Presidentti Putin otti Ukrainan sodan ohjat käsiinsä – sodan III-vaihe alkanut
Presidentti Putin otti Ukrainan sodan ohjat käsiinsä – sodan III-vaihe alkanut
Presidentti Putin erotti Ukrainan joukkojen komentajan ja nivoi hallituksen entistä tiiviimmin sotaan – ottaen samalla sodan ohjat käsiinsä.
*
Viime viikon puolivälin jälkeen kansainvälisessä sotilasviestinnässä alkoi kiertää arvelut, joiden mukaan presidentti Putin on vaihtamassa tai jo aivan äskettäin vaihtanut Ukrainan sodan joukkojen komentajan.
Konfliktitiedusteluryhmän tutkijoiden mukaan venäläinen kenraali Oleksandr Dvornikov ei enää johda venäläisten joukkojen ryhmittymää Ukrainassa.
*
Venäjän sota Ukrainaa vastaan - kesäkuun 3. päivän tärkeimmät tapahtumat:
Yli viikko sitten CIT-tiimi sai tietää sotilaslähteistä, että Dvornikovin sijaan Ukrainan operaatiota johtaa nyt entinen Itäisen sotilaspiirin komentaja, nykyinen Venäjän apulaispuolustusministeri kenraali Gennadi Zhidko.
Apulaispuolustusministerinä Zhidkon tehtäviin kuuluvat Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittiset tehtävät. Tehtävä sotaan valmistautuvan ja nyt sotaa käyvän suurvallan valtahierarkiassa on mitä merkittävin!
”Itse asiassa tämä mies on koko Venäjän poliittinen johtaja, poliittinen pääupseeri”, sanoo tutkintaryhmän CIT:n jäsen Ruslan Leviev.
Leviev totesi, että hän ei tiedä Dvornikovin poistamisen syitä eikä voi väittää, että tämä johtui joistakin Dvornikovin puutteista. Hänen mukaansa, ehkä tämä on vain ”kiertoprosessi, jonka näimme Syyriassa”.
Aiemmin New York Times raportoi, että on epäilyksiä siitä, onko Dvornikov edelleen vastuussa Venäjän sodasta Ukrainaa vastaan, koska häntä ei ole nähty viimeisen kahden viikon aikana.
Äskettäin on ilmestynyt tietoa, että Vladimir Putin otti henkilökohtaisesti vastuulleen Ukrainan sodan johtamisen.
Vuoteen 2016 asti Aleksanteri Dvornikov komensi Venäjän joukkoja Syyriassa lähes vuoden. Siksi toimittajat ja asiantuntijat kutsuivat häntä joskus ”syyrialaiseksi teurastajaksi” sodankäynnin taktiikoista, joihin liittyi suuri määrä siviiliuhreja.
*
Tämä lähde Дворников отстранен от командования армией России в Украине — новости Украины / НВ (nv.ua) kertoo seuraavaa pvm 5.6.2022:
Kreml erotti jälleen ”erikoisoperaation” komentajan.
Kenraali Dvornikov kesti 1,5 kuukautta.
Venäjän ”erikoisoperaatiota” johtaa nyt entinen itäisen sotilaspiirin komentaja kenraali Gennadi Zhidko.
Hänen edeltäjänsä Aleksanteri Dvornikov, joka kesti virassa hieman yli kuukauden, ei ole esiintynyt missään viimeiseen kahteen viikkoon, mikä on johtanut spekulaatioihin, että hänet todennäköisesti erotetaan virastaan. Asiaa koskevat tiedot jakoi The New York Times.
Seuraa viimeisimmät uutiset Telegramissa: https://t.me/novostidnua Lue Donbassin uutiset verkkosivulta: http://novosti.dn.ua/ Tilaa kanavamme: http://bit.ly/YT_donbaspublictv
Youtube 5.6.2022: Кремль снова отстранил командующего “спецоперацией”. Генерал Дворников продержался 1,5 месяца – YouTube
*
Pravdan tietojen mukaan mikäli viestit joihin uutisen sisältämä ounastelu perustuu, osoittautuvat paikkansapitäviksi Venäjän sodanjohto sekiytyy.
Kansainvälisen vallitsevan näkemyksen mukaan Venäjän federaation käymän sodan aloitus ja sodanjohto on kaiken aikaa ollut presidentti Putinin tiukassa hallinnassa. Käytännössä hän on monin tavoin osoittanut johtavansa sotaa, aina ”everstitason toimenpiteisiin sakka”, kuten mm tämän blogin sivuilla taannoin on kerrottu käytännön tapahtumiin perustuen.
Nyt Putin näyttää siis oletetusti johtavan ihan virallisestikin sotaa. Toki hän on nähtävästi nimennyt apulaissotaministerinsä Gennadi Zidkon sotaan osallistuvien joukkojen komentajaksi, mutta valta ja asema sodanjohdossa näyttää siis vielä astetta aiempaa selkeämmin olevan Kremlin päällikön näpeissä.
Samalla tämä(kin) järjestely osoittaa, että Venäjän sodankäynti on nyt kesäkuun alkupäivinä siirtymässä ellei jo siirtynyt sodan III-vaiheeseen.
*
Ukrainan sodan uuden komentajan, Gennadi Zidkon esittelyä.
Генерал Геннадий Зидко
CV-tietoja:
Hän toimi Dushanbessa (Tadžikistanin tasavallassa) sijaitsevan 92. moottorikiväärirykmentin komentajana.
Vuonna 1997 hän valmistui Neuvostoliiton marsalkka R. Ya. Malinovskin mukaan nimetystä panssarivoimien sota-akatemiasta ja vuonna 2007 Venäjän federaation puolustusvoimien kenraalin sotilasakatemiasta.
Elokuusta 2007 heinäkuuhun 2009 – Volgogradissa sijaitsevan Pohjois-Kaukasian sotilaspiirin 20. kaartin moottorikivääriosaston komentaja. Tehtävässään kenraalimajuri Aleksanteri Lapin jatkoi työtä luottamuksellisten suhteiden luomiseksi sotilasryhmien kanssa sekä taistelu- ja teknisen koulutuksen parantamiseksi. Hän alkoi myös siirtää divisioonaa ”sopimukseen” [tarkoittanee sopimussotilaskäytännön käyttöönottoa? vh].
Heinäkuusta 2009 tammikuuhun 2011 – Moskovan 20. armeijan apulaiskomentaja, sitten läntisten sotilaspiirien päämaja Voronezhissa. Tammikuusta 2011 tammikuuhun 2015 – esikuntapäällikkö – Pietarissa sijaitsevan läntisen sotilaspiirin 6. yhdistetyn asearmeijan ensimmäinen apulaiskomentaja.
Hän osallistui tämän yksikön muodostamiseen, organisatorisista taidoistaan hänet panivat merkille 6. armeijan komentaja kenraalimajuri Jevgeni Ustinov ja läntisen sotilaspiirin komentaja, eversti kenraali Arkady Bakhin.
Tammikuusta 2015 syyskuuhun 2016 – esikuntapäällikkö – 2. kaartin yhdistetyn asearmeijan ensimmäinen apulaiskomentaja, syyskuusta 2016 marraskuuhun 2017 – Keski-sotilaspiirin 2. kaartin yhdistetyn asearmeijan komentaja, jonka päämaja on Samara.
Zhidkon johtama armeija osallistui toistuvasti yllätysharjoituksiin ja tarkastuksiin, joiden aikana armeijan joukot osoittivat korkeaa taisteluvalmiutta ja liikkuvuutta.
- helmikuuta 2016 hänelle myönnettiin kenraalimajurin sotilasarvo.
Venäjän sotilasoperaatioon Syyriassa osallistunut kenraalimajuri Zhidko toimi vuonna 2016 Venäjän federaation asevoimien Syyriassa toimivan ryhmän esikuntapäällikkönä.
Sotilasneuvonantaja Zhidkon epätyypillisen ja taitavan sotilasjohtajuusajattelun panivat merkille Venäjän puolustusvoimien ylipäällikkö ja Venäjän ensimmäinen apulaispuolustusministeri, armeijan kenraali Valeri Gerasimov.
- toukokuuta 2017 hän isännöi paraatin Kuibyshev-aukiolla Samarassa, joka oli omistettu Suuren isänmaallisen sodan voiton 72. vuosipäivälle.
- marraskuuta 2017 – 3. marraskuuta 2018 – Venäjän federaation asevoimien kenraalin apulaispäällikkö.
- kesäkuuta 2018 hänelle myönnettiin kenraaliluutnantin sotilasarvo. Marraskuussa 2018 hänet nimitettiin itäisen sotilaspiirin komentajaksi Aleksanteri Žuravlevin sijaan, joka siirtyi Läntisen sotilaspiirin komentajan virkaan.
- marraskuuta 2018 hänet esiteltiin johtoon piirin päämajassa Habarovskissa. 11. kesäkuuta 2020 hänelle myönnettiin seuraava kenraalieverstin sotilasarvo.
Hänet nimitettiin 12. marraskuuta 2021 Venäjän federaation apulaispuolustusministeriksi – Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittisen pääosaston päälliköksi.
- marraskuuta 2021 kenraali Zhidko nimitettiin Venäjän federaation apulaispuolustusministeriksi – Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittisen pääosaston päälliköksi.
Tähän päättyvät tällä erää venäjänkielisen Wikipedian uraselvitykset [6.6.2022] >> Жидко, Геннадий Валериевич — Википедия (wikipedia.org)
*
Structure.mil.ru -sivuston anti ei tuo lisäinformaatiota viimepäivien tilanteeseen:
Syntynyt vuonna 1965.
Venäjän federaation sankari.
Hänelle on myönnetty Isänmaan ansiomerkki 4. luokan miekoilla, Sotilasansioritarikunta, Isänmaan ansiomerkki 2. luokan mitali ja useita muita mitaleja. >>
Жидко Геннадий Валериевич : Министерство обороны Российской Федерации (structure.mil.ru)
*
Edellä esitettyjen tietojen perusteella kenraali Gennadi Zidko kuuluu presidentti Putinin sotilaspiirien päälliköiden kierrätys-rumbaan. Aikaisemmin on Venäjän läntisen ja itäisen sotilaspiirin komentajat pistetty kiertoon eli toisin sanoen erotettu tehtävistään.
Zidko toimi aikaisemmin 2018-2021 Itäisen sotilaspiirin komentajana, josta hänet viime marraskuussa 2021 suuren sotaharjoitusrumban jo kestäessä nostettiin apulaispuolustusministeriksi ja samalla Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittisen pääosaston päälliköksi.
Näin hänen voidaan edellyttää asevoimien sotilaspoliittisen pääosaston päällikkönä katsoa olevan vastuussa Ukrainan sodan valmisteluvaiheen ratkaisuista.
Putin antaa pääosaston päällikön maistaa nyt ”omia lääkkeitään”. Itsevaltaisen systeemin olosuhteissa kuvio ei ole aivan niin yksioikoinen, kuin miltä se paperilla näyttää, minkä me kaikki ehkä tiedämmekin.
Tämä on käytännön vastuunjako-oppia, jolla Putin kierrättää ylimpien esikuntien miehiä (naisia siellä ei juurikaan ole) tehtäväkierrossa, jossa on useinkin nähty outopiirteisiä kierteitä, mutta tämä Zidkon tapaus näyttää sikäli suoraviivaiselta, että se nivoo nyt sekä sodankäynnin että koko federaation ns. ”inner circle” -porukan entistä tiukemmin sodan kohtaloihin.
Tämä kaikki siis samaan aikaan, kun näyttäisi olevan ilmassa merkkejä siitä, että presidentti on nimellisestikin ottanut myös sodanjohdon omiin käsiinsä, – kuten edellä arveltiin.
*
*
New York Times kirjoitti viikonloppuna:
Kolmen kuukauden sodan jälkeen särkynyt ja demoralisoitunut Venäjän armeija tekee samat virheet kampanjassaan Itä-Ukrainan osien valloittamiseksi, mikä pakotti heidät luopumaan pyrkimyksestään valloittaa koko maa, Yhdysvaltain korkeat viranomaiset sanovat.
Samalla kun venäläiset joukot valtaavat jalansijaa, Pentagonin tiedottaja sanoi, että heidän ”hidas ja eteenpäin menevä” tahtinsa on uuvuttanut heidät ja että asevoimien yleinen taisteluvoima on laskenut noin 20 prosenttia.
Yksityiskohdat: Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti huhtikuussa uuden Ukrainan joukkojen komentajan, kenraali Aleksandr Dvornikovin, monien mielestä Venäjän alkuperäisen sotilassuunnitelman epäonnistuttua.
Dvornikov yritti saada hajallaan olevia venäläisiä ilma- ja maayksiköitä koordinoimaan hyökkäyksiään, mutta miestä ei ole nähty viimeiseen kahteen viikkoon, mikä on saanut jotkut Yhdysvaltain viranomaiset spekuloimaan, johtaako hän enää sotaa, Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat.
Myös venäläiset lentäjät osoittavat edelleen samaa riskiä karttavaa käyttäytymistä kuin sodan ensimmäisinä viikkoina. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Venäjä ei koskaan osoittanut hallitsevansa ilmavoimia. Lisäksi Venäjän federaatio onnistuu edistymään Itä-Ukrainassa, mutta Ukrainan joukot valtaavat jotkin alueet, jotka hyökkääjät onnistuivat varhemmin valloittamaan. Venäjän syöttölinjojen (huolto-) katkaiseminen Harkovista itään asettaisi venäläiset joukot samaan asemaan, jossa ne olivat hyökkäyksen jälkeen Kiovaan Yhdysvaltain viranomaisten mukaan.
Sodan ensimmäisinä viikkoina Venäjä suoritti sotilaallista kampanjaansa Moskovasta johdettuna, eikä paikalla ollut keskussotilaskomentajaa, joka olisi voinut komentaa. Huhtikuun alussa, kun Venäjän logistiset ja moraaliset ongelmat tulivat ilmi, Putin määräsi kenraali Dvornikovin johtamaan säännöllisiä sotilasoperaatioita.
Ukrainassa Dvornikov perusti järjestelmällisemmän prosessin. Venäläiset lentäjät alkoivat koordinoida toimintaansa maavoimien kanssa ja venäläiset yksiköt keskustelivat yhteisistä tavoitteista keskenään. Mutta hyökkäys ”ei edelleenkään etene kovin eri tavalla idässä kuin lännessä, koska he eivät ole kyenneet muuttamaan Venäjän armeijan luonnetta”, sanoi Frederick W. Kagan, vanhempi tutkija ja Critical Threats -järjestön johtaja Projekti American Enterprise Institutessa.
”Venäjän armeijassa on joitain syviä puutteita, joita he eivät pystyneet korjaamaan viime viikkoina, vaikka olisivat yrittäneet. Virheet ovat syviä ja perustavanlaatuisia.”
Pentagonin virkamiesten mukaan tämän listan kärjessä on Venäjän armeijan aliupseerien puute, jotka pystyisivät ajattelemaan itse. Venäjän armeija noudattaa neuvostotyylistä opillista menetelmää, jossa ruohonjuuritason joukoilla ei ole valtaa osoittaa strategian puutteita, joiden pitäisi olla ilmeisiä, tai tehdä muutoksia.
Yhdysvaltain armeijan mukaan ukrainalaiset noudattavat seitsemän vuoden harjoittelun jälkeen yhdessä USA:n ja muiden NATO-maiden sotilaiden kanssa länsimaista menetelmää ja ovat osoittaneet erityistä joustavuutta sopeutuessaan olosuhteisiin. Jatkaessaan hyökkäystä Donbassia vastaan Venäjän federaatio pommitti kaupunkeja ja kyliä tykistötulella. Mutta joukot eivät seuranneet tätä millään jatkuvalla panssarihyökkäyksellä, mikä on välttämätöntä, jos he haluavat hallita aluetta. Tämä tarkoittaa, että Venäjän federaatiolla voi olla vaikeuksia yrittää säilyttää saavuttamiaan alueita, aivan kuten asia oli Harkovassa.”
*
Eli NYT:n välittämä ajankohtainen amerikkalaisten sotilasasiantuntijoiden näkemys vahvistaa jo moneen kertaan todetut Venäjän virheet ja puutteet.
Niiden korjaamiseen ei akuutti poliittisesti paineistettu tilanen juurikaan anna aikaa.
Komentajilta vaaditaan tulosta, sitä pitäisi repäistä melkeimpä taikomalla. Kuvio muistuttaa minkä tahansa epätarkoituksenmukaisin metodein johdettua kriisiorganisaatiota. Ihmeitä odotetaan – pettymyksiä pukkaa.
Ei siis ihme, jos ylikomentaja päättää pistää kyvyttömyytensä osoittaneet päälliköt sivuun ja raapii entistä voimaperäisemmin ohjaksia omiin ”rautaisiin käsiinsä”.
Melkein jo tiedämmekin mitä siitä seuraa? Vai mitä mieltä olet?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitus oli kyllä jo viime tiistaina, onkohan maksumuurin takana
Russian Military Is Repeating Mistakes in Eastern Ukraine, U.S. Says
WASHINGTON — The Russian military, beaten down and demoralized after three months of war, is making the same mistakes in its campaign to capture a swath of eastern Ukraine that forced it to abandon its push to take the entire country, senior American officials say.
While Russian troops are capturing territory, a Pentagon official said that their “plodding and incremental” pace was wearing them down, and that the military’s overall fighting strength had been diminished by about 20 percent. And since the war started, Russia has lost 1,000 tanks, a senior Pentagon official said last week.
President Vladimir V. Putin of Russia appointed a new commander, Gen. Aleksandr V. Dvornikov, in April in what was widely viewed as an acknowledgment that the initial Russian war plan was failing.
Soon after his arrival, General Dvornikov tried to get disjointed air and land units to coordinate their attacks, American officials said. But he has not been seen in the past two weeks, leading some officials to speculate as to whether he remains in charge of the war effort.
Russian pilots also continue to demonstrate the same risk-averse behavior they did in the early weeks of the war: darting across the border to launch strikes and then quickly returning to Russian territory, instead of staying in Ukrainian air space to deny access to their foes. The result is that Russia still has not established any kind of air superiority, officials said.
The Russian military has made some progress in the east, where concentrated firepower and shortened supply lines have helped its forces fight intense battles in recent days. After three bloody months, Russia finally took Mariupol in mid-May, potentially creating a land bridge from the Russian-controlled Crimean Peninsula to the south.
As Russia struggles to move forward, Ukraine has also suffered setbacks. President Volodymyr Zelensky of Ukraine recently said that as many as 100 Ukrainian servicemen might be dying every day in the fighting. And on Tuesday, Russian troops advanced toward the center of Sievierodonetsk, a city that has become a central focus for the military since it shifted its attention to the east.
But some of the areas that Russian forces managed to seize have been quickly contested again, and sometimes retaken, by Ukrainian troops.
When Your Colleagues’ Mental Health Is on the Agenda
Consider Kharkiv. Russia spent six weeks bombarding the eastern city, once home to 1.5 million people, as troops encircled it.
But by May 13, control of the city had flipped again. “The Russians took Kharkiv for a short period of time; the Ukrainians counterattacked and took Kharkiv back,” Defense Secretary Lloyd J. Austin III said at a news conference at the Pentagon last week. “We’ve seen them really proceed at a very slow and unsuccessful pace on the battlefield.”
Ukraine is now pushing Russian troops north and east from Kharkiv, “in some cases all the way back to Russia,” said retired Gen. Philip Breedlove, the former supreme allied commander for Europe. “So now Ukrainians are threatening to cut off Russian lines of supply and pushing their forces to the rear.”
Cutting off Russian supply lines east of Kharkiv would put Russian troops in the same situation they were in after their advance on Kyiv, the capital of Ukraine, at the beginning of the war, officials said. Ukrainian units carrying shoulder-fired Javelin antitank missiles picked off Russian soldiers as miles-long Russian convoys near Kyiv stopped moving forward. The invasion stalled, and thousands of Russian troops were killed or injured. Russia then refocused its mission on the east.
In the early weeks of the war, Russia ran its military campaign out of Moscow, with no central war commander on the ground to call the shots, American and other Western officials said. In early April, after Russia’s logistics and morale problems had become clear, Mr. Putin put General Dvornikov in charge of a streamlined war effort.
General Dvornikov arrived with a daunting résumé. He started his career as a platoon commander in 1982 and later fought in Russia’s brutal second war in Chechnya. Moscow also sent him to Syria, where the forces under his command were accused of targeting civilians.
In Ukraine, he established a more streamlined process. Russian pilots began coordinating with troops on the ground toward a similar objective in the eastern region of Donbas, and Russian units were talking to one another about shared goals.
But the invasion is not “proceeding particularly differently in the east than in the west because they haven’t been able to change the character of the Russian army,” said Frederick W. Kagan, a senior fellow and director of the Critical Threats Project at the American Enterprise Institute. “There are some deep flaws in the Russian army that they could not have repaired in the last few weeks even if they had tried. The flaws are deep and fundamental.”
https://www.nytimes.com/2022/05/31/us/politics/russia-military-eastern-ukraine.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Näyttää kiertäneen kv-verkoissa ja tuli minulle avoimena. NYT ei esitä sinänsä mitään uutta itse venäläisen sodankäynnin ongelmista, kuten todettu, nehän ovat olleet käsittelyssä melkeimpä alusta lähtien.
Siitä Ukrainskaja Pravden esittämästä näkemyksestä sodanjohdon järjestelyistä Putinin käsiin olisi mielenkiintoista saada lisätietoja, sikäli kuin sellaisia ilmenee.
Siis tähän: ”Äskettäin on ilmestynyt tietoa, että Vladimir Putin otti henkilökohtaisesti vastuulleen Ukrainan sodan johtamisen”.
Pankaapa kommentteihin, mikäli tulee tuon suuntaista lisää, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Rullasin tämän tekstein G-kääntäjän läpi, jouduttaa kiinnostuneilta lukua, jos toinen kotimainen jarraa. Siis NYT 31.5.2022;
WASHINGTON – Kolmen kuukauden sodan jälkeen lyöty ja demoralisoitu Venäjän armeija tekee samat virheet kampanjassaan Itä-Ukrainan valtaamiseksi, mikä pakotti sen luopumaan ponnisteluistaan valloittaakseen koko maan, korkeat amerikkalaiset viranomaiset sanovat.
Samaan aikaan kun venäläiset joukot valloittavat alueita, Pentagonin virkamies sanoi, että heidän ”kiihtyvä ja lisääntyvä” tahtinsa rasitti heitä ja että armeijan yleinen taisteluvoima oli heikentynyt noin 20 prosenttia. Ja sodan alkamisen jälkeen Venäjä on menettänyt 1 000 panssarivaunua, Pentagonin korkea virkamies sanoi viime viikolla.
Venäjän presidentti Vladimir V. Putin nimitti uuden komentajan kenraaliksi. Aleksandr V. Dvornikov, huhtikuussa, mitä pidettiin laajalti tunnustuksena Venäjän alkuperäisen sotasuunnitelman epäonnistumisesta.
Pian saapumisensa jälkeen kenraali Dvornikov yritti saada hajanaiset hyökkäykset ilma- ja maayksiköitä koordinoimaan, amerikkalaiset viranomaiset sanoivat. Mutta häntä ei ole nähty viimeisen kahden viikon aikana, minkä vuoksi jotkut viranomaiset ovat spekuloineet, onko hän edelleen vastuussa sotatoimista.
Venäläiset lentäjät osoittavat myös edelleen samaa riskiä karttavaa käyttäytymistä, jota he tekivät sodan alkuviikkoina: heittävät rajan yli iskuihin ja palaavat sitten nopeasti Venäjän alueelle sen sijaan, että he jäisivät Ukrainan ilmatilaan estääkseen pääsyn vihollisiltaan. . Seurauksena on, että Venäjä ei ole vieläkään vahvistanut minkäänlaista ilmaylivoimaa, viranomaiset sanoivat.
Venäjän armeija on edistynyt jonkin verran idässä, jossa keskitetty tulivoima ja lyhennetyt syöttölinjat ovat auttaneet sen joukkoja käymään intensiivisiä taisteluita viime päivinä. Kolmen verisen kuukauden jälkeen Venäjä valtasi lopulta Mariupolin toukokuun puolivälissä ja loi mahdollisesti maasillan Venäjän hallitsemalta Krimin niemimaalta etelään.
Kun Venäjä kamppailee päästäkseen eteenpäin, myös Ukraina on kärsinyt takaiskuista. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky sanoi hiljattain, että jopa 100 ukrainalaista sotilasta saattaa kuolla joka päivä taisteluissa. Ja tiistaina venäläiset joukot etenivät kohti Sievierodonetskin keskustaa, kaupunkia, josta on tullut armeijan keskipiste sen jälkeen, kun se siirsi huomionsa itään.
Mutta jotkut alueet, jotka Venäjän joukot onnistuivat valloittamaan, ovat nopeasti kiistäneet uudelleen ja joskus ottaneet takaisin Ukrainan joukot.
Kun kollegojesi mielenterveys on asialistalla
Harkitse Harkovaa. Venäjä pommitti kuusi viikkoa itäistä kaupunkia, jossa asui aikoinaan 1,5 miljoonaa ihmistä, kun joukot piirittivät sen.
Mutta toukokuun 13. päivään mennessä kaupungin hallinta oli jälleen kääntynyt. ”Venäläiset valloittivat Harkovan lyhyeksi ajaksi; ukrainalaiset hyökkäsivät vastahyökkäykseen ja ottivat Kharkovin takaisin, puolustusministeri Lloyd J. Austin III sanoi tiedotustilaisuudessa Pentagonissa viime viikolla. ”Olemme nähneet heidän todella etenevän erittäin hitaasti ja epäonnistuneesti taistelukentällä.”
Ukraina työntää nyt venäläisiä joukkoja Harkovasta pohjoiseen ja itään, ”joissain tapauksissa aina takaisin Venäjälle”, sanoi eläkkeellä oleva kenraali. Philip Breedlove, entinen liittoutuneiden Euroopan komentaja. ”Joten nyt ukrainalaiset uhkaavat katkaista Venäjän syöttölinjat ja työntää joukkojaan perään.”
Viranomaisten mukaan Venäjän syöttölinjojen katkaiseminen Harkovista itään asettaisi venäläiset joukot samaan tilanteeseen, jossa ne olivat edetessään Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan sodan alussa. Ukrainan yksiköt, jotka kuljettavat olkapäästä ammuttavia Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, poimivat venäläisiä sotilaita, kun kilometrien pituiset venäläissaattueet Kiovan lähellä pysähtyivät eteenpäin. Hyökkäys pysähtyi, ja tuhansia venäläisiä sotilaita kuoli tai loukkaantui. Venäjä keskitti sitten tehtävänsä uudelleen itään.
Sodan alkuviikkoina Venäjä suoritti sotilaallisen kampanjansa Moskovasta, eikä paikalla ollut sodan keskuspäällikköä, joka olisi kutsunut laukauksia, amerikkalaiset ja muut länsimaiset viranomaiset sanoivat. Huhtikuun alussa, kun Venäjän logistiikka- ja moraaliongelmat olivat tulleet selväksi, Mr. Putin asetti kenraali Dvornikovin johtamaan sotatoimia.
Kenraali Dvornikov saapui paikalle pelottavan yhteenvedon kanssa. Hän aloitti uransa joukkueen komentajana vuonna 1982 ja taisteli myöhemmin Venäjän julmassa toisessa sodassa Tšetšeniassa. Moskova lähetti hänet myös Syyriaan, missä hänen komennossaan olevia joukkoja syytettiin siviilien kohdistamisesta.
Ukrainassa hän loi virtaviivaisemman prosessin. Venäläiset lentäjät alkoivat koordinoida kentällä olevien joukkojen kanssa samanlaista tavoitetta Donbasin itäisellä alueella, ja venäläiset yksiköt keskustelivat keskenään yhteisistä tavoitteista.
Mutta hyökkäys ei ”etene erityisen eri tavalla idässä kuin lännessä, koska he eivät ole kyenneet muuttamaan Venäjän armeijan luonnetta”, sanoi Frederick W. Kagan, vanhempi tutkija ja Critical Threats Projectin johtaja. American Enterprise Institute. – Venäjän armeijassa on syviä puutteita, joita he eivät olisi pystyneet korjaamaan viime viikkoina, vaikka olisivat yrittäneet. Virheet ovat syviä ja perustavanlaatuisia.”
Ilmoita asiaton viesti
What I think is the high military officers in USAF must have been ’high’ almost all the time when they underestimated the development of Chinese fighters jets. Just a few weeks after an American F-35 fighter jet’s ’dive accident’ a top US general praised in public China’s J-20 fighter jet after it had first time encountered with the American F-35 fighter at South China sea. It’s showing well on the general’s face that they have woken up and are deeply concerned about the situation.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin Matti Kasvion tämän päiväistä bogia seuraavasti. Liitän sen täydennyksenä omaan blogiini tänne:
Tämä finaalivaihe näyttää etenevän jotensakin katastrofia enteilevän käsikirjoituksen mukaan.
Viikonloppuna lisääntyivät kansainvälisten sotilastahojen ja tutkijayhteisöken aprikoinnit siitä, että presidentti Putin on erottanut Ukrainan sotajoukkojen komentajan, kenraasi Dvornikovin, joka ehtikin huhkimaan tehtävässä vajaat pari kuukautta. Hänen tehtävänsä oli paikkailla Kreml-etäjohdetun sodankäynnin hajanaisuutta ja kaikkinaista koordinaation puutetta. Tehtävä osoittautui ilmeisen mahdottomaksi (mission impossible). Ja näin näyttäisi sodan II-vaihe käydyn loppuun.
Eri tahoilla arvellaan että Putin nimitti Ukrainan sotaväen komentajaksi apulaispuolustusministeri Gennadi Zidkon, jonka tehtävänä marraskuusta 2021 lähtien on apulaisministerinä ollut nimenomaan Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittiset tehtävät. Näin ollen Zidko on paitsi pääministeri Misutshinin ministerisön jäsen, myös sotaseikkailun sotilaspoliittisen osan vastuuhenkilö. Amerikkalaisten arvioiden mukaan, joihin yhdyn, hän on itseasiassa Ukrainan sodan korkein vastuuhenkilö. Manuaalisena kuskina toimivan presidentin jälkeen toki!
Ja jotta kuvio olisi vielä valmiimpi: näyttäisi ainakin eräiden lähteiden mukaan siltä, että presidentti on nyt – kun sodan III-vaihe ilmiselvästi on komentajavahidoksen ja kesäkuun alkamisen myötä alkanyt – on ottanut virallisemminkin sodan johdon omiin käsiinsä.
Kenraali Zidkon ”kummisetänä” hänen uranousuna varrrella näyttäisi toimineen Valeri Gerasimov.
Nyt ministerikytkentä nivoo sodan vastuuseen myös pääministeri Misutshinen kabinetteineen.
Putinin siirto vaikuttaisi hämähäkin seitiltä, joka nivoo koko virallisen valtiojohdon nyt hänen henkilölkohtaiseen – pitkältihän sota on sitä – operaatioonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjältä ei apulaispuolustusministerit aivan heti lopu kesken:
https://eng.mil.ru/en/management/deputy.htm
Jos johto vaihdetaan kuukauden välein, niin näistä riittää valinnanvaraa noin vuodeksi, ja eiköhän siinä ajassa ehditä nimittää jo uusiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ollut malli jo pitempään.
Valta presidentin ympärillä on pilkottu niin pieniin siivuihin tai sektoreihin, ettei kenelläkään ole mahdollista luoda mitään mainittavaa toiminnallista panosta tai lisäarvoa oman pilttuun ulkopuolella, etenkään kun tallin ovi käy mainitsemaasi tahtiin.
Tämä on nähtävä ylimmän johdon tietoisena valintana ja divide et impera -johtamistyylinä.
Tulokset ovat sen mukaisia.
Jos olisi aikaa enemmän käytettävissä, katsoisin läpi tämän deputy-porukan ja taulukoisin, kuka/ketkä ovat kenenkin/keidenkin ”nostamia”, siis ”havaitsemia” ja nykyisiin asemiin johtaneen suoraviivaisen urakehityksen laukaisijoita. Mutta nyt on mielekkäämpääkin puuhaa.
Kuten edellä kirjoitin, Zidkon etevyyden havaitsi jokunen vuosi sitten – Gerasimov.
>> siis tähän tapaan: ”Sotilasneuvonantaja Zhidkon epätyypillisen ja taitavan sotilasjohtajuusajattelun panivat merkille Venäjän puolustusvoimien ylipäällikkö ja Venäjän ensimmäinen apulaispuolustusministeri, armeijan kenraali Valeri Gerasimov”.
Ettei vain se ”epätyypillinen ja taitava sotilasjohtajuusajattelu” myötäillytkin tavattoman pitkälle Gerasimovin ja Putinin sotilasjohtajuusajattelua? Hieman luulen.
Ilmoita asiaton viesti
CIT = Conflict Intelligence Team (CIT) is an independent investigative organisation originating from Russia[1] that conducts an open-source investigation of events taking place during armed conflicts,[2] in particular, the actions of Russian troops in Ukraine, Syria, Libya and Central African Republic.[3] Together with Bellingcat and InformNapalm, it is one of the largest such groups that emerged during the Russo-Ukrainian War. >>
Wikipedia;
https://en.wikipedia.org/wiki/Conflict_Intelligence_Team
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy vaan odotella sitä riemun päivää, kun potkaisevat sotahullun Putinin virastaan pellolle.
Putin ei käynyt edes armeijaa, joten hänen sodanjohtonsa on amatöörin puuhastelua.
Ilmoita asiaton viesti
Moderni läntinen jakomielisyys: toisaalta kauhistellaan mihin Venäjä on ryhtynyt, toisaalta pilkataan kuinka huonosti se aloittamaansa hommaa hoitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Julkista ja kohtalaisen hyvin uutisoitua toimintaa voidaan kyllä arvioida yksinomaan alan ammatilliseen osaamiseen ja kyvykkyyteen perustuvin kriteerein ja arvostelmin. Ilman tällaisessa yhteydessä tarpeettomia emotionaalisia purkauksia tai efektejä.
Sen arvioiminen, miten tämä puhtaasti ammatillinen arviointi esim. näillä sivuilla onnistuu jätän lukijoiden puntaroitavaksi.
Viikonloppuna katsoin maikkarin tiiviin raportin nuorten suomalaisten Ukraina-taistelijoiden kokemuksista. Jäi korvaan soimaan miten yksi voluntaari sanoi (ulkomuistista):
Pahinta mitä voimme tehdä, on alkaa aliarvioida venäläisten kykyjä. Siihen ei ole varaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Pahinta mitä voimme tehdä, on alkaa aliarvioida venäläisten kykyjä.”
– Voi olla. ”Ei sieltä miehet lopu. Ja jos loppuu, sieltä tulee 15 miljoonaa naista.” Venäläinen ajattelumalli sietää tappioita, ja on valmis resurssiensa suoranaiseen tuhlailuun.
Kovia poikia ovat ulkomaalaiset vapaaehtoiset, jotka oikeaksi katsomansa asian puolesta ottavat riskiä äärimmäisin panoksin. Jos 25-vuotiaana menettää vaikkapa jalkansa tai näkönsä, on elämää sotainvalidina edessä hyvinkin puoli vuosisataa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Nuoruuden idealismia ja realismia kirpeänä kimarana, joka voi viedä tuntemattoman sotilaan joukkohautaan tai oman yhteiskunnan mierolaiseksi. Se on ollut kansainvälisten voluntaarien osa niin monesti historian varrella.
Tutkin vuosia sitten suomalaisten vapaaehtoisten määriä ja vaiheita Espanjan sisällissodassa 1936-1939.
Silloin asetelma oli hieman se, että enemmistö sotaan tasavaltalaisten puolelle hakeutuneista oli kommunisteja tai yleisvasemmistolaisia, kun taas kapinakenraalien riveihin meni parisenkymmentä.
Kv. prikaateihin menneiden idea oli vastustaa saksalais-italialais-espanjalaista natsismi-fasismi-falangismia;
heitä oli silloisen ja vähän myöhemmänkin käsityksen mukaan noin 300-350 miestä, mutta omissa spanistilistoihin ym. tutkimuksiin tukeutuen löysin noin 500-550 nimeä (suomalaisnimien litterointiongelmat suuria!).
Tuolloinkaan ei rintamajako ollut lainkaan niin selkeä ja yksioikoinen (good vs bad) kuin propaganda ja puhunta esitti: tämän seikan suomalaisetkin spaniardit tulivat nopeasti huomaamaan. Stalinin tukema ”tasavaltalainen” rintama oli monekirjava ja monensekava, – puuttumatta tässä siihen nyt enempää.
Mutta monia yhtäläisyyksiä voidaan nähdä Espanjan silloisien ja Ukrainan nykyisten näkemysten välilä: laaja myötätunto on Ukrainan, mutta varsinainen kysymys kuuluukin:
Miten Ukraina-myötätunto realisoituu? Kuinka monta suomalaista on tähän mennessä mennyt Ukrainaan laillisen hallituksen puolelle; moniko on edennyt vapaaehtoissotilaan asemaan ja moniko on oikeasti ollut tulituksissa ja taisteluissa mukana?
Tähän astiset julkaistut haastattelut on tulkittu (viimeksi em Maikkarin raportti) siihen suuntaan, että suomalaisia on mennyt Ukrainaan ”muutamia kymmeniä”, tarkoittaen käsittääkseni jotain 20-40 miestä(?).
Itse uskoisin että miehiä on enemmän: Ukraina on iso maa, ja vaikka rintamatoiminnot ovatkin nyt tiivistyneet Donbassin suunnalle, irtomiehiä ja -porukoita on vaikea havainnoida ja summata. Oma arvioni on, vapaaehtoiseksi hankkiutumiseen liittyvä nykyinen pelokkaanmyötätuntoinen ja passiivisaktiivinen emootiolataus, että suomalaisia on siellä noin sata.
Se on siis olennaisesti vähemmän, kuin 1930-luvulla Espanjassa. Syitä on lukuisia. Vaikka matka Espanjaan onkin pitempi kuin Ukrainaan, etapit ja muu buustaaminen ja organinointi oli silloin palvon voimallisempaa ja näkyvämpää, vaikka laitonta toki siihenkin aikaan.
Toisaalta poliittinen ja ideologinen sitoutuminen oli aivan eri tasolla kuin tänään, voisi sanoa että sekä työntö- että vetovoimat olivat vahvempia, pojat olivat ”sotaisempia”, he olivat köyhien ja usein repaleisten perheiden poikia, tappelu ja kuolema oli heille tutumpi elämänkehys kuin päiväkodeissa ja leikkikentillä tätien ohjauksessa varttuneet 1980-1990 -lukujen kasvatit jne.
Silti uskon, että populaatiossa on aina, nykyisinkin, poikia joilla on hennommat pultit pitämässä paikoillaan kuin yhdistyneet työntö-veto -voimat ympärillään. Jossain vaiheessa alkaa ”paljastua” toimijoita ja epävirallisia organisaatioita ja etappeja, joidenkautta sotaan hankitaan ja hankkiudutana, myös omaehtoinen reissaaminen on luonnollisempaa kuin 30-luvun pojille (joista osa oli P-Amerikasta tulleita siirtolaisia tai heidän poikiaan, tai merimiehiä isojen aaltojen vesiltä..). Viittaan lyhyesti Syyriaan täältä menneiden matkustuskäytännöistä tietämäämme.
Mietin, miten sodan pitkittyminen vaikuttaa määriin? Jos Ukrainan puhti pysyy, oletan menijöiden lisääntyvän.
Jos tilanne täpäröityy harvemipi työntää päätään sinne. Tiedot menetyksistä vaikuttavat. Eli monimuuttujatilanne.
Ehkä 300:aan ei luku koskaan nouse, – ellei sitten tästä putiinilaisesta sodasta tule uutta puunilaissodan tapaista loputonta sotien sarjaa, joissa rauhaa ei oikein ehditä nähdä.
ps.
Itse kuulun Suomen viimeisiin vuosiluokkiin, joista oppivelvollisuuden jälkeen (ja joskus keskenkin) poikia lähti merille, lähivesille tai isoille merille, ihan niin että vuosiin ei pojista oikein mitään kuultu tai nähty. Se oli silloin tapa. Laki tuli sitten väliin ja tuo ”sisääntuloammatti” ja väylä merialalle tyrehdytettiin. (vm. 1949-1953). Sen jälkeen monta asiaa on muuttunut, muun muassa poikien kasvuympäristö, lähivaikuttajat, roolitkin
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin mielenkiintoinen video Ukrainan 45. erillisestä tykistöprikaatista, joka osoittaa venäläisen logistiikkapohjan tuhoamisen Zaporizhzhia -oblastissa. Ukrainalaiset menettävät UAV: n prosessissa, mutta Venäjän tukikohta on täysin hävitetty.
12.09 ap. · 5. kesäk. 2022·Twitter Web App
”Very interesting video from the Ukrainian 45th Separate Artillery Brigade showing the destruction of a Russian logistics base in the Zaporizhzhia Oblast. The Ukrainians lose a UAV in the process but the Russian base is totally obliterated.🔥🇺🇦 https://t.co/aREzQkbxsz” / Twitter
Ilmoita asiaton viesti