Onko presidentti Niinistö Euroopan viisain valtionpäämies? – Siltä rupeaa vaikuttamaan

”Euroalueen vakaus- ja kasvusopimuksen piti asettaa rajat velkaantumiselle ja budjettivajeille. No bail out –periaatteen piti olla yksiselitteinen. Euroopan keskuspankin ei ajateltu ryhtyvän jäsenmaiden velkapapereiden haltijaksi. EU:n budjettia ei pitänyt rahoittaa lainarahalla.”
Näin puhui presidentti Niinistö eilen suurlähettiläspäivillä.
Lähde: Tasavallan presidentin kanslia; https://www.presidentti.fi/puheet/tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-puhe-suurlahettilaskokouksessa-25-8-2020/
*
Viisasta puhetta.

Kun nykyisin Euroopassa puhuu noin, pääsee viisaan valtiomiehen ja vastuullisen johtajan kirjoihin. Kummallista sinänsä. Sillä presidentti lausui vain truismin. Itsestäänselvyyden, tosiasian joka on fakta. Asia, jonka jokainen Eurooppa-asioista vähänkään seurannut tietää, hänen täytyy tietää.
Miksi? Miten voi olla niin, että olemassa olevan, kansainvälisellä sopimuksella unionimaita sitovan ja noudatettavaksi määrätyn sopimuksen sana ja mieli ei olekaan tunnustettu tosiasia, vaan yleisesti koetaan että siitä voidaan poiketa? Ja tämä kaikki tapahtuu demokratian, oikeusvaltion ja sopimusperusteisen kansainvälisen järjestelmän nimiin vannovassa Unionissa ja – Suomessa?
Tämän toteaminen ei ole pois presidentti Sauli Niinistön arvosta ja merkityksestä.
Mutta mitä se kertoo meistä itsestämme;

Euroopan Unionista, Suomesta, unionisteista?
Ei mitään hyvää.
*
Säännöt perussopimuksissa ovat kyllä ennallaan, mutta tosiasiallinen tilanne näyttää hyvin toiselta. Nuo taloudenpidon keskeiset periaatteet ovat vuosi vuodelta liudentuneet, osin kokonaan kadonneet. Ainutkertaisten tulkintojen jälkeen, kerta toisensa jälkeen.”
Näin puhui presidentit Niinistö eilen.
*
Tulkinnasta onkin tullut sopimus.
Kaikkien EU:n puolestapuhujien tulisi kantaa tästä huolta; jokainen luovan tulkinnan tilanne nostattaa kysymyksiä, epäilyksiä ja kritiikkiä. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä. Sille ei EU:n kannattaisi itseään altistaa. Kun koronakriisistä on selvitty, on aika tehdä paluu sääntöperusteisuuteen.”
Näin jatkoi Niinistö
*
Tätä kirjoittaessani YLEn Brysselin koneessa Etlan johtava ekonomisti Aki Kangasharju toteaa, jälleen, että:
”Koronaelvytys ei elvytä koronatalouksia, eikä yleensäkään elvytä.” Syy uuden mekanismin rakentamiselle ovat jotkin muut. Mutta mitkä? On jo niin paljon niin sanotusti elvyttäviä tekijöitä, miksi tarvittiin uusi? Ja jos haluttiin elvyttää, miksei käytetty jo sovittuja ja olemassaolevia instrumentteja?

Ja tätä rahaa maksetaan ulos 2021, jolloin talous jo eittämättä jo kasvaa, ja aina vuoteen 2023, jolloin korona on muisto vain.
*
Niinistöltä kysyttiin puheen jälkeen, pyrkikö hän EU-kritiikillään arvostelemaan myös [Marinin] hallitusta, joka siunasi 750 miljardin euron hätärahoituksen toteuttamisen suunnitellulla tavalla.
Niinistö totesi, että yksittäisten päättäjien tilanne on vaikea. Ratkaisuja, joilla sääntöjä on tulkittu uudelleen, on tehty yksi toisensa jälkeen ja niitä ovat tehneet useat päättäjäpolvet.
”Mikä on se näppäys, jolloin yhtäkkiä pantaisiin käsi pystyyn, sen jälkeen kun prosessi menee ja menee ja menee? Se on äärimmäisen vaikea tilanne.”
Näin presidentti Niinistö Helsingin Sanomien haastattelussa tänään 25.8.2020.
*
Niinpä.
Niin se entinenkin huora sanoi, etten minä ole, mutta toki ”silloin kerran Turuus”. Tarkoittaen, että poikkeuksia ei lasketa, koska on selittäviä tekijöitä. Turussa käynti oli sellainen hänelle. Meillä muilla on muita, omia ”Turkujamme”.
Mutta kerran valkenee aamu, ja heräämme päivään, joka on tilit tasaava päivä.

Silloin katsomme asioita, emme niin kuin kuvastimesta, vaan kasvoista kasvoihin. Ja paljastuu paljon. Nämä nykypäivän Mesmerit ja alkemistit, jotka tekevät paskasta kultaa, siis velasta Paratiisia, joka on tuleva.

Paljastuvat huijarit ja huijatut.
Tulee aika, jolloin näemme näiden vuosien mielettömän harhan. Kollektiivinen hulluus paljastuu, emmekä usko silmiämme emmekä korviamme. Häpeämme itseämme ja narrattavuuttamme. Miten oli mahdollista, että olimme niin sydämestämme ja munaskuistamme mukana moisessa? Näin kysytään, ja monet haluavat vaientaa kysymykset ja kysymysten esittäjien on syytä varoa päätään, niin paljon lentää kiviä ilmassa.
Olemme seuraava polvi, joka haluaa deletoida nuoruutensa ja hulluutensa.

Olemme takkinsa kääntäneiden unionistien toinen polvi. Entisten kommunistien malli 2.o.
*
Niinistö toisti puheensa sanoman siitä, että jos sopimuksia aletaan laajasti tulkita uudelleen, ovat heikot maat heikoimmillaan ja vahvat vahvimmillaan.
”Siitä on pienenä [maana] aika vaikea lähteä kinaamaan, että minulla on tästä kyllä oma tulkinta ja se on oikeampi”.
Näin puhui presidentti Niinistö.
Häntä edellinen kokoomustaustainen presidentti J.K. Paasikivi kirosi vuonna 1938 Tukhlomassa:
”On se saatanaa olla pieni valtio”.
Hän siis puhui ennen toista maailmansotaa.
Nyt puhui Niinistö.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu