Saksa antautui 75 vuotta sitten 9.5.1945

Täsmälleen 75 vuotta sitten Saksa antautui ehdoitta.

Sen antautuminen toteutui kahdessa vaiheessa.

Ensin 7.5.1945 Saksan asevoimien yleisesikunnan (Oberkommando der Wehrmacht) esikuntapäällikkö, kenraalieversti Alfred Jodl allekirjoitti antautumisasiakirjan Reimsissä, Ranskassa kello 02:41 ”ante meridiem” [= aamuyöstä]. Antautumisasiakirjan mukaan Saksan joukot lopettavat kaiken aseellisen toiminnan 8.5. klo 23:01 Keski-Euroopan aikaa.
Antautumisasiakirjan hyväksyivät allekirjoituksillaan liittoutuneiden puolella: Neuvostoliiton kenraali Ivan Susloparov, Ranskan väliaikaishallituksen kenraali Francois Sevez ja USA:n puolelta Eisenhowerin esikuntapäällikkö kenraali Walter Bedell Smith.
Länsiliittoutuneilla oli kiire ”solmia rauha” ja hoitaa asia ”ei tehdä tästä nyt mitään numeroo” -periaatteella, mitä tähdensi  asian merkittävyyteen nähden alhaisen rankingin allekirjoittajat.

Stalinia tämä ei ymmärrettävästikään tyydyttänyt, ja sitä paitsi hänellä oli takanaan laki. Hän ei ollut valtuuttanut kenraali Susloparovia allekirjoittamaan valtiosopimusta Neuvostoliiton puolesta. Sodan voittamiseen muutoinkin ankarimman panoksen satsannut generalissimus Stalin määräsi, että antautumissopimus tulee allekirjoittaa ”fasistien pääkaupungissa”, Berliinissä, mikä tietysti oli omiaan korostamaan täyden antautumisen symbolista merkitystä. – Myös Reimsin allekirjoitus tapahtui historiallisessa miljöössä, Reimsin kaupungin historia kun yltää Rooman valtakunnan aikoihin saakka.
Allekirjoitusta varten Saksan asevoimien yliesikunnan päällikkö, marsalkka Wilhelm Keitel kuljetettiin vielä 8.5. Berliiniin allekirjoittamaan Neuvostoliiton ykkösmarsalkan Georgi Zhukovin läsnäollessa uusi antautumisasiakirja.  Hetki oli torstai 8.5.1945 kello 11:01 ”post meridiem” [23:03].
Allekirjoitusseremonian paikka oli Berliinin Karlshorstin kaupunginosassa sijaitseva, tuossa vaiheessa jo entinen korkeiden natsiupseerien upseerikerho, jonka Puna-armeijan marsalkka Zhukov oli ehtinyt ottaa komentopaikakseen. Upseerikerho sijaitsee Rheinsteis Strassen ja Zwieseler Strassen kulmassa. Nykyään siinä toimii Deutsch-Russisshes Museum (Zukov) eli Saksalais-Venäläinen Zhukoville nimetty museo. Olen käynyt siellä ja voin suositella.

(Kuva: Veikko Huuska) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015882324978484&set=a.10154050688688484&type=3&theater 
Näiden järjestelyjen aikana vuorokausi ehti vaihtua Moskovan aikavyöhykkeen mukaan, ja tästä syystä Venäjällä ja Itä-Euroopassa voitonpäivää vietetään 9.5., kun lännessä muistopäivä on 8.5.

*
Huom.: Saksan Keskustan armeijaryhmä ei aluksi hyväksynyt antautumista vaan jatkoi vastarintaa Tshekkoslovakiassa 11. päivä toukokuuta 1945 asti.
Eli voitonpäivänä usein toistettu fraasi: Aseet vaikenivat Euroopassa 8.5. tai 9.5. ei siis täysin pidä paikkaansa. Ruuti paloi vielä 11.5.1945.
*
Koodinaatit, katso SSHS:n sivuilta: https://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/309
*

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu