Saksa ja Ranska perustamassa ”puhtaan vedyn” gigafactoryn. Ranskalla on ydinvoima ja Saksalla rahat

Saksa ja Ranska perustamassa ”puhtaan vedyn” gigafactoryn. Ranskalla on ydinvoima ja Saksalla rahat

Uudenlainen energiamonopoli rakenteilla – valtiollisella rahoituksella, mukana myös Suomen roposet. Miten käy vapaiden markkinoiden ja avoimen kilpailun? Kansainväliset sopimukset tallotaan syvälle mutaan.

*

Eilinen Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen (11.9.2020) kertoi, ei niinkään yllättäen, mutta kuitenkin vavahduttavasti:

Puhtaan vedyn gigafactry saamassa ison rahoituksen – Saksa ja Ranska haluavat panna voimansa kimppaan”.

Maiden talousministerit tapaavat tänä viikonloppuna Berliinissä ja puivat hanketta, vetyenergian ohjelmasuunnittelu on yhtenä esityslistalla. On siis odotettavissa Berliinin sopimus. Tai ehkäpä Berliinin-Pariisin pact?  Jälkipolvet tulevat tuntemaan tämän Euroopan Energia Ratkaisun ehkäpä nimellä B-P -sopimus?  Sen kuittaavat tietenkin nimiinsä Merkel-Macron, mutta niinhän ”ulkoministerit” ovat ennenkin vauhdittaneet prosesseja, päämiestensä luvalla tietenkin.

*

Rakas kallis Vety

Vedyn tekninen valmistus on ollut huulilla jo kauan.  Se on sekä teoreettisena, teknisenä että kaupallisena ollut intohimojen hämärän hohteen ympäröimä. Suorastaan mefistomainen kysymys. Kysymys, joka ratketessaan ratkaisee monta solmua, joskin tuottaa muutamia kääryleitä purettavaksi itsekin.

Keskeinen ongelma on vedyn – tuon ilmastoekologisen kullan – keinovalmistus on kallista.  Se vaatii erittäin paljon energiaa. Puhtauden ja kauneuden ja pitkän elämän salaisuus on arvokas. Miten suuren hinnan valtiot, yhtiöt ja veronmaksajat ovat valmiita siitä maksamaan? Loppukäyttäjiltä ei kysytä mitään. Se tuodaan pöytään sitten kun ”paisti” on kypsä. Tai tietysti jo sisäänleivottuina hintoina aikoja ennen. Näin se toimii.

*

T&T toteaa, että Saksan ja Ranskan – (noiden Euroopan erimunaisten kaksosten, talouden sidoksin (lue velkojen ja pankkijärjestelmien) yhteen kapaloimien giganttien, vh) – ”kerrotaan tähtäävän yhteiseen vedyntuotantolaitokseen.  Laitosta kutsutaan jo vedyn gigafactoryksi, jonka kehitykseen kumpikin maa lupailee 1,5 miljardin euron tukia”.

Lapsella on jo nimi, silloin se tietää, että hanke on jo pitkällä.

Puolentoista miljardin maakohtainen rahoitus on tietenkin vain alkurahoitus. Käynnistysavustus. Ei siis laitoksen käynnistysavustus, vaan laitoksen perustamiseen tähtäävien suunnittelu ja hanketoimien starttiraha.

Yhteensä kolmen miljardin nyt kehitteillä olevan rahoituspotin riittävyyttä ei tarvitse epäillä. Ei se riitä. Paljon lisää tarvitaan. Nomen est omen. Eli laitoksesta tähdätään ”Koko Euroopan Puhtaan Vedyn Tuotantokeskittymää”.  Miten se mahtaa mennä ranskaksi, nehän haluavat sen ranskaksi, jotta siitä tulee komea lyhennenimi.

*

Nimittäin ”kumpikin maa on ilmoittanut yhteensä runsaan 15 miljardin euron julkisista tuista käynnistääkseen puhtaan vedyn tuotannon ja alan teollisuuden”, T&T kirjoittaa.

Puhutaan vielä pienistä tuotantomääristä.  ”Saksan kunnianhimoisena tavoitteena on asentaa 5 gigawattia vetykapasiteettia vuoteen 2030 ja 10 gigawattia vuoteen 2040”.

Sitten hauska yksityiskohta: ”Suunnitelman mukaan vetyä tuotettaisiin paitsi saksalaisen tuulivoiman avulla, sitä tuotaisiin myös Afrikan maista kuten Kongosta, tosin asia on myös Saksassa hyvin kiistanalainen”, sanoo T&T.

Hetki hillitöntä naurua.

*

Tuuliteknologiassa Eurooppa kuuluu edelläkävijöihin.

Aurinkoenergian hyödyntäminen – aurinkopaneelit – livahtivat Kiinaan.  Aivan kuten verkkomonsterit, ne syntyivät ja generoituivat Yhdysvalloissa.  Eurooppa nukkui ja nuokahteli.

Vedyn suhteen Saksa ja sen johdolla ydineurooppalainen tekniikkateollisuus pyrkii olemaan skarpimpi.

EU-Komission kesällä 2020 esittelemän vetystrategian mukaan vuosina 2030-2040 Euroopassa voisi olla 40 gigawattia tuotantokapasiteettia synteettiselle vedylle.  Tuolla värkistöllä pystyttäisiin tuottamaan 10 miljoonaa tonnia vetyä. Näin raportoi T&T/Tuula Laatikainen, 11.9.2020.

*

Mistä yty?

Saksa toimii suuren ja haparoivan ”EnergieWänden” puitteissa tämän(kin) hankkeen priimus moottorina.  Se ajoi ja ajaa alas konventionaalista energian tuotantoaan.  Fukushiman päivien laskelmat on aikaa sitten kärrätty pellolle hedelmöittämään kuihtuvaa maata.

Uuden energian läpimurto ei ole tapahtunut niin kuin oletettiin ja toivottiin. Ja itse ydinkysymys, energiatarpeen taittuminen vakaantumistasolle ja roimaan alamäkeen ei sekään ole edennyt niin kuin Markus-setä toivoi. Kivihiilen ja ruskohiilen kaivuu villintyi valloilleen. Onneksi on ollut leutoja talvia.

Nyt painitaan jo kahteen kertaan ratkaistun ja aina yhtä paloaran ongelman kanssa, Itämeren pohjan kaasuputken.  Nord Stream 2 herättää intohimoja ja pelkoja.  Trump ja Yhdysvallat painaa päälle, näyttääkseen, miten hankalia heittoja pystytään tekemään Venäjän suuntaan. Merkel pelaa aidan päällä istumispeliään, tuttuun tapaan. Ulkoministeri Maas tanssii tämän koreografian mukaan. Uhkailee ja väläyttelee, mutta pani kuitenkin haastattelussaan alibi-kortin pakkaan. Nimittäin, että kansainväliset sopimukset ja diilit ovat sopimusperusteisen ja laillisuuteen rakentuvan kansainvälisen kanssakäymisen betoninen pohja. Ei hän sitä näillä avainsanoilla avannut, vaan totesi, että voi käydä liian kalliiksi rikkoa miljarditason taloudelliset sopimukset ja sitoumukset. Koskee Suomeakin, koska Uniper ja Fortum. Ja Venäjä.

On se niin metkaa katsoa vuodesta toiseen, miten kameleonttimainen ja jesuiittamainen Eurooppa on, sopimuskumppanina ja hyväkkäänä. Eurooppa ei Euroopan ulkopuolelta vaikuta miltään vakauden ja hartauden keskukselta, vaan itsetietoiselta paskiaiselta, jolla on kauniit keppihevoset, kansanvaltaisuus, legalismi ja ihmisoikeudet.

*

Bisneksen perusta on vaihdanta ja yhteistyö. Minä panen pottiin tämän ja tämän, Sinä tuon ja sen. Saksa pistää rahat. Ei kaikkea tietenkään, meneehän siellä Ranskankin rahaa, mutta katsokaa, missä jakosuhteessa. Saksa vie ja Ranska kipittää miljardeineen toinen viulu kainalossa.  Siellä sitä sitten menee Suomenkin veronmaksajien riihikuivaa rahaa, mutta ilman sananvaltaa, ilman osakesalkkua. Voi tätä menoa. Joku jo huutaa, ettei Suomi mitään riihikuivaa sinne pane, mutta kun panee, ja niin iloisesti, se on ihan sama, milloin ne bitit lyödään koneeseen ja raha vaihtaa kantajaansa, mutta vlekakirjat allekirjoitettiin jo kesällä Brysselissä siinä kuuluisassa ”neljän paidan” yöseminaarissa.  Mestarit (Merkel-Macron) kusettivat muita, erilaisia tikkukaramelleja jaeskellen.

*

Ei uutta auringon alla

Kuten sanottu, tässä hankkeessa ei ole mitään uutta. Ehkä ripaus uutta on rahoitusjärjestelyissä. Macronin kuningasajatus ”elvytysvälineestä” ja Merkelin myötäjuoksu lehmänkäännöksen jälkeen, ne ovat uutta, mutta eivät mitään tavatonta.

Suurin mutta synteettisen vedyn suurtuotannossa on ollut kaiken aikaa neljä kirjainta. R-A-H-A.

Nyt sekin ongelma on fundamentaalisesti ratkaistu. Kiitos koronan ja suuren synteettisen hädän.

Uusi Uljas Puhdas Vety.

Se on suuri eurooppalainen hanke. Tottakai. Sellaisena se lanceerataan ja markkinoidaan. Mutta kaiken takana on kuitenkin Saksan omistajuus ja Ranskan ydinvoimateollisuus.

Saksa panee rahat (omat ja höppenkaijatut ja vielä syntymätön synteettinen raha) ja Ranska suuren ja mahtavoituvan ydinvoimateollisuutensa.  Molemminpuolinen nerokkuus kruunaa kauniin kuvion. Muut katsomme suu pyöreänä.

Iso ongelma, raha, ja sen puute, on ratkaistu, pistetään valtioiden rahaa sinne riittävästi, ja sitten täydennetään kun alkaa loppua!

*

Tuula/T&T kirjoitti heinäkuussa 20.7.2020:

”Vety-yhtiöiden osakkeet kovassa kasvussa Euroopassa: Nousua jopa 950 %”  ”Uusiutuvaan vetyyn erikoistuvia yrityksiä on pörsseissä jonkin verran.”

”Uusiutuvasta vedystä on tullut kuuma aihe pörsseissä. Uusiutuvaan energiaan perustuvaa vetyä tuottavien, varastoivien ja jakavien yritysten, samoin polttokennoja valmistavien yhtiöiden osakkeet ovat olleet kysyttyjä viime vuoden aikana.”

Lähde: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/vety-yhtioiden-osakkeet-kovassa-kasvussa-euroopassa-nousua-jopa-950-/e2685a76-058e-447e-9deb-a3a42869965f

Siellä oltiin jo ajan hermolla. Monet haistoivat mahdollisuuden. Loppu onkin vain päättelyä.

*

Elämme kuviteltujen ikuisuuksien aikaa (eternal fantasies)

Suurin on tietysti ikuinen elämä.  Mutta käsitys siitä, että Fantasy Money on jatkuva, ikuinen, on yhtäläinen harha. Kaikella on aikansa. Mielikuvitusraha, tämä synteettinen yksinolla-raha on sellainen, eräs monista. Mutta me rakennamme suurta lasikaupunkia sen juoksuhiekalle, elämämme, unelmamme.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilineutraali_polttoaine

Kaunis ajatus.  Hiilineutraali polttoaine. Kallis. Hyötysuhdevajainen. Mutta onneksi rahoitusputki on avattu, ja pysyy. – Elleivät sitten tuulet käänny, ja manittaminen joudu kirkonkorouksien seitteihin. Nyt se paistaa ja päiviöi.

Mutta kun sellaista ei ole.

Synteettisen vedyn tuottaminen ilmakehän puhdistamiseksi on kuin sotapäällikkö ruoskittamassa kuohuvaa merta.

”Vety olisi muuten monessa mielessä ideaalinen polttoaine, mutta sen energiatiheys tilavuuteen suhteutettuna on huono, ja siksi vedyn sijasta on haettu muita vaihtoehtoja.”

”Polttoaineen hiilineutraaliutta ei voi suoraan päätellä polttoaineen kemiallisesta koostumuksesta. Tuotettu polttoaine voi olla hiilidioksidipäästöjen kannalta erittäin hiili-intensiivinen, mikäli tuotantoon tarvittava vety tuotetaan maakaasusta ja prosessissa tarvittava lisäenergia hankitaan polttamalla kivihiiltä tai muuta fossiilista polttoainetta. Vaikka vety onkin kemialliselta koostumukseltaan hiiletön ja muutenkin päästötön polttoaine, suurin osa maailman vedyntuotannosta perustuu maakaasun käyttöön raaka-aineena.[19] Bioetanolikaan ei ole täysin hiilineutraali käytössä olevilla tuotantoprosesseilla.”

*

Eurooppa on puun ja kuoren välissä. Uuden teknologian ottelu taitaa olla nyt 1-2 Kiinan ja Amerikan hyväksi..

Eurooppa, siis Saksa, haluaa voittaa kilpailun Vedystä.

Se ei häikäile laittaa 100 miljardia vedyn tuotantoon. Sehän on pieni raha. Saksa pelastaa itseään ja tuotantoaan ja – äänestäjiä, nyt tänä vuonna 2020 jo 1.000miljardilla eurolla. Mitä on 100 euroa puhtaan ilman puolesta, – edes puheissa. Kaikki menee läpi kun sen pakkaa rapisevaan tinapaperiin, jossa on enkelten ja sydänten kuvia.

Mutta mitä Eurooppa nyt sanoo tälle rahan tuuttaamiselle? Siis valtiollista tukea markkianehtoisilla – globaaleilla avoimilla – markkinoilla ponnistelevien energiayhtiöiden menestyksen hyväksi?

Jos se ei vääristä kilpailua, ei sitten mikään. Jos se ei luo monopoleja ja tukiriippuvaisia tuotantomoutoja, niin ei sitten mikään. Mikä pyhittää tällaisen epäortodoksisen menettelyn. Miksi kilpailukonsulit eivät ulvahda?

Siksi, että Jupiterilla on Jupiterin tavat ja oikeudet. Säännöt koskevat vain valikoidusti ja ”tilannetulkittuina” niitä.  Säännöt koskevat vain muita.

*

Seuraamme siis vetyä ja kaksinaamaisuutta.

veikkohuuska

historianharrastaja, tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu