Noudattaako IAAF yhdenmukaista dopinglinjaa?

Dohan yleisurheilun MM-kisat on nyt kisailtu. ”Maailmat ovat kohdanneet”. Maailman nuoriso on kokoontunut rauhanomaiseen kilvoitteluun urheilun jalossa kilvassa, olympiakisojen tunnuslausetta mukaillen. – Paitsi että ihan kaikkia ei ole kutsuttu ja päästetty mukaan.

Miten kauan kansainvälinen yhteisö, Tässä tapauksessa ”tuottaja” eli IAAF, aikoo jatkaa tällä nykyisellä, jo yli neljä vuotta jatkuneella tyylillä, jossa syyttömiä tai ainakin syyttömiksi katsottavia yksilöitä avoimen ronskisti ja ylemmyydentuntoisesti sorretaan?

Kysymys on tietenkin Venäjän bannista.

Olympia- ja MM-pannassa oleva Venäjä ei saanut taaskaan joukkuetta kisoihin. Pannassa olivat myös yksittäiset venäläiset yleisurheilijat, täysin riippumatta siitä, olivatko he itse kärynneet jostakin. Valtiollinen panna on jatkunut vuodesta 2015 lähtien. IAAF telkesi Venäjän kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista marraskuussa 4 vuotta sitten maan valtiojohtoisen dopingjärjestelmän paljastuttua. Sen jälkeen sulkua on jatkettu tasaisin väliajoin, nyt jo 12 kertaa.

Venäläisten urheilijoiden sanotaan kärähtäneen erilaisista dopingrikkeistä yli 200 kertaa. Dohan kisojen mitalitaulukon kakkoseksi nousseen Kenian kontolla on lähes sata käryä, tuoreimmat melko härskit epäilykset ihan äsken. Miten monta kertaa Yhdysvaltainurheilijat ovat kärynneet? Miten monta kilpailutilanteeseen tai harjoituskauden yllätystesteissä kärynnyttä kaikkiaan yleisurheilun parissa globaalisti on? Monestiko kunkin maan urheilijoita on testattu? Montako käryä per 100 edustusurheilijaa? Montako käryä per 100 testausta kussakin maassa?

Tällaisista pitää olla avoimet tilastot ja suhdeluvut. Onko niitä? Sitäpaitsi on ihan eri asia jos testataan jonkun maan 17 metrin kuulantyöntäjiä miten perusteellisesti, jos 21 metrin mörssärit saavat jossain muualla elää häiritsemättömissä oloissa

*

Otan pari esimerkkiä:

Kisojen eräs kuninkuuslaji on miesten 100 m juoksu. Miten siinä homma meni? Voittaja sai kuin saikin juosta ja voittaa. Hymni soi ja lippu roikkui. Takana oli epämääräiseksi osoittautunut kolmen laistetun yllätystestin kimara. Kakkoseksi kiisi lajin tunnetuin tuplakärähtäjä, jolle Lontoossa 2017 vihellettiin. Dohassa liki yksinomaisesti hurrattiin. Mistä maasta näinkin vahvasti kompromettoituneet urheilijat tulevat? No, Yhdysvalloista.

Dohan mitalitaulukossa kymmenen joukkoon mahtuu Hollanti. Sifan Hassan voitti naisten kympin ja 1500 metriä. Viime mainitulla matkalla hän teki ME:n. Hassania valmentaa kuubalais-amerikkalainen ex-huippujuoksija Alberto Salazar, jonka henkilöhistoriaan liittyy dopingepäilyjä ja suoranaisia suojattien harmaanhämäriä hommia. Mike poisti hänet kehitysohjelmastaan ja muutakin tapahtui Dohaan liittyen. Miten raskas valmentajan ”ansioluettelon” täytyy olla, jotta sillä olisi jonkinlaisia seurauksia valmennettavan asemaan ja kilpailuoikeuksiin?

En nyt toimi mitenkään venäläisten urheilijoiden asianajajana, mutta selkeästi haluan kysyä edes kohtuullista yhdenvertaisuutta.

Tunnetusti 29 venäläistä urheilijaa kilpailu Dohan MM-kisoissa neutraalin atleetin leimauksella. Näistä ANA-urheilijoista ainakin kolme ponnisti mitaleille:

Anzelika Sidorova voitti seipään ja Maria Lasitskene, korkealuokkaisen tuloksin hienojen kilpojen jälkeen. Lisäksi Sergei Subenkov juoksi 110metrin aisoissa hopeaa.

IAAF:n mukaan he olivat an Authorised Neutral Athlete. Eli siis ANA.

He ovat kuitenkin venäläisiä ja lajiensa huippuja, MM-mitalisteja. Miksi heitä vielä piti nöyryyttää jollain neutraalilla edustusasulla ja sillä, että yhtenä elämänsä huippuhetkenä he eivät saaneet kokea sitä audio-visuaalista hetkeä, kun oman kotimaan lippu riippuu taululla ja voittajille omistetut tahdit kansallislaulusta täyttävät tyhjyyttään kaikuvan stadionin?

Kumpia MM- kisat ovat: Yksittäisten urheilijoiden kisailua reilun pelin hengessä – vai kaupallis- kansainvälinen nationalismin näytös, jossa urheilijat ovat vain pelinappuloita valtioiden taistellessa parhaista paikoista podiumilla tai pidiumin vierellä, hinnalla millä hyvänsä ja keinoillamillä tahansa?

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu