Miksi Macron niin intohimoisesti ajaa yhteisvastuullista hätärahoitusta Etelään: Ranskan pankkien jättisaamiset

Minkä maiden pankeilla on eniten velkasaamisia Italiassa ja muissa Välimerenmaissa?
Tässä syy, miksi Macron niin intohimoisesti ajaa yhteisvastuullista hätärahoitusta Etelään:

Ranskan pankeilla jättisaamiset Välimereltä (437 miljardia Euroa)

*
Helsingin Sanomat/Petri Sajari, 22.4.2020 julkaisi listan ulkomaisten pankkien suurimmista saatavista Etelä-Euroopan valtioissa.
Jos joku on korona-tragedian keskellä ehtinyt ihmetellä, miksi Ranskan presidentti Macron niin voimallisesti on ajanut yhteisvastuullista hätärahoitusta.
No, siitä yksinkertaisesta syytä, että Ranskan pankeilla on – jälleen, siis samoin kuin Kreikan velkakriisissä 2011-2012 – käsittämättömän suuret saamiset etelässä. Ja erityisesti Italiassa. Italia on velkakriisin partaalla hoippuvien eteläisten EU-maiden potentiaalisin ”räjähtäjä”.
*
Petri Sajarin Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n tiedostojen pohjalta laatima maakohtainen velkomus-lista on siis HS:n sivuilla.
Tuossa listassa Petri luettelee Välimerellisten maiden maakohtaisten velkojapankkien saamisten määrät pankkien kotimaan mukaan.
Minä puolestani kokosin Petrin listan pohjalta yhden kokoomalistan, josta ilmenee, miten paljon minkäkin maan pankeilla on kaikkiaan saamisia Välimeren partailta:
*
Ulkomaisten pankkien suurimmat saatavat Etelä-Euroopan valtioissa:
Ranskalaiset pankit: 437 mrd €
Saksalaiset pankit: 356 mrd €
Britannian pankit: 272 mrd €
Yhdysvaltain pankit: 268 mrd €
Japanin pankit: 239 mrd €
Espanjan pankit: 184 mrd €
Hollannin pankit: 140 mrd €
Italian pankit: 74 mrd €
Sveitsin pankit: 2 mrd €
*
Huomautuksia:
Ensinnäkin:

Lista käsittää siis kyseisten valtioiden pankkien velkomukset ulkomailta.
Tämän vuoksi listaan ei sisälly Italian eikä myöskään Ranskan pankkien KOTImaisia saatavia.

Niiden, siis Italian pankkien Italiaan myöntämien lainojen ja Ranskan pankkien Ranskaan myöntämien lainojen määrät eivät ilmene tästä laskelmasta. Niiden huomioiminen tietenkin huomattavasti nostaisivat niiden saamisten summalukua! Tämä pätee toki kaikkien luettelossa mainittujen maiden pankkien KOTImaisten velkomusten summalukuihin.
*
Toisekseen:
Kuten numeroista näkee, saatavat ovat jättimäisiä. Listassa mainittujen Etelä-Euroopan valtioiden ULKOmailta saamien lainojen yhteissumma on järkyttävä: 1974 miljardia Euroa! (huom. Ei sisällä kaikkia saatavia! – koska kunkin velallismaan osalta listattu vain velkojien kärkipään maat)
Mihin ihmeeseen ne ovat tarvinneet ja ottaneet ja saaneet tuollaisen mällin velkaa? Ja miksi ulkomaiset pankit ovat tuollaisia stratosfäärisiä lainoja myöntäneet?
*
Kolmanneksi:
Miksi Suomen ja Hollannin ja muiden ”järkevien” Euro-maiden pitäisi olla mukana takaamassa ja maksamassa tuollaisia järjettömiä pankkivelkoja? Miksi?

Hollannilla valtiona sentään on ”pieni” motiivi, että Hollannin pankeilla on saatavia Ranskasta 99 miljardia ja Espanjasta 42 miljardia Euroa.
Montako miljoonaa Suomen pankeilla on saatavia Etelä-Euroopan valtioista? Eipä taida olla paljon nollaa isompaa määrää, eller hur?
Ei Suomella ole mitään pankkiensa pelastamiseen liittyvää suoraa intressiä olla tukemassa tätä ”huojuvaa taloa”!
*
Neljänneksi:
Toivon että mahdollisimman moni ehtisi kuunnella tämän Brysselin kone -ohjelman. YLE R1, tänään 22.4.2020 tullut ulos, kuultavissa Areenassa ja Podcastissa:
”Minkälainen ja miten pitkä lama meillä on mahdollisesti edessä ja miten keskuspankkien toimet siihen liittyvät? Mikä mahtaa olla euron kohtalo? Kannattaako eurovaltioiden tukea toisiaan? Ja miten keskeistä on nyt pitää huolta ruokaomavaraisuudesta. Haastateltavana on GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ja toimittajana on Maija Elonheimo.”
https://areena.yle.fi/audio/1-50464046

https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly9mZWVkcy55bGUuZmkvYXJlZW5hL3YxL3Nlcmllcy8xLTE1MTc3NjMucnNzP2xhbmc9Zmk&episode=MS01MDQ2NDA0Ng&hl=fi&ved=2ahUKEwj90uuez_voAhUHFpoKHXnjATYQieUEegQIBRAE&ep=6
Kesto: 55 min.
*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu