Putin erotti pääministeri Medvedevin – järjestelee valtasuhteita vuodelle 2024

Ilta-Sanomat uutisoi: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006373526.html 

”HALLITUKSEN erosta kertoi pääministeri Dmitri Medvedev valtiollisen tv-kanavan lähetyksessä. Vieressä istunut presidentti Vladimir Putin kiitti Medvedeviä, joka sanoi hallituksen antavan tilaa presidentille toteuttaa haluamiaan muutoksia maan perustuslakiin.  …
Aiemmin samana päivänä Putin ehdotti linjapuheessaan hallituksen asemaa koskevia muutoksia perustuslakiin. Putinin mukaan parlamentille pitäisi antaa oikeus nimittää pääministeri ja muut ministerit. Presidentin pitäisi vahvistaa esitetyt nimitykset, mutta hänellä säilyisi silti oikeus erottaa pääministeri ja tämän apulaiset, Putin sanoi. Presidentti säilyttäisi myös asemansa maan asevoimien ylipäällikkönä.  ..
Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Jussi Lassila arvioi aiemmin, että ehdotukset parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamisesta viittaavat Putinin jäämisestä merkittävään valta-asemaan myös vuonna 2024 päättyvän presidenttikautensa jälkeen. Yksi vaihtoehto on siirtyminen aiempaa vahvempaan pääministerin virkaan.

*

Ei voi muuta kuin yhtyä UPI:n asiantuntijan näkemykseen.  Jo tovin aikaa onkin odotettu, miten presidentti Vladimir Putin lähestyy tuota ”vuoden 2024 ongelmaa”.  Silloin on päättymässä hänen nyt jo alun kolmatta vuosikymmentä kestänyt valtakautensa.  Tuohon hänen presidiumiinsa sisältyy tunnettu tuolileikki pääministeri Medvedevin kanssa kahden kauden jälkeen.

Näkemykset nykyisen ja tänään erotetuin pääministerin kanssa ovat olleet yleisesti tunnetut.  Medvedev tunnettiin alkujaan jos ei nyt länsimaistyypisenä johtajana niin ainakaan hänellä ei ollut henkilökohtaisia fobioita läntisen valtavirran  mukaisiin kultuurisiin ja sivistyksellisiin perusteisiin nähden.  Mutta Putin otti omansa ja Medvedev taipui, hänellekin makea elämä ylhäällä valtakunnan johdossa oli alkanut maistua.  Hänen yltäkylläisestä elämästään on tutkiva venäläinen media tuonut monia herkullisia yksityiskohtia esiin.

*

Mitä Putin aikoo?

Tähän on mahdoton vastata.  Nyt hän pelasi yhden kortin pois – ellei tässä sitten ole korotetuin panoksin pelaaminen.  Ainahan on mahdollista, että Medvedev laitettiin nyt Putinin toimesta hyllylle, hänhän tulee jatkossa ”vastaamaan turvallisuusneuvostossa puolustuksesta ja kansallisen turvallisuuden asioista”.  Tuo voi tarkoittaa niin laajaa haravaa, ettei siitä vanha erkkikään ota selvää, mitä hän oikeasti tekee.  Onko hän yhä tärkeysjärjestyksessä kohoavan Venäjän kansallisen turvallisuuden ja sotilaspolitiikan tosiasiallinen manageri, vai pistikö Putin hänet vain vastaamaan ikävistä hommista, nimittäin siinä tapauksessa, että kansallinen turvallisuus jollain tapaa järkkyisi.  Mieleen tulevat aina potentiaaliset sisäiset levottomuudet ja jyrkkyysteot, joita – ”Putinin poretoriaanikaartin” päällikkönäkö? – Medvedev mahdollisesti joutuisi komentamaan.  Tai ainakin keulakuvana.  Samoin, jos tiettävästi kohonneet riskiarviot Venäjään kohdistuvan terroriuhasta tms. realisoituvat, niin olisi tämä Putinin systeeminsisäinen ”turvatyyny” ottaa iskut vastaansa?

*

Valistunut arvaus, ikään kuin haravasysteemin perusrivi, on ollut, että Putin ja Medvedev olisivat 2024 tehneet tulileikki 2.o:n.  Sen mahdollisuus ei ole poistunut tällä liikkeellä, kuten sanottu Putin voi nyt pitää reservissä tässä mielessä kahta henkilöä: Medvedeviä ja tulevaa uutta pääministeriä, kuka hän sitten onkin.

Aikaisemminkin on tällä blogistosivulla seurattu Putinin ”siirtotöitä”, eli hänen tapaansa pitää johto hereillä, siirtämällä ukkoja postilta toiselle.  Tähän saakka rajuin liike oli aikaisemman puolustustoimen päällikön, suomalaisillekin kovin tutun, Ivanovin siirto varsin toisarvoiseen tehtävään.  Viime vuonna Ivanov sai selkeän come backin, kun Putin odottamatta nosti hänet Venäjän varsin vaikutusvaltaiseksi kohonneen Sotahistoriallisen Seuran puheenjohtajaksi, toteuttamaan merkittäviä kansallisia tehtäviä, joita nykyisin Venäjnä sotahistorian tutkimiseen ja esiinnostamiseen liittyy.  Tältä osin viittaan viimevuotiseen tuota siirtoa koskeneeseen blogiini.

*

Venäjällä politiikka valtakunnan huipulla on kovin miespainotteista.  Suurten kaupunkien johdossa naisia sentään on näkynyt, mutta kukaan heistä ei ole saavuttanut sellaisia legendaarisia profiilinmuodostuksia kuin loppuvuodesta menehtynyt Moskovan ex-pormestari Juri Luzhkov, tai vaikkapa Putinin merkittävä mentori, Pietarin pormestari Anatoli Sobthshak.  Olisiko nyt naisen vuoro?

Nostaako presidentti Putin – juuri nyt, Britannian kuningashuoneen sekavan tilanteen aikana – Venäjän pääministeriksi naisen.  Lennokas jatkokysymys: Voisiko se nainen olla hänen oma tyttärensä?

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu