Presidentti Putin jatkaa Venäjän ylimmän virkakunnan ”siivousta”?

Presidentti Putin jatkaa Venäjän ylimmän virkakunnan ”siivousta”?
Onko kyseessä ”siivous” vai ”puhdistus”? Ekonomisti Mihail Deljagin arvioi Venäjän tilannetta tänään.
*
Pari vuotta sitten (16.4.2018) kirjoitin US-blogissa:
Päivän nimi näyttäisi olevan Mikhail Delyagin/Mihail Deljagin (s. 1968).”
Kirjoituksen otsikko oli: ”Mihail Deljagin – Putinin lähipiirin mies vai hieman etäisempi”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/253893-mihail-deljagin-putinin-lahipiirin-mies-vai-hieman-etaisempi/

Deljagin kuuluu niihin entisiin nouseviin tähtiin ja auringon lähelle päässeisiin, jotka nyt toimivat lähellä keskusta, sitä kritisoiden, mutta ilman virallista merkittävää asemaa, mutta tuskin vailla tulevaisuutta järjestelmässä – ja siksi heitä kuunnellaan. Kenties on syytäkin?

*
Tänään, 31.7.2020, Mihail Deljagin kirjoittaa:
Siivous tai puhdistus – mitä Putinilta odotettavissa?
[Hän käyttää otsikossa venäjän sanaparia Чистка или очистка, paremmin naapurimme kieleen ja sen sävymaailmaan perehtyneet tietävät merkityseron, vh]

”Kirjaimellisesti ensimmäisistä päivistä Putinin tammikuussa 2020 pitämän puheen jälkeen, suositut ja ei niin suositut asiantuntijat alkoivat puhua tulevasta ”eliitin vaihdosta”, ”sähköjärjestelmän uudelleenjärjestelystä”, ”henkilöstön uudelleenjärjestelyistä” ja jopa joidenkin uusien ”komission jäsenten” ilmestymisestä, raportoi DEITA.RU. ”

Lisätietoja osoitteessa https://delyagin.ru/articles/192-deljagina-tsitirujut/82067-chistka-ili-ochistka-chego-zhdat-ot-putina
Puhe on siis presidentti Vladimir Vladimirovits Putinin lähipiirin henkilökierrosta, kuten sitä joskus on nimitetty.
Miten paljon ja ketkä vaihtuvat? Ja ennen kaikkea, ketkä ovat nousussa?
*
”Samaan aikaan Putin sanoi puheessaan, että Venäjän on vältettävä ”puhdistuksia” vuoden 1937 hengessä. No, jos puhdistuksia ei ole, niin asiantuntijat, ennustaen suurta uudelleenjärjestelyä eliitissä, alkoivat odottaa ainakin “puhdistuksia”.” Näin ahkera kääntäjä, aina altis, kääntää hänen tekstiään. Kovaa puhetta siis, vaikka raskaat rinnastukset näin torjutaan, mutta torjuttaessa luodaan odotukset ”puhdistuksille.
*
Vuosi 2020 – tuo presidentin ”Suuri Vuosi”, siitä siis piti tulla sellainen, joka petti kaikilta kulmiltaan, – on kuitenkin jo ennättänyt jälkimmäiselle puoliskolleen, eikä kaikista uhotuista/uhatuista ”siivouksista” ole jälkeäkään, ja sekin ainokainen ”siivous”, joka tähän mennessä on toteutunut, on ollut tämä jo nyt surullisen kuuluisaksi muodostunut ”Habarovsk Furgal”, ja sekin on selvästi kaukana liittovaltion ytimestä (jossa putsauksia odotettiin).
Ks. Erotettu ja myötämielenosoituksia nostattanut Habarovskin maakunnan kuvernööri https://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Furgal
Joten odotettakoon, että presidentti ravistelee Venäjän federaation nimikkeistöä, joka on suosittujen venäläisten taloustieteilijöiden – kahden Mihailin, Khazin ja Delyagin – asianmukaisten huomautusten mukaan jo siirtynyt muotoutumaan ”negatiivisen valinnan periaatteella”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Delyagin   &    https://neoeconomica.com/mikhail-khazin/
https://www.hs.fi/haku/?query=Mihail%20Deljagin&category=kaikki&period=whenever&order=new
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/254060-m-deljagin-pyytaa-anteeksi-fortumilta-ministeri-lintilalta-supolta-ja-pmlta/
*
Mihail Deljaginilla on mielessä vaihtoehtoja, joita tämä mylly voisi toteuttaa, kuten hän kertoi radiokanava KP:n haastattelussa. Voidaan olettaa, että ensimmäiset ”lomautettavat” on jo nimetty, joskaan ei julkistettu. Hänen mukaansa presidentin ilmaisema suunta Venäjän asunto-ongelman ratkaisemiseen on juuri sellainen suunnitelma, joka sallii vallanpitäjien kierrättämisen.
Deljaginin mukaan tämä ajatus on sinänsä tietysti hyvä. Taloustieteilijänä kuitenkin huomauttaa, että se on tuskin mahdollista, ja miksi?
Siksi, että Mistä rahat? Kun rahaa asuntotuotannon kohentamiseen ei ollut hyvänä aikana, mistä sitä löytyisi nykyisenä pahana aikana?
*
Deljagin kuvaa tilanteen näin:
Asumiskysymystä on selvästi mahdotonta ratkaista jo sovelletuilla menetelmillä. Ainakin kaikki asuntolainaohjelmat, jopa nollaprosenttisina, eivät toimi: 80% maan väestöstä on köyhiä. Deljaginin mukaan yli ¾:n väestöstä tulot ovat todellisen toimeentulotason alapuolella. Sanojensa tueksi ekonomisti viittaa tunnettujen vakuutusyhtiöiden julkaisemiin tietoihin.
Deljaginin ennusteen mukaan Putin asetti tämän tehtävän juuri tästä syystä. Hän uskoo, että tämä on perusta kuvernöörikunnan puhdistukselle: antaa ensin mahdoton tehtävä ja erottaa lopulta tarpeettomat/saamattomat virkamiehet.
Puhumme muistakin korkeista virkamiehistä, eikä vain kuvernöörien joukosta, sanoo Mihail Deljagin.
*
Näin ne päästävät eroon ihmisistä, jotka aiheuttavat kauhistusta yhteiskunnassa ja lisäksi provosoivat separatismia”, Deljagin selitti ja lisäsi, että politiikassa voi todella tapahtua radikaaleja muutoksia.
*
Nyt sitten vain ne, jotka ovat jyvällä Venäjän johtotason persoonista, arvailemaan, keihin isku kohdistuu, oli sitten kyse ”asuntotuotanto-ohjelman toteutumatta jättämisestä” tai ”separatismista” – missä muodossa nämä sitten ilmenevätkään yhteiskunnassa.
Mihail Deljagin muistutti toisaalta, Venäjällä on yhteensä 85 kuvernööriä, ”alueellista pääjohtajaa”, – ja Furgalista tuli vasta viides, joka ”poistettiin” näin ankarasti, ilman pehmustuksia.
Olen taannoin kirjoittanut presidentin kuvernööri-rankingista, ja häntäpään miesten pudotuspelistä. Neljä niitä silloin ”poistettiin”. Eräille muille on ”armo käynyt oikeudesta”, ja mitä erilaisempia disponibiliteetin omaisia toimia on järjestetty, sekä monenmoisia ”vihreitä oksia” tai ”näennäisvirkoja”.
Deljagin toteaakin, että kuvernöörikunnassa tehdään ”absoluuttinen siivous” vain niiden siivoamiseksi, jotka ”kiusasivat” maata ja hylkäsivät liittohallituksen.
Tähän voidaan todeta, kuten on kuultu, että siinä missä Habarovskin herra lensi kuin leppäkeihäs, keskushallinnon kyvyttömyydet ja saamattomat ovat saaneet armon, mitä käsitystä nähtyjen mielenosoitustenkin voi tulkita heijastelevan. https://www.hameensanomat.fi/uutiset/habarovsk-nousi-putinia-vastaan-kymmenet-tuhannet-jatkavat-protestia-murhasyytteilla-vangitun-kuvernoorin-palauttamiseksi-1410959/
*
Useat asiantuntijat, Mihal Deljaginin ohella mm. politologi Ilja Grašchenkov, sanovat, että valtion henkilöstössä on ehdottomasti tulossa puhdistuksia. Asiantuntijat uskovat, että ero(tt)amiset tapahtuvat tulevina kuukausina, äskettäisen kansanäänestyksen jälkeen. Yksi syy siihen, miksi Vladimir Putin ”jättää hyvästit” viranomaisille, on muutos hallituksen politiikassa. Deljagin on taipuvainen uskomaan, että Venäjä siirtyy liberalismista (entistä enemmän) kohti konservatiivisuutta – ja siitä on selviä vinkkejä sekä perustuslain uudessa tekstissä että itse Venäjän presidentin lausunnoissa.

Eli Habarovskin ”leppäkeihäs” on saamassa seuraa? https://www.google.fi/search?sxsrf=ALeKk01WucS3dkKoB1Cn5Llq5LuYZz4OFQ:1596201539849&source=univ&tbm=isch&q=khabarovsk+furgal&sa=X&ved=2ahUKEwj-zpaOyvfqAhXjkosKHU_BD3EQsAR6BAgKEAE&biw=1536&bih=751&dpr=1.25
Vladimir Putin allekirjoitti päätöksen hänen erottamisestaan ”luottamuksen menettämisen vuoksi”. Epäsuorien viitteiden perusteella se tuskin osoittaa ainakin jonkinlaista ”valtion politiikan” muutosta, vaan pikemminkin jatkoa jo vakiintuneille ja vanhentuneille ”vuorovaikutussuunnitelmille” liittovaltion keskuksen ja 90-luvun mallin alueiden välillä.

Sen voinee tiivistää – tosiasioille pahastikaan vääryyttä tekemättä: Yksi mies – yksi ääni.
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu