Mistä SDP:n vaalitappio EU-vaaleissa 2024 johtuu? – Ja mihin se johtaa?

Mistä SDP:n vaalitappio EU-vaaleissa 2024 johtuu? – Ja mihin se johtaa?

Merkit laajan vasemmistokokoomuksen synnylle näkyvät jo.

Synnytys on käynnistynyt kentän toimesta.

Summaisin syyt lyhyesti:

Suomalaisen politiikan kentässä punavihervasemmisto muodostaa selkeän ja kohtalaisen kompaktin kenttäpuoliskon. Sen jakautuminen kolmeen nykyiseen puolueeseen on menneisyyden jäänne. Tositilanne on ajanut siitä ohitse. Todellisuudessa meillä on blokki nimeltä  punavihervasemmisto, jonka yhteinen kannatus liikkuu 34,0 %:n ja 48,4 %:n välillä viimeaikaisten vaalien mukaan:

EK 2023: 34,0 %

TP 2024: 48,4 %

EU 2024: 43,5 %.

*

Arviota puoltavia siekkoja

Palautan mieliin tammikuun presidentinvaalit: SDP:n ratkaisu pj Antti Lindmanin johdolla oli lähteä vaaleihin omalla ehdokkaalla, joka tuli kehiin vasta kun kortit oli jo jaettu. Jopa puolueen pää-äänenkannattaja kritsoi sekä etu- että takakäteen, jopa harvinaisen voimakkaasti puolueen vaalistrategiaa. Eli kun oli tiedossa, että Stubb ja Haavisto olisivat selvä duelli II-kierrokselle, miksei SDP mennyt suoraan PH:n taakse ekakierroksella? Paloi n. 600.000 ekeä statistiksi jääneen oman ehdokkaan kampanjaan.

Nyt Lindmanin johdolla puolue meni todella pelotteluteemalla EU-vaaleihin. Pysyvä ohje puolueille kuitenkin on: esittele ylpeänä omat linjat äläkä vilkuile sivulle. Nyt tulos oli tämä.
Li Anderssonin megaluokan, lähes neljännesmiljoona!, äänisaaliiseen oli vahvana ”hiivana” paitsi edellämainitut virheet, ne paineet, joita Marinin ”ryöstö” eduskuntavaaleissa Vas. ja Vihr. kentässä synnytti: vuoroin vieraissa, voi sanoa! Lisäksi tietysti PS:n sinänsä perusteltu, mutta äärikökösti toteutettu talouden sopeutuspolitiikka. Sitä vastaan oli helppo esittää argumentteja sekä tiedon että tunteen pohjalta. Olisihan sen sopeutuksen fiksumminkin voinut toteuttaa!

*
Nämä kaikki ovat pointteja, jotka olivat yleisesti tiedossa ja arvioitavissa:

mielipidetoimistojen korjauskertoimet eivät todellakaan pelaa silloin kun iso aalto pyyhkäisee; silloin kun kertautuvat virheet, taktinen äänestäminen, kuittaus ja ”arkielämän tatsi” osuvat päällekkäin. Silloin polkusidonnaiset prognoosit saavat kyytiä.

*

Mitä johtopäätöksiä voi tehdä?
Suomalaisen vasemmiston puoluepolitiikan historiaa jossain määrin tuntevana sanoisin, että koskaan ei vanhan työväenpuolueen repeämisen 1918 jälkeen sdp:n ja sitä vasemmalla olevan suurimman puolueen (nyt nimeltään Vasemmistoliitto) yhteen palaaminen ei ole niin lähellä teknisesti ja ideologisesti, kuin tänään.

Käytännössä sosialistisia teemoja kantava punavihervasemmisto ei ole ole ollut niin ”samassa ruudussa” kun nyt.

Tämähän nähtiin EK2023 kun Sanna Marinin sdp kävi sekä vas. että vihr. laatikolla ääniä saamassa. Sitten TP2024, vaikka sdp puolueena pyrkikin pitäytymään omassa ehdokkaassaan, puolueen kannattajat ryhmittyivät Haaviston taakse varsin kattavasti II-kierroksella.

Nyt sitten vastavuoroisesti Li Andersson sai mahtipotin sdp:n potista.

Sdp:n ääniosuus oli 14,9 % kun gallupit ennakoivat 19,0-19,4 %. Jos lähempi vaalikäyttäytymistutkimus osoittaa, että jopa 4 %-yksikköä sdp:n potentiaalisista äänestäjistä antoi äänensä nyt Anderssonille, siirtymä voisi olla jopa 60.000 ääntä, kenties 65.000 ääntä.

Kun vielä Vas.:sta on vanha änkyrystö siirtynyt suurelta osin autuaille (?) vaalikentille, näyttää olevan niin, että äänestäjät, kaikkitietävät äänestäjät ovat edelläkävijäin etujoukko. Merkittävä osa siitä risteilee jo nyt sujuvasti kolmen eri puolueen ehdokkaiden kannattajana.

Eikö tämä ole syytä noteerata myös käytännölliseltä kannalta? Vaalijärjestselmä suosii suuria puoluekomplekseja.  Vaalipiirien viimeisten paikojen taika!

Puolueiden johto ja byrokraatit kävelevät jälkijoukoissa? Osalla on kyseessä leipä, osalla maine ja asema.

Myös yksi keskeinen este vasemmiston yhdistymiselle on jo poistunut, kun perinteinen hahmo, tannerilais-lipposlainen ”Oikeistodemari” on sdp:stä kuollut sukupuuttoon (vert. Lasse Lehtisen maininnat asiasta).

*

Ps. tämän kirjoituksen alkusiemen on kommenteissani Seppo-Juhani Pietikäisen tänäiseen blogiin ”Kannatusmittaukset eivät olleet kohdallaan”, ma 10.6.2024; Kannatusmittaukset eivät olleet kohdallaan | Uusi Suomi Puheenvuoro

Jatkoin tässä hieman ajatuksia pidemmälle, kohden suurvasemmiston blokin syntyä.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu