Monellako venäläisellä on sukulaisia Putinin sodan kohteina Ukrainassa?

Monellako Venäjällä asuvalla on sukulainen Ukrainassa?

*

”Ukrainan konflikti koskettaa sukulaisia Venäjällä”

”Svetlana Tsygankovan jo kuolleista vanhemmista isä oli venäläinen ja äiti ukrainalainen. Tsygankovan mukaan seka-avioliitot ovat Itä-Ukrainassa hyvin tavallisia, koska esimerkiksi kaivosmiehistä monet tulivat hyvin palkattuihin töihin Venäjältä jo Neuvostoliiton aikana.

– Näin teki minunkin isäni ja tästä ”etnisestä” seikasta johtuen Venäjä on monelle läheisempi kielellisestikin kuin Länsi-Ukraina, Kiova tai Lvov. Itse en ole käynytkään Kiovassa. Koulussa kyllä opiskelimme jopa 10 vuotta ukrainan kieltä, joten osaan ja ymmärrän sitä hyvin”.

Lähde: KU/Pentti Stranius 30.7.2014; Ukrainan konflikti koskettaa sukulaisia Venäjällä – KU

Ja taitaapa mennä vastaavasti niin, että varsin useilla venäläisillä on sukulaisia Ukrainassa: ehkä sota koskettaa myös heitä?  Vai koskettaako?

#Minulla On Omainen Ukrainassa

*

Ehkä aamun puhuttelevin kuva

on Helsingin Sanomien/Jenni Jeskanen perjantain 11.11.2022 sivulla A8/Uutiset:  Venäjän vetäytyminen Hersonista ei hetkauta moskovalaisia – Ulkomaat | HS.fi

Katu Moskovassa, rullalautoja, parkkiautoja, puolitusinaa ulkoisesti iloisina kävelevää nuorta.

Kuvateksti:

Nuoria kävelemässä Moskovan keskustassa torstaina.  Moskovalaiset välttelevät sodasta puhumista.”

Aika monet meistä käsitämme, miksi näin on.  Sananvapauden rajoituslait, voit saada 15 vuotta väärin muotoillusta sotaa koskevasta lausunnosta.

Mutta, mutta, mutta.

Oikeuttaako se vaikenemaan, välttelemään, väistämään?

*

Tulevatko suodatusleirit Venäjälle?

Tuleeko Venäjälle joskus aika, jolloin aikuisen oikeasti ja juridisen seuraamuksen ohella kysytään ja suodatetaan kansaa vastausvelvoitteella:

”Mitä teit Putinin sodan 2022 aikana?  Mitä teit isä?  Mitä teit äiti?

*

Sukulaiset Ukrainassa tulen alla

Aamun Ruben Stillerissä kysyttiin, paljonko venäläisillä on sukulaisia tai läheisiä henkilöitä Ukrainassa.  Kukaan ei tiedä.  Emeritusprofessori Arto Mustajoki esitti kuulleensa luvun 11 miljoonaa, joka voi olla alakanttiin.  Etenkin Euroopan puoleisella Venäjällä osuus mitä ilmeisimmin on suurempi, ottaen huomioon Neuvostoliiton aikana tapahtuneet väestönsiirrot, pakkosiirrot, sisäinen pakolaisuus, leiritykset ym.

Jos se olisi vaikkapa 14 miljoonaa Venäjän alueella, niin se olisi noin 10 % koko väestöstä.  Siis Ukrainassa sukulaisia omaavien venäläisten määrä?  Jos – toistan, kukaan ei näytä tietävän todellista käypää määrää – se olisi 14 miljoonaa, niin länsi-Venäjällä se olisi ilmeisesti reilusti yli 10 % Venäjän tuolla alueella asuvasta väestöstä.

Prof. Risto E. J. Penttilä sanoi viimeksi eilen A-studiossa, että väki ei lähde kadulle ennen kuin sotilaiden äidit lähtevät ja äidit eivät ole lähteneet – vielä.  Herää kysymys, milloin tuhoamissodan tulen alla elävien sukulaisten Venäjällä olevat omaiset ”lähtevät kadulle”?  Toistaiseksi he eivät ole lähteneet.

Helsingin Sanomien 11.11.2022 julkaiseman moskovalaisen iloisen nuorisojoukon luku oli 7 nuorta.  Iloisia, hyvin-pukeutuneita, muotitietoisia – vältteleviä.  Jos ajattelemme, että 15 % Moskovan asukkaista olisi sellaisia, että heillä on sukulaisia tai omaisia Ukrainassa, niin se merkitsisi todennäköisyyksien mukaan sitä, että tuon valokuvaan sattuneen 7-henkisen nuorisoryhmän yksi (1) jäsen kuuluisi tuohon ryhmään #Minulla On Omainen Ukrainassa

*

Onko verisukulaisuus ainoa emotionaalinen voima joka saa ihmisen liikkeelle?

Väistämätön kysymys kuuluu:

Onko verisukulaisuus ainoa ihmisiä todella toisiinsa kiinnittävä side?  Se, että olet äiti ja olet synnyttänyt tuon vekkulin pojan, joka nyt on sotakentillä ties missä?  Tai että serkkusi on siellä jossain.  Tai isän kauan tietymättömissä ollut veli ja hänen perheensä?

Entä sellaiset järjen ja tunteen seikat kuin käsitys oikeudenmukaisuudesta, kohtuuttomuudesta, mielettömyydestä?  Ovatko ne vain tyhjiä sanoja tai onttoja kirjainjonoja?

Entä sellaiset järjen ja tunteen seikat kuin käsitys ihmisestä, vihasta, tuhoamisesta, murhaamisesta, elämien pilaamisesta, kamalasta jäljestä sielussa ja maisemassa?

Mikä saa ihmisen kävelemään huolettomasti porukassa välittämättä sattumanvaraisesti raajarikkoutuneesta tai kuolemankielissä piehtaroivasta tuntemattomasta ihmisestä?  Pitkä välimatkako katkaisee tai ratkaisevasti heikentää signaalin?  Etäisyys.  Vai toiseus, kasvottomuus, enhän äsken vielä edes tiennyt että sellainen ihminen on olemassakaan.

Missä kohtaa kulkee raja?  Minulle kerrotaan, että tuo kylmenevä mytty onkin minun sukulaiseni? Sekö on raja.  Eiväthän kaikki sukulaiset tykkää kaikista sukulaisista.

*

Ukrainalaiset Venäjällä

Englanninkielinen Wikipedia toteaa:

”Venäjän ukrainalaiset muodostavat suurimman yksittäisen diasporaryhmän Venäjällä. Vuoden 2010 Venäjän väestönlaskennassa Venäjällä asui 1,9 miljoonaa ukrainalaista, jotka edustavat yli 1,4 prosenttia Venäjän federaation kokonaisväestöstä ja muodostavat kolmanneksi suurimman etnisen ryhmän etnisten venäläisten ja tataarien jälkeen. Arviolta 340 000 Ukrainassa syntynyttä ihmistä, enimmäkseen nuoria, asettuu pysyvästi Venäjälle laillisesti joka vuosi [(PDF). European University institute, Migration Policy Centre. June 2013. Retrieved 27 September 2016.]

Helmikuussa 2014 Venäjän alueella oli 1,6 miljoonaa Ukrainan kansalaista, kaksi kolmasosaa työperäisiä maahanmuuttajia; sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin ja aloitti sodan Donbasissa, määrän arvioitiin nousseen 2,5 miljoonaan joulukuussa 2014. Yli 420 000 Ukrainasta tulevaa turvapaikanhakijaa oli rekisteröitynyt Venäjälle marraskuussa 2017. Syyskuussa 2022 Venäjälle oli saapunut arviolta 2,8 miljoonaa ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 alkoi.”

Ukrainalaisten jakautuminen Venäjän piirikuntiin, 2010: Ukrainians share in the population of districts of the Russia – Ukrainians in Russia – Wikipedia

Eräänlaisena kuriositeettina laitan kuitenkin myös tämän: Venäjän ”etninen diversiteetti”; Ethnic groups in Russia – Wikipedia UKR v. 2010 Census 1.927.888 as, 1,4 % whole pop.

*

Venäläiset Ukrainassa

Englanninkielinen Wikipedia toteaa:

”Venäläiset ovat Ukrainan suurin etninen vähemmistö. Tämä yhteisö muodostaa suurimman yksittäisen venäläisen yhteisön Venäjän ulkopuolella maailmassa. Vuoden 2001 Ukrainan väestönlaskennassa 8.334.100 henkilöä tunnistettiin etnisiksi venäläisiksi (17,3 % Ukrainan väestöstä); tämä on Ukrainan ulkopuolelta tulevien henkilöiden ja venäläisen etnisyyden ilmoittaneen ukrainalaisen väestön yhteenlaskettu luku.”

Vuoden 2001 Ukrainan väestönlaskennan mukaan Venäjäläisen väestön osuus on yleensä suurempi maan itä- ja eteläosissa: Russians Ukraine 2001 – Russians in Ukraine – Wikipedia

*

Monellako venäläisellä on sukulaisia Ukrainassa?

Tähän ei ole vastausta, ei ainakaan edellä esitettyjen numeroiden perusteella.  Määritteet ja luvut ovat liian tulkinnanvaraisia jotta niistä voisi tehdä jäykkiä päätelmiä.

Jos Ukrainassa oli vuoden 2001 väestönlaskennassa 8,3 ”etnistä venäläistä”, niin montako heitä on siellä tänään?  Se ei ehkä ole kovin kaukana 8 miljoonasta?

Mutta kun kysymys kuuluukin, monellako venäläisellä on sukuja Ukrainassa, niin vastaaminen mutkistuu.  Jää paljon ”muuttuvia tekijöitä”.  Montako sukulaista noilla about 8 miljoonalla on Venäjällä?  Sukulaisuus ei ole yksipuolinen, vaan kaksipuolinen, ja pohjimmaltaan multilateraalinen asia.

Paljonko Ukrainasta Venäjälle suuntautunut muuttoliike on lopulta vienyt väkeä sinne [4], muuttoliikehän on koskenut lähinnä venäläisiä; mutta paljonko heille on jäänyt sukulaisia edelleenkin Ukrainaan?.  Heidät tulee noteerata laskelmassamme.

Venäjällä asuvilla n. 2 miljoonalla ukrainalaisella on huomattava määrä sukulaisia Ukrainassa.  Samoin Putinin sodan vuoksi sotapakolaiset ja – häihin voidaan lisätä – pakkosiirretyt Venäjällä nyt oleskelevat.  Wiki mainitsee 2,8 miljoonaa.  Tässä meillä olisi n. 5 miljoonan henkilön ”ukrainalainen populaatio”, jolla olisi X -määrä sukulaisia Ukrainassa.

Menee kieltämättä vaikeaksi.

Mutta sen syvemmälle finesseihin menemättä tulisi vielä arvioida, mikä olisi keskimäärin fokuksessa olevien ihmisten sukulaisten määrä Ukrainassa.  Jos se olisi yhden suhde yhteen, sukulaismääräksi tulisi karkeasti 13 miljoonaa.  Pitäisi määritellä, ”mikä on sukulainen”.

Jos käyttäisimme niin sanottua ”inkeriläis-määritettä”, päätyisimme suolle.

Inkeriläinen paluumuuttaja määriteltiin näin:

”Edellytyksenä Suomeen muuttamiselle oli vuoteen 1996 asti se, että vähintään yksi isovanhemmista on todistettavasti suomalainen ja vuodesta 1996 alkaen se, että vähintään kaksi neljästä isovanhemmasta oli suomalaisia. Todistuksena suomalaisesta syntyperästä toimivat useimmiten passit, joihin sekä Venäjällä että Neuvostoliitossa merkittiin kansalaisuuden lisäksi myös kansallisuus. Vaikka inkerinsuomalaiset olivat neuvostokansalaisia, heidät määriteltiin kansallisuudeltaan suomalaisiksi – miehillä luki passissa finn ja naisilla finka. Myös syntymätodistuksia ja muita asiakirjoja käytettiin suomalaisen syntyperän osoittamiseksi. Vuodesta 2003 lähtien paluumuuttokriteereihin lisättiin myös vaatimus suomen kielen taidosta, joka tuli todistaa ennen muuttoluvan saamista.” Paluumuutto | Suomalaisen kirjallisuuden seura – Inkeriläiset (finlit.fi)

Tätä ”mittaria” kohtaan voi esittää mitä moninaisempia kritiikkejä.

Mikä olisi parempi?

En tiedä.

Arvioin tuon perusteella, että emme saa mitään järkevää sukulais-kerrointa niille Venäjällä oleville henkilöille, joiden sukulaisuuksista alkuperäisessä asettamuksessa oli kysymys.

Vastaus, joka annettaisiin muodossa ”selvästi yli 10 miljoonaa” on likiarvo, mutta oikeansuuntainen.

Professori Mustajoen keskustelussa Rubenin kanssa toteama eräs luku oli 11 miljoonaa.  Ei kauhean kaukana tässä laskelmaluonnoksessa esitetty?

Mutta varsinainen kysymys kuuluu: Mitä nämä joilla on sukulainen Ukrainassa tekevät? Milloin he alkavat protestoida?

>Linkki Ruven Stillerin ohjelmaan 11.11.2022, II-jakso: Olemme hyödyllisiä hölmöjä | Ruben Stiller | Yle Areena – podcastit

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu