Sparta pataljoonan kaatunut komentaja postuumisti Venäjän sankariksi – isästä poikansa seuraaja komentajaksi

Venäläinen rotaatio: pojalta isälle

”Sparta” -pataljoonan kaatunut komentaja nimitettiin postuumisti Venäjän sankariksi – isästä tuli poikansa seuraaja pataljoonan komentajaksi.  –  Militarismi näkyvästi esillä Venäjän yhteiskunnassa.

*

Presidentti Putinin tapaaminen Venäjän sankarin Vladimir Zhogan isän kanssa

Vladimir Putin tapasi Donbassissa 5.3.2022 kuolleen Sparta-pataljoonan komentajan Vladimir Zhogan isän, Artem Zhogan. Presidentti luovutti Artem Zhogalle hänen pojalleen postuumisti myönnetyn Venäjän sankarin tähti -kunniamerkin.

Sekä isä että poika ovat everstiluutnantteja. Poika oli pataljoonan komentaja – ja hänen kaaduttuaan isästä tuli pojan seuraaja komentajana.

Meeting with father of Hero of Russia Vladimir Zhoga • President of Russia (kremlin.ru)

maanantaina 9. toukokuuta 2022 ”Voitonpäivänä”

*

Kremlin julkaisema keskustelupöytäkirja:

Venäjän presidentti Vladimir Putin: Arvoisa herra Zhogan, tänään on 9. toukokuuta, voitonpäivä. Ojennan teille Venäjän sankarin tähden poikanne puolesta.  Valitettavasti hän ei ole enää joukossamme, hän on lähtenyt riveistämme, mutta kuitenkin hän eli valoisan ja kauniin elämän ja kuoli sankarina, kirjaimellisesti suojellen ruumiillaan naisia ja lapsia, maanmiehiä ja kanssataistelijoita [”his countrymen, compatriots”].  Hän antoi henkensä isänmaan puolesta [venäläisittäin >”for the Motherland”].  Esitän surunvalitteluni poikanne menetyksen johdosta, mutta onnittelen samalla teitä todellisen sankarin kasvattamisesta.  Toivon, että tämä sankarin tähti pysyy perheessänne ikuisesti.

Artem Zhoga:  Paljon kiitoksia, arvoisa presidentti.  Vladimir ansaitsi tämän kunnian kaikella sillä, mitä hän teki. Kaikki kahdeksan vuotta – kyllä, siitä on jo kahdeksan vuotta kun hän liittyi asevoimiin 2.5.2014, jota ennen meillä Strelkovin varuskunnassa oli tapana auttaa sinne tulevia miehiä.  Hän omistautui asialleen täysin. Todellakin, sillä miten kasvatin häntä on ollut vaikutusta häneen, me kaikki kunnioitimme sankareitamme ja isoisiemme muistoa.  Isoisäni oli Suuren isänmaallisen sodan veteraani, hän päätti sotansa Köningsbergissä ylikersanttina, hän toimi tykistön tähystäjänä.  Volodjasta, kuten kävi ilmi, tuli myös tiedusteluosaston, ei siis tykistön, tiedustelija, pataljoonan komentaja.  Teemme kaikkemme saadaksemme asiamme läpi, jotta voitto on meidän.  Me voitamme, teemme kaiken mitä se edellyttää.  Jumala suokoon, ettemme menetä enempää ystäviämme ja perheitämme, jotta voitto olisi halvempi. Mutta voitto on meidän kaikesta huolimatta.  Suuret kiitokset tuestanne.  Helmikuun 24:s on hieno päivä.  Kyllä, se voi olla kauhea yhdessä suhteessa, kun vihollisuudet alkoivat, sekä siviilejä että sotilaita kuolee.  Venäjän federaation, koko suuren maamme Venäjän, Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen, asevoimien.  Mutta toisessa suhteessa se oli juuri tämä askel, tämä päivä, tämä toiminta, ulospääsy kauheasta jäätyneestä tilanteesta, koko tämän konfliktin ratkaisu. Paljon kiitoksia – haluan sanoa sen pataljoonani, Donetskin kansantasavallan 1. Armeijaryhmän ja koko Donetskin kansantasavallan kansan puolesta. Kiitos.

Vladimir Putin: Jos tämä ongelma olisi ollut mahdollista ratkaista muilla, rauhanomaisilla keinoilla, olisimme varmasti tarttuneet siihen mahdollisuuteen.  Mutta meille ei annettu mahdollisuutta, ei ollut muuta vaihtoehtoa.  Miehemme taistelevat rohkeasti, sankarillisesti ja ammattimaisesti.  Kaikki suunnitelmat toteutetaan.  Tulos saavutetaan.  Siitä ei ole epäilystäkään.  Onnitteluni teille voitonpäivänä ja pojallenne sankarin tähdestä.

Artem Zhoga: Kiitos. Ja myös teille.

Vladimir Putin: Kiitos.”

Lähde, englanniksi, pvm 9.5.2022: Meeting with father of Hero of Russia Vladimir Zhoga • President of Russia (kremlin.ru) (transl. vh)

*

Nimimerkkikirjoittaja ”Aave/Kantapeikko” kirjoitti verkkoon maaliskuun 9. päivä 2022 klo 14:38:05;

”Lista kahden viikon aikana väitetysti tapetuista/haavoittuneista/vangeiksi saaduista korkea-arvoisista venäläisupseereista. Kaikkien osalta en kuitenkaan pysty vahvistamaan:

1. Major General Andrei Sukhovetsky, Deputy Commander, 41st Combined Army (killed)
2. Major General Vitaly Gerasimov, Chief of Staff , 41st Combined Army (killed)
3. Colonel Serhiy Trofimov, Head the missile forces and artillery of 41st Army (heavily wounded)
4. Chechen general Magomed Tushayev, 141st Rosgvardia Chechen Guard (killed/disputed)
5. Colonel Viktor Isaykin (killed)
6. Colonel Konstantin Ogiy, Head of Kemerovo SOBR unit (killed)
7. Colonel Konstantin Zizevski, 247th Guards Air Assault Regiment (killed)
8. Lieutenant Colonel Dmitry Safronov, Commander of the 61st Separate Marine Brigade of the Russian Armed Forces, (killed)
9. Lieutenant Colonel Denis Glebov, Deputy Commander of the 11th Separate Airborne Assault Brigade of the Russian Armed Forces (killed)
10.  Vladimir Zhoga, warlord, Sparta Battalion (Lt Col equivalent?) (killed)
11. Colonel Yuri Agrakov, Commander of 76th VDV Regiment, 104th Guards Airborne Division. (killed)
12. Lieutenant Colonel, 247th Guards Air Assault Regiment 47th Bomber Aviation Regiment, 105th Guards Mixed Aviation Division (Pilot, Su-34 Captured)
13. Lieutanant Colonel Geshtok Maxim Sergeevich, (Pilot , Su-30, Captured)
14. Lieutanant Colonel Astakhov Dmitry Mikhailovich, Rosgvardia (captured)”

”Aave” -kirjoittajanimimerkki toteaa myöhemmin:

everstiluutnantti Vladimir Zhoga, Sparta pataljoona, kaatunut 5.3.2022. Ukrainan konflikti (kantapaikka.net)

*

Wikipedia.en kertoo Donetskilaisesta Sparta pataljoonasta mm.:

”2022

Vladimir Putin and Artem Zhoga on 9 May 2022

In March 2022, the Battallion’s commander Vladimir Zhoga was killed at Volnovakha in the course of the Russian invasion of Ukraine.[31][32] He was posthumously awarded the title of ”Hero of the Russian Federation” by Russian president Vladimir Putin.[33]

The sub-units of the battalion are approximately following:

Linkki: Sparta Battalion – Wikipedia

Kyseisen Wiki-artikkelin mukaan:

evl. Vladimir Zhogan seuraajaksi Sparta-pataljoonan komentajaksi tuli hänen isänsä evl. Artem Zhoga.

Tämä itseasiassa epäsuorasti kävi ilmi myös Kreml presidenttihallinnon 9.5.2022 antamasta tiedotteesta, vaikkakaan sitä ei erikseen tuotu sinänsä esiin. – Lieko kyseessä sotahistorian ensimmäinen tapaus, jossa isästä tulee poikansa komentaman pataljoonan komentaja pojan kaaduttua? > Sparta Battalion – Wikipedia

*

PS 1:

”Venäjän federaation sankari (ven. Герой Российской Федерации) on korkein mahdollinen Venäjän federaation Venäjän kansalaiselle myöntämä arvonimi. Arvonimen myöntämisestä päättää pääasiassa Venäjän presidentti. Kriteerinä arvonimen myöntämiselle on erityistä urhoollisuutta osoittavien tekojen ja aikaansaannosten toteuttaminen valtion hyväksi. Arvonimi perustettiin 20. maaliskuuta vuonna 1992 Neuvostoliiton sankari -arvonimen tilalle.”

Lähde, lue lisää: Venäjän federaation sankari – Wikiwand

*

PS2: mv -media tiesi 10.5.2022 kertoa tuoreeltaan kuvien kanssa:

”On huomattava, että Venäjän presidentin vieressä valtavassa Moskovan ”Kuolematon rykmentti” -saattueessa käveli Donetskin ”Sparta” pataljoonan edesmenneen komentajan Vladimir Zhoganin isä, Artem Zhoga.

Kuva: kuvakaappaus kuolemattoman rykmentin videolta: Vladimir Zhogan isä käveli eturivissä Vladimir Putinin kanssajonka länsilehti on propagandassaan väittänyt olevan jopa ”kuolemankipeä”. Mistään fyysisestä heikkoudesta ei nähty tiistaina merkkiäkään.

Artem Zhoga kantoi mukanaan valokuvaa pojastaan, joka sai surmansa Ukrainan sotatoimien seurauksena ja Volnovakhan vapauttamisen aikana 28-vuotiaana osallistuessaan Donetskin kaupungin siviilien evakuointiin 5. maaliskuuta 2022.”

Ukrainan ja läntisten lähteiden mukaan 5.3.2022 tapahtumat etenivät Donetskissa Volnovkhan suunnalla:

”Osapuolet syyttelevät toisiaan

Kello 17.54: Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina, että Ukraina on sabotoinut evakuointioperaatioita Mariupolista ja Volnovahasta. Samaan aikaan Ukrainan hallinto on todettu, että Venäjä on jatkanut pommituksia, vaikka kumpikin osapuoli totesi hetkellisen tulitauon alkaneeksi humanitaaristen väylien avaamisen ajaksi lauantaina. Evakuointioperaatio ainakin Mariupolissa jouduttiin keskeyttämään päivällä.

Esimerkiksi Volnovahasta oli tarkoitus evakuoida 15 000 ihmistä, mutta ukrainalaisviranomaiset kertoivat määrän jääneen vain 400:aan.”

Linkki: Venäjän hyökkäyksen kymmenes päivä – lue kaikki käänteet 5.3. – Ulkomaat – Aamulehti

*

PS3:

Venäjänkielinen Wikipedia kertoo evl. Zhoga jr:n pienoiselämäkerran

(google.konekäännetty):

Vladimir Artjomovitš Zhoga (kutsumanimi – ”Vokha”; 26. toukokuuta 1993, Donetsk – 5. maaliskuuta 2022, Volnovakha) –

Donetskin kansantasavallan erillisen tiedustelupataljoonan ”Sparta” komentaja (2016-2022), vartioeversti [4] [ 5] [6].

DPR:n [Donetskin kansantasavallan] sankari (postuumisti, 2022)[4][5][6],   Venäjän federaation sankari (postuumisti, 2022)[7].

Sisältö 1 Elämäkerta 2 Muisti 3 muistiinpanoa 4 Linkkejä Elämäkerta

Syntynyt 26. toukokuuta 1993 Donetskissa[5][6][8][9].

Isä – Artyom Vladimirovich Zhoga, DPR:n armeijan everstiluutnantti, Spartan esikuntapäällikkö[4][10] ja sitten komentaja[11].

Äiti on kotiäiti[9].

Hän [Vladmir Arjomovitsh Zhoga] asui ja työskenteli Slavjanskissa, jonne hänen vanhempansa muuttivat[8][9]. Jogin mukaan hän harrasti lapsena urheilua, erityisesti jalkapallosta[10][9].

Valmistuttuaan lukiosta hän yritti päästä Donbassin osavaltion pedagogiseen yliopistoon, mutta ei läpäissyt kilpailua ja meni teknilliseen kouluun, jossa hän opiskeli poissaolevana[9]. Hän työskenteli isänsä kanssa, jolla oli useita kalapisteitä[10][9].

Vuonna 2014 Itä-Ukrainan sodan syttymisen jälkeen hän osallistui siihen DPR:n ja LPR:n valtiomuodostelmien puolella[8]. Aluksi hän osallistui Slavjanskin itsepuolustusyksiköihin [10]. Hän haavoittui päähän Slavjanskin taisteluissa, Snezhnoje-alueen taisteluissa kätensä, ulkomaan taisteluissa häntä haavoittui 13 sirpaleella, hän haavoittui myös hyökkäyksen torjunnassa Shakhtyorskin lähellä ja taisteluissa lentokentästä hän sai toisen haavan päähän [8][9].

[Videon teksti: ”Spartan” sotilaat Vokha ja Sailor pataljoonan komentaja Arsen ”Motorola” Pavlovista (18.10.2016)]

Hän oli tiedustelukomppanian apulaispäällikkö[9].

Lokakuussa 2016 hän otti Sparta-pataljoonan komennon sen luojan Arsen Pavlovin (Motorola) kuoleman jälkeen. Hän oli aiemmin toiminut sen kuljettajana ja sitten ensimmäisenä varamiehenä[8]. Hän oli Motorolan tyttären kummisetä.

[Videon esittelyteksti: 6. maaliskuuta 2022 DPR:n sankarin kultainen tähti luovutettiin juhlallisesti Vladimirin isälle.]

  1. maaliskuuta 2022 DPR:n johtaja Pushilin ilmoitti, että Zhoga oli kuollut Volnovakhassa, ”varmistaen siviilien poistumisen tästä siirtokunnasta”.

Venäjän presidentti Putin myönsi Jogalle 6. maaliskuuta Venäjän sankarin tittelin postuumisti[12]. Zhogasta tuli ensimmäinen ulkomaalainen sotilas, samoin kuin ensimmäinen DPR:n sotilas, jolle myönnettiin Venäjän sankarin arvonimi.

Muistomerkit:

  1. maaliskuuta 2022 Volnovakhan kaupungin katu, jota ennen kuin DPR:n joukot valtasivat sen, kutsuttiin Ukrainan asevoimien prikaatin 51. erikoisprikaatin sankarikaduksi., nimettiin: Venäjän sankarin Vladimir Zhogin katu.

Nimenmuutosseremoniaan osallistuivat DPR:n päällikkö Denis Pushilin ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen pääneuvoston sihteeri Andrei Turchak. Myös toinen katu tulee kantamaan Jogi-nimeä Donin Rostovissa[13].

Nuorisoyksikkö ”Venäjän lapset” Togliatissa kantaa hänen nimeään.”

Linkki ru.wikipedia -sivustolle: Жога, Владимир Артёмович — Википедия (wikipedia.org)

*

PS4:

Venäjän federaation sankari n:o 1141

Linkki GPF  Герой Российской Федерации-sivustolle: Герой Российской Федерации Жога Владимир Артёмович :: Герои страны (warheroes.ru)

*

PS5:

13.5.2022 (11:05)

Toljatin Yunarmei-osasto (junioriarmii) nimettiin Venäjän federaation sankarin mukaan Yunarmey-yksiköksi

”Venäjän lapset” Toljatista nimettiin Venäjän federaation sankarin – eversti Zhoga Vladimir Artemovichin mukaan.

Volodymyr Zhoga syntyi 26. toukokuuta 1993 Donetskissa. Hän komensi erillistä Donetskin kansantasavallan ”Spartan” tiedustelupataljoonaa. Hän kuoli taisteluissa Volnovakhan puolesta varmistaen siviilien poistumisen siitä.

  1. maaliskuuta 2022 Venäjän presidentti myönsi hänelle Venäjän federaation sankarin arvonimen postuumisti.

Yleisvenäläinen sotilas-isänmaallinen sosiaalinen liike Yunarmiya perustettiin vuonna 2016 Venäjän puolustusministeriön aloitteesta ja Venäjän federaation presidentin tuella. Liikkeellä on sivuliikkeitä kaikilla maan alueilla. Keskisotilasalueella heitä holhoavat kaikki sotilasyksiköt ja muodostelmat.

Linkki: Юнармейский отряд из Тольятти назвали в честь Героя Российской Федерации : Министерство обороны Российской Федерации (function.mil.ru)

  1. Eri puolilla Venäjän federaatiota on näitä presidentin suojeluksessa perustettuja ja toimivia ”nuorten kadettien” kouluja, m.m. Petroskoissa, jonne muutama vuosi sitten valmistui mittava ”kadettikoulu”.

*

PS6:

Putin lähetti 9.5.2022 onnittelunsa 15. Aleksandrinskajan erillisen Kaartin moottoroidun jalkaväkiprikaatin johdolle ja miehistölle Kaartin kunnianimen saamisesta. > n.kremlin.ru/events/president/news/68372

*

+1
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu