Prigozinin lennosta joitain lisäyksiä: venäläisen uutiskanavan julkaisu
Moscow24-kanava on julkaissut uutiskatsauksensa lennosta 135 (EBM-135BJ). Seremetjevo/Zeremetovin lentoasemalta Moskovasta viime keskiviikkona.
Uutisvideo kestää 4.15 minuuttia.
Siinä saattaa esiintyä joitain kohteita, jotka voivat kiinnostaa suomalaisia uutisnälkäisiä, joten esitettäköön tässä.
Ajassa 1:45 – 2:00 minuuttia näytetään videokuvaa putoavasta lentokoneesta. Videoklipeissä esiintyy myös kuvaa, jossa koneen keulasta hieman oikealta puolelta näkyy noin koneen mittainen tulenliekki. Kuvan perusteella koneen keulassa olisi tapahtunut jotain koneen ohjaamon paikkeilla.
Ajassa 2.oo – 2:25 Venäjän Flightradar-seurantakuva: Zeremetovin lentoasemalta koneen putoamispisteeseen.
Ajassa 3.00 alkaen Rosavian sivustollaan julkaisema matkustajaluettelo.
Lähde: Flightradar 24 опубликовал отчет о полете разбившегося самолета Пригожина (m24.ru)
*
Tuossa siis kerrotaan, että Prigozhinin kone ”muutti korkeutat” ennen putoamistaan. Tarkoittanee korkeuden pudotusta?
Ilmoita asiaton viesti
Flightradar24-palvelu julkaisi raportin puheenaolevasta lennosta, jonka matkustajaluettelossa oli liittovaltion lentoliikenneviraston, Rusavian, mukaan Jevgeni Prigožin.
Raportin mukaan kone nousi ja menetti korkeutta useita kertoja lyhyessä ajassa ennen kuin alkoi pudota.
Viimeisimmät tiedot koneesta saatiin 23. elokuuta klo 18.20, tuolloin lentokone oli noin 6 kilometrin korkeudessa. Aiemmin mainittiin, että koneessa oli 10 ihmistä, jotka kaikki kuolivat.
Lisätietoja – Moskova 24 -televisiokanavan lähetyksessä.
Lisätietoja: https://www.m24.ru/videos/proisshestviya/24082023/611726?autoplay=1&utm_source=smi2&utm_campaign=video&utm_medium=cpc?utm_source=CopyBuf
Ilmoita asiaton viesti
Tapahtui odotettavissa ollut syytös. Sen esitti Venäjän Duuman puolueryhmittymän johtaja S. Mironov:
Puolueen johtaja ”Fair Russia – Patriots – For Truth” Sergei Mironov kutsui syylliseksi hänen näkökulmastaan PMC-”Wagner” -yhytmän johtajan, Jevgeni Prigozhinin, koneen putoamiseen.
Hänen mielestään ”Ukrainan erityispalvelut ovat tämän rikoksen takana”.
Tämä oli odotettavissa. Syyllinen löytyy ulkoa.
”Prigozhinin tapauksessa uhri ei ollut abstrakti kuolema, vaan konkreettinen saasta”, poliitikko kirjoitti Telegram-kanavallaan.
Samalla Mironov totesi, että Ukrainan erityispalvelut eivät aiemmin onnistuneet poistamaan kirjailija Zakhar Prilepiniä, mutta Prigozhinin tapauksessa he pystyivät silti saavuttamaan tavoitteensa. Tältä osin Mironov vakuutti, että rangaistus Wagnerin PMC: n johtajan kuolemasta ”on väistämätöntä”.
”No, tänään isänmaamme vihaajilla on suuri loma. Loppujen lopuksi yhdessä Zhenyan kanssa sankarit, jotka puolustivat Venäjää kunnialla, kuolivat. Mutta tiedä tämä, saasta, riippumatta siitä, missä istut nyt, kosto on väistämätöntä. Ja lahjasi, Zhenya, jonka yli lakeija pikkumies rakastaa pilkata niin paljon, muistuttaa minua aina, että tekoa ei tehdä, että on tarpeen taistella ja voittaa – kaikesta huolimatta!”, – tiivisti puolueen johtaja ”Oikeudenmukainen Venäjä – patriootit – totuuden puolesta”.
Kuten asiantuntija kirjoitti aiemmin, Embraerin yksityisen suihkukoneen putoaminen Tverin alueella, jossa oli 10 ihmistä, tuli tunnetuksi 23. elokuuta illalla.
”Embraer-kone oli matkalla Šeremetjevosta Pietariin. Aluksella oli kolme lentäjää ja seitsemän matkustajaa. Kaikki heistä kuolivat”, Venäjän federaation hätätilaministeriön lehdistöpalvelu sanoi lausunnossaan.
Keskiyön aikoihin liittovaltion lentoliikennevirasto julkaisi kaikkien pudonneessa koneessa olleiden nimet. Heidän joukossaan ovat Wagner PMC: n luoja ja johtaja Jevgeni Prigozhin ja Dmitri Utkin, joka oli myös osa yksityisen sotilasyrityksen johtoa.
Venäjän federaation tutkintakomitean päätutkintaosasto aloitti rikosasian Venäjän federaation rikoslain 263 §: n nojalla liikenneturvallisuussääntöjen rikkomisesta ja ilma-alusten käytöstä.
/Konekäännös: https://expert.ru/2023/08/24/v-gosdume-nazvali-vinovnykh-v-krushenii-samolyota-prigozhina/?utm_source=24smi&utm_medium=referral&utm_term=14497&utm_content=5331763&utm_campaign=20542&utm_referrer=24smi.info
Ilmoita asiaton viesti
US/Mikko Pulliaisen uutinen, 24.8.2023 sen hetkisin tiedoin:
”Prigožinin lentokoneen liikkeissä tapahtui dramaattinen käänne viime hetkellä – Putosi 2,5 kilometriä vain 30 sekunnissa.”
https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/prigo%C5%BEinin-lentokoneen-liikkeiss%C3%A4-tapahtui-dramaattinen-k%C3%A4%C3%A4nne-viime-hetkell%C3%A4-putosi-2-5-kilometri%C3%A4-vain-30-sekunnissa/ar-AA1fJD0B?ocid=msedgntp&cvid=4fdb6933dd4f4638a909f5e282c5054a&ei=18
Ilmoita asiaton viesti
Videoklipissä näkyvä liekehtivä kone ei ole Prigozinin kone.
Miksi?
Liekehtivä kone on suorasiipinen ja sen moottorit ovat siivissä. Prigozinin Embraer Legacy oli nuolisiipinen ja sen moottorit olivat kiinni takarungon sivuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Muutenkin kuvasta ja kuvaklipeistä näkee, että tuo jakso on ympätty mukaan aivan eri olosuhteista. Vertaa taivasta, pilviä ja niiden muotoja..
Normaalia harhautusta.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä malta olla kirjaamaatta: Panu Rajala kertoo tänään blogissaan. Tavannut kosmopoliitin varhaisvuosien luokkakaverinsa, jonka kanssa tässä puhutusta tapahtumasta:
”Tapaamisestamme tulikin aika yllättävä. Kun viittasin päivän uutiseen kapinajohtaja Prigozhinin lentoturmasta, Ali kertoi tunteneensa miehen tämän ravintoloitsijan ajoilta. Samoin hän tunsi Putinin ennen tämän valtaannousua. Tältä pohjalta Ali arveli, että Prigozhin ei ollut koko koneessa, vaan hänet on eliminoitu muulla tavoin. Koneesa tuhottiin loput Wagnerin johtoryhmästä. Spekulaatiot ja salaliitot rehottavat!
Draamallinen aihe, elokuva tehdään varmasti.” https://www.panurajala.fi/2023/08/26/kirjamarkkinoilla-ja-waltarin-asunnossa/
Tuo mahtuu hyvinkin tapausten kulun ajateltavissa olevaan kirjoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä intialainen näkökulma: https://www.indianpunchline.com/whos-afraid-of-prigozhin-and-wagner/
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on varteenotettavia näkökohtia. Intialainen kommentaattori on selvästikin jyvällä tapahtumien logiikasta. Hän kysyy, kenellä oli motiivi? Venäjällä eli siis Putinilla oli tietenkin motiivi toteuttaa kavaltaja-kapinallisen kohtalo, jokaisella kapinallisella kuuluvalla logiikalla: ”voita tai kuole”. Mutta ajankohta, keskiviikko, juuri BRICS-kokuksen aikaan, kun Venäjä saavutti yhden globaalipolitiikkansa PTS-tavoitteen, eli merkitsevän askeleen Yhdysvallat-keskisen maailmanjärjestyksen kääntämisestä nopeutetulla aikataululla Itä-keskisen (Kiina – Venäjä & all) -keskisen hegemoniaan.
Miksi hän olisi toteuttanut väistämättömömän nyt kahden kuukauden jälkeen juuri tuona päivänä?
Keillä kaikkiaan oli motiivi tehdä ”leikkaus”? Niitäkin on. Kommentaattori hakee viime vuosien ajalta rinnasteisia tilanteita: mitä jos valatiollinen suojakilpi olisi poistettu eräiden näkyvien hahmojen yltä kriititsellä hetkellä: esim. Obamalta bin Ladenin ”leikkauksen” jälkeen, Trumpilta suositun komentaja Suleimanin tuhoamisen jälkeen jne. Tulos olisi ollut selvä, pelkistäen sanoen ”kuka tahansa” olisi voinut ratkaisevan torjunnan poistuttua ”teteuttaa homman”.
Motivoiduista tahoista: ketä kivisti Wagnerin Afrikka-toimista viimeaikoina eniten? Miten olisi Ranska, jonka macronilaisen perinne-, kunnia- ja interessipolitiikan kuviot pahiten sotkeutuivat Prigozhinin operoinnein?
Mikään ei kieltämättä ole ihan niin yksioikoista kuin läntinen media, ja sitä ruokkiva valtiollinen järjestys ruokkii, monofonisesti julistaa?
Koska kukaan ei kuitenkaan jaksa lukea läpi intialaisen kommentaattorin engelskaa, laitan tähän google-ruhjotun käännöksen sinällään. Ehkä joku raataa sen läpi kaikesta kauniin suomenkielen raatelusta huolimatta, onhan kysymys kuitenkin aikamme olennaisiin kuuluvasta kriittisyydestä ja sen mahdollisista puutteista:
”Länsimaisten tiedotusvälineiden raportit ovat vyöryneet vain minuutteja tai tunteja sen jälkeen, kun venäläisten sotilasurakoitsijoiden Wagner-järjestön johtaja Jevgeni Prigozhin kuoli keskiviikkona hirvittävällä sormella, joka osoitti syyttävällä sormella presidentti Vladimir Putinia syylliseksi.
On melkein kuin nappia painettaisiin jossain tuntemattomassa komentokeskuksessa uuden narratiivin käynnistämiseksi Putinin demonisoimiseksi kylmän koston tarjoilusta Prigozhinille, CIA:n johtajan William Burnsin viimeaikaisia sanoja lainatakseni, epäonnistuneen vallankaappauksen järjestämisestä Venäjällä. Kukaanei välittänyt tuottaa empiirisiä todisteita.
”Toista valhe tarpeeksi usein ja siitä tulee totuus” – propagandan laki liitetään usein natsijohtaja Joseph Goebbelsiin, joka ymmärsi valheiden toistamisen voiman. Se on nyt lännen kompassi ”pyyhkiä” Venäjä.
Totta, Putinilla oli täysi syy ärsyyntyä Prigozhiniin – ”selkäänpuukotukseen”, kuten hän sanoi – kun kansakunta kävi eksistentiaalista sotaa vannoutuneita vihollisia vastaan, jotka pyrkivät hajottamaan Venäjän. Mutta kolme näkökohtaa horjuttaa hypoteesia Putinin osallisuudesta.
Ensinnäkin, miksi tällainen karkea menetelmä muistuttaa karismaattisen iranilaisen kenraalin Qasem Suleimanin, Teheranin ”vastarinta-akselin” keihäänkärjen murhaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin toimesta?
Thomas De Quincey kirjoitti kuuluisassa vuoden 1827 esseessään nimeltä Murhasta, jota pidetään yhtenä kuvataiteista: ”Kaikella tässä maailmassa on kaksi kahvaa. Esimerkiksi murha voidaan tarttua sen moraaliseen kahvaan… ja tunnustan, että se on sen heikko puoli; tai sitä voidaan käsitellä myös esteettisesti, kuten saksalaiset sitä kutsuvat, eli suhteessa hyvään makuun. Prigozhinin murhan estetiikka on yksinkertaisesti sanottuna vähiten houkutteleva murhan tuntemuksen periaatteella, jos motivaatio olisi kosto .
Toiseksi Prigozhin oli kuollut mies, joka käveli tällaisen idioottimaisen teon lavastamisesta sen jälkeen, kun valtio oli poistanut hänen turvapeitteensä. Kuvittele entinen presidentti Barack Obama ilman salaisen palvelun suojelua Osama bin Ladenin murhan jälkeen – tai Mike Pompeo ja Trump kävelemässä ympäriinsä ilman turvamiehiä Soleimanin murhan jälkeen.
Putin teki kuitenkin selväksi, että Wagnerilla on vielä tulevaisuus ja kansakunta muistaa roolinsa Ukrainan sodassa. Putin jopa kutsui Prigozhinin Kremlin tapaamiseen. Putinin ensimmäiset kommentit Prigozhinin kuolemasta paljastavat epäilemättä säälin jäljen. (täällä ja täällä)
Putin sanoi: ”Olen tuntenut Prigozhinin hyvin pitkään, 1990-luvun alusta lähtien. Hän oli mies, jolla ei ollut helppoa kohtaloa. Hän teki joitakin vakavia virheitä elämässään, mutta saavutti myös tarvittavat tulokset – sekä itselleen että kysyessäni häneltä yhteisen asian puolesta. Niin kuin se oli viime kuukausina.”
”Tietääkseni hän palasi Afrikasta vasta eilen. Hän tapasi täällä joitakin virkamiehiä. Hän ei työskennellyt vain maassamme – ja hän työskenteli menestyksekkäästi, vaan myös ulkomailla, erityisesti Afrikassa. Siellä hän käsitteli öljyä, kaasua, jalometalleja ja kiviä”, Putin lisäsi.
Liiallisessa innossa keskittyä Prigozhinin murhaan Putinin demonisoimiseksi unohdetaan se, että kuka tahansa koreografioi rikoksen, varmisti myös, että Wagnerin koko komentorakenne on eliminoitu. Heippa, hei, Afrikka!
Lähitulevaisuudessa ei tule olemaan ketään, joka haastaisi Ranskan legioonan hegemonian Sahelissa tai vetäisi vertoja Pentagonin Afrikan komennon alaiselle laajalle 29 tukikohdan verkostolle, joka on levinnyt mantereelle pohjoisen Djiboutista etelän Botswanaan. Toisin sanoen Venäjän ”älykkään voiman” pitkä varsi on katkaistu yhdellä terän heilautuksella. Kuka hyötyy?
Kolmanneksi Prigožinin murha lavastettiin erityisenä päivänä, jota historiallisesta näkökulmasta on pidettävä Venäjän diplomatian hienoimpana hetkenä entisen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Todellisuus ”BRICS-maiden uudesta lähtökohdasta” – kuten Kiinan presidentti Xi Jinping totesi – ei ole vielä uponnut täysin, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että Venäjä kävelee pois voittajana.
Älkää erehtykö siitä, että BRICS-maiden yhtenäisyys pysyi lujana ja romutti kaikki länsimaiset ennusteet; BRICS-maiden laajentuminen tarkoittaa, että kysymys yhtenäisestä selvitysvaluutasta on pöydällä, eikä kansainvälinen rahoitusjärjestelmä ole enää entisensä. dedollarisaatio kolkuttaa portteja; uusi maailmanlaajuinen kauppajärjestelmä on muotoutumassa, mikä tekee vanhentuneeksi 4 vuosisataa vanhan riistävän länsimaisen hallinnon, jonka tarkoituksena oli siirtää vaurautta rikkaille maille; BRICS on vihdoin muuttunut epävirallisesta klubista instituutioksi, joka jättää G7-maat varjoonsa.
Isäntämaa Etelä-Afrikka antoi suuria tuloksia Venäjän ja Kiinan moninapaisuuden agendalle. Etelä-Afrikan ja Kiinan yhteinen julkilausuma ja Etiopian (jossa länsi yritti järjestää vallanvaihdoksen) ottaminen BRICS-maiden jäseneksi korostavat Afrikan nousevaa linjausta. Eikö kaikki tämä vastaa jotain?
Ja ennen kaikkea Johannesburgista tuleva suuri viesti on, että kaikilla kuninkaan hevosilla ja kaikilla kuninkaan miehillä Bidenin hallinto on epäonnistunut surkeasti Venäjän ”eristämisessä” – se on kirjoitettu ulkoministeri Sergei Lavrovin loistavassa hehkussa. Venäjä rajoittaa voittojaan Ukrainan taistelukentillä erinomaisella diplomaattisella voitolla olemalla historian oikealla puolella maailmanlaajuisen enemmistön rinnalla.
Eikö ole tervettä järkeä, että kaikista päivistä Putin ei olisi koskaan valinnut keskiviikkoa toimimaan spoilerina, kun Venäjän arvovalta nousi korkealle kansainvälisessä yhteisössä? Jälleen herää kysymys: kuka hyötyy?
Yksinkertainen totuus on, että voi olla kuinka monta ihmistä tahansa, jotka halusivat fyysisesti eliminoida Prigozhinin. Itse Venäjällä Prigozhin oli värvännyt vankeusrangaistusta saavia paatuneita rikollisia taistelemaan Ukrainassa ja siten lieventämään tuomiotaan. Hän lähetti heidät ilman riittävää sotilaskoulutusta, ja yli 10 000 heistä kuoli. Venäjällä vallitsee syvä vastenmielisyys asiassa.
Sitten ovat ulkoiset viholliset alkaen Ranskasta, joka on käytännössä häädetty Sahelin alueelta, sen leikkikehästä, jossa sillä oli kenttäpäivä entisenä siirtomaavaltana, kunnes Prigožin tuli ja pilasi puolueen. Ranska pystyi tuskin piilottamaan kaunaansa Venäjää kohtaan siitä lähtien.
Samaan aikaan Nigerin panimokriisi varoitti Yhdysvaltoja Prigozhinin vaanimisesta. Epäilyttävä virkaatekevä ulkoministeri Victoria Nuland, joka suunnitteli vuoden 2014 vallankaappauksen Ukrainassa, matkusti Niameyhin vetoamaan vallankaappausjohtajiin, jotta heillä ei olisi mitään tekemistä Wagnerin kanssa.
Prigožinin kerrotaan kuitenkin livahtaneen naapurimaahan Maliin, jossa Wagner on vakiintunut, luodakseen yhteyden Nigerin uusiin hallitsijoihin ja tarjotakseen Wagnerin palveluja. Riittää, kun sanon, että Prigozhin uhkasi tehdä Pentagonille sen, mitä hän aiemmin teki Ranskan legioonalle Sahelissa.
On täysin mahdollista, että Bidenin hallinto päätti, että nyt riittää, ja Wagner on mestattava. Tietenkin Prigožinin lähtö yhdessä ydinkomentajien kanssa heikentää Wagneria arvaamattomasti.
Samaan aikaan Venäjällä häikäilemätön uraanilainen tiedustelu toimii eri tasoilla. Moskovaan tehdyt lennokki-iskut ovat sabotoijien lavastamia Venäjällä. Ja myös Ukrainan on ratkaistava Valko-Venäjälle asettuvan Wagnerin kanssa.
Epäilemättä Ukrainan tiedustelupalvelun ja sen läntisten mentorien intressit tuhota Wagner ja poistaa se kokonaan geopoliittiselta shakkilaudalta. ”
Lähde, kommentaattorin edellä linkkaama: https://www.indianpunchline.com/whos-afraid-of-prigozhin-and-wagner/
Ilmoita asiaton viesti