Saksa temppelinharjalla – tyytyykö se sijaistoimintoihin vai löytyykö vastuullisuutta?
PARADOKSEJA
Maailmanteatterissa tänään:
Venäjä murskaa ja nylkee Ukrainan. Tekee sen kaiken maailman silmien edessä. Moneskohan televisio-sota tämä on. Siksi julmin, koska silmissä. Mietimme sitä alati, television suljettuammekin, uniinkin se tulee. Kotini ohi kulkee päivittäin kymmeniä pakolaisia, Ukrainasta.
Relevantti kysymys on: Mitä Saksa tekee?
Se tuomitsi parisen viikkoa sitten vankilaan 101-vuotiaan keskitysleirivirkailijan noin 80 vuoden takaisista teoista. Kysymys kuuluu: Mitä Saksa tekee tänään? Nyt.
Mitä on parikymppisen keskitysleirivirkailijan teot sen rikoksen rinnalla, jonka Putin tekee tänään?
Miksi ei sama Saksa tuomitse Putinia linnana, vaikka sitten poissaolevana? Miksi Saksa kaivelee omien kansalaistensa, valkohapsisten vanhustensa tekoja kolmen sukupolven takaa, kun se voisi puntaroida ja käsitellä nykyhetken kauheita asioita? Siksi.
Lapsena pihamaalla pikkuhousuissa kyykkysilläni katselin, miten kanat tulivat heinäladosta ulos ja alkoivat kuopsuttaa ja nokkivat. Joku isompi nokkaisi toista. Sen täytyi tehdä jotain, se alkoi sukia omia kylkisulkiaan siiven alta. Sitä kutsutaan sijaistoiminnaksi. Se on yksi toiminnan muoto, toimintaa akuutissa tilanteessa, – mutta tietyllä tavalla epätarkoituksenmukaista. Saksa on tämä eteeni kävellyt kana joka alkoi sukia sulkiaan.
*
Annamari Heikkilä selittää Kodin Kuvalehdessä tämän:
”Vetkuttelija voi pahentaa tilannettaan tai epäonnistua pitkäaikaisissa kehitystehtävissä, mutta joskus vitkuttelusta on hyötyäkin. Annamari Heikkilä kertoo, mistä tietää, milloin prokrastinaatio on haitaksi sinulle. … ”Sijaistoiminnoiksi kutsutaan puuhastelua, joka ei juuri sillä hetkellä ole tarpeen, mutta jonka avulla pääsee tekemästä jotain kurjempaa”, kuvaa työterveyspsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta.” > Linkki: Kodin Kuvalehti/Arja Kuittinen N:o 27/2014: Opi vetkuttelemaan oikeassa kohdassa | Kodin Kuvalehti
Käsitteenä:
”Prokrastinaatio: Aikaansaamattomuus (myös esimerkiksi prokrastinaatio, vitkuttelu, vetkuttelu, ryhtymisrajoitteisuus tarkoittaa sellaista asioiden tekemisen viivyttämistä, joka aiheuttaa ihmiselle itselleen haittaa. Aikaansaamaton ihminen siirtää tehtäviään tai päätöksiään myöhempään, ja päätyy lopulta tekemään ne vasta viime hetkellä ja kovalla kiireellä. Tämä voi aiheuttaa hänelle konkreettista haittaa tai ahdistusta. Lähde: Wikipedia.
Saksa on nyt kana joka kaivaa kainaloitaan. Wikin mukaan meriharakka saattaa kesken kosio- tai pesäreviiritaistelujen keskellä siirtyä sijaistoimintaan ja – nukahtaa.
Saksa nukkuu. Saksassa istuu huopatossuhallitus. – Miten vastuutonta tänä niin vaikeana aikana.
Saksan on pakko toimia, mutta toimia yhteisvastuullisesti. Muutoin se hukkaa historiallisen Eurooppalaisen hankkeen, jonka edellytyksiä hänen edeltäjänsä jo vakavasti heikensi.
*
Euroopan Unionin toiminnan perusta:
Suomalainen muotoilu Suomen EU-puheenjohtajavaltiokauden alkaessa 2019:
”EU on arvoyhteisö
Yhteiset arvot ja oikeusvaltioperiaate
Euroopan unionin jäsenyys edellyttää EU:n yhteisiin perusarvoihin sitoutumista. Perusarvoja ovat Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 2 artiklan määritelmän mukaan ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.
Oikeusvaltiolla tarkoitetaan, että kaikki julkinen valta toimii aina lainsäädännön asettamissa rajoissa, kunnioittaa demokratiaa ja perusoikeuksia koskevia arvoja ja on riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten valvonnassa.”
Lähde: Arvot ja oikeusvaltioperiaate | EU2019FI
*
Mikä loistava idea. EU on palkittu tuon ajatuskompleksin toteuttamisesta. Unioni on oikaissut ryhtiään ja kaikenlaisesta ehkä epäolennaisesta kompuroinnistaan huolimatta ylpeillyt: me teimme sen! Lopetimme Eu-idean avulla iänikuiset sodat. Koitti ikuisen rauhan aika.
Pahinta mitä tässä oli, on se, että osa meistä todella uskoi, että näin käy. Toteutusta auttaa ja rauhaa levittää Unionin laajeneminen, sen siipien suojaan otetaan melkein ketkä tahansa, minkälaisessa lähtötilassa olevat hyvänsä.
Välillä unohtuu kysyä:
Minkälainen markkinatalous? Minkälainen demokratia? Minkälaiset ihmisoikeudet?
Joskus monet sanovat, että esim. viimemainitut ovat ”jakamattomia”. Jos ovat, niin mitä se merkitsee, mitä se maksaa, ja kuka maksaa? Jos lounaat eivät koskaan ole ilmaisia, eivät voi olla, koska joulupukki on vain Korvatunturilla ja jouluna.
Jos Markkinatalous on jakamaton, mitä se merkitsee, mihin rajatikku tuikataan? Elämme juuri todeksi tätä kysymystä, kenties suurinta koko tämän sataluvun aikana. Annetaanko markkinavoimien toimia ja vaikuttaa? Vai sääteleekö jokin valtio – oman intressinsä mukaan tietenkin – milloin Markkinatalous on OFF-asennossa ja milloin se (mahdollisesti) palautetaan ON-asentoon?
Jos Demokratia on jakamaton, mitä se merkitsee? Sitäkö, että 83:n miljoonan Saksa määrää yksin, tai yhdessä 67 miljoonaisen Ranskan kanssa (yhteensä 150 miljoonaa) koko EU:n olennaisista asioista ja valinnnoista?
*
Jäljet pelottavat – Aisoposta muistaen
”Vestigia terrent (lat.), suomeksi ”jäljet pelottavat” on tokaisu, joka perustuu Aisopoksen faabeliin ”Kettu, leijona ja jalanjäljet”.
Aisopos kertoo sadussaan, että eläinten kuningas Leijona sairastui ja kutsui muut eläimet luolaansa kuulemaan viimeisen tahtonsa. Ensin luolaan meni vuohi, sitten lammas ja sen jälkeen vasikka. Tämän jälkeen Leijona toipui sen verran, että näyttäytyi luolan suulla, missä näki tapahtumia seuranneen ketun. Leijona kysyi, miksei tämä tullut hänen luokseen osoittamaan kunnioitustaan. Kettu vastasi: ”Pyydän Teidän Majesteetiltanne anteeksi, mutta huomasin eläinten jäljet, jotka menevät luolaan, mutta en nähnyt yksienkään tulevan takaisin. Pysyttelen mieluummin ulkona, kunnes näen sisään menneiden eläinten palaavan.”
Ilmauksen ”vestigia terrent” loi kuitenkin Horatius (65–8 eaa.), joka käytti sitä eräässä kirjeessään.
Satuun viittasi Platon (427–347 eaa.) dialogissaan Alkibiades I. Siinä Sokrates kertoo rikkauksista, jotka valuvat Spartaan, mutta eivät koskaan tule sieltä pois. Sokrates jatkaa: ”Tulee mieleen se, mitä kettu sanoi leijonalle Aisopoksen sadussa.”
Aisopoksen tarina opettaa, että helpompi on joutua vihollisen ansaan kuin vapautua sellaisesta.”
Lähde/Linkki: Vestigia terrent – Wikipedia
Nyt meidän pitää päättää, onko EU sadun ”Leijonan luola”?
Nyt meidän pitää tehdä vielä etädiagnoosi ja päätellä, onko Saksa tyhmä, ilkeä vai muuten vain hankala?
*
Unionin parhaat – eli arvojemme mukaiset ratkaisut
Saksa ja Ranska varjelivat omia pankkejaan Unionin rahoituskriisissä kymmenkunta vuotta sitten. Kreikka pantiin polvilleen ja sitä potkittiin.
Tänään näyttää Saksa toistavan tämän tempun itseaiheutetussa energiakriisissään. Se sulattaa ja talloo maan rakoon Suomen kansallisylpeyden, energiayhtiö Fortumin ja sen tytäryhtiön Uniperin.
*
Suomi saa löylytyksen nyt oikein lukkarin kädestä. Tämä oppi pitää nyt mennä perille. Suomella ei ole enää koskaan varaa tällaiseen.
*
Kaikki käsitykset Euroopan Unionista, joita meillä mahdollisesti on ollut tai yhä on, täytyy ottaa pöydälle ja suorittaa armoton tohtori Tulpin anatomianoppitunti. Oppitunti meille itsellemme. Unioni ja siihen liittyvät motiivit, käsitykset ja odotukset pitää leikata terävällä leikkuuveitsellä siivuiksi ja orgaanisiksi palasiksi ja suorittaa armoton analyysi. Analyysi johtakoon viiltävään synteesiin johtopäätöksineen.
*
Kaikkien arvojen uudelleen arvioinnin aika
Mikä on tämä Euroopan Unioni? Kestääkö se mitään? Onko se kivisilta vai puusilta?
*
Noinhan se muotoillaan, Euroopan Unionin ylevä kivijalka. Kolmella sanalla lausuttuna kaiketi: Markkinatalous, demokratia ja ihmisoikeudet.
Välillä unohtuu kysyä:
Minkälainen markkinatalous? Minkälainen demokratia? Minkälaiset ihmisoikeudet?
Joskus monet sanovat, että esim. viimemainitut ovat ”jakamattomia”. Jos ovat, niin mitä se merkitsee, mitä se maksaa, ja kuka maksaa? Jos lounaat eivät koskaan ole ilmaisia, eivät voi olla, koska joulupukki on vain Korvatunturilla ja jouluna.
Jos Markkinatalous on jakamaton, mitä se merkitsee, mihin rajatikku tuikataan? Elämme juuri todeksi tätä kysymystä, kenties suurinta koko tämän sataluvun aikana. Annetaanko markkinavoimien toimia ja vaikuttaa? Vai sääteleekö jokin valtio – oman intressinsä mukaan tietenkin – milloin Markkinatalous on OFF-asennossa ja milloin se (mahdollisesti) palautetaan ON-asentoon?
Jos Demokratia on jakamaton, mitä se merkitsee? Sitäkö, että 83:n miljoonan Saksa määrää yksin, tai yhdessä 67 miljoonaisen Ranskan kanssa (yhteensä 150 miljoonaa) koko EU:n olennaisista asioista ja valinnoista? Kahdestaan – tai kolmistaan välimerellisen Euroopan tukemana – ne ratkovat ”kaikki ongelmat”, mutta tekevät ne multilateraalisesti keskenään, kunkin suurmaan intressien pohjalta, etujen ja haittojen puntaroinnin jälkeen ja esittävät meille muille, joita on tilanteesta riippuen joko 200 tai 100 miljoonaa tai alle.
*
Euroopan Unionista piti tulla ”Eurooppalaisten unioni”. Siis kansalaisten, zitizenien.
Siitä tuli, korostetusti ja ehdottomasti ”Talousjättiläisten Eurooppaa”. Jättiläispankkien, suuryhtiöiden ja suurvaltojen Eurooppa. Niiden peli käy, me seuraamme henkeä pidätellen, milloin tulee seuraava kuhmu ja miten me joudumme maksumiehiksi – jälleen.
Milloin EU on pannut jättimagnaatit vapisemaan tai toimimaan siipiään myöten, ojennukseen?
Miten monta kertaa jättimagnaatit, milloin pankit, milloin muut intressinkantajat, ovat panneet EU:n ja EU-maiden hallitukset juoksemaan?
Kaksi maailmansotaa synnyttänyt mantereellinen keskusvalta ja rohmu, Saksa, piti kammitsoida niin ettei se enää koskaan synnytä seuraavaa Euroopan suursotaa. Se ei voinut tapahtua eristämällä Saksa, vaan se piti tapahtua kehittämällä ”Eurooppalainen Saksa”. Ei ”Saksalaista Eurooppaa”.
Sen Eurooppalaisen saksan eli Euroopan Unionin piti olla universaali voima joka sallii liiketoiminnan ja vaalii kansalaisten vapauksia, – ja suojelee heitä, siis kansalaisia. Tehtävästä suoriutuakseen EU:n piti laitta säätelyä ja rajoja suurten megaloonien toiminnalle, mutta vain äärellä, mutta siellä. Tiukasti.
Mitä saimme?
Kaikki meni päinvastoin. Ihan luin lasten sadussa, jossa vasen oli oikea ja oikea oli vasen ja sitärataa.
Mitä suurimmassa määrin ”Saksalaisen Euroopan”. Sopivasti vapauksien valtakuntana ja sopivasti suurimman jäsenvaltion intressejä vaalien Euroopan Unionista on tullut ”Euroopan Herra”. Se määrää paljosta, ja pystyy sitomaan sellaista jota muut haluisivat, mutta jos se ei palvele Saksan etua. Saksan etua Saksalainen Unioni aina katsoo ja huolehtii, – kuten tänään.
Onko monikaan meistä miettinyt, montaako Euroopan Unioinin arvoa Saksa juuri näinä päivinä rikkoo ja montako peruskiveä kääntää nurin ja yrittää moukaroida pirstaleiksi?
Yritän vastata lyhyesti: Arvoista korkeimpiin kuuluu Markkinatalous.
Miten raskaasti, likaisetsi ja kokonaisuuden etua vastaan Saksa onkaan koko ajan toiminut. Ja toimii juuri nyt.
Oli sen olennaisen lämmönvälittäjän Kaasuyhtiön omistus mikä tahansa, vaikka Uniper olisi Marsilaisten haltuunsa kaappaama, Markkinatalouden periaatteiden mukaan tuotteen hinnan pitää elää ja muuttua silloin, kun kyseisen hyödykkeen maailmanmarkkina nousee.
Näin tulee tapahtua, riippumatta niistä tekijöistä, jotka hinnan nousun aiheuttavat. Hinnannousun esiintymiseen Saksalla on omat syntinsä taakkanaan. Mutta nyt puhumme tässä kappaleessa markkinahinnan muutoksista muuttuvissa tilanteissa.
Saksa hyödyntää olan takaa sitä ilkeää mahdollisuutta, joka sillä on suomalaisten valtioyhtiön johtajien ratkaisujen seurauksena: Saksa voi ja nyt se aikoo pumpata tyhjiin Uniperin käyttöpääomat ja lainarahat, – ja saada rampaantumispisteeseen sen emoyhtiön Fortumin. Sitten se sosialisoi kaatumaisillaan olevan jätin. Omena pehmenee ensin odottamossa ja sitten valtio ottaa kypsän omenan nimellishinnalla. Tämäkin kriisi menee joskus ohi ja voittaja saa aikamoisen pullan.
Näin se tekee poliittisesta pelkuruudesta ja omien asemiensa säilyttämisen nimessä. Sinänsä normaalia ja historiassa tavanomaista: Kunkin Valtion tehtävistä ensimmäinen on edistää ja toteuttaa kyseisen valtion omaa intressiä. Ei muiden.
Tällä on nimikin. Se on Staatsräson.
Valtiojärki. Valtioetu. Sen valtion oma etu.
Määritelmänä (Wiki):
”Staaträson = ”Valtion edun käsite [ˈʃtaːtsrɛzːː] (myös valtionjärki, -idea ) tarkoitetaan turvallisuuden ja itsehallinnon saavuttamista millään tavalla. Wolfgang Kerstingin mukaan hän edustaa ”kiinnostuksen ja oikeudellisten törmäyksien toteutusten keinovalikkoa”. Tämä tarkoittaa yleensä klassista kolminaisuutta ”vapaaehtoisia, välttämättömiä ja utiliitas” (”tahto, välttämättömyys, hyödyllisyys”) monina valtion tekoina. Tässä mielessä valtion etu on syy hallituksen etujen määritteleminen hallituksen muodosta riippumatta ja viimekädessä vain toimivan valtion rakenteen ylläpitäminen. Tällä meiningillä on taipumus tulla lopulliseksi totuudeksi ja valtion systeemeistä muodostua valtioksi valtiossa.”
*
Ei mikään EU-etu, ei mikään ihanteellinen utopia eikä mikään solidaarisuuspeli. Vain ja ainoastaan Saksan etu. Ja siinä sivussa nykyisen hallitusryhmittymän oma etu, jatkuvuus.
Mutta miksi emme sano tätä suoraan? Ääneen. Miksi emme ole sanoneet jo aikaisemmin – kaiken aikaa? Miksi tämä nyt valkenee niin monille vasta nyt?
Miksi me uskomme johonkin ei-olevaan, ihanteeseen tai tavoiteltavaan parhaaseen? Miksi uskomme siihen, sillä tavalla kuin uskotaan johonkin olevaan, toteutuneeseen, sellaiseen todistettavaan, joka toteutumalla on osoittanut vahvuutensa?
Miksi emme usko ja orientoidu empirian mukaan?
Miksi meille ei sano mitään se todellisuus, josta historia ja muistikuvat kertovat? Se kuva, jonka ne muodostavat on nähtävissä silmillämme ja aivoillamme: miksi emme ojentaudu sen mukaan? Toden mukaan. Toteutuneen maailman ja elämän mukaan? – Saksa kouluttaa meitä, nyt. Eurooppaa. Suomea. Meitä. Jälleen.
*
Nähtiinhän tämä jo kauan sitten.
Unionin vakaus- ja kasvusopimus. Miten sen kanssa kävi? Saksa ja Ranska – nämä isot hemmot – etunenässä rikkoivat sen ja pyyhkivät sillä pöytää.
Kun kysyin Paavo Lipposelta, miksi ei Suomi tai kukaan muukaan haasta merkittävän periaatesopimuksen rikkojia Eurooppaoikeuteen, ja rankaise. Paavo sanoi hymähtäen, etteihän sellainen tule kysymykseen. Siis jo ”aikojen alussa” voimakas näyttö ja periaate: Vain pieniä ja heikkoja rangaistaan, kuritetaan ja – kiristetään. Isot tekevät kuten hyväksi näkevät.
EU ja Paavo kyllä kurittivat Itävaltaa, kun itävaltalaiset äänestivät väärin ja valitsivat sen Haiderin hallitukseen. Eikö se tapahtunut arvojen mukaan, menettelynä: demokratia puhui vai oliko demokratia epäkunnossa. Mutta silloin Paavo & alt toimivat: > Jää vain auki, milloin pelisääntöjä noudatetaan? Millä periaatteella ja sopimuksella niitä ei joskus noudateta? Miten tämä peli oikeasti menee? >Turun Sanomat kirjoitti siitä 7.2.2000:
”EU-johtajat pitivät päätöksensä ryhtyä eristämään Itävaltaa, mikäli natsimielisenä ja populistisena suunpieksijänä tunnetun Jörg Haiderin vapauspuolue pääsee hallitukseen. Oliko se sekaantumista toisen maan sisäpolitiikkaan tavalla, joka ei ole suotavaa? Miten pitkälle unioni voi mennä jäsenmaiden ohjailussa? Jäsenmaat ovat vapaaehtoisesti mukana unionissa ja sopineet tietyistä yhteisistä pelisäännöistä.” Linkki: Itävallan Haider-kriisi herättää monia kysymyksiä – Pääkirjoitus – Turun Sanomat (ts.fi)
Tämäkö on Euroopan Unioinin perusarvojen mukainen järjestys ja menettely? >Kyllä! Nimenomaan tämä. Sama juttu kaikissa muissakin olennaisissa asioissa. Finanssit. Öljy. Kaasu. Kaikkinainen epäsuotava ja sopimuksin sellaiseksi määritelty riippuvuus. Velkaantuminen. Nollakorot. QE. Tämä on kaiken bluffin ja ryöstön isoäiti: Macronin henkilökohtaisessa pinteessä kehittelemä ja Saksan nielaisema ”elpymispaketti” absurdeine miljardisiirtoineen. Kylmästä pohjolasta, jossa aina on jouduttu ersitämään ja toppaamaan asuntoja – etelään, lämpimään etelään: kuinkahan moni on lukenut rakennusten energia-avustuksista Italiassa, Hollannissa etc?
Kuka oli 2010-luvun ”Euroopan sairas mies”?
Niin kukahan? No, se oli – Suomi! Meidän Suomi. Saiko Suomi jotain solidaarisuusrahoja ja finanssisiirtoja omien rakenteellisten ongelmiensa, paljossa kahdesta K:sta johtuvista (kaukainen, kylmä)? Ei. Päinvastoin. Suomi maksoi ja kuittasi, osin jopa näkyvän halullisesti. Hullua.
*
Jos EU olisi oikeudellisesti tyydyttävällä tavalla kehittynyt, Euroopan jokin Oikeustaho kävisi Saksaa nyt kraivelista kiinni ja ilmoittaisi: Te olette jo energiwendenne yhteydessä tyrineet kylliksi ja liikaakin. Palatkaa energian(kin) suhteen markkinatalouteen, arvojenne mukaisesti.
Venäjä käy näkyvää kulutussotaa Läntistä Eurooppaa vastaan. Toimitussopimusten vastuulausekkeet laukeavat: Force Majeure. Niiden kuuluu sotatilassa laueta. Todistelu jonkin muun puolesta on näkyvien tosiasioiden kieltämistä.
Kaikki se, minkä näimme unionin solidaarisuudesta koronapandemian alkaessa on tosiasia, paljas totuus. Ensimmäisenä lensivät roskikseen sopimuspaperit ja kollektiivinen yhteisvastuu. Ei sen perään todellakaan kovin vahvasti huudeltu. Kukin pyrki selviämään omillaan ja yksin. Miten Eurooppa pysyy kasassa ensi syksystä ja talvesta. Entä sitä seuraavasta?
Saksa pelaa kylmää peliä koko Euroopan teatterissa. Suomelle Suomen kruunujalokiven murskaantuminen Saksan täryjyrän alla on kauhistuttava katastrofi, mutta samalla tämä peli on raju peli Eurooppalaisten ”arvojen” alasajossa. Tällä pelillä Sholtz ja Saksa lakaisevat näyttävästi solidaarisuuden ja kumppanuuden rippeetkin Putinin hyökkäysvaunujen telojen alle.
*
Meidän auktorisoitujen ohjaajiemme sanastossa keskeisiin sanoihin K:n kohdalla kuuluu ilmaisu:
”Keskinäisriippuvuus”.
Se on ladattu kauneilla asioilla, ideoilla ja tavoitteilla. Keskinäsriippuvuus on kuin Joulukuusi, jota EU:n viirit kiertävät spiraalina ja koko laitoksen ympärillä huokuu kaunis huntu.
Mutta mistä kukaan on saanut päähänsä, että yhteistoiminnan ja markkinoiden vapauksien myötä syntyvä ”keskinäisriippuvuus” olisi lähtökohtaisesti ja ainutkertaisesti postitiivinen seikka? Eikö riippuvuutta voi olla sekä myönteistä että kielteistä?
Nythän Eurooppalainen – ja samalla myös globaali – ”keskinäisriippuvuus” näyttäytyykin täydellisen negatiivisena ilmiönä. Se on musta kuin merirosvolippu. Puuttuu vain pääkallo ja raksiin pannut sääriluut. Ehkä nekin siihen kohdakkoin ilmestyvät.
Onko kysymys toiveajattelusta vai jostain vielä pahemmasta. Alkaa vakuuttavasti tuntua, että koko järjestelmää vaivaa väärä paradigma.
”Paradigma on jonkin tieteenalan kulloinkin yleisesti hyväksytty oppirakennelma, ajattelutapa, suuntaus.” (Wiki).
Ilmeisesti Lännessä on ajateltu meidän keskeisiä elementtejämme väärin. Tai meidän ”yleisesti hyväksytty oppirakennelmamme” on väsätty kokoon ”vääristä puista”?
*
Elävä elämä on osoittanut, että positiivisesti ladattu ”keskinäisriippuvuus” on menettänyt olennaisen sisältönsä. Sen positiivinen lataus on rakeisessa arjessa tyhjentynyt. Kauppa ei estä sotaa. Se jopa saattaa tehostaa ja edistää sotaa ja sodankäymisen edellytyksiä. Putkesta vuotaa dollareita. Kauppa ei ole vain plus, vaan se voi olla myös miinus: se voi olla enemmän miinus kuin koskaan kuvittelimme.
Hyvää tarkoittavilla toimilla olemme aikaansaaneet tilanteen, jossa epäsymmetrinen kulutussota riehuu ja rajuuntuu. Emmekö heti alussa havainneet, että meidän fiinit yhteiskuntamme kestävät huonoja aikoja paljon heikkommin kuin vihollisemme yhteiskunta? Tämä on selviö. Syvetessään kulutussota nujertaa ja lamaannuttaa meitä kerrassaan pahemmin kuin voimakkaimmatkaan sanktiomme resisienssiä ja kaikkeen tottunutta vihollista.
Miten muuten olisi mahdollista, että yksi voi tulla ja [erittää kiinteitä eritteitä] meidän palatsimme juhlasalin upealle juhlapäivällispöydälle? Kaikki eivät ole niin kuin me. Yksinkertaisesti.
”Laajasti ajateltuna paradigma voi tarkoittaa sitä miten tietoa saadaan (ennen esimerkiksi uskonnot, nykyään esimerkiksi empirismi). Suppeammin ajateltuna paradigma voi tarkoittaa jonkin tieteenalan – kuten biologian – jotakin keskeistä teoriaa. Termi ”paradigma” tulee muinaiskreikan sanasta paradeigma (παράδειγμα), ”malliesimerkki”, ”esimerkki”, ”näyte”.” (Wiki).
Yleensä paradigmaa rynnätään oikaisemaan heti, kun sen olennaisiin kantaviin tosiseikkoihin ilmenee muutoksia, jokin osa aaterakennelmaa, jokin malliesimerkin rakennepuista muuttuu: Sitä voi kutsua suuntiman oikaisuksi.
Millä tavoin suuntimanoikaisu, teorianmuodostuksen tarkennus, tapahtuu Unionissa? Miten liberaalissa läntisessä demokratiassa? Onko havaintoa? Onko ideologian betoni kovettunut niin etteivät tosiasioiden hakut ja vasarat pysty muokkaamaan sitä – enää?
*
Erinomainen kiteytys EU:sta ja EU:n ongelmista. Kiitos siitä!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä EU:n läpivalaisu.
Päivän polttava Fortum-Uniper katastrofi ja Saksan itsekkyys katkeroittaa blogistia ja kaikkia muitakin: ”Saksa voi ja nyt se aikoo pumpata tyhjiin Uniperin käyttöpääomat ja lainarahat, – ja saada rampaantumispisteeseen sen emoyhtiön Fortumin. Sitten se sosialisoi kaatumaisillaan olevan jätin. ”
Tarkemmin lukiessa blogin sanoma syvenee ja laajenee analyysiksi voimakkaamman mielivaltaisuudesta ja piittaamattomuudesta, mikä repii EU:ta koko ajan. Blogisti luettelee:
”Sholtz ja Saksa lakaisevat näyttävästi solidaarisuuden ja kumppanuuden rippeetkin Putinin hyökkäysvaunujen telojen alle.”
”Macronin henkilökohtaisessa pinteessä kehittelemä ja Saksan nielaisema ”elpymispaketti” absurdeine miljardisiirtoineen.”
”Finanssit. Öljy. Kaasu. Kaikkinainen epäsuotava ja sopimuksin sellaiseksi määritelty riippuvuus. Velkaantuminen. Nollakorot.”
”Unionin vakaus- ja kasvusopimus. Miten sen kanssa kävi? Saksa ja Ranska – nämä isot hemmot – etunenässä rikkoivat sen ja pyyhkivät sillä pöytää.”
” Vain pieniä ja heikkoja rangaistaan, kuritetaan ja – kiristetään. Isot tekevät kuten hyväksi näkevät.”
Niin väärin, niin väärin.
Mutta EU-seurassa pieni Suomi on kuitenkin jonkinlaisessa järjestyksen ja vapauden kaltaisessa rakennelmassa verrattuna vaihtoehtoihin. On tajuttava EU:n raadollisuus ja pidettävä pää kylmänä ja tähänastisesti kovemmin ja ehkä äänekkäämminkin kiinni omista eduista susilaumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on II maailmansodan peruja hyvin voimakas pasifismin perinne. Kahden hävityn sodan ja täydellisen tuhon jälkeen Länsi-Saksa ja sittemmin yhdistynyt Saksa on halunnut pysyä kaukana aseellisista konflikteista, tämä on näkynyt mm. erittäin varovaisena suhtautumisena rauhanturvatoimintaan. Tämä ja Willy Brandtin idänpolitiikasta periytyvä näkemys Neuvostoliitto/Venäjän sitomisesta taloudellisin ja poliittisin sitein länteen mihin vielä liittyy ajatus jonkinlaisesta hyvityksestä Venäjälle (en tosin ymmärrä että II maailmansodan aloittajalle ja lukuisten kansojen orjuuttajalle, roistovaltio Neuvostoliitto/Venäjälle tarvitsisi mitään hyvittää). Mukana on myös puhdasta taloudellista itsekkyyttä, kun Saksa pyrkii maksattamaan muilla omia virhearviointejaan.
Kuitenkin Saksa korvaisi nyt parhaiten menneitä syntejään auttamalla mahdollisimman paljon, myös aseellisesti, Ukrainaa, joka on joutunut samanlaisen häikäilemättömän hyökkäyksen kohteeksi kuin Puola II maailmansodan aikana, jolloin Saksa ja Neuvostoliitto säälimättä kävivät sen kimppuun. Se antaisi Saksalle uutta arvonantoa Natsi-Saksan sotapolitiikasta kärsineessä itäisessä Euroopassa ja maailman kaikkien oikeamielisten ihmisten silmissä.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on Euroopan merkittävin suurvalta. Suuruus ja siihen kytkeytyvä mahti tuo velvoitteita, halusi valtio sitä tai ei, eikä varsinkaan Saksa voi laistaa kokonsa tuomia velvoitteita, ei ainakaan unionin puitteissa, eikä myöskään Natossa.
Sehän hyötyy molemmista eniten.
Saksa on hyöytynyt ja hyötyy Natosta ylipitkäksi venyneen yhdysvaltalaisen ”miehityksen” myötä, ja jälleen nyt kun ja Jos Yhdysvallan Bidenin ilmoittamassa mitassa edes jossain ajallisessa tulevaisuutessa kolmen armeijakunnan mittoihin (?). Taloudellisesti se nauttii valtaisaa EU:n tuomaa systeemi-etua: valtava 83 miljoonan kansakunta kompaktisti maanosan sydämessä, meren ja maayhteyksien varella, ja ostovoimaisimman Euroopan fokuksessa! PUhumattakaan blogissa viittailluista röykeys-eduista, ”eihän sellainen tule kyseeseen” -mentaliteetilla, sekä Saksan itsensä että sen olosuhdearmon piirissä olevan reuna-eurooppalaisen kehän taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä Veikon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Rahanhoitajat ovat ”vakavassa” mielialassa pitkäaikaisen kyselyn mukaan.
Kirjoittanut Joe Rennison
Sijoittajat keräävät käteistä ja alentavat kasvua kasvusta, koska pessimismi Yhdysvaltain talouden näkymistä on saavuttanut ”vakavan” tason, toteaa, että 259 rahastonhoitajan tutkimuksen mukaan yli 700 miljardia dollaria sijoitusten mukaan.
Bank of America -yrityksen tuottama kuukausittainen tutkimus ja yleisesti tarkkailtu rahoituspiireissä osoitti globaalin kasvun optimismia laskivat ennätyksellisen alhaiseen, pudottaen alapuolelle, joka oli dokumentoitu Lehman Brothersin romahtamisen välittömässä seurauksena vuonna 2008. Vastaajien osuus, jotka sanoivat Se, että taantuma oli ”todennäköisesti”, oli korkein huhtikuun 2020 jälkeen, koronaviruspandemian alkuvaiheissa.
Sijoittajien odotukset yritysten kannattavuudesta myös heikentyivät, ja vastaajien nettoprosentti, joka odottaa voitosta paranevan myös vähentyneen ennätyksellisen alhaiseen.
Kysely kuvaa sijoittajien optimismin laskua tänä vuonna, kun nouseva inflaatio, nousu korot, tukkeutuneet toimitusketjut ja Ukrainan sota ovat lähettäneet osake- ja joukkovelkakirjamarkkinat takaluukun.
Bank of America -analyytikot sanoivat, että kysely osoitti ”sijoittajan pessimismin vakavan tason”, pelkääessään rahoitusmarkkinoiden näkymiä ja laajempaa taloutta, joka saavutti ”täyden kapteenin” pisteen. Kun he odottavat myrskyä, sijoittajat kertoivat pitävänsä eniten rahaa lokakuusta 2001 lähtien, heti 11. syyskuuta tapahtuneiden hyökkäysten jälkeen.
Sijoittajat haluavat, että yritykset, joihin he sijoittavat, omaksutaan samalla tavalla konservatiivisella asenteella. Suurin ryhmä sanoo, että heidän taseensa parantaminen ja velan maksaminen on tärkeämpää kuin uusien hankkeiden menot tai käteisvarojen palauttaminen osakkeenomistajille.”
Tämä siis tuorein sijoittajaklaanin talousnäkemys-raportti muutaman tunnin takaa suorana Yhdysvaltain rahakukkulalta:
linkki: New York Times, 4 h sitten:
https://www.nytimes.com/live/2022/07/19/business/economy-news-inflation-stocks#money-managers-economy
Ilmoita asiaton viesti
Helmikuun 24.:stä päivästä 2022 lähtien on Lännessä herkeämättä kuulosteltu ja odotettu, milloin presidentin suojaus putoaa ja tapahtuu jotain ratkaisevaa; joko päällikkö syrjäytetään, murhataan, valta jaetaan, kenraalijuntta kääntää pelin, tai everstijuntta, tai turvallisuuskeskus, tai kansa ryntää torille, tai tapahtuu jotain muuta ihmeellistä, joka muuttaa sotalinjan.. Viimepäivien asiantuntijalausunnot maailmalta kertovat jostain muusta; presidentin valta ei ole päättymässä.
Mutta miten onkaan Lännen ja Unionin laita? Laukeavatko nämä pitkään viritetyt markkinavitamiinit käyttäjänsä ”elimistössä”?
Voisiko kaikki tämä, ennennäkemätön markkinoiden ja kurssien manipulaatio, talouden ”hevoskuuri” sujua onnellisesti, päättyä hyvin?
Mennä ohi noin vain. Vähän alakuloa piristettyään, pörssejä runkattuaan ja jonkinlaiseen väsyneeseen ejakulaatioon päädyttyään, – kunnes yltäyltäisesti ruiskutetut markkinat alkoivat reagoida; rahan runsaudessa sen arvo alkoi pudota, epäsymmetristen kysyntämarkkinoiden tuotantokatkokset ja oharit alkoivat maksaa hintaa, keskeisten tuotannontekijöiden, energian ja ruuan hinnat pamahtivat nousuun. Ruoka on olennainen tuotannontekijä, työvoiman benziini.
Sitä se sitten oli vaille, ja tämä sykäys alkoi heiluttaa pohjavesikerroksia, alkoi läikkyä markkina.Tästähän on moniaalla varoitettu: kiinteäkin maa voi imeä vettä jota siihen syydetään, mutta jossain vaiheessa jokin osa kenttää alkaa olla niin kyllästetty kosteudesta, ettei se enää toimi eikä kanna. Näin kävi jälleen kerran myöskin rahamarkkinoiden.
Inflaatio, 8-9 % kautta linjan. Ne fantastiset luottamuslausunnot viime vuoden syksyltä ja viime talvelta, että siihen saakka ilmennyt infaaltiosykäys jäisi lyhyeksi, ja alkaisi keväällä 2022 painua maihin, osoittautuivat odotetusti ja luonnollisesti toiveajatteluksi.
Tämä on tauti, joka ei hellitä heti. Se tauti on pahalaatuinen, ja sitä on vaalittu talousmarkkinan povella kuin kyytä, joka ei heti iskenyt, vaan kasvatti häntäänsä ja sukuaan: nyt se on jo lisääntymiskykyinen ja myös tekee sitä: lyö läpi koko globaalin markkinan, tuolla onnettoman pehmeällä kamaralla. Se minkä pitäisi kantaa on kykenemätön siihen; rakenteet, pilarit, luja maa. Sellaista ei tässä suossa enää ole. Kaikki on epävakauden armoilla.
Katsotaan miten tässä käy. Pahasti tottakai käy, mutta miten pahasti?
Nyt vain ollaan siinä tilassa, josta amerikkalaisten kavereideni kanssa varoitimme ja kuvasimme taudin oireet, kasvupohjan ja myrkkyluonteen jo 2016 ja sen jälkeen toistuvasti.
Kaikkien lamojen isoäiti on täällä tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Uniper-eli sen välillinen omistaja Suomi on pyytänyt Saksan hallituksen pelastamaan isolla rahalla yhtiön kaasubisnekset. Yhtiö pelaa talousjohtajansa Tuomelan johdolla 60 miljardin johdannaisrulettia, jonka vastuista ei ota pirukaan selvää.
Jostain syystä tämä saa suomalaiset purkamaan kiukkunsa saksalaisiin, jotka ovat se taho, jotka ovat suomalaisia ensimmäisenä auttamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Uniper-eli sen välillinen omistaja Suomi on pyytänyt Saksan hallitusta pelastamaan isolla rahalla yhtiön kaasubisnekset. Yhtiö pelaa talousjohtajansa Tuomelan johdolla 60 miljardin johdannaisrulettia, jonka vastuista ei ota pirukaan selvää.
Jostain syystä tämä saa suomalaiset purkamaan kiukkunsa saksalaisiin, jotka ovat se taho, jotka ovat suomalaisia ensimmäisenä auttamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismiin kuuluu yrittäjäriski. Miksi Suomen valtion pitäisi pelastaa Uniper? Yritys otti riskin, ja hävisi. Antaa luovan tuhon tehdä tehtävänsä. Valtiokapitalismi, jossa kannattamatonta toimintaa pidetään pystyssä valtion rahoilla, ei toiminut NL:ssa kovin hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä periaatteessa, mutta sodan oloissa valtiot ovat aina kiristäneet otettaan taloudesta. Putinin hyökättyä Ukrainaan mikään ei ole Euroopassa entisellään. Tytti Tuppurainen on ihan oikein sanonut, että Suomi ja Saksa ovat liittolaisia, vaikka toistaiseksi vain taloussodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppalehden mukaan Uniperin taseessa on lähes 150 miljardin euron johdannaisvelat.
Ilmoita asiaton viesti
Se minkä pitäisi kantaa on kykenemätön siihen; rakenteet, pilarit, luja maa. Sellaista ei tässä suossa enää ole. Kaikki on epävakauden armoilla.
Katsotaan miten tässä käy. Pahasti tottakai käy, mutta miten pahasti?
Nyt vain ollaan siinä tilassa, josta amerikkalaisten kavereideni kanssa varoitimme ja kuvasimme taudin oireet, kasvupohjan ja myrkkyluonteen jo 2016 ja sen jälkeen toistuvasti.
Kaikkien lamojen isoäiti on täällä tänään.
Elämme jälleen heinäkuuta 1944: Viipuri on menetetty, kuvaannollisesti, mutta pelissä on paljon enemmän, uhkat määrättömät. Koko Suomen tulevaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Pakko esittää suora kysymys:
Voiko kokonainen maanosa tehdä fataaleja virheitä?
Me olemme nähneet ja näemme yhä tarkemmin, että voi.
Tekee mieli purkaa problematiikkaa ihan Aulikki Oksasen tapaan:
Ei ole virhettä, ilman väärää paradigmaa;
Ei väärää paradigmaa ilman virheellistä tilannekuvaa;
Ei väärää tilannekuvaa ilman sokeita silmiä ja ideologisia laseja;
Ei isoja virheitä ilman isoja aikeita ja mielettömiä harhoja;
Ei isoja harhoja ja virheitä ilman kritiikitöntä rientoa ja virheiden paikkailua uusilla, entistä isommilla virheillä..
Ilmoita asiaton viesti
Kun kansantaloustieteen professori on sitä mieltä, että erään suuren maan, EU:n perustajajäsenmaan, päämies, – jonka nimi lukee 20 Euron setelissä, on mies, jonka varassa mainitun maan tulevisuus lepää, Draghin, ja jonka professori seppelöi uljaalla ”Ihme-mies” artikkelilla, niin eikö se ole samalla paras osoitus siitä, että kyseisen maan systeemit ovat päin rytöä, ja koko Euro-kaartin asiat samoin.
Miten voi 50 miljoonan ihmisen kansakunnan asiat olla yhdestä miehestä kiinni?
En usko sellaisiin järjestelmiin, joiden elämä ja esiintyminen on noin heikoissa kantimissa.
En usko sellaiseen historiaan enkä sellaiseen systeemioppiin, enkä sellaiseen ihmiskäsitykseen, johon tuollainnen järjestelmä pakostakin rakentuu, – jos se järjestelmä todella on professorin kuvaaman kaltainen, niinkuin näyttää:
en voi uskoa koska tuollainen järjestelmä on järjenvastainen ja mahdoton.
Miten systeemi ja organisoitu yhteisö voisi levätä noin kapeila harteilla, noin 60 senttimetsiä leveiden?
Ihmettelen syvästi, mistä tällainen uskomusjärjestelmä on voinut tunkeutua meidän aikaamme ja meidän keskellemme.
Se on kuin jostain yksinvaltiuden hämäristä tai ihme-salvation -usvista kyhätty ja meille heitetty silmänlumeeksi.
Ellei puolenmiljardin ihmisen yhteisö seiso lujemmilla jaloilal ja vakaammilla pohjakivillä, sen parempi mitä nopeammin se sulaa ja kaatuu.
Nyt on jo mahdoton silmukka laadittu.
Miksi levittää vahinkoa laajemmaksi. Pahentaa vain pahentaa asiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Draghi on siirtymässä ihmemiehestä historian roskakoriin. Sinänsä lahjakas rahamaailman, kvartaalitalouden ja bonuskikkailun kasvatti yhdisti ahneiden pankinjohtajien, populistisuudesta ääniään kalastelevien poliitikkojen ja kotimaansa talouspolitiikan rahahuumeen tarpeen laittamalla EKP:n luomaan rahaa ”whatever it takes”.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio kirjoitus ja läpivalaisu, jälleen kerran. Kiitoksia !
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin tilannetta voisi kuvailla jääkiekkotermillä, jos syöttää kiekon vastustajan lapaan huonon seurauksin niin ei siitä syötön vastaanottajaa voi syyttää vaan syöttäjää.
Ilmoita asiaton viesti
Uutiset kertovat, että Uniperin pelastuspaketti on viittä vaille valmis. Uniperin osake on tänään lähes kymmenen prosentin nousussa eli Suomen veronmaksajat ovat tienanneet en jaksa laskea kuinka paljon. Tästä saamme kiittää yksinomaan Saksan hallitusta, joka on valmis sijoittamaan Uniperiin 5-10 miljardia euroa. Tällä pestään puhtaaksi suomalaisten päättäjien tyrimiset ja rauhoitetaan tilanne. Fortum ja Saksan valtio jatkanevat tärkeimpinä yhtikumppaneina Uniperissa.
Samaan aikaan kokoomus ja persut junailevat Uniperia konkurssiin, jossa kaikki suomalaisten sijoitukset palaisivat silmänräpäyksessä savuna ilmaan. Onneksi Saksassa ei juurikaan lueta Suomen lehtiä.
https://www.manager-magazin.de/unternehmen/uniper-aktie-mit-kurssprung-bund-vor-einstieg-beim-energiekonzern-a-dbf6ee89-8b41-42a4-a003-f06d86e3c4a5#ref=rss
Ilmoita asiaton viesti
Väistämättä palautuu mieleen episodi Kylmän sodan vuosilta 1961-1962, jolloin taisin olla 10-vuotias:
Radion uutisissa kerrottiin, että pääsihteeri Nikita S. Hrusthev sanoi:
”Berliini on USA:n ja Lännen herkät elimet, testikset. Kun minä haluan, että Länsi ulvoo minä puristan Berliinistä”.
Tänään on jälleen kerran kyse on Saksasta.
Presidentti Putin voi sanoa tänään – ja pitkään hamassa tulevaisuudessa:
”Maakaasu on Lännen kivekset. Kun minä haluan, että Länsi kirkuu, minä puristan kaasuputkesta”.
Ilmoita asiaton viesti