Oppimisen vaikeudesta – Länsi toistaa virheitään

Uusimmassa Suomen Kuvalehden (no 28/16.7.2021) on varsin mielenkiintoinen – ja ajankohtainen – artikkeli Kuubasta.  ”Ei ruokaa, ei vapautta” by toimittaja Matilda Jokinen.

Alleviivasin artikkelista seuraavat kohdat, jotka – sallittaneen – jaan arvoisille lukijoille pohdittaviksi.  Yhteydestään irroitettuina ne halutessaan voi käsittää väärin, mutta tuskin muuten:

”Yhdysvaltain viha työnsi Kuuban lähemmäs Neuvostoliittoa.  Suurvalta tarjosi sille edullisin ehdoin kauppakumppanin, pilkkahintaista öljyä ja tukea sosialistisen järjestelmän rakentamiseen.  Kuuba antoi Neuvostoliitolle tukikohdan lähellä sen päävihollista.”

..

”Kiina kiinnosaa koko ajan enemmän myös Latinalaisen Amerikan kapitalistisia maita, sillä se ei sekoita arvokysymyksiä talouspolitiikkaan. Euroopan ja Yhdysvaltain tapa sekaantua kauppakumppaniensa sisäpolitiikkaan tulkitaan entisissä siirtomaissa herkästi imperialismin jatkeeksi.”

..

Artikkelissa haastateltu yliopistotutkija Eija Ranta toteaa mm.:

”Tulevaisuudessa Kuuban järjestelmä saattaa muuttua yhä lähemmäs Kiinan versiota sosialismista.”

..

Haastateltu tutkija Heidi Härkösen mukaan moni vallankumouksen kokeneista kuubalaisista onkin yhä valmis taistelemaan vallankumouksen arvojen puolesta.

”Monien kuubalaisten suurin kauhukuva on amerikkalaistyyppinen liberalismi”, Härkönen sanoo.  ”Ajatus yhteiskunnasta, jossa kukaan ei välitä, vaan ihmisiä jää makaamaan kuolleina kadulle”.

*

Nyt kun tiivistyvän jännityksen vallassa seuraamme, mitä Kuubassa nyt ja jatkossa tapahtuu, on varmaankin paikallaan kuulla kaiken muun lisäksi ”kuubalainen näkökulma” asioihin.

Siinä mielessä SK:n tuore Matilda Jokisen artikkeli Kuuban nykypäivästä menneen valossa ja tulevaisuuteen tähdäten on mitä kiinnostavin!

Mitä herätteitä se antoi Sinulle, arvoisa lukija?

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu