SoftBankin tukema rahoitusyhtiö Greensill Capital konkurssiin – mitä siitä seuraa?

SoftBankin tukema Greensill Capital ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin

Maailman suurimpiin kuuluva brittiläinen finanssipalvelyritys Greensill Capital huojuu; Toimitusketjujen rahoitusjärjestelyjä junailevan rahoitysyhtiön toiminta on läpinäkymätöntä ja mahdollistaa puljaamisen. Kuka takaa, ettei isompi romahdusten ketju lähde juuri Greensillin vararikosta?

*

Noin viikko sitten useammankin kanavan kautta levisi tieto, että Greensill Capital -niminen rahoitusyhtiö on  jättänyt konkurssimenettelypaperit sisään brittiläiseen oikeusistuimeen. Sen (GC) pelätään sulavan täysin ja poistuvan näyttämöltä, huolimatta esim. siitä, että SoftBank on tukenut vahvasti sitä viime vuonna.

Vähintäänkin Greensill Capitalin kohtalon tasoinen kysymys kuuluu: Sisältyykö sen tapaisten toimitusketjujen rahoituksesta huolehtivien innovatiivisten, mutta toiminnoiltaan läpinäkymättömien suuryritysten toimintaa järjestlemäriski, joka voi uhata laajemminkin finanssimaailman muutoinkin epävakaata ”tasapainoa”.  Maailmanlaajuiset rahoitusjätit erilaisine rahoitus- ja sidoskytkyineen voivat romahduttaa finanssikentän arkoja osia, hyvin kauaskantoisin seurauksin.

*

Lehtitietojen mukaan SoftBank tuki Greensill Capitalin toimintaa 1,5 miljardilla dollarilla, joka sijoitus nyt uhkaa haihtua taivaan tuuliin.

SoftBank ei ole mikään pehmolelu, vaan kovanluokan finanssitoimija. Sen taustalla on 1981 perustettu japanilaislähtöinen monikansallinen konglomeraattiyritys, SoftBank Group, jonka pääkonttori sijaitsee Tokiossa. Yritys omistaa osuuksia muun muassa SoftBank Corp., SoftBank Vision Fund, Arm Holdings, Fortress Investment Group, Boston Dynamics, T-Mobile USA, Alibaba, Yahoo Japan, Brightstar, Uber. etc.  Sen liikevaihto 2020 oli 57 mrd USD.

*

Mikä firma mikä konkurssi?

Greensill Capital on rahamies Lex Greensillin 44 v. vuonna 2011 Britanniassa perustama ehkäpä tyypillinen nykyaikainen kasvuhakuinen finanssipalveluyritys, joka tarjoaa rahoituspalveluita globaalisti.  Se siis haki maksukyvyttömyysturvaa 8.3.2021.  Toiminnassaan se on keskittynyt mittavien toimitusketjujen rahoituksen tarjoamiseen, kaikkine siihen kuuluvine palveluineen.

Wall Street Journal (WSJ) ilmoitti viikkoa aikaisemmin (1.3.2021) että pääjohtaja Greensill nimitti tuolloin Grant Thorntonin hoitamaan mahdollisen uudelleenjärjestely- ja maksukyvyttömyysmenettelyn edellyttämiä toimia, johon tilaan arvioitiin ajauduttavan muutamassa päivässä.

Tapahtumat etenivät rivakkaan tahtiin, niin kuin sulamisvaiheessa usein. Jo 2.3. Greensill Capital ilmoitti Bloomberg Newsin mukaan harkitsevansa liiketoimintansa operatiivisten osien myyntiä Apollo Global Managementille tai itse asiassa sen tukemalle osakkuusyhtiö Athene Holdingingsille. Greensill Capital ilmoitti tuolloin, että ryityksillä oli myynnin osalta ”yksinoikeuskausi johtavan maailmanlaajuisen rahoituslaitoksen kanssa, tavoitteena kaupan vahvistaminen tällä viikolla”.

*

Kuten tästä kenties havaitaan, kyse on kohtalaisen ”suuresta pelistä”.  Isot elefantit asialla, ja jotta tälle levelille yleensä päästään, myös takana on lujasti ”rautaa” ja romua eli rahaa.

Greensill Capital on siis perustettu finanssikriisin elvytysvaiheessa 2011 keskittyen ensin toimitusketjun rahoitukseen.  Yhtiö on kasvun myötä monipuolistanut tulovirtojaan tarjoamalla perinteisiä pankkipalveluja saksalaisen tytäryhtiön Greensill Bank (DE) kautta, tarjoamalla ostamiinsa velkoihin perustuvia joukkovelkakirjoja ja kumppanuusorganisaatioiden, kuten Credit Suisse, hallinnoimien rahastojen kautta.

Amerikkalainen pääomasijoitusyhtiö General Atlantic investoi 250 miljoonaa dollaria Greensilliin vuonna 2018.

Vuonna 2018 pääjohtaja Greensill joutui julkisuuden kiirastuleen ja sai kutsun British Cityn pakeille viralliseen tutkintaan epäillystä osallisuudesta rahoitus-skandaaliin englantilais-sveitsiläisen varainhoitajan Global Asset Management GAM:in kautta.

[Wikipedia esittelee GAM:in; GAM Investments is an independent, pure play asset management group headquartered in Zurich.[5] The Group sells to a wide range of client segments such as institutions, wholesale intermediaries, financial advisers, and private investors.[1] The Group’s investment management business is complemented by a private labelling unit which provides outsourcing for third-party asset managers.].

Alkuvuodesta 2019 SoftBank investsoi Greensill Capitaliin 800 miljoonaa US dollaria Vision rahastonsa kautta.

SoftBank-sijoituksen vuoksi yritys viivästyi muiden varainhankinta vaihtoehtojen, kuten julkisen osakeannin selvittelystä.

Loppuvuodesta 2020 Greensill Capital alkoi etsiä muita sijoittajia.  Tavoitteena oli kerätä 500-600 miljoonaa dollaria ja saada listautumisanti päätökseen kahden vuoden kuluessa.

Tavoitteen saavuttamiseksi yhtiö sopi hallituksensa pyynnöstä myydä kaikki neljä yhtiön lentokonetta, joihin kuului mm. Gulfstream 650. Media-arvioiden mukaan kaikki koneet olivat ainakin näennäisesti mr Greensillin koneita, siis hänen käytössään. Gulfstream G650 – Wikipedia

Samoihin aikoihin loppuvuodesta 2020 Greensill ryhtyi etsimään uutta tilintarkastajaa, kun se GC oli ”kasvanut liian suureksi nykyiselle tilintarkastajalle”, Saffery Champnes, kuten lausunto kuului. Jälkeen seuranneiden tapahtumien valossa hanke saa kieltämättä toisenlaisiakin ajatuksia liikkeelle. Haettiinko ”luovempaa” tilintarkastajatahoa?

Niinpä sitten kävi, että KPMG, Delotte, Members of the Big Four, ja vähäisempi tilintarkastaja BDO kaikki kieltäytyivät tulemasta Greensillille uudeksi tilintarkastajaksi.

Nyt sitten maaliskuun 2021 alkuviikkoina Greensill päätyi harkitsemaan maksukyvyttömyystilan hakemista sen jälkeen kun Credit Suisse Group AG jäädytti 10 miljardin US Dollarin arvosta Greensillin varoja.

*

Asiat etenivät riuskasti.

  1. päivä maaliskuuta 2021 tuo edellä mainittu, 2.3.2021 julkistettu sopimus Athene Capitalin ja Greensill Croupin kanssa romahti.

*

Kasvukuplan uho ja tuho

Greensill Croupin pääasiassa harjoittama toimitusketjun rahoitus toteutui firmassa käänteisenä factoring-toimintana, ja toisaalta johdannaisrahoitustuotteiden kaupalla.

Kun perinteisessä ”factoringissä” yritys myy asiakkailleen lähettämänsä laskut kolmannelle osapuolelle, joka sitten perii velan näiltä asiakkailta.  Käänteisessä mallissa kolmas osapuoli (tässä tapauksessa Greensill) maksaa yrityksen velat toimittajilleen pienellä alennuksella, mutta paljon nopeammin kuin alkuperäisen yrityksen maksupostit kulkevat. Kolmas osapuoli  saa myöhemmin maksut yritykseltä.  Vaikka pankit ovat tyypillisesti hoitaneet toimitusketjurahoitusta, niihin kohdistettu sääntely ja pääomarajoitukset ovat vieneet tällaisista lainoista kannattavuuden.  Tämä sääntelykehitys on osittain johtanut Greensillin ja muiden vastaavien yritysten, kuten Stenn Internationalin syntymiseen, koska niiden sääntelyvalvonta ei ole samalla tasolla kuin pankkien.

Käänteisen factoringin kannattajat sanovat, että siitä on hyötyä tuotetoimittajille, koska se maksaa velkansa nopeammin.  Ne, jotka arvostelevat tätä käytäntöä, vastustavat yleensä sitä, koska se voi antaa yrityksille mahdollisuuden hämärtää velkoja ja kannustaa vahvemman osapuolen tavanomaisia maksuviivytyksiä liikesuhteissa.

Kivihiilikaivosyhtiön Bluestone Resources Inc. -yhtiön oikeusjutun mukaan Greensill poikkesi tavanomaisesta toimitusketjun rahoitustavasta harjoittamalla spekulatiivisempaa käytäntöä tarjoamalla lainoja paitsi muiden yritysten jo saamiin velkoihin myös Greensillin ennustamiin (ennakoimiin) liiketoimiin, joiden oli siis tarkoitus toteutua joskus tulevaisuudessa.  Bluestone, jonka omistaa Länsi-Virginian kuvernööri Jim Justice, haastoi Geensillin oikeuteen petoksesta maaliskuussa 2021.

*

 Kysymyksiä ja johtopäätöksiä

Greensill Capital on rahoitusyhtiö, joka osallistui läpinäkymättömien rahoituspalveluiden tuottamiseen toimialalla, jossa yritykset pakkaavat lainoja uusiin paketteihin.

Suora kysymys:

Tuleeko Greensill Capital jäämään historiaan yrityksenä, jonka konkurssi oli ensimmäinen siinä ketjussa joka petti, ja jonka jälkeen nykykansain jättimäinen finanssiruletti alkoi rakoilla ja romahtaa?

Onko Greensill Capital ja sen kaltaiset ”pakkaajat” systeemiriski?

Greensill on yksi maailman suurimmista toimitusketjun rahoituksen tarjoajista (antaa yrityksille lainaa jotta ne voivat maksaa tuotetoimittajilleen): se on kyllin tyypillinen innovatiivisen finanssikentän rahoitusjärjestäjä ja tuotepakkaaja esittääkseen indikaattoria tämän kentän toimintamalleista ja niihin väistämättä kytkeytyvistä riskeistä.

Greensill on yksi alansa suurimmista, kyllin suuri toimiakseen indikaattorina myös toimialansa kanttuveihin päätyvien firmojen markkinahäiriö ja epävakauden tuottamisen mielessä. Riittääkö Greensill avaamaan tien myrskyn ja epävakauden tulla?

Jotain toimialan rahavirtojen koosta ja suhdeluvuista kertoo se, kun muistamme, minkälaisista jättipanoksista edellä oli puhetta (miljardiluokka) ja kun vertaamme niitä panoksia siihen, että Greensill Capitol osoittautui nyt kykenemättömäksi suorittamaan ja järjestämään päärahoittajansa Credit Suissen vaatimatonta velkaa kooltaan 140 miljoonaa dollaria.

Greensillin päätyminen ”vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin” ilmenee oikeudelle jätetystä selvitystilahakemuksesta.  Se kertoi myös, että avainasiakas, GFG Alliance, on maailmanlaajuiden Sanjeev Grupta -yhtiön johtama metalli- ja hyödykerypäs, joka oli taloudellisessa turbulenssissa ja keskusteli  velkojiensa kanssa toissa viikolla.

Hämmennystä ja kysymyksiä lisää se, että Greensill Capital on brittiläinen firma, jolla on läheiset suhteet Brittiläiseen rahoituslaitokseen, jonka neuvonantajana toimii ex-pääministeri David Cameron) ja jonka SoftBank tuki 1,5 miljardin dollarin verran vuonna 2019, ja kun kriisi laukesi maaliskuun 2021 alussa, tilanteessa jossa Greenisllin päärahoittaja/vakuuttaja [main incurer] kieltäytyi uusimasta 4,6 miljardin dollarin sopimusta ja Credit Suisse jäädytti 10 miljardin dollarin määrän yhtiöön liittyvistä varoista.

Se oli täräyttävä uutinen paitsi Greenisllille, myös potentiaalisesti sen asiakkaille, joista jollekin syntyi välitön uhka joutua vaaran piiriin, niiden kymmenet tuhannet työpaikat eri puollilla maailmaa saattavat häipyä.

*

Onko Greensillin toiminnoille löydettävissä vakaata jatkajaa?

Greensillin viranomaisille jättämän asiakirjan mukaan on vain ”yksi uskottava tarjoaja”, yhdysvaltalainen pääomasijoitusyhtiö Apollo Global Management – AGB.  Apollo halusi maksaa 59,5 miljoonaa dollaria Greenisllin immatriaalioikeuksista ja IT-järjestelmistä, ehdolla että ”enemmistö” Greenisillin Britanniassa olevien 500 työntekijän paikat säilyvät.

Apolloin tarjoukseen sisältyi tiukkoja ehtoja; Bloombergin saamien tietojen mukaan kauppa ei toteutune koska Greensillin sopimus yhden sen tärkeimmistä teknologiatoimittajista, yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Taulian kanssa ei jatkuisi, koska Apollo on kiinnostunut hankkimaan vain ne Greensillin osat, jotka antaisivat sille pääsyn rahoituslinjan suuryritysten, kuten Vodafonen, kanssa, kertoo myös Financial Times. Apollo ei ole joulupukki, vaan omaehtoinen laajeneva business.

Apollo Global Management -ryhmällä ei ollut kiinnostuta myöskään järjestää rahoitusta Gerenisillin suurimmalle asiakkaalle, Guptan FGF Alliancelle.  Keskeinen syy oli se, että vaikka Greensill Croupin perustaja Lex Greensill puhui yrityksen teknologiaosaamisesta, se oli , joka on viime kädessä vahvasti riippuvainen muiden yritysten alustoista.

*

Greensillin CV

Lex Greensill on sokeriruokofarmarin poika Australiasta suoritti Lontoon kauppakorkeakoulun, rakensi innovatiivisen fintech-yrityksen ja löysi nopeasti väylät Britannian talouden ytimessä.  Nyt 44-vuotias Greenisill tuli Britanniaan 2001 ja työskenteli jo 20-vuotiaana CitiGroupissa ja Morgan Stanleyssä.  Siellä hänen läheinen kollegansa ja mentorinsa oli edesmennyt Jeremy Heywood, entinen mandariini (korkea virkamies), joka palasi myöhemmin pääministeri Gordon Brownin labour-hallitukseen ja toimi hallituksen sihteerinä niin David Cameronin kuin Theresa Mayn kabineteissa.

Yrityksensä, Greensill Capital, perustamisen jälkeen vuonna 2011 Greensillistä tuli Cameronin hallituksen neuvonantaja toimitusketjun rahoitusaloitteissa julkisella sektorilla.  Jätettyään pääministeriyden Cameronista tuli Greensillin neuvonantaja toimitusketjun rahoitusaloitteista julkisella sektorilla. [Mikäs sen somempaa?]

Se oli yksi harvoista kaupallisista tarjouksista, joita ex-PN Cameron sai [Vetkaus Exit-kansanäänestyksestä vei suosion ison busineksen parissa?] – ja se, jonka Cameron käytti.

Greensill Capitalin bankrotti on järkyttävä taloudellinen ja poliittinen isku entiselle pääministerille, jolla on (mediatietojen mukaan) optio-oikeuksia jopa 1 % liiketoiminnasta [!]!

*

Mitä tämä merkitsee?

Valvooko toimitusketjurahoittajien toimintaa mikään elin?

Ajatus on järkeenkäypä, kun pyritään antamaan (suurille) yrityksille menettely tasoittaa menojaan ja antaa pienempien yritysten maksaa nopeammin – kaikki välittäjine, kuten Greensillin, suostumuksella, jotka lainaavat rahaa ja ottavat pienen marginaalin.  Mutta Greensill ja joukko yrityksiä ovat kehittäneet lisänneet ajatusta myymällä lainoja kirjoittamalla lisää ja pakkaamalla toimittajien velat joukkovelkakirjalainan kaltaisiin paketteihin.  Greensillin tapauksessa lainojen pääosakas Credit Suisse ja toinen pääasiakas, rahastonhoitaja GAM, ilmoitit yhtäkkiä jäädyttävänsä varat, koska heillä oli ”oletustapahtuma”.

Avain Greensillin kriisin ymmärtämiseen on vakuutus, arvioi Finalcial Timesin taloustoimittaja Tom Braithwaite.

Luottoriskin kattavalla vakuutuksella sijoittajat voisivat kohdella rahastoja lähes riskittöminä.  Mutta tiedämme nyt, että viime kesänä Greensillin päävakuutusyhtiö, Tokio Marine, sai ”kylmät jalat” ja alkoivat potkiskelemaan Greensillin vastuujohtajaa siitä, että hän on ”ylittänyt auktoriteettinsa”,  tarkoittaen lähes 7,7 miljardin dollarin raja-arvoja.

Tänä vuonna Greensill ei löytänyt uusia vakuutuksenantajia, ja viime viikolla se epäonnistui vakuuksiensa uusimisesta oikeustoimin, tarkoituksella velvoittaa entinen vakuuttaja jatkamaan sopimusta.  Ilman velkavakuutusta Greensill ja sen tarjoamaa suojaa, Greensill on jumissa.  Se ei kykene purkamaan vanhaa lainakantaa eikä kirjoittamaan uusia.  Tuho väikkyy edessä.

*

Onko tämä toimitusketju-rahoitusmallin loppu?

Toimitusketjun rahoittaminen tässä kuvatulla tavalla on täysin laillista, ja Greensillin palveluja käyttivät taloudellisesti vahvat suuryritykset, kuten Vodafone ja AstraZeneca.

Mutta säätelyviranomaiset ja luottoluokituslaitokset pitävät sitä huolestuttavan läpinäkymättömänä.

Yritykset, jotka käyttävät tällaisia palveluja, pystyvät luokittelemaan velat pikemminkin ”ostovelaksi” eikä velaksi – ja näin järjestelmää voidaan käyttää väärin peittämään spiraalilainaa.

Esimerkiksi vuonna 2018 Carillon romahti noin 500 miljoonalla punaisella ”Muut velat” -nimikkeellä, jotka liittyivät toimitusketjun rahoitusvelkoihin.

Greensill itse on välttänyt Financial Conduct Authorityn sääntelyä, koska se lainaa yrityksille, mutta ei kuluttajille.

Mutta nyt Britannian parlamentin jäsenet ja muut tahot kysyvät, onko järjestelmä kestävä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lähiviikkoina on odotettavissa paljon kysymyksiä.  Hyvin paljon.

Varsinkin jos Greensill Capitalin romahtamista seuraisi Gupta-imperiumin romahdus.

”Osakkeenomistajat kärsivät, jos toimitusketjun kirjanpidon porsaanreikiä ei suljeta”, sanoo Katherine Griffiths The Times -lehdessä.

”Tuhansien ihmisten työpaikat riippuvat nyt siitä, kuinka vakaa Guptan talous on”.

*

Greensillin kohtalosta riippuu huomattavasti enemmän.

Se voidaan jo tässä vaiheessa sanoa.

Jotenkin luulen, että tästä kehkeytyy pitkä ja lämpöä synnyttävä seuranta?

*

Ps.

Lonkerot ovat pitkät ja ulottuvat kauas.

Esimerkiksi mainittakoon, että Greensill Capitalia vuonna 2019 peräti 1,5 miljardilla USD:llä tukenut Soft Bank vision Fundin  koko omistusosuus on tiettävästi vaarassa hävitä kokonaan taivaan tuuliin.

Greensillin kotisivuilla se komglomeraatti pahoittelee, ja väittää, että se ”avaa rahoituksen, jotta maailma voi panna sen toimimaan”.  Viime vuonna 2020 se myönsi yli 143 miljardin dollarin rahoituksen yli 10 miljoonalle asiakkaalle.

Paljon on pelissä.

+2
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu