluri maailman (edelleenkin) keskeisen energian kaupassa ja säätelyssä: oheistuotteena tässä tapahtumassa oli muun muassa sen perustan muodostuminen, jolla venäläisen tyrannin mahti seisoo ja seisoo, – eikä kaadu. Koska Kiina ei voi antaa hänen kaatua.

Asioilla on aina syynsä.

*

Siksipä älkää kysykö, miksi Kiina ei mene Sveitsiin.  Siksipä älkää kysykö, miksi Kiina ei painosta Venäjää lopettamaan sotaa, saati vetäytymään rajojensa taakse. Siksipä älkää kysykö, miksi sota Ukrainassa jatkuu, koska se on tässä vaiheessa Kiinan intressissä.  Korkeassa intressissä.

Kyseessä on ikävä intressi, joka takaa sodan jatkumisen. (?)

*

Viite: *)

”Entinen ulkoministeri ja rauhanneuvotteluista kokemusta saanut Pekka Haavisto (vihr.) listasi haastattelussaan mahdollisia ensimmäisiä askelia rauhaan: Ukrainasta siepattujen lapsien palautusta, sotavankien palautusta, ruokaturvaa eli Mustanmeren viljankuljetuksia ja ydinturvaa.

Luottamus pienissä kysymyksissä voi johtaa mahdollisuuteen neuvotella isoista kysymyksistä. Jo sodan alussa Ukraina ja Venäjä pystyivät sopimaan Mustameren viljakuljetuksista välikäsien avustuksella.” Linkki: YLE/Ari Hakahuhta 14.6.2024: Analyysi: Kravatit narikkaan – isäntä vaihtui Kultaranta-keskusteluissa | Politiikka | Yle

ps.: Tässä rakennetaan sveitsiläistä kelloa. Sille on ominaista tarkka käynti ja erehtymätön ajantasa. Eli pitkä, kivinen tie rauhaan, kun jo näiden sodan oheistuotteiden käsittely ottaa aikansa. Mutta näistä kivistä voidaan koota siltaa, siltaa kohden tulevaisuutta ja – rauhaa. [vh].

*

 

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu