Saksan energiapeli ja sen viesti Putinille

Saksan energiapeli ja sen viesti Putinille

Fortum myi kiinteää tuottavaa omaisuuttaan ja pani kaikki munat yhteen koriin: nyt se on munistaan kiinni ketunraudoissa Berliinissä ja Siperiassa.

*

Saksa pelaa uhkapeliä, jonka lopputulos jää koettavaksi, mutta kauan on ollut nähtävissä, että se ei ole kiva.  Mikä se on siinä, että Saksa aina aiheuttaa nämä mantereelliset katastrofit? Se on suuri ja se on keskellä – siinäkö vastaus.  Se olisi rakenteellinen ja maantieteellinen: kukaan ei joutuisi henkilökohtaiseen vastuuseen prosesseista.

Empiria puhuu kuitenkin toista. Saksan asema Euroopan jälleen tätänykyä vahvana miehenä on tosiasia, ja siitä johtuu että sen omat isot virheet koituvat koko maanosan harmeiksi. Kylmän sodan loppuvaiheissa, kun Neuvostoliitossakin oli keulilla mies, joka näki suuresti vaivaa ja henkilökohtaista riskinottoa sen suuren ajatuksen mietinnässä, millainen on Euroopan yhteinen kotimme.  Nyt tuntuu, hetkellä, jolloin Euroopan, ainakin läntisen Euroopan ja sen vahvojen toimijoiden ajatuksissa päällimmäisenä tulisi olla kysymys: Miten pystymme toimimaan Euroopan parhaaksi, niin että maanosa pysyy kasassa ja pystyssä?

*

Sellaista kykyä ei näytä Saksassa 2000-luvulla olevan, joka pystyisi toisaalta hankkimaan ja pitämään Saksan johtajuuden käsissään samalla kun osoittaisi eurooppalaista johtajuutta ja menestyksellisesti yhdistäisi linjoihinsa maan ja maanosan hyvän. Onko se edes mahdollista? Siksikö Merkel unohti tietoisesti suuret linjat ja historian, luovi vain karikkoja vältellen?

Nyt Saksalla on huopatossuhallitus ja sen johdossa poliittinen mitättömyys, jolla ei ole minkäänlaista näkemystä, siitä miten Saksa toimii Euroopan johtajana ja maailmanjärjestyksen ankkurina. Se on Globaalin talouden vahvimman yhtymän, Euroopan Unionin, tehtävä ja vastuu!  Ja kun Saksa on unioin sydän ja voimanpesä, Saksan se on tehtävä: oltava johtaja ja suunnannäyttäjä Euroopalle ja maailmalle. Saksa ei voi vetäytyä kriittisellä hetkellä syrjään ja ajatella vain itseään, omia poliittisia pelejään ja pikkupelin riskejä.

Kun se sellaiseen sortuu, kuten Scholz on sortunut, tai oikeamminkin sanoen alusta alkaen roolikseen valinnut, hyvä ei tästä seuraa. Jos Saksassa ei löydy viisautta ja kaukonäköisyyttä, niin mistä sitten löytyy sellainen näky ja voima, jolla Eurooppaa voidaan johtaa ja ohjata kykyisissä puhalluksissa ja tulevissa hirmumyrskyissä. Nehän tulevat.

*

Miksi Saksassa ei ole voimaa eikä tahtoa ottaa edellä hahmoteltu rooli? Merkelin 4 kautta vallassa olivat ”lomaa historiasta”.  Helppoja aikoja, pikku kuhmuineen. Pahemminkin olisi voinut käydä. Mutta se, että ei käynyt oikeasti huonosti ei ollut Merkelin ansio, eikä hänen osaamisestaan kiinni. Niin monta kertaa Eurooppaa oli hänen kaudellaan ”kuilun reunalla”, tästä on näyttöä, ja vain kaksi asia pelastivat maanosan perikadolta: käsittämätön tuuri ja lyhytnäköiset ratkaisut, joilla ostettiin aikaa, mutta ei aikaa omaksi, vaan lainaksi: ja laina-aika on nyt loppu.

Post Cold War Era meni ketuille. 30-vuotinen loma historiasta.

Mikä valtava mahdollisuus Euroopalle olikaan Neuvostojärjestelmän tuhoutuminen ”omiin miinoihinsa”? Mitä mahdollisuuksia pannoitettujen talouksien vapautuminen muodostikaan? Annettiin liikaa löysiä. Annettiin liikaa vapauksia, rahatalouden säätelyn keventäminen ja globaalien finanssien (kauppa ja spekulaatiot) olivat tien tasaamista perikatoon. Aivan oma asiansa on tukeutuminen yhä diktatorisesti toimineen Venäjän hiilivetyyn.  Ja kaiken tämän likaisen freskon taustalla Länsi itse, lyhytnäköisillä valinnoillaan ja ideologisilla veiveillään, mahdollisti ja ainakin joudutti meille täysin vierasta järjestelmää edustavan Kiinan rakettimaisen nousun maailman johtavaksi taloudeksi ja paikkaansa nyt realisoivaksi hegemoniksi.

Laskin ja julistin syksyllä 2016, että Kiinan kansantalous ostovoimatasoitettuna muuntaen ohitti lokakuussa 2016 BKT:n tasossa Yhdysvallat. Moni ei usko sitä tänäänkään. Ilokseni havaitsin, että auktoriteeteita korkein, Erkki Liikanen totesi sen kirjassaan, hieman meikäläisen jälkeen varsin eleettömästi ja yksiselitteisenä tosiasiana. Miten tällainen uutinen on voinut jäädä kaikilta taloustoimittajilta ja otsikonvirittäjiltä huomiotta?

Merkelin ylipitkän kansleriaatin jälkeen Saksassa vallitsi – osin muutenkin – täysin epänormaali poliittinen asetelma, jossa ei kyetty todelliseen ja poliittisesti relevanttiin seuraajakamppailuun, ja niinpä kisan jo kertaalleen hävinnyt kompromissimies kohosi seuraajaksi. Onneton tapaus Saksalle ja Euroopalle.

*

Scholz ei ole koskaan tehnyt itselleen ja lähipiirilleen selväksi – ja siten koko maailmalle – että mitä enemmän annat siimaa tyrannille, sitä varmemmin sotkeudut itse siimaasi, ja lopulta tyranni kietoo sen kaulaasi ja kiristää.

*

Eurooppa veti henkeä ja huojentui, mutta ennenaikaisesti: Putin erehtyi luulemaan, ettei Eurooppa ja Länsi panisi oikeasti hanttiin Ukrainan tuhoamissodassa. Mutta se erehdys ei maksanut Putinille hänen valtaistuintaan eikä henkeään. Ja niin outo ja kavala on maailma, että kaikki mitä viidessä kuukaudessa on tapahtunut, ei se olekaan Länsi, joka on voittanut, vaan sota, monikärkinen sota, on toiminut game changerina (pelin käänteen aiheuttajana).

Tuhoamissota Ukrainassa on laajentunut ja muuttunut kymmenotteluksi, jota voidaan kutsua sotilasasiantuntijoiden tapaan nimellä: näännytyssota.

Ei tarvitse kauan pohtia, kumpi kestää paremmin kylmää, nälkää ja vitutusta.  Venäjä vai Euroopan Unioni?  Venäläinen kauan kuritettu ihminen vai hedonistinen, omaan mukavuusalueeseensa linnoittautunut unionisti?

*

”Emme me tienneet, että tämä oli koe”

Olin kerran opintopäivillä eräässä korpihotellissa, tästä on kai parikymmentä vuotta. Samaan hotelliin olivat majoittuneet eräät työnhakijat ja heitä testaavat head hunter -firman asiantuntijat. Valintakokeet olivat 3-päiväiset, tulin tilanteeseen ensimmäisenä iltana, baaritiskillä ja pöydissä käytiin purkua ja nestejäähdytystä. Tuskin olen mielenkiintoisemmassa ja sadistisimmassa tapahtumassa ollut todistajana. Yksi testitilanne oli se, että edelliseltä rastilta lähetettiin käytävän kautta testattavat hakijat yksitellen seuraavalle rastille, aikataululutettuna tiukasti. Käytävässä oli ansa: lukitut ovat, ja seurantakamera, jossa tarkkailtiin miten ansaan joutunut rotta toimii.  ”En minä tiennyt, että tämä kuului valintakokeeseen”.

Monet eivät tänään tajua, että moni asia siitä, mitä tapahtuu nyt, ”kuuluu valintakokeeseen”. Monien valintojen joukossa Putinin kylmä silmä tarkkailee, minne kannattaa iskeä seuraavaksi, ja milloin. Tämä nyt päällä oleva, ja pitkäksi muodostuva, testi nimeltä ”U2”-testi, kuuluu todellakin valintakokeeseen.

Ukraina ja Uniper.

Scholtzilla ei ole selvästikään vähäisintäkään hajua tästä, että häntä ja Saksaa koetellaan. Kaiken sen jälkeen, mitä me nyt ja kohta ja tulevan syksy&talven aikana koemme, meidän valmiutemme solidaarisuuteen ja todelliseen kumppanuuteen on vain murto-osa siitä, mitä me tähän asti olemme kyenneet osoittamaan. Mitta tuli täyteen, näköjään. Nyt on täysi syy keskittyä omiin, pienempiin ja kohtalokkaisiin ongelmiimme. Tässä Saksa osoittaa mallia, ja mitäpä tyhmät sotamiehet muuta osamme kuin noudattaa ison johdon esimerkkiä. Kun omat pirtit ovat alle 17 C ja ”sähkököyhyys” piinaa saksalaista, niin mitäpä me muutkaan sitten pullistelemme yhteisen Eurooppalaisen kodin kimpussa, kun omissa soi ja molli on tyylilaji?

Mitä jos Putin ottaa Öölannin tai katkaisee Suomen Oulun korkeudelta ja kaivautuu? Hyökkäävätkö armeijat häätämään kutsumattoman vieraan? Voittaako ison solidaarisuushädän vielä suurempi oma hätä ja pelko? Ei hyvältä näytä.

*

Homman nimi on:

Saksan energiapeli ja sen viesti Putinille

0
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu