Presidentinvaaleihin on saatava vaalibudjettikatto
Presidentinvaalien yhteydessä melkein kaikki on kysytty, avattu ja käännetty ja kaluttu.
Onhan sitä vähän puhuttu vaalibudjeteistakin, mutta ei nähdäkseni kylliksi. Itseasiassa ihmettelen, että rahasta on puhuttu (tässä muodossa) niin vähän.
YLE julkaisi pari viikkoa sitten presidenttiehdokkaiden ilmoittamat budjetit: Tässä ovat vaalibudjetit: ehdokkaiden välillä valtavia eroja | Politiikka | Yle
Vaalikassat ovat epätasapuoliset. Elämä on. Mutta ”demokratian juhlassa” soisi mahdollisuuksien tasa-arvon toteutuvan hieman vähemmän epätasaisesti.
Eilen illalla sitten kuultiin, että toisilla on massia ja toisilla ei sitten ole.
Pikkulinnut laulavat, että Alexin kassa pullottaa kovin, kun ei tarvinnut kaikkea polttaa ekakerralla. Hyvin oli peukalo ajan hermolla, ja vaarana olikin tuputtaminen, josta jo kuultiinkin esim. tv-mainonnan suhteen varoituksen sanoja. Mutta siellä ei massi kevene, vaan rallatellaan.
Muuten olen sitä mieltä, että hyvä tuote kauppaa itsensä, ja jollei noilla aamuilla kaupitse, niin voi voi.
Suomessa pitäisi nyt äkkiä säätää vaaleihin mainonnanrajoittamislaki. Presidentinvaaleissa se saisi olla jotain 200.000 luokkaa, ja parlamenttivaaleissa puolet siitä. Ellei sellaisella poltolla lentoon lähde, niin ei sitten millään.
Toivon, ettei Suomessa raha ratkaisisi vaaleja, mutta oletan niin käyvän. Ohuesti ihmettelen, ettei tähän seikkaan ole joskus niin vimmainen media ole tarttunut nohevammin. Eivätkä edes kriittiset äänestäjät.
Ehdotus toteutuu varmasti, mutta kun tällä ei ole enää vaikutusta. Muuten asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta 2030 silmälläpitäen.
Kumma muuten, että tämä ei ole mitenkään edennyt, vaikka onhan tästä puhuttu. Siis muidenkin vaalien yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluu joukkoon mahdollinen, mutta käytännössä ei oikein millään onnistu, ellei sitä mainittua pohjamuutosta.
Näitä on. Tässä eräs:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/emailjuuso/usa-on-vaarallisen-massavaelluksen-kohteena/#comment-4068286
(Linkin takaa löytyvä linkki)
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisitko pääministeripuolueen tuovan tämän lakiesityksenä eduskuntaan? Ennen lehmät lentää.
Ilmoita asiaton viesti
En minä oleta mitään; tästä on puhuttu niin pitkään eri vaalien yhteydessä, että monilla puolueilla ja tahoilla on ollut tilaisuutensa tarttua asiaan. Vaikuttaa siltä, että kaivataan jotain ulkopuolista sysäystä?
Minusta nykyinen rajaton käytäntö ei ole hyvä. Se on epätasa-arvoinen ja korostaa rahaan merkitystä ja tehoa. Se on siis huono systeemi. Se kaipaa remonttia.
Mitenkähän olisi kansalaisaloite?
Tämä, jos mikä, koskee kansalaisia. Ollaan hyvin keskeisesti kansanvallan keskiympyrässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisaloite pysähtyy ihan samaan tapaan sinimustan hallituksen kansanedustajiin. Kannattaa odotella vuoteen 2027. Se ei ehkä ennättäisi vielä voimaan 2030 presidentinvaaleihin, mutta aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mainosbudjettikatto ei ratkaisisi tuota ”ongelmaa”. On mahdotonta valvoa miten paljon rahaa todellisuudessa käytetään, kun niiden käyttäjien joukossa voi olla ”hyväntekijöitä” ilman todistettua sidosta puolueeseen tai henkilöön. He pönkittävät sitten ehdokasta vapaaehtoisesti ”omalla kustannuksellaan”. Niinikään itse ehdokkailla voi olla omaa rahaa niin paljon, ettei kaikenlainen kampanjointi mainostamisen lisäksi ole ongelma eikä sitä aina pysty tunnistamaan kyseisen budjetin raamiin kuuluvaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli on kuin se rajan rakentelu ja rajanvarmistus, jonka EU nähnyt sillä tavoin hankalaksi, että yhtä äyskäröintiä.
Jenkeistä joku laittoi jossain kuvaa rottalaumasta, joka rantautuu apajille. Välillä ajetaan mereen, väliin laitetaan täkyä esille.
Portinvartijuus kun toteutuu, tietysti väline, joka voi olla hyvää tai vähemmän.
Väline se on tämäkin, ja jos maailma ei voi olla kuin muuttuva, toisasteisemmat välineet tosiaan, enemmän reaalimaailmallisempia.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ehkä tuo hämäräbisnes eduskuntavaalirahoituksen tiimoilta on hiukkasen siistiytynyt? Siis säädösten tultua.
Ilmoita asiaton viesti