Shlomo Zabludowicz – ihmeellinen elämä, ihmeellinen mies
Shlomo Zabludowicz – ihmeellinen elämä, ihmeellinen mies
*
Aamulehden erikoistoimittaja Matti Mörttinen on tehnyt miehen työn. Hän on etsinyt, kaivanut, löytänyt ja koonnut salaperäisen suomalaisen miljardöörin elämäntarinan. Voimme oikeastaan sanoa: täysin tuntemattoman suuruuden elämäkerran, holokaustin hornasta selviytyneen ja hyvittävään elämäntyöhön pyrkineen miehen, Sholomo Zabludowiczin elämäkerran.
Matti Mörttinen: Sholomo Zabludowicz – Holokaustin kauhuista salaperäiseksi suomalaismiljardööriksi. Into, 2021. 246 sivua.
*
Kirjakauppiaani esitteli minulle tuoreimpia uutuuksia, silmäni iskeytyi oitis Mörttisen kirjan synkeännäköiseen kanteen: siinnä kullattujen kirjaimien taustalla yhtyvät keskitysleirivangin ryntäät vankinumeroineen ja hämärään katoavan kultarahajonon vana. Sekuntiakaan en miettinyt: kirja siirtyi minun pinkkaani. Tiesin mitä halusin: halusin lukea tämän tarinan. Sen verran olin jyvällä, mutta silti tarina jaksoi yllättää ja hämmentää. Loppuun kirjan luin loppurutistuksella kello 03.12 – 07.42.
Harva kirja on viime vuosina (latojan tark.: vuosikymmeninä) onnistunut tällaisen lukuryntäyksen synnyttää, en edes muista edellistä, mikä se oli ja milloin. Nyt se oli tämä ja tässä! Ja kannatti. Todella kannatti.
Matti Mörttisen juutalainen ihmetarina on temppu. ”Se oli temppu!”
Suosittelen.
*
Kun kirja oli läpiluettuna vielä reviewin merkeissä aamukahvipöydässämme, vaimo vilkaisi sitä ja muisteli, miten hän 1967 nuoruutensa Helsingissä istui parhaan kaverinsa kanssa (muutti kohta myöhemmin Amerikkaan) laittamassa iltapalaa, – Israelin kuuden päivän sota oli juuri päättynyt – kun radion uutisissa Israelin puolustusministeri Moshe Dayan avoimesti analysoi voittoa ja julisti kiitoksen kuuluvan ”ranskalaisille Mirage-hävittäjille ja Tampella-tyypin heittimille”. Elli (nimi muutettu), joka heistä oli tiedostavin, oli suuresti hämmästellyt, miten ”joku suomalainen pellavatehdas voidaan mainita” tuollaisessa yhteydessä. Elli palasi asiaan myöhemmin vielä useammin. Tampellan heittimet! Meillähän on Tampellan pellavaliinat..
*
Tietysti ”Tampella-vuoto”, sellaiseksikin sitä voisi kai nimittää, vaikka merirosvolappua ylpeänä kantava puolustusministeri Dayan epäilemättä toimi vilpittömästi ”mannekiinina”, aiheutti pientä vipinää Suomessakin. Homma oli tietysti salaista, mitä varjelluimmin salaista: salaista alussa, keskellä ja lopussa. Ylistys tuli ikävään paikkaan.
Mutta Suomi 1967 oli vielä vuoden 1967 Suomi, ja täysin avointa ja pohjamutia myöten käyvää lapiointia ei tapahtunut. Jotain tiedettiin ja joitain ”rihmoja” asekauppaan saatiin kiinni. Muun muassa kysymys siitä, että jos myydään huippulaatuisia ja huippusuorituskykyisiä kranaatinheittimiä, mistä tulevat niiden ammukset? Eihän ”pisimmät kantamat ja parhaat tarkkuudet” ole mahdollisia pelkillä putkilla: kysymys oli myös kranaattien yhteensopivuudesta, täydestä stemmasta!
Aina pulssilla elävä Ydin-lehti oli saanut vihiä aiheesta ja päätyi kysymään otsikossaan myykö ”suomalainen yritys neuvostoliittolaisia kranaatteja Israelille?” Kuuma aihe otti lisää lämpökertoimia.
Mörttinen kertoo monipolvisen jännärin tässä kohdassa: ”Myös kaksi nuorta ja innokasta toimittajaa Yleisradiossa Helsingin Kesäkadulla yritti selvittää, millaista on suomalainen asevienti. Pienenä osana sitä heitä kiinnosti, mitä oli Soltamin ja Portamin takana. Nämä journalistit olivat Ilkka-Christian Björklund ja Erkki Tuomioja.”
Mutta annetaanpa Matti Mörttisen jatkaa:
”He (Björklund ja Tuomioja) olivat saaneet lähes kylmiltään toimitettavakseen ohjelaman nimeltä Vedenjakajalla. Vedenjakajat vetivät vesiperän. Tuomioja, josta myöhemmin tuli muun muassa pitkäaikainen Suomen ulkoministeri, muistelee Tampellan kiistäneen yhteyden. Björklund, josta myös tuli kansanedustaja ja ennen eläköitymistään Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, on jopa säilyttänyt muistiinpanoja ohjelmasta, joka esitettiin 20. marraskuuta 1967.
Björklundin mukaan kaikki heidän Vedenjakajalla-ohjelmaan haastateltaviksi pyytämänsä henkilöt peruuttivat tulonsa viime hetkillä. Yksi peruuttajista, everstiluutnantti S.O. Lindgren, sanoi muitta mutkitta, että puolustusministeriöstä tuli suora kielto osallistua tv-keskusteluun. Suorasta lähetyksestä tuli näin tekijänkin mielestä suoraan sanoen katastrofi.”
Tähän väliin pari huomautusta: Soltam ja Portam ovat olennainen osa Sholomo Zabludowiczin elämää ja tarinaa. Tam-pääte firmojen lopussa viittasi Tampellaan ja Sol- ilmiselvästi Solomon eli Sholomo Z:n henkilöön. Sanotaan tähän lisäksi että I-C Björklund sattuu olemaan vaimoni isän pikkuserkun poika, olen puoluekokouksessa maininnut asiasta hänelle. Varhainen esimieheni puolestaan oli ollut kuuluisan S.O.:n alainen jatkosodan aikana, ja tiesi kertoa yhtä ja toista. –
Mitäpä tästä sanoisi? Maailma on pieni ja Suomi vielä pienempi.
Mutta läheisensä Shoahin syövereihin menettäneelle Sholomolle, selviytyjälle ja luovalle productorille, Suomi oli lämmin kotipesä, mutta toimintakenttänä koko avara maailma.
*
Eräs kirjan päähenkilöistä, näkyvä ja näkymätön, mutta tehokas ja taidokas, on Israelin neljäs pääministeri (1969-1974), – yksi maailman ensimmäisistä naispääministereistä ja ensimmäinen todellinen ”rautarouva”, – Golda Meir (s. 1898 Kiova – k. 1978 Jerusalem).
Hän oli salaperäisen ammattiliitto Histadrutin (sionistinen varjohallitus Palestiinassa) yksi tunnetuimmista poliittista kasvateista, kovan koulun käynyt, jonka elämäntie kulki Kiovasta Yhdysvaltain kautta Palestiinaan, toivottuun maahan. Mörttinen kertoo Neuvostoliiton – Israelin kummallisesta suhteesta ja sen käänteistä: ”Neuvostoliitossa valtaa vuoteen 1953 asti pitäneen Josif Stalinin myönteinen suhtautuminen muuttui Israelin itsenäistyttyä (14.5.1948) takaisin juutalaisvastaiseksi, vaikka vielä lokakuussa 1948 Meir saattoi käydä maansa ensimmäisenä Moskovan-suurlähettiläänä vierailulla sikäläisessä suursynagogassa, jossa noin 50 000 venäjänjuutalaista hurrasi hänelle”. [suurimman osan täytyi jäädä seinien ulkopuolelle!].
Joka tapauksessa Zabludowiczilla oli ”jo varhain läheinen suhde Golda Meiriin, joka ennen Israelin pääministeriksi nousuaan oli muun muassa maansa ensimmäisenä suurlähettiläänä Moskovassa”, Mörttinen todistaa. Kaikki ikään kuin kytkeytyy kaikkeen. Vain kerran Shalomo Zabludowiczin ”puolustus laski”, ja hän antoi haastattelun medialle, salaperäinen asekauppias antautui haastateltavaksi kameran eteen. Tämä tapahtui Israelissa vain noin kaksi vuotta ennen hänen kuolemaansa (hän syntyi 1915 tai 1916 ja kuoli 1994; haastattelu marraskuussa 1992, dokumentti löytyy YLEn arkistoista).
Haastattelu tehtiin Tosi asiaa salaisesta sodasta: Mahal -ohjelmaa varten. ”Se oli ensimmäisiä kertoja, kun suomalainen yleisö sai ylipäätään tietää Suomen kansalaisten osallisuudesta Israelin sotatoimiin 1940-luvun lopulla”, Mörttinen toteaa. Dokumentissa haastateltiin ryhmänä useita suomenjuutalaisia, mm Wolf ja Mary Davidkin sekä Moses Ward, jotka olivat olleet mukana suomalaisten Mahal-taistelijoiden joukossa; siihen kuului yhteensä 28 vapaaehtoista.
Kaikkeen Suomi-pojat ehtivätkin. Ohjelmassa Dina Wert kuvaa suomalaisia: ”Suomalaiset ovat niin vaiteliaita ja rauhallisia ja voisivat tappaa ilman tunteenpurkauksia tuosta vain”. Tanskankielinen Wikipedia kertoo Wejra-nimisen sotamateriaaliyhtiön artikkelissa: ”Ehkä Zabludowicz oli myös Mossadin agentti”. Mörttinen toteaa, että eräs mr Z:n hyvin 1950-luvulla tuntenut henkilö pitää selviönä, että Shmolo oli yhdeltä ammatiltaan vakooja. Hänen on arveltu ylläpitäneen yhteyksiä esimerkiksi Neuvostoliiton juutalaisiin kylmän sodan aikana. Mutta varhainen kytkös Mrs Meiriin on kyseenalaistamaton selviö.
Istaelin valtion syntyvaiheen kuviot ovat monet ja mielenkiintoiset. Mörttinen kirjoittaa:
”Zabludowicz kertoi [Taisto] Inervon haastattelussa [1992], miten hänen keskustelunsa [Aarne] Sihvon kanssa johti siihen, että kenraali otti yhteyttä Tampellaan ja agentti Sholomo [Z] israelilaiseen Solel Boheniin. Yhdessä nämä loivat yhtiön nimeltä Sotlam. ”Sol tuli Solel Gonehista ja tam Tampellasta”, Zabludowicz tarkensi harvinaisessa haastattelussa. … Kahden erimaalaisen yhtiön yhteisprojekti oli monessa suhteessa erikoinen.
Vuonna 1921 perustettu Solel Boneh toimi pääasiassa rakennusalalla ja oli muodoltaan osuuskunta. Sen oli perustanut Histadrut, Israelin juutalaisten työläisten ammattiliitto, jota johti ensimmäisenä itse David Ben-Gurion ja jonka riveissä myös Golda Meir kasvoi poliittiseksi johtajaksi”.
*
Israelin ensimmäinen, perustajapääministeri, David Ben-Gurion kävi virallisella vierailulla Suomessa elo-syyskuussa 1962. Ajankohta on mitä mielenkiintoisin. Mitä kaikkea tapahtuikaan vuonna 1962, noottokriisin jälkeisenä vuonna? Kekkonen oli päässyt, tosin telineitä hieman muuttaneena, rimaa hipomattakaan, lopulta, toiselle presidenttikaudelleen. Honkarintama ja muukin vastus oli murskana, melkein ainakin.
Miten ja miksi Israelin pääministeri tuohon saumaan? Taustalla on Israelin suuri tarve hankkia kansainvälistä tunnustusta ja verkostoja, ja siellä missä verkostot, siellä myös mr. Z.
Presidentti Kekkonen tapasi Ben-Gurionin linnassa 3. syyskuuta 1962 – syntymäpäivänään! Päiväkirjoihinsa UKK merkitsi käynnin vain kursorisesti – päiväkirjathan olivat alkujaan tarkoitettu historiaa varten julkaistavaksi, siksi koko taustalla oleva sienijuuristo tietysti tuli jättää katveeseen.
Aivan samoin kuin Golda Meirin vierailulla Suomessa 1971. Voi vain todeta: Z – hän elää! Pääministeri Meir tuli Suomeen loppukeväällä 1971. Hän osallistui Helsingissä pidettyyn Sosialistisen internationaalin – SI:n kokoukseen, jossa olivat mukana mm. Willy Brand, Olof Palme ja Harold Wilson, kansainvälisen sosialidemokraattisen perheen pääministerihahmot.
Mainitut toverit kuuluivat SI:n aseidenriisunta työryhmään, jonka puheenjohtajana sittemmin kunnostautui Kalevi Sorsa. Mitkä olivat Sorsan suhteet Meiriin ja yleensä Israelilaisiin sosialisteihin?
Syksyllä 1982 Sorsa sai ajatuksen Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n puheenjohtajan Jasser Arafatin kutsumisesta vierailulle Suomeen tarkoituksenaan osoittaa solidaarisuutta palestiinalaisten Sabran ja Shatilan verilöylyn verilöylyjen jälkeen.
Presidentti Kekkosen tavattuan pääministeri Meir jatkoi Helsingistä matkaansa Tukholmaan. Yllättäen hän kohta perään ilmaantuikin Rovaniemelle, jonka lentokentällä seisoi kaupunginjohtaja Tuure Salo [Liberaalisen Kansanpuolueen ex-kansanedustaja 1962-1970 ja Sorsan II-hallituksen oikeusministeri 1977-1978]. Rovaniemen Karhunpesässä Karhunpesä tilausravintola Rovaniemellä, Lapland Safaris (visitrovaniemi.fi) Israelin pääministeriä isännöi Mörttisen tutkimusten mukaan, ”kukapa muu kuin Shlomo Zlobudowitcz. Paikalla olivat myös Tampellan kaksi ylintä johtajaa, Johan Nykopp ja Nils Björklund”.
Urho Kekkonen oli presidenttiytensä kukkuloilla, hivuttautumassa valtansa korkeimmille kerroksille, mutta nyt hän ”näytti olevan huonommin informoitu kuin yhdeksän vuotta aikaisemmin [Ben-Gurionin vieraillessa]. Hän sai tietoa Meirin toiveista koskien Israelin neuvostosuhteiden parantamista, mutta tämän Lapin-reissu tuli ilmeisenä yllätyksenä, ainakin päätellen 1. kesäkuuta tehdystä päiväkirjamerkinnästä:
”Dagens Nyheterissä [30.5.] uutinen, että Golda Meir lentänyt Rovaniemelle. Todella ollut siellä vuorokauden. Kukaan Suomessa ei tiennyt. Asui Polarissa, huoneet tilannut Tampella”, Mörttinen kirjoittaa.
Kekkonen oli taatusti kansanomaisesti sanoen ”paskahalvauksen partaalla”.
Siinä, missä Israelin perustaja-isä David Ben-Gurion oli 3.9.1962 Kekkosen tavattuaan pitänyt 5.9.1962 puheen, jossa ”suorastaan ylisti Suomen presidenttiä”. Niinpä, kun Kekkonen saman vuoden marraskuun alussa vieraili Tukholmassa Ruotsin kuninkaan 80-vuotispäivien merkeissä, ja keskusteli lounaalla naapurimaan pitkäaikaisen pääministerin Tage Erlanderin kanssa:
”Erlander istui vieressäni ja kysyi: ”mitä sinä oikein teit [Ben-Gurionille]. Hän on palattuaan Israeliin ylistänyt Sinua maasta taivaisiin. Meidän suurlähettiläämme puhui vain sinusta. Se oli voimakkain vaikutelma, minkä hän oli saanut Pohjolan matkaltaan.”
*
Niinpä. Ruotsilla oli Bofors, ja Suomella Tampella. Ilman muuta antaa aihetta levottomuuteen. Mutta mistä oli kyse tässä Meirin ”oharissa”?
Käsitykseni mukaan syy löytyy Kekkosesta, hänestä itsestään. Ja Suomen Kuvalehdestä N:o 10/1971, päivämäärältä 12.3.1971.
Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser oli kuollut 28.9.1970 ja Lähi-Idän voimatilanne sai uusia piirteitä. Nasserin seuraajaksi nousi 15.10.1970 alkaen jossain määrin kirjoittamaton lehti Anwar Sadat (1918-1981).
Kekkonen kirjoitti jälkikäteenkin katsoen merkillisen ylistävän kolumnin SK:n sivuille. Kirjoitus julkaistiin tunnetun nimimerkin ”Liimatainen” suojissa, mutta epäilemättä Mossadilla ei ollut, viimeistään, Golda Meirille brifausta tehdessään selvittää, mitä Suomen presidentti ajatteli Israelin asemasta, sen pääministeristä ja maan tärkeimmästä vastapoolista Egyptistä ja sen vajaa puoli vuotta virassaan istuneesta presidentistä, Anwar Sadatista.
Kekkonen kirjoitti maaliskuussa 1971, vain parisen kuukautta ennen pääministeri Meirin Suomen -vierailua muun muassa näin:
”Sadatia vastassa Siinaissa ja Siinain takana ovat monet korkeaan peliin tottuneet etevät poliittiset aivot. Mutta viime aikojen tapahtumien valossa on saanut sen vaikutelman, että juutalaiset valtiomiehet ovat yllätyksekseen saaneet vastaansa itseään ovelamman ja taitavamman. Heillä on kyllä raudanluja nainen, pääministeri Golda Meir, siellä on ulkoministeri Abba Eban, joka on tähän mennessä osannut taikoa kaniinin hatustaan Israelin etuja puolustaessaan. Siellä on kansallissankari sotaministeri Moshe Dayan, jonka jyrkät puheet ovat saaneet yhä rauhanomaisempaa sävyä jne. Mutta vaatimaton egyptiläinen upseeri Anwar Sadat, johon kukaan ei hänen valtaan tultuaan kiinnittänyt mitään huomiota, on antanut viisaille ja kokeneille juutalaisille vastustajilleen ajattelemisen aihetta, oikeastaan oppitunnin poliittisessa taktiikassa.”
Linkki; UKK915969 (doria.fi)
*
Matti Mörttinen kertoo herkullisesti, – ja melkeinpä ”repäisevästi”:
”Tamperelainen Aamulehti uutisoi ensin näkyvästi sen, että Meir oli yhtäkkiä saapunut huipputiukkojen turvatoimien keskellä Rovaniemelle. Lehti kertoi elävästi, miten suojelupoliisin väki oli vartioinut Karhunpesää ja miten yhdeltä valokuvia ottaneelta toimittajalta vaadittiin filmiä pois kamerasta. ”Siinä rytäkässä repesi toimittajan takkikin”, Aamulehti jatkoi. Seuraavana päivänä lehti raportoi Oslosta Israelin pääministerin viralliset selitykset siitä, mitä oli tapahtunut. Tamperelaisen kauppiaan tai Tampellan osuudesta tapahtumissa oman kaupungin lehti ei osannut kertoa mitään.
Edellisenä päivänä Tampellan toimitusjohtaja Johan Nykopp oli vastannut Helsingin Sanomille, että yhtiöllä ja Zabludowitczilla on liikesuhde, mutta asekauppoja ei ole tehty, vaan ”varsinainen vienti on ollut aallotuskartonkia”. Valehdellessa osattiin käyttää mielikuvitusta.”
HS jatkoi vielä 2.6.1971 Meirin Lapin-käynnin ruotimista. Kun isä-Zabludowicz ei ollut tavoitettavissa, joutui 18-vuotias Poju Z. selventämään asiaa. Hän sanoi vierailua täysin yksityisluontoiseksi. ”Hänen mukaansa vierailusta oli sovittu jo kauan sitten, ja nyt kun rouva Meir muuten liikkui täälläpäin, tapaaminen toteutui”.
Kun Oslossa tivattiin Meiriltä, oliko Rovaniemen keskusteluissa mukana neuvostoliittolaisia, hän vastasi: ”Oli siellä myös kuningatar Elisabet ja herra Pompidou”. Kansainvälinen media osoitti olevansa kohtalaisen hyvin kartalla. Tuon tason vitsailu yleensä kertoo että taustalla on jotain ”erittäin salaista”.
Mutta oliko UKK niin ”kujalla”, kuin miltä näytti? Sitä Mörttinen ei ala spekuloida, hän pysyttäytyy tosiasioissa, laajan dokumenttiaineistonsa tekstuurissa.
Sitä minä vain jäin miettimään, miten Suopo osui paikalle, monimiehisesti? Eikös se ole presidentin poliisi?
Suojelupoliisin päällikkönä toimi tuolloin vielä Armas Alhava. Varma Kekkosen mies, Mannerheim-ristin ritari Arvo Pentti, tuosta naapurista Hämeenkyröstä, astui remmiin seuraavana vuonna, ja toimi Supo:n päällikkönä mielenkiintoiset vuodet 1972-1978.
*
Selvyyden vuoksi totean vielä lopuksi: Matti Mörttisen kirja on hyvä. Suosittelen sitä kaikille jännityksen, salaperäisyyksien ja tragedian ystäville. On siinä iloiset ja valoisatkin kohtansa, tottahan toki.
*
Selviääkö kirjasta, kuinka Shlomo Zabludowicz onnistui keräämään tyhjästä miljardiomaisuuden, joka on samaa luokkaa kuin Koneen Herlineillä? Myymällä Tampellan heittimiä Israeliin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Kirjassa avautuu näkymiä ja vinkkeleitä kylmän sodan kansainväliseen kauppaan, ja erityisesti asekauppaan.
En ollenkaan kuvittele, että mrd-mittaiseen omaisuuteen yltäisiin pelkästään Tampellan putkilla, mutta rahalla on taipumus keräytyä rahan kanssa. Hyvänpuoleisen pesämunan se antoi.
Matti Mörttinen kirjoittaa:
”Melkeinpä kattavin ja selivtävin analyysi Zabludowiczin asekauppaoperaatioista on hyvin lyhyt: ”It was a real cold war thing”, se oli varsinainen kylmän sodan juttu. tämän lauseen kuulin henkilöltä, joka tunsi Shlomon hyvin.”
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi peruuttajista, everstiluutnantti S.O. Lindgren, sanoi muitta mutkitta, että puolustusministeriöstä tuli suora kielto osallistua tv-keskusteluun.”
– Selasin googlesta tuolloisen (1967) hallituksen kokoonpanon, ja: bingo. Puolustusministerinä on toiminut Sulo Suorttanen, jonka henkilöhistoriasta Zabludowiczin perheeseen nähden paljastuu – kauniisti muotoiltuna – tietty vastakohtaisuus:
https://www.sotapolku.fi/site/assets/files/733709/suorttanen—.jpg
Mahtaako Mörttisen kirjassa olla tietoja tai edes arvioita asekauppiaan ajatuksista tällaisia yhteensattumia kohtaan?
Golda Meirin vierailun aikana puolustusministerinä toimi Kristian Gestrin, ja hallitusta johti Ahti Karjalainen, mies joka US Puheenvuoroon bloggaavan Jukka Seppisen tuhdissa vakoilukirjassa nimetään ehkä vaarallisimmin Neuvostoliiton koukussa olleeksi meikäläispoliitikoksi.
Hengästyttävää settiä!
Ilmoita asiaton viesti
Sanopa muuta.
Mörttisen kirja on äärimmäisen mielenkiintoinen!
Ilmoita asiaton viesti
Mörttinen toteaa henkimaailman asioista:
”Asekauppiaan moraali on helppo kyseenalaistaa. Tietenkin ideaali asiantila maailmassa olisi se, ettei aseita ja niiden tuottajia tarvittaisi. Mutta mennä tuomitsemaan ihminen, joka ryhtyy ”kuolemankauppiaaksi” oltuaan itse historiallisen vainon kohteena? Se ei ole yksinkertaista.” (s. 234).
Ilmoita asiaton viesti
Teoksen kuvaliitteessä on Salgad-yhtiön kranaatinheitinmainos vuodelta 1991, ”Type Tampella – For longest Ranges and best Accuracy”.
Pisimmät kantamat ja parhaat tarkkuudet.
Tampella-malli oli maailmanlaatua. Krh-sortimentti oli saanut rinnalleen Gun-Howitzer 155 mm Range 39.000 m. Sen alkuperäismallin suunnitteli Tampellalle insinööri Heikki Collanus, joka oli suomalaisen asekehittelyn hiljainen mestari. Minulla oli ilo tuntea Heikki, varsinainen herrasmies.
Muistosanat Heikille lausui Helsingin Sanomissa 24.2.2007 Vesa Toivonen: https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000004463619.html
Ilmoita asiaton viesti
YLE:
”Keväällä 1948 Israelin siionisteja vieraili Suomessa tarkoituksenaan kerätä varoja pian perustettavan Israelin valtion armeijaa varten. Samalla tiedusteltiin vapaaehtoisia taistelemaan juutalaisten rinnalla arabien odotetun vastarinnan vuoksi. Värvääminen oli salaista, sillä se oli vastoin Suomen lakia.
Dina Wert oli yksi Suomeen 1948 tulleista siionistiaktiiveista, jotka hakivat apua suunnitteilla olevan juutalaisvaltion tueksi. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin hän muistelee, miten suomalaiset halusivat auttaa, myös ne, jotka eivät olleet juutalaisia. Suomessa oli sodan jäljiltä paljon käyttämätöntä sotamateriaalia, jota ei kuitenkaan saanut myydä ilman Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian lupaa. Kansanedustajana ja ministerinäkin toiminut Hertta Kuusinen totesi Wertille, että mikäli se hänestä riippuu, apua tullaan antamaan.” …
”Suomen vapaaehtoisten tie taistelurintamalle kulki kylläkin Ruotsin kautta. Ruotsissa mahalit, vapaaehtoiset taistelijat harjoittelivat. Sieltä heidät kuljetettiin Italiaan, josta lopulliseen määränpäähän Tel Aviviin. Aseet tulivat muun muassa Tsekkoslovakiasta. Sotilaallinen koulutus jatkui Brittien hallitseman Palestiinan alueella ja se sisälsi muun muassa eri aselajien tuntemusta.
Suomesta lähteneillä taistelijoilla valtaosalla oli jo taistelukokemusta Suomen sodasta Neuvostoliittoa vastaan.
Sodan alkuvaihe oli vaikea, sillä maasta poistuneet brittisotilaat olivat jättäneet raskaan aseistuksen arabien haltuun, kun taas juutalaisten rinnalla taistelevien oli selviydyttävä kevyemmällä varustuksella. Toisaalta taistelukokemuksella saatettiin korvata vähäisempää aseistusta. Vaikka mahaleille oli jäänyt sotakokemuksesta lämpimiäkin muistoja, sota oli kuitenkin sotaa, josta väistämättä seurasi pelkoa ja vaikeita haavoittumisia.”
Lähde:
YLE/Sirpa Jegorow, 25.10.2013; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/25/suomalaisten-salainen-sota-palestiinassa-1948
*
Sotiin (WW2) saakka juutalaisten oikeusturvasta kantoi Suomessa huolta lähinnä sosialidemokraatit, Väinö Tanner ja Karl-August Fagerholm. Sotien jälkeen ”kapula” näyttäisi siirtyneen SKDL:lle, kuten tässä yo. artikkelissa, Hertta Kuusiselle. Hertalla oli kansainvälisen naisliiton yhteistoiminnan piiristä, – ja muutenkin – melkoinen verkosto ystäviä ja läheisiä eri tahoilla. Myös siis Israelissa.
Btw; Israelin syntyaikoihin maailmalla israelilaisia pidetittiin monella taholla siionistisolisalisteina tms. Nykyinen tilanne maassa on jotain muuta, kuten tunnettua.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ”kuten tunnettua” on jotain muuta kuin ”kuten tunnettua.” Koska sota siirtyi tiedon välittämisen miinattomalla kentälle. Eikä juuri kellään Suomessa ole neutraalia käsitystä tästä miinakentästä. Ei voi ollakaan kun tiedon kanavat ovat toisen osapuolen käytössä, kaikki!
Ilmoita asiaton viesti
Johan Nykopp on hänkin mielenkiintoinen henkilö. Max Jakobsonin kirjoissa hänet esitellään miehenä, jolta Yhdysvalloissa kärtettiin tietoa ystävästä vihamieheksi muutuneesta Josif Stalinista. Nykoppin täytyi ollakin asiantuntija, koska hän oli sotavuosien eri vaiheissa usein istunut samassa neuvottelupöydässä generalissimuksen kanssa.
Tampellan kausi oli Nykoppin elämässä uusi ja jälleen jännittävä jakso. Lieneekö hänestä julkaistuissa teoksissa jotain Zabludowicziin liittyvää – tuskinpa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Nykopp
Ilmoita asiaton viesti
Tietynlainen informaatiokeskittymä on kieltämättä Tamperelainen Aamulehti ja sen eräät toimittajat, kuten päätoimittaja Raimo Seppälä ja pakinoitsija Matti Pitko.
Kirjan kirjoittaja Mörttinen on nimenomaisesti Aamulehden toimittaja.
Mitä tämä kolmikko tietää? ja mitä Mörttinen on ”voinut panna” kirjaan?
Tässä taannoin tuonaikaisiin mennyt etevä uutis- ja historiakirjoittaja Raimo Seppälä kuuluu Mörttisen ”kuultaviin”, viimeksi viime vuonna, vajaa vuosi ennen lähtöään.
Seppälä oli ”vuosikymmenet hyvä ystävä Aake Lehmuksen kanssa, mutta asetuotannon asioista Lehmus ei puhunut lehdentekijöiden kanssa tuon taivaallista. ”Yritin kyllä udella”, Seppälä ehti kertoa keväällä 2020..”.
Kuka sitten oli Aake Lehmus?
Hän ”oli sen verran suvereenisti aseosaston puikoissa, että Tampellan viimeisten toimitusjohtajienkaan tai hallituksen jäsenten ei tarvinnut ilmeisesti tietää paljon mitään sen bisneksistä”, Mörttinen kirjoittaa.
”Aake Lehmus oli saanut vaikenemistaitonsa verenperintönä. Hänen isänsä Kaarle ”Kalle” Lehmus käytännössä loi Suomen puolustusvoimien tiedustelukoneiston jatkosodan aikana”, Mörttinen kertoo.
[tässä Matille sattuu freudilainen virhe: kyse ei ole Suomen puolustusvoimien ”tiedustelukoneesta”, vaan sentään vain ”tiedotuskoneistosta”, eli silloisen kieliopin mukaisesti ”tiedoitusosastosta”, jonka formuloinnissa tuli ottaa oppia Saksan propagandaministeriön osaamisesta. Suomalaisin herkuin tietysti soveltaen.. vh.]
Kalle Lehmus oli jotain muutakin, päämajan tiedusteluosaston päällikkö demaritaustalla, ”Mannerheimin demari”.
Ja mm. mukana Mannerheimin vastavierailulla Hitlerin luona Sudenpesässä kesäkuun lopussa 1942.
– Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalle_Lehmus
Ks. myös: https://docendo.fi/sivu/tuote/salaista-sotaa/3816810
Ilmoita asiaton viesti
Kustantaja Docendon esittelytekstistä edellä manitun linkin takaa:
”Sotien jälkeen Lehmus johti Pääesikunnan tiedotusosastoa. Ura jatkui nousukiidossa aina puolustusministeriön kansliapäälliköksi ja puolustusministeriksi asti, kunnes kesällä 1958 presidentti Kekkonen vapautti yllättäen Lehmuksen kansliapäällikön virasta.
Tiedotusvälineet uutisoivat kymmenien miljoonien pimeistä varoista Lehmuksen tileillä, hämäristä asekaupoista ja epäselvästä roolista vieraiden valtioiden tiedustelupalveluiden alaisuudessa. Oikeudenkäynnit jatkuivat eri oikeusasteissa lähes kymmenen vuotta, mutta mitään virallista tietoa Lehmuksen vapauttamisen syistä ei julkisuuteen annettu. Kaikkien oikeusasteiden pöytäkirjat salattiin.”
https://docendo.fi/sivu/tuote/salaista-sotaa/3816810
Ilmoita asiaton viesti
Tiedotusosasto pro Tiedusteluosasto;
pieni tarkennus:
Sotien jälkeen everstiksi kohotettu (ilman kadettikoulua, ei sinänsä harvinaista, mutta Vilkunan junailu hänen toimiessaan vt:nä), Lehmus nimitettiin upseeriliiton ym. näkyvästä vastustuksesta huolimatta PMin:n kansliapäälliköksi.
Hän toimi siihen saakka puolustusvoimain tiedotusosaston päällikkönä. Ei siis tiedusteluosaston päällikkönä, sellaista ei sinänsä ollut. Tiedustelu sijoitettiin Tiedotusosaston laatikkoon, ja siten hän johti tiedusteluakin, mutta torjuntavoitetun sodan ja Stella Polariksen ym. jälkeen efektiivistä tiedusteluosastoa ei ollut, sitä justeerattiin ja niin pois päin, avarrettiin suuntasektoriltaan väljemmäksi.. Sikäli Kalle L. johti myös ”tiedustelukonetta”, ja johtikin kiinnostavalla tavalla. Siitä tiedetään ikäänkuin pohjapiirros ja hieman rakenteita ja toiminnastakin, mutta lisäselvitystä antaa tuo linkeistä näkyvä Lehtinen – Lehmus -työryhmän kirjoittama teos, joka nyt julki tulee.
Kiinnostava juttu!
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi jatkan vielä tiiviisti:
Lehmuksen linkit: Tanner – Vilkuna – Mannerheim – Kekkonen – johonkin mittaan Paasikivikin.
Lehmus: mies joka junaili Mannerheimin 75-kekkerit 4.6.1942.
Mies joka kätteli Hitleriä, kahdestikin: Immola ja Sudenpesä.
Mies jonka tärkein tukimies SDP:ssä oli Tanner ja pahin vihollinen SDP:ssä oli Mauri Ryömä (vaimoni isän pikkuserkku).
Mies joka organisoi Suomen Waffen-SS -pataljoonaa ja rekrytointeja.
Mies joka kävi Berliinissä ja viestitti varhain vuodenvaihteessa 1940-1941 tärkeitä kuiskutuksia saksalaisilta CGEM:lle.
Mies joka poliittisena upseerina toimi Päämajassa keskenään kilpailevien ja loputtomia kissatappeluja käyvien kenraalien ja sellaisiksi havittelevien rintamaupseerien keskellä.
Mies josta RUK-pohjlta tuli eversti ja lukiopohjalta PM:n kansliapäällikkö, kunnes tuulet vaihtuivat.
Mies joka 1958:aan saakka jatkoi ”salaista” asekätkentää ja jatkoi ja jatkoi ja olisi jatkanut vielä tuostakin, kunnes tuulet vaihtuivat.
Mies joka esitti strategisena siirtona Kekkoselle että Suomi vaatisi YYA-hengessä ja kirjaimessa Suomelle omaa taktista ydinasetta. Sellaistahan Ruotsikin havitteli, vielä Lehmuksen kaaduttua: Ruotsilla tuli puolustusohjelman mukana olla oma ydinase vuonna 1962.
Mies, jonka nimellisesti kaatoi Verottaja, niin kuin Al Caponen ja hänen jälkeen niin monet, mutta todellisuudessa poliittinen todellisuus.
Kekkonen ei enää 20. puoluekokouksen euforian laannuttua ja NL:n sisäisen taistelun (hatut ja myssyt, sikäläiset, ikuinen taistelu) tuoksinoissa väkevöityessä voinut ”helliä kyytä povellaan”, Kalle Lehmusta, – joten Kalle oli työnsä tehnyt ja Kalle sai mennä.
Ja menihän Kalle.
Virka ja eläke-edut menivät ja häpeällinen maanpetostuomio, joka ei ollut häpeä.
Ei silloin, eikä tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittaja, pakinoitsija Matti Pitko puolestaan jatkaa vireänä eläkeläisenä omalla palstallaan Aamulehdessä, ”ilahduttaen” AL:n lukijoita viikonlopun harmaudessa..
Pitko tuli vuonna 1969 tiedottajaksi vasta perustettuun ja Tampellan painekoneosaston työtä jatkaneeseen Tamrockiin:
”Konttori oli piipun vieressä tehtaassa, jonka alakerran luolassa oli Tampellan asetehdas. Siitä puhuttiin kuiskaten”, näin Matti vastaa toisen Matin kysymykseen.
*
Ilmoita asiaton viesti
Aamulehden toimittaja Vesa Laitinen selvitti ansiokkaasti Aamulehdessä (27.12. ja 3.1.2021) Tampellan nousun ja tuhon.
Laitisen laajaa artikkelia tuki Matti Pitkon omakohtainen taustoittava kolumni. Havaintoja ja huomoita Tamrockin tiedottajana. Sisältää mielenkiintoisia juonipaljastuksia:
”Tamrock räjähti nousuun, kun vuonna 1971 Kiinaan myytiin 10 000 porakonetta. Kaupan arvo oli puolet suurempi kuin Suomen vienti Kiinaan.”
Mutta alamäki oli raju ja se pohjutettiin ”perusteellisella holvauksella”:
Matti Pitko kertoo:
”TAMROCKIN nimi vaihtui 1998 Sandvikiksi, kun ruotsalaisyhtiö Sandvik osti Tamrockin 600 miljoonalla markalla.
Tampella työllisti noin 10 000 työntekijää. Lukemattomat kädet loivat 140 vuodessa vauraan ja turvallisen yrityksen.
Alamäki alkoi 1970-luvun alussa. Tampellan tuhoa ei voi laittaa muutaman syyksi, mutta vuorineuvos Johan Nykopp sai entisenä suurlähettiläänä helposti lainaa Yhdysvalloista. Rahat hupenivat Kanadan metsiin ja vääriin paperikoneisiin. Yhtiö ei ehtinyt 1970-luvulla yhteenkään nousuun mukaan.
Nykopp oli diplomaatti ja hänen seuraajansa Nils G. Grotenfelt aatelinen. Kummallakaan ei ollut teollista kokemusta.
Heidän seuraajansa Leo Vatanen oli Tampellan kasvatti ja osaava johtaja. Hänelle Christopher Wegelius antoi potkut. Wegeliuksen nimittämä pääjohtaja Pekka Salo teki kaikki virheet kahden ensimmäisen viikon aikana.”
Lue Matti Pitkon artikkeli tästä: https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/art-2000007718676.html
Ilmoita asiaton viesti
Ylitarjonnan uhallakin:
Tampellan tykki-, krh- ja -ammuskehitystyöstä
Näillä maanpuolustus.net -sivuilla keskustelevat ja esittelevät Type Tampella -tuotteita;
Tampellan tykki-, krh- ja -ammuskehitystyöstä| Sivu 12 | Maanpuolustus.net
https://maanpuolustus.net/threads/tampellan-tykki-krh-ja-ammuskehitysty%C3%B6st%C3%A4.5524/page-12
Ilmoita asiaton viesti
Outoa ajatella, että mainitusta Sosialistisen internationaalin kokouksesta on jo puoli vuosisataa. Taphtuma-aikaan suomalaismedia innostui eniten siitä, että iltatilaisuudessa kuoroaktivisti Väinö Leskinen lauloi spontaanin serenadin Golda Meirille.
Ilmoita asiaton viesti
Sittemmin Mauno Koivisto esitti journalisteja koskeneen sopulivertauksen. Ei se ihan pieleen mennyt: ihminen se on lehti-ihminenkin, ja inhimillisin keinoin häneen voidaan vedota. Allaoleva kuva on kelpo esimerkki pikkujutusta, josta tehdään suuri uutinen.
https://img.ilcdn.fi/SFeilDZCgVRap3JckxzfHaoe45U=/full-fit-in/612×0/img-s3.ilcdn.fi/687a81119a3821a67d78730997ac8be19a895974890d5f2c453d190469c1fc69.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Toden totta. Olen muuten kuullut sen serenadin! Joku sen nauhoitti. Väiskillä oli ihan hyvä baritoni. – Off topic: Ei mikään seurustelu-upseeri, vaan etulinjan mies. Joskin yksi parhaita illanviettokavereita. Ilman muuta olisin lähtenyt kaljalle!
Luin aikoinaan luutnantti V. Leskisen laatimat pataljoonan mielialaselvitykset. Parhaita ja realistisimpia silmiini osuneita. Otin niitä mukaan erään pataljoonan historiikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä juutalaisten vannotus: ”Ei koskaan enää”, osaltaan vaikuttanut, ajatus vahvasta Israelin valtoista. joka pysyy suojelemaan juutalaista kansaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeä huomio. Varautuminen ja puolustautuminen. Ei oikein voi kiistää, etteikö meilla Suomessa ja Israelissa olevilla juutalaisilla olisi jotain yhteistäkin, ulkoinen uhka.
Lisäksi on syytä todeta se, minkä Matti Mörttinen selkeästi kirjassaan tuo esille:
”Shlomo Zabludowicz oli pitkään hyvin salainen ihminen. Mutta häntä ei ole tuomittu oikeudessa väärinkäytöksistä.
Shlomoa ei liene [edes vh] tutkittukaan epäiltynä mistään taloudellisista tai muista merkittävistä rikoksista.”
Mörttinen lisää vielä:
”Se [em. toteamus] on hyvä muistaa, kun tampellalaisiin asekauppakuvioihin usein liitetään sanat laiton, hämrä tai epämärääinen”.
Aiheellisesti on todettu, että suomalaisille on tärkeää että on omaa puolustusvälinetuotantoa, ja sitä Tampella nyt mitä korkeimmalla laadullisella tasolla edustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi ei ole Kalle Lehmus -blogi, mutta kun KL oli niinkin keskellä tapahtumien ytimessä, kuin oli, palaan vielä tällä tänne:
Kalle Lehmus oli SDP:n järjestöpäällikkö 1938, kun Suomeen tuli keski-Euroopan juutalaisia maanpakolaisia Ariadnella. Lehmus hoiteli poliittisen ja oikeudellisen alueen rajoilla juutalaisten asioita. Ja toimi linkkimiehenä demarien realilinjan johtavien miesten, Tannerin ja Fagerholmin, suuntiin. Tässä – viimeistään – syntyi linkit Suomen juutalaisyhteisön eräisiin avainhenkilöihin. Juutalaisessa maailmassa tämä merkitsee väistämättömästi saman tein linkkiä maialman juutalaisyhteisön verkosstoihin ja siellä toimiviin avainhenkilöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin täss välissä ostamassa teoksen Jussi Lehmus – Lasse Lehtinen: Salaista sotaa – Mannerheimin demari Kalle Lehmus. Docendo 2021. Ensisilmäyksellä selvisi olennainen kysymys, paljonko Lehmuksen kautta (hänen oman tilinsä läpi; muu ei ollut mahdollista) juoksi vuosien aikana läntistä ja kotimaista antikommunistista taistelua tukevaa rahaa.
HS 5.3.1959 kertoi oikeudenkäyntiuutisessaan:
Eversti Kalle Lehmus jätti 41 mmk:n tulot ilmoittamatta. Syyttäjä vaatii rangaistusta veronkavalluksesta.
Tulot vuosittain:
1952 saamiaan tuloja: 2.900.000 (hilut silitellen)
1953 saamiaan tuloja: 1.300.000
1954 saamiaan tuloja: 1.400.000
1955 saamiaan tuloja: 16.600.000
1956 saamiaan tuloja: 8.100.000
1957 saamiaan tuloja: 10.300.000
YHTEENSÄ 6 v aikana: 41.273.437 markkaa.
Suomen Pankin Rahamuseon rahan arvon muuntimen mukaan noin vuoden 1955 arvon mukainn 41,3 miljoonaa on vuoden 2021 euroina:
1.397.000 €uroa.
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälisen sosialidemokratian aikanaan melkoisen arvovaltaisessa – nykytilanteesta en tiedä, kun on niin hiljaista – Sosialistisen Internationalin kokouksessa Helsingissä toukokuussa 1971 oli tärkeitä henkilöitä paikalla.
Juuri kirjakauppiaaltani kipaisemassani Jussi Lehmus – Lasse Lehtinen: ”Salaista sotaa – Mannerheimin demari Kalle Lehmus” (Socendo 2021) -teoksessa tekijät kertovat:
”Työväen muistitietotoimikunnan kokoelmissa on raportti Helsingissä toukokuussa 1971 pidetyssä Sosialistisen Internationalin (SI) kokouksesta.
”Kokousta oli seuraamassa SYT:n huomioitsijana muuan hieman yli kuusikymppinen mies, rutinoitunut tarkkailija. Hän oli Väinö Leskisen 1930-luvulla politiikkaan löytämä entinen tiedustelupäällikkö, joka teki kriittisellä silmällä merkintöjä suomalaisten esiintymisistä”.
Hän oli laatimassa erikoisraporttia kevään 1971 kokouksesta. Lehmuksen tehtävä oli seurata SDP:n tulevaisuuden nimien erottautumista toisistaan, mutta hän ei nänyt heissä juuri mitään hyvää. Valloilleen poäässyt uusradikalismi iljetti vanhaa asevelidemaria.
Erityisen inhon kohde oli ulkopoliittisen kääntymyksen tehnyt Väinö Leskinen.
Kun pahin pakana – Väinö Tanner – ei milloinkaan suostunut katumaan ja kääntymään, niin saatiinpa saaliiksi ainakin hänen lähin miehensä. Koska Leskinen ei ollut arvoihin sitoutunut ihminen vaan toiminnan mies, hänen päällimmäinen huolensa oli päästä takaisin valtaan, ja siihen näytti olevan vain yksi ainoa tie. Leskinen näki itsensä Kekkosen seuraajana, kunhan Neuvostoliitto vakuuttuisi hänen vilpittömyydestään. Sitä se ei kuitenkaan koskaan tehnyt.”
Näin siis kirjoittavat ja siteeraavat Lähde ja Lehtinen.
Tietyn ongelman muodostaa se, että kun sitaatti näyttää päättyvän, johtopäätökset jatkuvat, mutta se, mihin tarkkaan ottaen johtopäätökset nojautuvat, ei näy heti. Ehkä luen koko kirjan ensi tilassa, ehkä argumentit avautuvat. Sanon tämän siitä huolimatta, että se ei estä minua olemasta kutakuinkin samaa mieltä kirjoittajien kanssa.
*
Minulle itselleni Väinö Leskisen omaelämäkerrallinen
”Asevelisosialismista kansanrintamaan. Politiikkaa kolmella vuosikymmenellä” (Kirjayhtymä, 1967)
oli nuoruuteni (15 v.) suuria kokemuksia.
Ei sellainen kuin Väinö Tannerin muistelmat, eikä edes kuin J.K. Paasikiven kirjat. Toisenlainen.
Kirja kiteytti tajunnassani yhden kysymyksen, tosi ison:
Miltä tuntuu ihmisestä kun ensin on vakaumuksellisesti ja kirjaimellisesti sodassa henkensä kaupalla palvellut oikeaksi näkemäänsä, kokemaansa ja havaitsemaansa ”oppia” ja sitten suht nopeasti kääntääkin horisonttinsa toisin.
Miltä se tuntuu?
Miten se tapahtuu?
Mitä ihmisessä tapahtuu?
Että rämpii ja kontaa ja marssii vuosikausia tiettyyn suuntaan, yli 20 vuotta, ja sitten jonain päivänä tapahtuu jotain. Eteneminen hidastuu ja lakkaa. Suunta ei tunnu hyvältä. Pysähtyy. Seisoo. Lähtee. Mutta lähtee toiseen suuntaan.
Täysin päinvastaiseen!
Kääntymys.
Kirjaimellisesti. Suomukset putoavat. Ja uusi suunta. Ikäänkuin ja todella. Sauluksesta tulee Paulus. Vainoajasta rakastaja. Rakastajasta jokin muu. Näitä mietin.
Mietin pitkään.
Muistijälki siitä jäi.
Ilmoita asiaton viesti
Se kirja oli hyvin virtaviivainen, päinvastoin kuin Väiskin elämän todellisuus. Jos hänestä tuli varsinaisesti demari vasta aseveljenä, mikä hän muka sitä ennen oli nuorisoliittoaktiivina ja työläisolympialaisten tähtenä?
Muutamaa vuotta Leskisen kirjaa myöhemmin julkaistut Ema Skogin yksityiskohtaiset muistelmat olivat perin toisenlaiset: kirjoittaja ei selvästikään ollut mikään maailmanhistoriallinen nero, mutta piinallisen rehellinen kyllä. Päinvastoin kuin Leskinen.
Leskinen kuoli kuin Shakespeare: viinan ja urheilun yhdistelmään syntymäpäivänään. Jos hänestä olisi tullut presidenttiehdokas, olisin varmasti äänestänyt häntä siinä kuin Koivistoakin, mutta enpä usko, että häntä olisi valittu.
Kuinka monta kertaa poliitikko voi palata rattijuoppoustuomioista huipulle, ihmisiä tapettuaankin? Kuinka moneen suuntaan voi käyttää Moskova-kortteja, kuten Väiski vuodesta 1954 lähtien (ensimmäinen suojasäähän on paljolti unohtunut)?
Karismaattinen kaveri kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Leskisen kirja toimi tietysti vain herätteenä, mutta hyvänä sellaisena. Eipä osaa sanoa, miten leskisen olisi käynyt, jos olisi elänyt ja Kekkonen olisi ”ajoissa” syystä tai toisesta siirtynyt sivuun.
En oikein usko että missään oloissa Väiskistä olisi presidenttiä tullut: Koivisto oli jo vuodesta 1968 lähtien vakavasti otettava mahdollisuus.
Tietyt tahot lanseerasivat Koivisto linnaan jo tuolta lähtien, jos eivät jo varhemminkin – oikeastaan jopa innokkaammin kuin demarit itse.
Väsähtävästä Väiskistä ei tällaisia kuvia olisi saanut tekemälläkään: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/suomen-kuvalehti-rakensi-1960-luvulta-lahtien-innokkaasti-mauno-koiviston-julkisuuskuvaa/?shared=971096-b76a891d-4
Ilmoita asiaton viesti
Alkuperäiseen blogiin liittye linkkaan vielä tämän tiedon, joka liittyy tänään julkaistuun Jussi Lehmus – Lasse Lehtinen: Salaista sotaa – Mannerheimin demari Kalle Lehmus -teokseen:
IL/Matti Tanner, 16.9.2021 kirjoittaa: (Kalle Lehmuksen vastaanottamista toimitarahoista):
”Myöhemmin Lehmus huomautti oikeudessa johtaneensa puolustusvoimien salaista tiedustelua jo vuodesta 1945 alkaen ja hallinneensa salaisia tiedusteluvaroja koko tämän ajan. Syytteen alaiset varat olivat vain pieni osa tätä kokonaisuutta.” …
”… Ensimmäinen Helsingin raastuvassa käyty oikeudenkäynti oli Jussi Lehmuksen mukaan Kalle Lehmukselle lähinnä vain ihmettelyä, että eivätkö häntä luottomiehenään pitäneet päättäjät pelastakaan pulasta.
– Seuraavaan oikeudenkäyntiin sitten marssitettiin todistajaksi todella isoja nimiä.
Todistajanaitioon saapuivat muun muassa entinen puolustusministeri Emil Skog, sotien aikana päämajan tiedusteluosaston päällikkönä toiminut ja asekätkennän arkkitehteihin kuulunut eversti Reino Hallamaa, päämajan tiedustelujaoston apulaispäällikkönä ja pääesikunnan ulkomaanosaston päällikkönä toiminut eversti Joel Walldén, sekä puolustusvoimain komentajana toiminut jalkaväenkenraali Aarne Sihvo.
Kaikki todistajat vahvistivat, että yksityisiä teitä saatuja varoja oli armeijan tiedustelun käytössä paljon ja ne olivat välttämättömiä, koska virallista rahoitusta ei ollut. Kukaan heistä ei kuitenkaan paljastanut mistä tai keneltä varoja oli tullut. Oikeudessa tehtiin selväksi, että lahjoittajiin liittyvää vaitiolovelvollisuutta ei voi rikkoa.”
Tutunpuoleisia nimiä Tampella – Zabludowicz -jutun tiimoilta.
Lue Matti Tannerin artikkeli tästä:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e9fa511a-dd58-4901-8ae1-094b8f2e579f
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin fb:iin tällaisen:
https://www.facebook.com/photo?fbid=10160036807323484&set=a.10154050688688484
Tätä Karin piirrosta en muista ennen nähneeni.
Ilmoita asiaton viesti
Palautan vielä mieliin erään episodin:
14.-15.5.1978 Israelin ulkoministeri [siis UM, ei puolustusministeri, tuossa vaiheessa, vh] Moshe Dayan vieraili Suomessa ja tapasi virkaveljensä Paavo Väyrysen.
Presidenttin Urho Kekkonen lähti kauas maaseudulle, puhelinten ulkopuoolelle, kalanpyyntiin Isojoelle luontopuron äärelle, eikä ottanut Dayania vastaan.
Pääministeri Kalevi Sorsa oli Dayanin vierailun aikana matkoilla.
Muistan, miten jo silloin sanottiin, että Dayan kutsui itsensä Suomeen. ”Kukaan” ei halunnut Dayania Suomeen. No, tämä viime mainittu toteamus ei pidä paikkaansa, ei edes silloin. Tiedettiin, ettei minkään maan ulkoministeri tule maahan ilman kohtalaisen virallista kutsua ja matkavalmistelua.
Paavo Väyrynen todistettavasti lukee näitä US Blogeja. Olisiko Sinulla Paavo jotain muistikuvaa tähän kohtaan?
Itse, tuntematta nyt juurikaan enempää tästä nimenomaisesta asiasta, tiedän, että Moshe Dayanin asia koski mm. Tampellaa ja niihin kytkeytyvää ”molemminpuolista mielenkiintoa ja turvallisuustekijöitä” koskevia asioita.
Dayan halusi keskustella ja mahdollisesti hahmotella jotain uutta ja huomionarvoista Suomen kanssa, mutta ”korkein” Suomi (UKK, Sorsa) käänsivät selkänsä.
Sopii kokonaispuzzleen, mutta silti kutittelee tietää ja nähdä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tänään taisi itse asiassa olla yom kippur, tulee tietysti mieleen, että Dayan ei ihan täysin ymmärtänyt vuoden ’73 sodan ja öljykriisin merkitystä sille, kenen kanssa Kekkonen saattoi näyttäytyä. Mitä Kekkonen itse enää ymmärsi, sopii tietysti arvailla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja, kuten mainitsitkin, vuonna ’78 Dayan ei enää ollut työväenpuolueen hallituksen puolustusministeri vaan oikeistohallituksen ulkoministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä oli 1967:n ja 1978:n välillä vielä 1973 sota, josta Dayan joutui vastuisiin, valmistautumattomuuden perusteella.
Toukokuun 1978 tilanne on nyt Mörttisen ja miksei Lehmus-Lehtisen kirjan tietojen perusteella entistäkin kiinnostavampi. Kekkonen ei takuulla jättänyt kompromettoivaa muistijälkeä papereihinsa, mikä näkyy jo päiväkirjansa lakonisesta merkinnästä.
Nyt tutkivan journalismin pitää kaivaa esiin se yksinkertainen kysymys, kuka kutsui Dyanin Suomeen, ja nimenomaan: Miksi?. No, ulkoministeri tietysti ulkoministerin kutsuu. UM Väyrynen osaisi vastata (en viitsi ryhtyä tässä tilanteessa selaamaan läpi totuus-kirjoja, sanotaanko siellä jotain tästä. Siksi kysyinkin sitä suoraan Paavolta, yleensä hän lukee näitä, – ainakin niitä blogeja, joissa hänen nimensä esiintyy.
Oliko Israelin ulkoministerillä jotain sotilaspoliittisia ulottuvuuksia vierailuaan koskevassa työsuunnitelmassa? Ehkä oli, ehkä ei. Kuka oli alotteellinen ja minkälaisin tavoittein?
Ilmoita asiaton viesti