Pieni sivu vanhasta laulukirjasta: Romahtavatko pörssit marraskuussa 2022?

Todistaako se mitään, että pörssikurssit eivät romahtaneet kunnolla vuonna 2021? Kyllä ne todistavat, nimittäin sen, että ne eivät romahtaneet ”kunnolla” 2021.

Todistaako se mitään, että pörssit eivät romahtaneet kunnolla myöskään vuonna 2021, siis lokakuun loppuun mennessä? Kyllä ne todistavat, nimittäin sen, että ne eivät romahtaneet ”kunnolla” 31.10.2022 mennessä.

Mutta mitään muuta ne eivät todistaneet.

*

No, milloinka ne pörssit sitten romahtavat?

Kyllä ne romahtavat.  Ne romahtavat meidän aikanamme.  Eikä meidän aikamme oli pitkä  Maailmaaika on käynyt lyhyeksi ja se, mikä tapahtuu, tapahtuu pian.  Mutta ei siksi, että joku sitä ennustaa, vaan siksi, että se järjestelmä joka on synnytänyt nykyiset pörssit on viallinen ja siksi pörssikurssit ovat vakavasti viallisia.  Kurssien osoittama kurssi on jotain muuta, fiktio, kuin todellinen arvokeskittymä.  Seikat, jotka nostattavat kursseja ovat osittain fiktioita, ja siksi myös niiden seikkojen pullitamat kurssit ovat fiktiota. Mitään muuta ne eivät voisi ollakaan.

Siksi siis pörssikurssien odotettavissa oleva lasku on otta.  Kupla pukeaa, mutta kuplat syntyvät puhjetakseen.

Nyt on kuplien puhkemaisen aika.

*

”2. marraskuuta kaupankäynti voi muuttua ikuisesti.”

Näin kirjoittaa minulle eräs kokenut pörssimies.

Tuo väittämä – tai ennustus – ei ole kenen hyvänsä skenaroima arvio tai näkemys.  Lausuma perustuu kokemukseen ja pitkään seurantasarjaan, informatiiviseen arvoketjuun, jonka pohjalta on laadittu algoritmit, algoritmit, joihin perustuen tämän murhenäytelmän vuorosanat on suotettu.

Murhenäytelmä on jo syntynty, sen julkaisupuhe on nyt pidetty.

Puuttuu enää, että vahvat voimat repäisevät näyttämön esiripun rikki ja hyvin valaistu mutta vaikeaselkoinen näytelmä, jonkinlainen hybridikokonaisuus, jossa Beckettin ja Ioniscun paljas draama ilmentyy.  Nyt se, mitä stagella tapahtuu ei ole ihmisen luomaa, ihmiskädestä olevaa, vaan pitkien tietosarjojen, arvoketjujen hedelmää, kylmää tekstiä, jossa on koko elämän totuus.

Tämä näytelmä näytellään isolla näyttämöllä, in global stage, mutta se tulee suorana lähetyksenä kaikkialle, kaikkein matalimpaan majaan saakka.  Et voi välttyä siltä. Elä edes yritä. Se on täällä. Se on meissä.  Se on tässä.

*

Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä sen olemassaolosta.

Ei tietenkään.

Ei sitä mitenkään salattu ole. Pikemminkin päin vstoin. Tosin sen julkituonti on ollut mitä erilaisimpien viestintäsinkojen huostassa, kokolailla hallitsemattomasti, mutta viesti on jäänyt alakynteen tässä äänten kakofoniassa.

Mutta ne joiden vastuulla homman tiedotus on ollut, ovat laistaneet tehtäviänsä.  Kovin hiljaista on ollut, joskus edes yksi yritti.  Nämä eivät nyt edes sitä.

*

Viimeisimmät viesti Atlantin takaa kertovat huolestuttavi näkyjä.

Varteenotettavat tahot kantavat huolta vanhan kertauksesta.

Onko nyt menossa valmistautuminen Lehman 2.o -hetkeen?

Valmistaudummeko vuoden 2008 osa II:een?

Eikö se ollutkaan vain kertaallinen mätien järjestelmien purskahdus, jonka toistuminen tai uusiutuminen missään muodossa piti olla mahdotonta?  Koska uudet säännöt.  Uusi valvonta.  Uudet vakuusjärjestelmät.  Uudet kaikki?

Miten sitten Lehman -mittaluokan kuplanpuhkeamispuhe?

Voisiko sellainen toteutua nyt.

Mistä syystä? Miten?

*

Yhdysvaltain talouden kriitikot syyttävät hallitusta siitä, että se ponnistelee saadakseen kansan edelleen uskomaan että taloudessa kaikki hyvin.

“Hallitus tyrkyttää amerikkalaisille taikalyhtyä: Talous yhä kukoistaa”.

*

Kuka on oikeassa?

Onko oikeassa se ”virallinen totuus”, joka vakuuttaa: Kaikki OK?

Vai ovatko kriitikot oikeassa?

Nyt joukko ankkääjiä väittää, että Amerikan talous romahtaa.  Ja tekee sen pian.

*

Miksi nyt?

Parhaat maailmanlopun ennustajat ovat liikkeellä.  Aivan kuin kupritsapäät äsken viikonloppuna.  Nämä sysäävät nyt liikkeelle uskomusta, että se on ensiviikolla kun ”se” tulee.

Onpa eräillä tahoilla nostettu myyntipöydille vanha tuote: ”Musta Keskiviikko”.

Se on sitten ensi viikolla, keskiviikkona 2. marraskuuta 2022 kello 14.oo paikallista aikaa.

Kupla puhkeaa.  Oletko valmis?

*

Näinä päivinä sieltä on tullut viestiä:

(Se ei ole aivan niin ehdottomasa muodossa, kuin edellä oleva intro saattoi saada uskomaan, vaan muoto on seuraava):

”Markkinoille saattaa tulla ”Lehman-Sized” -tapahtuma [tänä tulevana] keskiviikkona.  Vuoden 2008 Lehman-kuplan puhkeamisen mittainen jysäri.

Sellainen, joka voi saada Dow’n romahtamaan tasolle, jota emme ole nähneet lähes kolmeen vuosikymmeneen.

Siellä vedotaan menneeseen.  Muistutetaan, kuinka syyskuussa 2008, juuri kun useimmat ihmiset luulivat subprime-kriisin olevan ohi… tapahtui pahoja.

Varoitimme …., että finanssikriisi oli pahentumassa ja  paljon…

Kun Lehman romahti kolme viikkoa myöhemmin, he kaikki tiesivät, että olimme aivan oikeassa.

Mutta nyt on vuonna 2022…

Rehottava inflaatio, toimitusketjuongelmat ja presidentin hallinto tekee kaikkensa peittääkseen epäonnistuneen talouspolitiikkansa.  Kaiken yllä velkavuoristojen sinihämyiset huiput, jäätävät kuvat.

Vaikka se tarkoittaisi amerikkalaisten paluuta ”kaasuvalojen” aikaan…

Mitä Yhdysvaltain hallitus sitten on tehnyty?  Monenlaista. Melkeimpä voisi sanoa ”Kaikkea”.  Räväköitä ratkaisuja moniaalle.  Rahaa syötetty markkinaan suurella ruutalla, FEDin suosiolla säetyksellä.  Ei epäilystäkään kuka soittaa ensiviulua.  Niistä on ollut uutisissa.  Aika monet Euroopassa ovat kirittäneet Eurooppaa juuri Yhdysvaltain tielle.  Ei tarvetta kerrata tässä.

Yhden vähälle huomiolle jääneen, mainitsen:

Strategisen öljyvarannon tyhjentäminen epätoivoisena yrityksenä hillitä villinä laukkaavaa inflaatiota.  Tämä veto ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota Suomessa. eikä koko Euroopassa.

Mitä se merkitsee?

Se on suoraa jatkumoa tulevaisuuden syönnille tänään.  Se on jatkoa sarjaamme ”miten selviydyn syömällä huomisen evääni”?

Ostat aikaa.

Mutta se on lyhyttä aikaa.  Se löytyy edestäsi.  Se on kalliimpi löydettäessä.  Se maksetaan kallimmalla, koska se ostetaan vaikeammassa tilanteessa.

Mikään vaikeus ei ole lunastaa kauniin päivän vekseli kauniina päivänä.

Pahempi vaikeus on lunastaa kauniin päivän vekseli rumana päivänä.  Köyhää kallista.

 

Totuus on, emme ole lähelläkään näiden markkinoiden pohjaa.

*

Uhkapeliä öljyn kanssa ja ilman

Presidentti Bidenin pitkän uran eräs rohkeimpia, urhollisimpia ja samalla riskialtteimpia tekoja oli se, kun hän äskettäin käytännössä tyhjensi Yhdysvaltain ”öljypossun”.  Liittovaltion öljyvarannon.

Yhdysvaltain Strateginen öljyvarasto (The US Strategic Petroleum Reserve – SPR) oli vuonna 2017 huipussaan, eli 730 Miljoonaa tynnyriä.  Vuodenvaihteessa 2020-2021 se oli veilä 650 M barrells.

Vuodenvaihteessa 2021-2022 taso oli edelleen vahva 625 M barrells.

Lokakuuhun 2022 mennessä Strategisen öljyvaraston koko putosi 40-vuotisen seurantajakson alimmalle tasolle

Valkoisen talon halutessa hillitä globaalia öljyn kysyntää eli alentaa sen hintaa.

Hillitä villinä laukkaavaa inflaatiota.

Lokakuussa reservin määrä oli enää 360 Miljoonaa tynnyriä.

Joku öljyliikenteen määriä ymmärtävä voi vähätellä: mitäpä tuosta, sehän on vain liraus kokonaismrkkinoilla.  Mutta asialla on toinenkin puoli.  Pelatessaan pelin näin Biden menetti yhden tärkeän kortin pelissä, jota pelataan nyt.  Vastustajien – ja vihollisten on nyt helpompi pelata seuraava erä.

[Lokakuun 22 päivän tilanne SPR:n tilastosivuilla: Strategic Petroleum Reserve Inventory 2005 (doe.gov) ]

Miten Saksa sai vielä elokuussa niin vaikealta näyttäneen kaasuvarastotilanteensa hoidettu syyskuun lopuille mennessä kuntoon.  Loppukesästä ilmoitettii, että tilanne on vaikea ja näkymät hankalat.  Aikaisintaan joulukuussa varastotilanne saataisiin noin 90 %:n tasolle, mutta ehkä vasta vuodenvaihteen jälkeen.  Sitten, vain muutaman viikon kuluttua muina miehinä ilmoitettin, että varastotilanne on jo 90 prosenttia.  Ei huolta.  Miten tämä oli mahdollista?  Miten voitiin saada käytännössä muutamassa viikossa hajautettu, keskenään verkostoitumaton liiketaloudellinen viritys, kuntoon tuolla aikataululla.  Mitä toimenpiteitä se edellytti?  Mitä konsteja valtio ja Scholz käytti?  Kestävätkö ne päivänvaloa, olivatko ne viisaita?

Scholz Kiinassa

Muutenkin maailmalla tapahtuu kummia.  Kun riippuvuuksia tyranneista pitää vähentää, niitä luodaan ja lisätään toisella kädellä.  Mitäpä muutakaan tuo Bidenin operaatio merkitsi?  Toisaalta juuri menneellä viikolla siunailtiin jälleen kerran, mitä ihmettä tuo Saksa taas tekee?  Schulzin johdolla päätettiin myydä Hampurin satamaterminaalin, ei tosin 50 %:n osuutta, mutta 25-30 % kuitenkin Kiinalle.  Puhumattakaan Dorttmundin sirutehtaan puolijohdetuotantolaitoksen myymisen samaan syyssyyn Kiinalle.

Tässä on paljon jotain, mitä ei kerrota yleisölle.

Mitä kaikkia sopimuksia ja sitoumuksia tässä tapahtumaketjussa solmittiin?  Miten ne kytkeytyvät kokonaisuuteen ja hyviin, kestäviin tarkoituksiin?

Miten tällaiset liikkeet ovat mahdollisia?  Onko Länsi näin heikko, siis paljon heikompi kuin on uskottu, saati luultu?  Paljonko tämä maksaa?

Scholzin tarkoitus on hyvä, mutta heikko.

Bidenin tarkoitus on hyvä, mutta heikko.

Tarkoitus oli hyvä, hillitä yhdysvaltalaista inflaatiota.

*

Suden hetki – eli vähän ennen kyyneliä

Nyt on tämän pelin sudenhetki.  Kaiken tämän jälkeen elämme suden hetkeä, ehkä?

Amerikkalainen kirjeenvaihtajani tarjoaa pientä porraskuviota.

Se voi tuntua  nyt oudolta.

Mutta tuo outo pieni portaikkokuvio on toiminut Amerikan ”kuoleman enkelinä” yli vuosisadan.

Ilmestyy ennen eräitä viimeaikaisia, muisteissa olevai suurimpia markkinaromahduksia.

Se ilmestyi ennen vuoden 1987 osakemarkkinoiden romahdusta…

Nousukäyrä meni silloin:

1987 elokuu: 6,6

1987 syyskuu: 7,3

1987: lokakuu: 7,4

Kaksi nousua pienin tasannevaihein, lokakuussa ”viimeinen tiristys”: sitten ”Musta Maanantai19.10.1987, jolloin yhtenä päivänä Dow Jones teollisuusindeksi putosi 23 %.

Ja biljoonien dollarien rikkaus haihtui yhdessä yössä.

Vastaava ”loppuporras” ilmestyi ennen dot.com-kuplaa vuonna 2000

Juuri ennen kuin NASDAQ putosi 75 prosenttia.

Eikä toipunut lähes 15 vuoteen.

Ja se ilmestyi ennen vuotta 2007… sama viimeinen porras ennen portaiden putoamista..

Kun osakemarkkinat menettivät yli puolet arvostaan.

Ja miljoonat sijoittajat ympäri maata katselivat sitä kauhuissaan

*
Tapahtuuko vastaava ruma rumaus marraskuussa 2022?

Lukuisat analyytikot ja kenttäsijoittajat ovat varoittaneet seuraavasta rotkosta.  Vuosi sitten varoittelijoita oli jo enemmän.  Markkinat ovat pudonneet tähän mennessä näkyvästi, osa on ottanut korjausliikettä, yleissävy harmaa.

Jotkut indeksit ovat jo pudonneet yli 35%.

Kysymys siis kuuluu:

Seuraava tapahtuma voi olla suurin pudotus näistä kaikista.

”Lehmanin kokoinen hetki”, joka voi upottaa Yhdysvaltain osakemarkkinat käytännössä yhdessä yössä… Tapahtuma on niin merkittävä, että se saa vuoden 2008 näyttämään lastenleiltä.

Kaikki ennakointi perustuu malliin, joka on edeltänyt lähes jokaista ”kolaria” yli vuosisadan ajan.

*

Miksi pörssien puhkeaminen tapahtuisi juuri nyt?

Siksi, että nyt on kentässä niin monta kummallista tekijää ja epävarmuuselementtiä, että tuskin koskaan tunnetun taloushistorian aikana on ollut asetelmissa tällainen setti myrkkyseitikkejä.

En luettele. Joko tiedät tai et.

*

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu