Nyt kun kerrankin inflaation torjunnalla olisi merkitystä EKP ei voi suorittaa tehtäväänsä: torjua inflaatiota

Nyt kun kerrankin inflaation torjunnalla olisi merkitystä EKP ei voi suorittaa tehtäväänsä: torjua inflaatiota

*

Unelmasta totta

Valtio jakaa velkaansa, jonka joku kuittaa

Suomen vuoden 2023 budjetissa saavutetaan eräs unelma: Valtio lupaa maksaa osan kansalaisten (sähkö)veroista. Tämähän on ollut se suuri haave, jonka Karhen SKP:n osasto joskus puolivuosisataa sitten muotoili adressiinsa ykköstavoitteena: ”Verot valtion maksettaviksi!”.

Tässä ensi askel siihen, ikään kuin koemaisto. Hyvältähän se saattaa tuntua, mutta riittämättömältä.

Tämän ihmeen saivat aikaan Putin ja Saksan hallinto, heidän epäsymmetrinen ”keskinäisriippuvuutensa”.  Jossa Saksa riippuu ja Venäjä riiputtaa.

*

Vaikeneva rauhanaktivisto

Koskahan me lullukat heräämme siihen, että tajuamme, että koko Euroopassa nyt juuri kaikki valtiot tukevat kaikkein väkevimmin teollisuuden tuotantotoimintaa.  Sotateollisuuden. En ole kuullut hiiskahdustakaan pasifistien, sofistien enkä anti-militaristien ”rintamilta”.  Ovatko he nukahtaneet poteroihinsa? Minkälainen pommi tarvitaan herätykseen? Ehkä se hiljaisuus, joka joskus 2030-luvulla laskeutuu, kun tykit ja torrakot vaikenevat?

*

Miten totuus paljastuu pätkittäin

Saksan suurimman taloustieteellisen tutkimuslaitoksen Deutches Institut fur Wirtschaftsforschungin (DIW) markotalousosaston päällikölle Alexander Kriwoluzkylle on totuus nyt ilmestynyt. Valitetavasti myöhässä vain.

Nyt on nimittäin myöhäistä.

Jos totuus olisi valjennut jo keväällä olisi voinut yrittää vaikuttaa liittokanslerin Scholziin, hänen ajatteluunsa ja toimintaansa.

Itseasiassa Kriwoluzkyn tutkimuslaitos julkaisi jo keväällä 2022 selvityksen, jonka mukaan venäläisen kaasun äkkipysäytys olisi ollut Saksan kestettävissä, – toisin kuin Scholtz väitti. Mutta tutkimusjohtaja K:n talouslaskelmat saivat painoarvoa vasta nyt, syksyllä, kun alkaa valjeta, miten kallista todella on tämä Scholzin linja. Nyt on nyt ja keväällä on keväällä. Koko Eurooppa maksaa liittokanslerin ja hänen huopatossuhallituksensa virheen hintaa ja kauan.

Todellisin ennuste on seurantatutkimus, sen puolella on todistajista vakuuttavin: todellisuus.

Vilkaise: Romahtaako Saksan talous? Valtaosa saksalaisista kuluttaa kaikki tulonsa elämiseen, ja nyt suunta on pahaenteinen – Talous | HS.fi (maksullinen)

*

Pankit voidaan pelastaa – toisin on valtioiden

Samaisen DIW:n johtajan mukaan hän ei ”osaa kuvitella, miten Italia voitaisiin pelastaa.  Se ei todennäköisesti ole mahdollista”.  Kun noin sanoo mies, joka jo keväällä 2022 yritti vakuuttaa liittokansleri Scholzia katkaisemaan Venäjän kaasun kesää vasten äkkipysäytyksellä, on kai parasta uskoa häntä, kun hän sanoo jo etukäteen, ettei Italia ole pelastettavissa. Sillä seikalla, että se on ollut selviö jo kymmenkunta vuotta tavallisille maallikoille, ei ole mitään merkitystä arvioidessamme johtaja Kriwoluzkyn ennusteen käytännöllistä merkitystä.

Sehän on selviö, merkitys siis: Kun Italia uppoaa, uppoaa Euroopan Unioni.

Tästä johtuu seuraava pirunnyrkki: ”Siksi (kun Italia ei ole pelastettavissa etc.) finanssikriisin välttäminen on tärkeämpää kuin inflaation hillitseminen, ja siksi stagflaatiota ei voi välttää”.  Sanoo Kriwolutsky.

Siis ikään kuin rautalangasta suoristaen:

Koska Italiaa joka on korkeastiaktiivinen talouspommi, ei voi purkaa eikä auttaa, on pidättäydyttävä kiivaasti laukkaavan inflaation torjunnasta, ja sen seurauksena ei stagrlaatiota voi välttää.

Eli tulkoon stagflaatio, jotta vältymme Italian kuplan puhkeamiselta.

*

EKP:n ainoa tehtävä: Inflaation torjunta

Vielä tässä äsken Euroopan Keskuspankin EKP:n tärkein – ja oikeastaan ainoa todellinen tehtävä, vaikka se paljoa muutakin askarta halusta harjoitti – oli hintavakaus.  Siis inflaation torjunta.

Tavoite oli vuosikymmenten ajan painaa ja pitää inflaatio 2 prosentin tasolle, ja mieluiten pikkuisen 2,o prosentin alle!

Nyt se ei voi edes yrittää hillitä villinä laukkaavaa inflaatiota. On vain hetken kysymys, milloin Eurooppalaisen inflaation vauhti on kaksinumeroinen. Eli siis yli 10 %.

Ja nyt sitten, kun inflaationtorjunnalla olisi todellista merkitystä, EKP ei voi tehdä työtään.

Todella erikoista.

Monikohan lehti on kommentoinut Suomessa tätä uutista?

*

Kun Hrustshev halusi saada Länen kirkumaan, hän omien sanojensa mukaan ”puristi Berliinistä”.  Selkokielisenä se tarkoitti, että järkytti ja uhaksi Berliinin tilanteella. Berliini kun oli Nikitan mukaan ”Euroopan testikkelit”, siis munat.

Nyt presidentti Putin on meidän aikamme Hrustshev, joka halutessaan saada Lännen kirkumaan – tai vaihtoehtoisesti tärisemään vilusta, ”puristaa Lännen munia”.  Korjaan, sulkee Saksan hanoja.

*

”Saksan hallitus on päättänyt jo useista tukipaketeista kansalaisille.  Yksi helpotus oli polttoaineveron kevennyt kesäkuukausiksi.  Kriwolutskyn mukaan se oli energiakriisin kannalta nurinkurinen, koska se palkitsi runsaasti polttoainetta käyttäviä”. Suora lainaus em. HS:n ja AL:n artikkelista – nehän säästävä työtä ja tuskaa julkaisemalla kilvan toinen toistensa kanssa yhteisartikkeleita, mutta ottavat kumpikin tilaajiltaan täyden hinnan. Alan kyllästyä tähän riistoon ja tuplajulkaisuun.

Enemmän kuitenkin ajattelen EKP:n tämänhetkistä ”täi tervassa” -syndroomaa.

”EKP:n kädet on sidottu.  Se olisi varmasti ollut valmis nostamaan korkoja jo aiemmin ja enemmän, mutta sen täytyy ottaa huomioon maat, joiden velkasuhde on noussut rajusti”. Tämä on myös suora lainaus em. artikkelista.  Kestän tuplauutisoinnin siksi, että asia on tärkeä, ”ollaan ongelman ytimessä”.

*

Taudeista pahin ja kuplista suurin

Vaikka meitä siis uhkaa pitkä kylmä talvi, ja hytinä ikävän taudin, stagflaation kynsissä, ihan pikkasen lohduttaa, että sekään ei ole ikävin vitsauksista.

Pahahan stagflaatio on. Muistan, miten KOP:n pääjohtaja Matti Virkkunen lausui sen talvella 1968 hakiessaan töitä. Hän nimittäin pyrki presidentiksi ja puhui radiossa. Siinä tuoksinassa hän mainitsi erikoisen sanan stagflaatio.

Stagflaatio on hybridi, jossa kaksi pahaa, – inflaatio ja stagnaatio (seisahtuneisuus) – yhdistyvät.  Voimakas hintojen nousu yhdistyy olemattomaan talouskasvuun. Usein rinnakkaistautina ilmenee paheneva työttömyys.

Virkkunen myös selitti, miten paha se on. Se oli vaikeusasteelta jotain noottikriisin ja yöpakkasten väliltä. Yhteistä niille oli se, että osittain ne olivat pahan ulkomaailman (lue: Neuvostoliiton aikaanssannoksia), mutta stagflaation syntien ruskeus-astetta pahensi se, että sen kotimaisuusaste oli vielä korkeampi kuin noottikriisin.

Joku puhui Helsingin Sanomissa eilen kuplista. Pahimmat kuplat sisälsivät ruskeaa nestettä, joka kuplan puhjetessa värjää alueen.

Kaikkein ruskeinta on kuplassa nimeltä finanssikupla. Tätä ei erilaisia kuplia esitellyt Hesari mainitse. Mutta onneksi olen minä.

Finanssikuplaa on Länsi ruskuttanut kasaan kuin hulluksi tullut palopäällikkö. Joka rakoon lisää vettä, lisää vettä, enemmän vettä. Kaikki, poliitikot, finanssit, kauppa, kansalaiset – ovat ilosta tanssien riemuinneet. Kuponginleikkaajista puhumattakaan. Totuudenpuhujalla ei ole ollut yösijaa. Tekemällä tehty ongelma.

Toivon että en kuole ennen kuin se puhkeaa. Olen finanssikuplan puhkeamisesta yhtä varma kuin jotkut ovat Jeesuksen toisesta tulemisesta.  Mutta henkilökohtaisesti asialla on sikäli merkitystä, että koska finanssikuplan puhkeamiseen ei ole enää pitkä aika, merkitsisi se että en sitä näkisi, lyhyttä loppuelämää minulle.

Vaikka eihän se ”kiva” spektaakkeli millään muotoa ole, en silti haluaisi ”menettää” sitä. En hitossa, koska olen sitä niin kauan pelännyt, että on tarpeetonta tässä enää, kun se jo koputtelee kynnyksillä, jänistää.

*

Vielä Saksan johtajaongelmasta, joka ei koske vain nykyistä päällikköä, sanoisin, että punakaartissa oli sentään se hyvä puoli – jos nyt halutaan sieltä hakea jotain vertailukohtaa – että siellä saatettiin johtajat vaihtaa huutoäänestyksellä aamusajun ja aamumahorkan välissä, mutta mehän täällä ”Lännessä”, olemme enempi muotosidonnaisen sopimusyhteiskunnan kahlehtimia, mikä väistämättä muodostaa hidasteen tuuman ja toiminnan väliin.

*

+3
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu