Presidentti Niinistö ei pidä ilmaisusta ”vihapuhe” – eikä käytä sitä

Presidentti Niinistö ei puhunut ”vihapuheesta” – sitä ei löydy lakikirjasta
*
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti väkevästi kantaa rasismia ja vihapuhetta vastaan valtiopäivien avajaispuheessaan eduskunnassa.” Näin raportoi msn-uutiset tänään. https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/politiikka/presidentti-niinistöltä-selvät-sanat-vihapuheesta-ja-rasismista-eivät-ansaitse-minkäänlaista-jalansijaa-yhteiskunnassa-–-ei-ihmisluonto-ole-muutamassa-sukupolvessa-muuttunut-vihalle-immuuniksi/ar-BBZFUAk?ocid=spartandhp 
YLE Tv1:ssä valtiopäivien avajaisissa eräs naistoimittaja kysyi presidentti Niinistöltä hänen näkemystään ”vihapuheesta”, jota hän toimittajan mukaan oli pyrkinyt torjumaan.

Presidentti Niinistö totesi varsin selkeästi, että hän ei puhunut vihapuheesta, ”minä vierastan sitä termiä”. Hän tähdensi, että hän on juristi, – ja sen lisäksi poliitikko, ja puhuu rikoksista vain sen mukaan mitä laki niistä sanoo. Vihapuhetta ei ole lakikirjassa.

Mitä tämä talo, hän sanoi, on säätänyt, sen mukaan määrittyy mikä on rikos.
Kohta tämän jälkeen toimittaja Riikka Uosukainen totesi haastatellessaan vihreiden Satu Hassia ja vasemmistoliiton Merja Kyllöstä, että täällä on puhuttu vihapuheesta ja torjuttu se. Hän ei varmaankaan voinut kuulla presidentin muutamaa hetkeä aikaisemmin saman kanavan haastattelussa antamaa selvää määritelmää, mutta ajankohtais- ja politiikan toimittajana hänenkin tulisi tietää tämä pieni, mutta selkeä ero, jonka Niinistö on tunnetusti jo aiemminkin todennut.
Jopa Timo Haapala, Setä Arkadia puhui hetki sitten vihapuheesta:
>” VALTIOPÄIVÄT avannut Niinistö oli huolissaan enemmän rasismista ja vihapuheesta – Vanhanen edustajien pöytätavoista.” – https://www.is.fi/politiikka/art-2000006396852.html
*
Lisäksi toimittaja Uosukainen toisti pariin kertaan, ja edustaja Hassi samoin haastattelunsa yhteydessä, että valtakunnan syyttäjä on pyytänyt eduskunnalta ”lupaa syyttää edustaja Mäenpäätä”.
Muutkin mediat ovat vetäneet mutkia suoriksi. Esim: https://www.is.fi/politiikka/art-2000006381884.html
Kyseessä ei ole ”lupa syyttää”, vaan ottaa valtakunnansyyttäjän käsiteltäväksi. Luvan saadessaan hän tutkii asian ja päättää vasta sitten syyttääkö vai eikö syytä. Tässä on pieni mutta havaittava ero.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu