Oskari Väänänen Kuusamosta Yhdysvaltain kongressiin 100 vuotta sitten

Ensimmäinen suomalainen Yhdysvaltain kongressissa 100 vuotta sitten – Oskari Väänänen  Kuusamosta (Oscar J. Larson)

*

Tänään kun otsikoissa on Yhdysvaltain kongressitaloon kohdistuneen halpamaisen ”miehityksen” 1-vuotispäivä (6.1.2022), on ehkä paikallaan palauttaa mieliin muuan toinenkin – merkittävästi myönteisempi – vuosipäivä.

Nimittäin tässä tuli kuluneeksi ympyriäiset 100 vuotta siitä, kun ensimmäinen suomalainen valittiin Yhdysvaltain kongressiin. Tämä edelläkävijä oli Oscar J. Larson (1871 Kuusamo – 1957 Duluth, Minnesota).

*

Kongressivaaleista alkoi vuoden 1920 jälkipuoliskolla tihkua tietoja eri osavaltioiden vaalitukoksista.

Esimerkiksi Oulussa ilmestyvä Liitto ilmoitti 25.11.1920 seuraavaa:

Kuusamolainen Yhdysvaltain kongressin jäseneksi.

Duluthissa Minnesotan osavaltiossa on valittu Liittovaltion kongressiin Vashingtonissa suomalainen lakimies Oscar J. Larson Duluthista.  Larson on tasavaltalaisten virallinen ehdokas Duluthin vaalipiiristä, joka ennenkin on säännöllisesti valinnut tasavaltalaisten ehdokkaita.  Niin on ensimmäinen suomalainen tullut huomattuun valtiolliseen asemaan Yhdysvalloissa.

Lakimies Larson onkin jo pitkän aikaa ollut yleisessä arvonannossa ensimmäinen suomalainen Amerikassa. Ja tasavaltalaisessa puolueessa on hän ollut Minnesotan huomatuimpia, m m hän oli presidentti Rooseveltin lähimpiä luottamusmiehiä siellä.

Oscar J. Larson on Kuusamon poikia.  Nelivuotiaana hän muutti vanhempiensa mukana Amerikkaan, sai lakimieskoulutuksen ja on sen jälkeen hoitanut asianajotoimistoa, viimeiset vuodet Duluthissa.   Välillä on hänellä ollut pienempiä valtion ja kunnan virkoja. Asianajajana on hän tunnettu rehelliseksi ja täsmälliseksi.

25.11.1920 Liitto no 269 – Digitaaliset aineistot – Kansalliskirjasto

*

Maakansa tiesi joulukuussa 1920 kertoa yksityiseen tiedonantoon perustuen, että Larson tuli valituksi yli 1.000 äänen enemmistöllä kilpailevaan ehdokkaaseen nähden.

Joissakin lehdissä syksyllä sanottiin Larsonin edustavan demokraatteja – niin oletettavaa näköjään oli suomalaisen siirtolaisväen vasemmistosympatioiden laajuus myöskin ”uudella mantereella”. Mutta kuten melko yleisesti tiedettiin, oli sikäläinen vasemmistopolitiikka, aivan kotimaisen esimerkin voimalla, kahtiajakautunutta. Näkyviä otsikoita saivat usein jyrkemmän vas. suuntauksen kannattajat, mutta yhteistä rintamaa ei useinkaan löydetty, ja oman panoksensa antoi myöskin vahva suomalainen jalansija ammattiliittojen parissa, missä radikaalia kantaa edustavat olivat myös tunnettuja nimiä. Mutta kongressiin asti ei sieltä hetkiin kukaan noussut.

*

Savon Jääkäri tiesi jo heinäkuulla 1920 ounastella Larsonin läpimenoa, hänellä kun tiesivät olevan laajempaa kannatusta osavaltion skandinaavien parissa. Lehti tiesi jo tuolloin kertoa:

”Tuomari Larson, Oskari Laurinpoika Väänänen, on syntynyt Kuusamossa ja mennyt vanhempiensa mukana jo pienenä Amerikoihin. Lakimiehen tutkinnon suoritettuaan toiminut ensin Calumetissa, Michiganissa ja sitten Duluthissa, jossa viime aikoina toiminut mm suurten kaivosyhtiöiden lakimiehenä”.

Savon Jääkäri päättää henkilöesittelynsä: ”Tuomari Larson on hienosti sivistynyt mies, joka uudessa kotimaassaankin on säilyttänyt   sekä suomenkielen taitonsa että rakkautensa vanhaan kotimaahan”.

28.07.1920 Savon Jääkäri no 83 – Digitaaliset aineistot – Kansalliskirjasto

*

Mr. Oscar J. Larson toimi kaksi kautta republikaanien kongressiedustajana 1921 alkaen.

Wikipedian tietojen mukaan hän on edelleenkin ainoa syntyperäinen suomalainen Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.  Siirtolaisuuteen perehtynyt Auvo Kostiainen on kirjoittanut Larsonista pienoiselämäkerran mainioon Kansallisbiografiaan.

Wikiperiassa myös tiivis esittely: Oscar Larson – Wikipedia

Muistakaamme tänään myös maanmiestämme Oscar J. Larsonia, onhan hänen nousunsa suurvallan korkeimmille kukkuloille mainio esimerkki suomalaisten pystyvyydestä.

*

+2
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu