Persaukinen mutta höveli Suomi Euroopan hutvelin maksajana
Olen presidentti Macronin päähänpälkähdyksestä kesällä 2020 lähtien kritisoinut täällä ja muualla EU:n ”koronaelvytyksen” nimissä ottamaa kollektiivista pitkänajan velkarahaa, jossa Suomi tunnetusti joutui ankaran puijauksen kohteeksi. Suomi sitoutui ”elvytyspaketin” kustannuksiin noin 7 miljardin edestä ja siitä netto-maksuosuutta, huomioiden heikot saannot, monta monta miljardia.
Siis Suomi ”elvytti” muuta Unionia miljardikaupalla. Suomi, jonka talous väljästä korko-, raha- ja julkistalouspolitiikasta huolimatta oli tinahtanut finanssikriisiä edeltäneeseen vuoden 2008 tasoon. Näin ollen Suomi, jos kuka, olisi tarvinnut kaikki omat paukkunsa oman kansantaloutensa terästämiseen, sopivin leikkauksin, sopivin impulssein, sopivin politiikkakäännöksin. Mutta mitä vielä.
Häveli Suomi kiirehti, milteipä kirkuen, kannattamaan ja tukemaan Macronin narsistis-egoistista ideaansa, ideaa joka oli jo uloshenkäistäessä kuollut ja mieletön. Eurooppa oli Atlantin takaisin menetelmin ”elvyttänyt” talouttaan jo tuhansin miljardein, saamatta sitä ”luistamaan”, mutta kylläkin lipsumaan. Siihen tårta på tårta -menetelmällä iskettiin lisää rahaa liekkeihin.
Suomen olisi pitänyt ilmoittaa tyynenrauhallisesti: Seis! Suomi ei kiihdytä tätä finanssiveivausta, vaan olemme ottaneet järjen käteen, ja teemme niin kuin viisas on.
*
Nyt sitten keskiviikkona (7.8.2024) Kauppalehti kritisoi EU:n tukijärjestelmää ja kyseenalaistaa, miksi Suomi on nettomaksajan roolissa. Siis muussakin kuin ”koronaelvytysratkaisussa”.
Sitaatti:
”Valtiokonttori kertoi maanantaina, etät valtionvelka oli noussut heinäkuun lopussa jo 166,9 miljardiin euroon – seitsemässä kuukaudessa kasvua 10,7 miljardia euroa”.
”Velkainen Suomi on kuitenkin eurooppalaisen tulkinnan mukaan rikas maa. Suomen kuten muidenkin jäsenvaltioiden EU-maksut perustuvat pääsääntöisesti kunkin maan bruttokansantuotteeseen (bkt), arvonlisäveropohjaan ja kierrättämättömään muovipakkausjätteeseen”.
Tähän olisi pajonkin sanottavaa, mutta lyhyesti: Epäsymmetria, joka näkyy [kaikessa] muussakin EU-toiminnassa ja joka on Suomelle [aina] epäedullista, johtuu siitä että EU:n keskeiset suuret maat katsovat asioita omasta vinkkelistään käsin ja ajavat omaa intressiään. Esimerkki: Kun Italian kansantuote kohoaa siitä, että turismin tuotot maahan kasvavat 1 miljrdilla eurolla, niin miten paljon se vaatii lisä-investointeja? Eipä juurikaan: olemassaoleva kapasiteetti venyy ja paukkuu, ja ainut seuraus on se, että lisää ihmisiä työllistyy, ja he maksavat veroja ja ostavat alvillisia hyödykkeitä, kasvattaen sikäli valtion verotuloja, kuin veroja maksavat. Suomessa sen sijaan: Kun konserni rakentaa tuotantolaitoksen 1 miljardilla niin mitä se hyödyttää kansalaisia ja verottajaa? tuskin mitään: lisätyöpaikkoja ei ehkä tule, koska robotikka- ja digi-aste kohoaa, saattaapa toisaalla työpakkoja loppuakin epäedullistuneen vanhemman tekniikan seurauksena. Niinpä: ulkomaiset pääomasijoittajat hyötyvät kun kurssi nousee, osingot paukkuvat ja konglomeraatin jatko saa lisäaikaa. Summa: Suomen bkt-muototuminen on raskaamman perusinvestointirumban takana kuin Välimeren turistivaltioiden tai keskieuroopan keskusnapaisen sijainnin edullistamien firmojen. BKT-unionirahoituksen perustana on epäreilu, Suomelle se on erityisen epäreilu.
*
Jatkamme KL:n parissa:
”Valtivarainminsiteriön viimeisimmän eli viime syksyn laskelman mukaan Suomenmaksut kansallisesta talousarviosta EU:lle olivat 2.307 miljoonaa euroa ja EU:sta saadut tulot 1.773 miljoonaa euroa vuonna 2022.”
”Suomi oli yksi yhdeksästä jäsenmaasta, jotka käytännössä rahoittavat nettona kaikkien 27 jäsenmaan saamia EU-tukia. – – Oikeastaan häpeällisintä koko maksujärjestelmässä on se, että EU:n rikkain maa Luxemburg ei ole nettomaksaja, vaan suuri nettosaaja”.
Euroopan sovjettiunionin perustajajäsenet pitävät puolensa. Eräät muut, etenkin pohjoiset kehittyneet myöhäisheränneet valtiot, kuten Suomi, ja erityisesti Suomi, ovat B-luokan jäseniä.
”Ministeriön perusteena on se, että Suomi maksaa enemmän kuin saa, koska on keskimääräistä vauraampi jäsenmaa, – – Ongelmana on vain se, että bkt-luku ei mittaa maiden vaurautta tai elintasoeroja, vaan heiman yksinkertaistaen kunkin maan tuotannon laajuutta”.
Tähän minä vielä lisään edellä jo paasaamaani: EU-”taakanjakomekanismi” mittaa tuotannon laajuutta, mutta mutta ei vähäisimmässäkään määrin huomioi tuotannontekijöiden edellyttämiä investointeja, infra ja harva-kylmän maan erityisolosuhteita. Järjestelmä on jäykkä kuin rautakanki, mutta siitä hyvä, että se suosii niitä jotka pitävät valtaa unonissa. Niin aina. EU toimii periaatteella: iniskää, itkekää tai erotkaa! Suomi ei edes inise.
*
Jatkamme vielä sisälukua KL:n parissa. Nyt palataan täälläkin blogistossa jokunen viikko sitten puitua Sveitsin suurpankin UBS:n julkistamaa vuotuista tilastoa eri maiden todellisesta vauraudesta. Ei siis vain vuosisyklin tuotoksista, vaan karttuneesta ja vuosisatoja kartutetusta pääomasta ja myös kotitalouksien omaisuusmassoista. Siinä vertailussahan Suomi on metsäinen köyhä serkku näille pitkän historian omaaville continentaalisille äveriäistöille.
”Tämä vaurauden ja bkt:n epäsuhta tuli jälleen kerran hyvin esille sveitsiläisen UBS-pankin vuosittaisessa kansainvälisessä varallisuusraportissa. Sen mukaan suomalaiset ovat maailman 23. varakkaimpia 87.878 dollarin mediaanivarallisuudessa mitattuna, mutta keskiarvovarallisuusella ei Suomi päässyt edes listoille.”
Olemme 1800-luvun eurooppalainen peräpohjola, nälkämaa, jossa kuoltiin katovuosina kuin russakat ja lapsia meni sudensuuhun (vielä 1870-luvulla). Mutta me olemme kehittäneet itseämme ja yhteiskuntaamme, ainakin 1990-luvulle saakka – sen jälkeen olemme lellutelleet kuvitelmissamme ja ideologiahoureissamme, ja mikä pahinta: olemme syöneet vähäisiä pääomiamme matkiessamma ”suuren maailman” muoteja, unohtaneet työn merkityksen arvoa luovana suureena, ja kaiken hyvinvoinnin ehtymättömänä lähteenä. Olemme tyytyneet syömään ”matalien oksien” banaaneja, kun piti jatkaa työtä ja tointa tämän hienon pohjoismaisen sosialidemokratian tuotaman – Maailmanhistorian parhaimman innovaation – hyvinvointikansakunnan ylläpitämiseksi.
*
Kauppalehti jatkaa erinomaisen artikkelinsa tärkeää sanomaa toteamalla tosiseikan, joka ei ole tavoittanut kaikesta mediahärdellistä ja kauttaallisesta medialisaatiosta huolimatta ihan kaikkia Suomalaisia, nimittäin:
”Selvästi, oikeastaan moninkertaisesti, varallisuutta Suomen kansalaisia enemmän on keskimäärin niin Luxenburgin kuin kaikkien Pohjoismaiden, Hollannin, Belgian, Ranskan, Italian, Saksan, Espanjan ja Itävallan kansalaisilla”.
Siis mitä? Ihan oikeasti. Emmekö me, Suomi – tämä Unionin aina niin altis nettorahoittaja – olekaan äveriäitä? Mitä? Haloo? Ovatko nuo kaikki Kauppalehden ilmoittamat maat meitä varakkaampia? Kyllä ovat. Nettosaaja Luxenburgkin. Ja osa jopa”moninkertaisesti” varakkaampia.
Että ottaa luonnon päälle. Ja sitten Suomi tanssahtelee EU-parketeilla ja ilmoittaa heti ja oitis ja ilmanmuuta… kyllä Suomi maksaa. Se on kuiin Kalle Tappinen hurjimmassa humalassaan…
Aivan aluksi haluan kiittää Kauppalehden erinomaisen artikkelin kirjoittajaa, jonka nimeä en juuri nyt muista enkä pääse täältä metsän takaa tarkistamaan, mutta elän toivossa että kiitoksen sanani tavoittavat hänet jota ne koskevat!
Ilmoita asiaton viesti
Hämmästyttävä ryhdistäytyminen Kauppalehdeltä!
Ilmoita asiaton viesti
Eikö olekin? Noston arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtio velkaantuu ensi vuonna yli 12 miljardilla, ilmenee valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta”.
Päivän tärkein uutinen eiliseltä on kylmä mutta toteava.
Onhan se oppositiolle loputtoman riemun aihe. Valtio velkaantuu 12 miljardilla! Ja sekin numero pitää vain, jos ”kaikki menee hyvin”, eikä mikään miina laukea eikä sudenkuoppa rysähdä.
Kuka uskoo nykyisessä maailmanmenossa uskoa, ettei missään ”pohja petä”?
Budjettivaje voi olla 13 tai jotain muutakin..
Ilmoita asiaton viesti
Tuota, fiksu kannanotto sinänsä, mutta selittäisitkö hieman miten liittyy tähän. Ihan omatekemään velkaantumiseen?
ps. osa velasta liittyy kyllä toki blogissa käsiteltyihin EU-maksuvelvoitteisiin. Mutta eiväthän ne ole mikään valtiosalaisuus: miksi Suomi ei ole nostanut kissaa pöydälle. Muistan miten vm:n vahvamies Virtanen jo harmitteli noita faktoreita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämän nyt tarkoita olla mikään jeremiaadi, mutta jos tosiasioiden kertominen siltä vaikuttaa niin sitten se on sitä:
”Teknologiateollisuuden tilasukannat laskivat myös huhti-kesäkuussa sekä edellissestä neljänneksestä että erityisesti vuodentakaissesta, josat laskua oli 15 prosenttia. Tilauskanta on nyt rupistunut jo puolitoista vuotta peräkkäin”.
”Vientitilausten määrä on pienentynty vuodessa 16 prosenttia, kone- ja metallituotepuolella jopa 26 prosenttia. Tilauskanta on nyt vajaa 26 miljardia euroa, kun se oli vuoden 2023 alussa lähes 34 miljardia”.
Siitä on siis vuodessa sulanut neljännes!
”Teknologiateollisuuden tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun mukaan heinäkuukaan ei ollut alkukesää parempi. Yrityksissä odotettiin, etä tarjouspyyntöjen määrä olisi toisen vuosipuoliskon alettua kasvanut. Näin ei tapahtunut, ja nyt toivotaan kännettä ”vähitellen talvea kohden”.”
Ja vielä tämä:
”Synkkä arvio on, että yritysten liikevaihto laskee vielä seuraavan puolen vuoden ajan. Vielä viime vuonan yritysten liikevaihto oli Suomessa 103 miljardia. tuolloin vanha tilauskanta riitti pitämään tuotannon määrän ennallaan. Nyt tuotannon määrä ja arvo laskevat jyrkästi, mutta tämä ei vieläkään heijastuntu työllisyyteen kovin jyrksäti.”
Mutta olennainen havainto on: Alamäkeä lasketellaan edelleen. Koron alenemista odotetaan yhä. Odotus alkoi viime syksynä, ja nyt se jatkuu, jatkuu… Ehkä syyskuussa, ehkä marraskuussa…
Kuin kuuta nousevaa odotetaan nousun signaaleja.
Niitä ei näy.
Päinvastoin: monet keskeiseta ja bkt:n kehityksen kannalta olennaiset indikaattoria eivät lupaa hyvää. Ne ovat PAKKASELLA.
Ei hyvältä näytä, ei ole hyvä.
On paha. Tätä menoa Suomi vajoaa yhä.
Tämä pitkä sitkeä stagnaatio jatkuu, – 16 vuotta pysähtyneisyyttä ja tahnaa ei riitä. Tulee vielä 17:s.
Ja vanhaa sanontaa mukaillen:
Mitäs sitten sanotana jos tulee vielä kahdeksastoistakain tahna-vuosi?
Ilmoita asiaton viesti
Eipähän täällä tarpeellisia rakenteellisia uudistuksia saada aikaan kuin pakon kautta. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Meillä ei ”kamreerit määräile”.
Sitten tulevat ”kamrerit”.
Ongelmat sikäli poistuvat välttämättömien tekemättä jääneiden ”rakenteellisten uudistusten” toteuttamisen tieltä..
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa maksetaan veroja kuoleman jälkeenkin jotta suuren virkamieskuntamme hyvinvoinnin takaamiseksi. Samasta syystä maksamme auliisti tukea meitä vauraammille EU-maille. Näin meille (siis virkamiehillemme) voi tippua palkintovirkoja jostain miellyttävämmän ilmaston ja kevyemmän verotuksen maasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, melko olennainen kysymys on: Miksi suomalaiset poliitikot, ja poliittinen järjestelmä itseasiassa, on monessa kohdassa lojaalimpi Unionille kuin Suomelle ja suomalaisille?
Kuvittelin nuorempana että asia olisi tasan toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
”…suuren virkamieskuntamme hyvinvoinnin takaamiseksi….”.
Ei se määrä, vaan se laatu.
Virkamiehiäkin tarvitaan, mutta heidän on oltava osaavia. Jos (ja kun) virkamiehet valitaan poliittisin perustein se tarkoittaa, että osaaminen korvataan ”sopivalla” poliittisella kannalla ja se sopiva kanta on sama, kuin mandaattipuolueen kellokkailla.
Valintapohjana ei siis ole 5 miljoonaa suomalaista täydennettynä osaavilla ulkomaalaisilla, vaan valintapohjana on muutama nimityspuolueen suosiossa oleva ”sopiva”. Siitä porukasta tuskin löytyy osaavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa myös ns. poliittinen eliitti (englanniksi political establishment, jolle ei ole hyvää suomenkielistä vastinetta) alkaa tajuta, missä mennään. Vai alkaako? KL ei ole ole poliittisen eliitin jäsen, mutta sitä luetaan oikeissa piireissä.
Vielä ihan viime päivinä olemme kuulleet hallituksen vakuutteluja, että kyllä Suomi kohta lähtee nousuun. Eipä ole lähtenyt, vaikka olemme kuulleet saman lupauksen jo vuosia. Talouden tunnusluvut ja ennen kaikkea teollisuus painuu alaspäin.
Voi Suomea.
Hallituksessa on Suomen EU-myönteisin puolue ja myös entinen Suomen EU-kriittisin puolue. Silti kukaan ei uskalla edes persuista sanoa, että Suomella on väärä valuutta. Toisaalta ei ole uskallettu ja ei uskalleta tulevaisuudessakaan sanoa, että yhteisvelka ei käy Suomelle. Se ei ole EU-sääntöjen mukaista. Voi myös sanoa EU:lle, että jos tämä ei käy, niin voimme tehdä Fixitin.
Voi Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä tuo KL:n artikkeli oli ihan poikkeusellinen näkyvyydessään ja selkokielisyydessään. Mutta kauan kesti ennen kuin sellainen julkaistiin. Nämä bkt-perusteiset maksujärjestelmät ovat olleet iät ajat, niihin olisi pitänyt paineistaa jo aina.
USB:n artikkelit ovat jokavuotisia.
Mutta ehkä tämä KL:n juttu, ja se että HS julkaisi siitä tänään suht pitkän pätkän, on jonkinlainen ”uuden kevään airut”? Tosiasioiden paino alkaa jo vaikuttaa niin ettei enää voi muuta kuin antaa ”pikkusen perään”.
Ilmoita asiaton viesti
”…alkaa tajuta, missä mennään. Vai alkaako?…”.
Vain, jos heidät siihen pakotetaan jollain voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
> … EU:n ”koronaelvytyksen” nimissä ottamaa kollektiivista pitkänajan velkarahaa, jossa Suomi tunnetusti joutui ankaran puijauksen kohteeksi
Asian voisi varmaankin ilmaista myös niin, että Suomi / suomalaiset joutuivat suomalaisten poliitikkojen puijauksen kohteeksi. Pitää kai olettaa, että poliitikkomme ymmärsivät paketin luonteen.
> ”Ministeriön perusteena on se, että Suomi maksaa enemmän kuin saa, koska on keskimääräistä vauraampi jäsenmaa …
Vaikka hyväksyisimme tuon esitetyn argumentin, tuosta ei seuraa sitä, että pitäisi hyväksyä myös kaikki uudet paketit, jotka kasvattavat suomalaisten taakkaa entisestäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsivätkö suomalaiset poliitikot elvytyspaketin olennaiset ulottuvuudet, ja ennenkaikkea ratkaisun kauaskantoisen vaikutuksen?
En ole aivan vakuuttunut.
Osa tietysti ymmärsi ihan sinällään mutta kannatti, koska muutenhan olisin ollut ”valkoinen varis”, joka ei olisi tiennyt hyvää.
Mutta vaikuttaa, aihetodistein, että mukana oli joitakin, jotka olivat uskossaan vahvoja eivätkä suostuneet ohjattunakaan ymmärtämään, jopa korkeissa asemissa olleita.
Siksipä kysymys: Miksi jotkut päättäjät ovat lojaalempia Unonille kuin isänmaalle?
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa voi tarkastella myös siitä näkökulmasta, että erilaisia paketteja on rakenneltu jo useita, ja aina on tullut pyyhkeitä siitä, että Suomi on sitoutunut maksamaan toisten velkoja yms. Se ei siis ole mahdollista, että poliitikkomme eivät olisi tulleet ajatelleeksi, että taas tehdään yksi tuollainen paketti.
> Siksipä kysymys: Miksi jotkut päättäjät ovat lojaalempia Unonille kuin isänmaalle?
Se on ihmisluonnolle luontaista, että hän puolustaa ”omaa jengiä”, ja varoo joutumasta tuon oman jengin silmätikuksi. Poliitikoilla on myös edessään ura, jossa menestys riippuu paljon siitä, miten suopeasti heihin suhtaudutaan EU:ssa, ja isojen pelureiden pöydissä yleisesti. On siis syytä mieluummin mielistellä, kuin ”heittäytyä änkyräksi”. Ei jollain EU:n johdon hankkeiden kampittajalla ole mitään asiaa komission puheenjohtajaksi, komissaariksi, tai jonkin EU-elimen palkintovirkaan. Cancellointi uhkaa, jos poikkeat linjasta. Eikä suomalainen poliitikko voi ehkä pilata oman puolueensa puheenjohtajankaan mahdollisuuksia edetä omalla urallaan, ja säilyttää hyvät suhteet ”vallan kabinetteihin”.
Pointtini on tässä siis vain se, että politiikan dynamiikka toimii niin, että se suosii lojaliteettia keskusvaltaan päin (kaikilla politiikan tasoilla).
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Kokoomuskin esitti vastustavansa ennallistamisasetusta. Kuitenkin Virkkunen äänesti sen puolesta, eikä Virkkunen koskaan äänestäisi puoluejohdon tahdon vastaisesti. Komissaarin pesti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ”Moskovan” kuullen ei sitten puhuta rumia.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollinen EU ura houkuttelee. Siitä on turha haaveilla jos ajaa Suomen etua. Oma maa ensin ajattelu on haitallista – urakehitykselle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole ensimmäinen kerta, kun tulee mieleeni, että ovatko todellakin kaikki suomalaiset poliitikot ymmärtäneet mihin sitoudumme?
”Suomi on yksi yhdeksästä maasta, joka käytännössä rahoittavat kaikkia 27 jäsenmaan saamia EU-tukia”.
Onko tämä oikein?
Vai ovatko edustajamme vain niin pehmoja ja peloissaan, että jospa meidän omista ehdotuksista asioiden oikeudenmukaisuuteen ei muut maat tykkää? 😓
Muistan lukeneeni kuinka muinoin ihmeteltiin Italian ”pakettia”, kun siellä kansa on rikkaampaa kuin mitä me suomalaiset olemme ja me joudumme maksajiksi.
Meillä verot vievät tuloista enemmän kuin Italiassa, joten siksi kansakin on rikkaampi, mutta valtio taas köyhempi. 🤔
Pitäisikö meilläkin tehdä tästä joku uusi johtopäätös?
Ilmoita asiaton viesti
Se oli yksi Brysselin kone, jossa Italia-asiantuntija kertoi tosiasiana, että Italialaisten kotitalouksien omaisuuden arvo keskimäärin on n. 400.000 euroa.¨
Arvatkaapa mikä se on Suomessa?
Noin 100.000 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Brysselin koneen hyvä toimittaja Maija Elonheimo siirrettiin eläkkeelle sen jälkeen. Eipä ole EU kritiikkiä ohjelmassa kuultu sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielelläni laitan tykkäyksen Veikon kirjoitukselle ja muillekin vastaavien kirjoituksien omaaville kirjoittajille, joista näkyy hienoinen herääminen synnyinmaansa asioita kohtaan = kun tarpeeksi monet kirjoittaa miten täytyy suomessa alkaa toimia ja nimenomaan toimia, niin hitaasti mutta varmasti kurssi muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa vesi kovertaa kallion.
Oma uskoni tosin on koetuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Koetuksella se on minullakin – eri aatemaailman kannattajana, kun Isänmaallisuus / Kansallismielisyys on aika paljon tuuleen huutelua vakuuttelujen edessä,,,,,,,,,,,,,,,
Ilmoita asiaton viesti
Marmatusta kyllä piisaa, mutta eipä tässäkään blogissa tai kommenttiketjussa pahemmin ole ehdotuksia siitä mitä pitäisi tehdä. Viennistä elämme, mutta vietiteollisuutemme on edelleen vahvasti investointitavaroiden tuottamista ja herkkä kv. taantumille, mutta sen laajantaminen muille sektoreille ei käden käänteessä käy. Avainasemassa on yritykset, toki hallitus voi eri keinoin tukea yrityksiä uudistumaan, mutta jos Tauno Matomäen tokaisu, ettei Suomen kannata tuottaa hevosia pienempiä tuotteita elää voimakkaana yritysmaailmassa niin minkäs teet.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten edellä totesin jo ”ennaltaehkäsevästi” että tämän ei ole tarkoitus olla jeremiadi.
Ellei kipukohtia todeta ja mainita, niin ei voi alkaa petratakaan. Eikä yhteen blogiin mahdu kuin yksi teema. Minua muutenkin moititaan liian pitkistä blogiesta.
Mutta, kiitos kuitenkin, ymmärrän pointin.
Siis meidän ongelma, yksi niistä, on juuri tuo liian kaavamainen suhteutuminen, kuten nyt Matomäellä (joka oli kova lukumies ja muutenkin valistunut tyyppi, insinööriksi).
Usein kehumani Holmström (Nobel) määrittelee: Suomessa ei osata määrittää ongelmaa, lähestytään liian ”kokonaisvaltaisesti” jolloin toiminta hajoaa mikrobeiksi.
Holmströmin yks teesi on: Määritä ongelma, tee se tarkkarajaisesti ja kohdista siihen panokset ratkaisuhakuisesti. Btw Holmströmistä olisi voinut tulla hyvä yliesikuntaupseeri?
Ilmoita asiaton viesti
> … mutta eipä tässäkään blogissa tai kommenttiketjussa pahemmin ole ehdotuksia siitä mitä pitäisi tehdä
Ehkä se ajatus oli jo implisiittisesti mukana, että ei mentäisi mukaan noihin paketteihin, jotka vain kasvattavat rahavirtoja Suomesta muille jäsenmaille.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen juttu / KL ja kumma juttu, ettei Suomessa ymmärretä, kuinka ohuella taloudellisella pohjalla maa on edelleen..
Ylipäänsä EU ssa pelaa ihan samat lait, kuin liikemaiilmassa. Se, joka on tehnyt huolellisimmin kotiläksyt ja osaa myös parhaiten perustella asiansa vie potin. Covid – 19 tukirahat esimerkkinä.
Tuli samalla mieleen myös legendaarinen Uniper, ja läpällä lähetety tekstarit.
Ilmoita asiaton viesti
Joku on määrittänyt tämän, ”ettei Suomssa ymmärretä, kuinka ohuella taloudellisella pohjalla maa on edelleen”, eräänlaiseksi lähisokeudeksi. Sekä ajan että tilan suhteen: siis ei muisteta ja suhteuteta todellisuuskäsitystä siihen, miten nuori on tämä Suomen ”vauraus”, äskenhän, vielä 1960-luvulla me olimme pitkälti vanhanaikainen maatalousmaa, pienviljelyksineen ja heikon tuottavuuden työpaikkoineen. Lisäksi siihen keskitetty säätelypolitiikka ja ideologinen menneeseen jumittunut poliittinen järjestys, jossa nuoleskeltiin erästä ilmansuuntaa.
Aikahyppy nykypäivään on ollut huima, mutta kun maailma ”juoksee” meitä karkuun, pitää näihin aikahyppyihin kyetä tänäänkin.
Meidän aikamme tietynlainen tragedia on Nokia-syndrooma, joka tuuditti meidät ihan merkilliseen uneen, josta emme ole parin vuosikymmenen aikana kunnolla havahtuneet todellisuuteen, joka kuten asian ilmaisti on taloudelliselta pohjaltaan ohut.
Valtiontaloudesta:
Kun valtion 2025 tulo- ja menoarvioesityksessä
menot ovat 87, 6 miljardia ja
tulot ovat 76,9 miljardia ja
BUDJETTIVAJE oli 10,7 miljardia,
paitsi että tulojen lasku ja menojen kasvu aiheuttivat
tarkistuksen: vaje kohoaa 12,9 miljardiin.
Siis jos tulot ovat 100 niin menot ovat 117.
Jos tuo suhdeluku avautuu lukijalle, on toiveita että hän mieltää sen, että ”näin ei voi jatkua”.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tässä jotain uutta?
Italian keskuspankilla on todisteita merkittävästä yritysverkostosta, joka on yhteydessä rikollisjärjestöihin.
Italian keskuspankin Banca d’Italian tuoreen selvityksen mukaan Italian EU:n elvytyspaketista saamia varoja kulkeutuu mafioiden kautta Kiinaan.
”Banca d’Italian rahanpesuun erikoistuneen tiedusteluyksikkö FIU:n johtaja Enzo Serata kertoi raportin julkistustilaisuudessa, että keskuspankilla on todisteita merkittävästä yritysverkostosta, joka on yhteydessä rikollisjärjestöihin. Verkoston jäsenet haluavat päästä mukaan elvytyspakettivaroilla rahoitettaviin julkisiin hankkeisiin.
https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/keskuspankki-j%C3%A4ljitti-italian-elvytysrahoja-kulkeutuu-mafian-kautta-huolestuttavalle-taholle/ar-AA1oyZzK?ocid=msedgntp&pc=LCTS&cvid=286a7acb978e479fba166bc2cb62e04f&ei=21
No ei. Ei todellakaan.
Ei asioita vähänkään seuranneelle.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tässä jotain uutta:
Italian keskuspankilla on todisteita merkittävästä yritysverkostosta, joka on yhteydessä rikollisjärjestöihin.
”Italian keskuspankin Banca d’Italian tuoreen selvityksen mukaan Italian EU:n elvytyspaketista saamia varoja kulkeutuu mafioiden kautta Kiinaan.
Banca d’Italian rahanpesuun erikoistuneen tiedusteluyksikkö FIU:n johtaja Enzo Serata kertoi raportin julkistustilaisuudessa, että keskuspankilla on todisteita merkittävästä yritysverkostosta, joka on yhteydessä rikollisjärjestöihin. Verkoston jäsenet haluavat päästä mukaan elvytyspakettivaroilla rahoitettaviin julkisiin hankkeisiin.” Link:
Ilmoita asiaton viesti
”Suomelle neuvoteltu diili oli jo alun alkujaan surkea. Maksaisimme kuusi miljardia euroa ja saisimme itse vain kaksi. Sittemmin maksuosuus on noussut ja saanti kutistunut.
Silloinen pääministeri Sanna Marin (sd) perusteli miljardien miinusta sillä, että ”Suomi on nettomaksaja, koska kuulumme EU:n vauraimpiin maihin”.”
KL/Antti Lehmusvirta, 28.8.2024: Menin Italiaan ja löysin yhteiset rahamme yllättävästä paikasta | Kauppalehti >> https://www.kauppalehti.fi/uutiset/menin-italiaan-ja-loysin-yhteiset-rahamme-yllattavasta-paikasta/7f51eaf7-1a51-4396-a9ab-8341ec11a520
Ilmoita asiaton viesti