Suomalaiset kärsivät Saksan sooloiluista – jälleen

Suomalaiset kärsivät Saksan sooloiluista

Tänään Helsingin Sanomat (Merja Saarinen HS/4.6.2024) kirjoittaa otsikolla:

”Suomesta tuli Saksan palkkalinjan maksumies”. 

Hän jatkaa: ”Suomalaiset kärsivät Saksan löysästä palkkalinjasta, joka kiihdyttää inflaatiota.  Kipeästi kaivatut koronlaskut uhkaavat sen takia viivästyä.  Onko palkkamalttiin tyytyneiden suomalaisten syytä tuntea itsensä petetyiksi?”

”TAASKO meille suomalaisille kävi näin?

Luokan kiltti oppilas on noudattanut sääntöjä, mutta joutuu silti kärsijäksi.

Saksassa ja muualla Euroopassa on vietetty iloisia palkkajuhlia samaan aikaan kun Suomessa on tyydytty maltillisiin korotuksiin, jotta inflaatio ei kiihtyisi.

Tästä huolimatta juhlien lasku on kuitenkin lankeamassa suomalaisille.”

Suoria kysymyksiä! Ja Saarinen jatkaa:

Tuntuuko epäreilulta?

Suomaisten päähän on taottu urakalla palkkamaltin tärkeyttä.  Palkka-inflaatiokierteen turmiollisuudesta varoiteltiin runsaasti esimerkiksi viime vuoden palkkakierroksella.

Ja viesti on mennyt läpi.  Suomalaiset ovat tinkinet palkankorotuksista yhteisen hyvän vuoksi.

Nyt siitä ei kuitenkaan palkita. Päinvastoin.

Varsinkin Saksassa palkat ovat nousseet alkuvuonna ennätysmäisesti.”

*

Samaan aikaan Saksa etummaisena ja Ranska sen peesissä rikkovat häikäilemättömästi miljardimääräisillä valtionapupanoksilla yritystoiminnalleen, ja erityisesti nousevien alojen kärkihankkeille. Toimintamalli, jonka unonistinen kilpailun vääristymistä varjeleva säädöstö jyrkästi ja ehdottomasti kieltää. Nyt tästä veräjästä juostaan valtoimenaan läpi.

Eikä kukaan eikä mikään mahti EU:n sisällä  voi tehdä mitään estääkseen, rajoittaakseen tai edes jollain tavoin säädelläkseen ja säädöstääkseen tätä menoa. Isot tekevät mitä isojen mieli tekee.

EU:lta sinkoaa jäsenmaihin, tänne peränjättöläänkin, Suomeen, säädöksiä ja direktioita, joissa on loppukaneetti: Täytä tai kärsi. Tottele tai tunne nahoissasi. jne.

*

Mitä vielä puuttuu, ennen kuin ihmiset heräävät tästä horteesta ja uskomuslumeesta?

Milloin Suomi havahtuu, että EU:ssa emme kertakaikkiaan voi voittaa. Aina pykälät sorvataan isojen ja enemmistöjen ehtojen ja olosuhteiden mukaan, mittatilaustyönä. Ja jos keski-eurooppalaisten tai välimerellisten olot ja tilat muuttuvat, kaikki väännetään väellä ja unionin lakiosaston mittatilaustyönä kannalleen, niin että väärä oikaistaan ja oikea vääristetään. Tämähän on nähty. Ja jos herra suo tai käänteet vaativat isot todellakin tekevät mitä lystää.

Milloin eivät kirjoitetut periaatteet ja direktiivit solvaa meitä, niin sitten epäsymmetrinen taloussyklistö tai muu tulkoisen toimintamaailman voimat tuuttaavat meille. Olemme joko jäljessä jo syklin alkaessa, tai jumitamme edellisen kierroksen savikoissa saamatta jalkojamme liikkeelle – ennen kuin on myöhäistä, ja uusi sykli iskee päälle.

Kerrankin olen PM Mauri Pekkarisen kanssa samaa mieltä, kun hän viisi vuotisen unioni-kylvyn päätteeksi loihe lausumaan, että kolmen häntä eniten Brysselissä kummastuttaneen huomion joukossa on tämä ylläri: Miten kevyesti ja helposti Unionimaailmassa peruskirjat ja yhdessä lukkoon lyödyt prinsiipit taivutetaan ja tallotaan, kun niikseen käy. Miten helposti sanat ja kirjat syödään. Miten pyhät arvot ja sopimukset rikotaan.

Hyvä että Maurikin sen lopulta huomaa, fiksuille tämmöisten trivialiteettien havaitsemiseen ei kauaa aikaa ottanut.

Pelin henki kävi selväksi, jos ei varhemmin, niin viimeistään siinä vaiheessa kun pyhästi vannotut ja kilistellen julistetut kasvu- ja vakaussopimuksen säädöt ja rajat paukkuivat – kun Saksan ja Ranskan tyrät rytkyivät ja asiaa piti korjata sääntöjen notuulit ja sanktiopykälät nostettiin ”orrelle” parempaa aikaa odottamaan.

Kun Lipposen Paavolta kysyin, miksei isoja tukistettu, niin Paavo vähän tuhahti ja sanoi, että ”eihän sellainen tule kysymykseen”. Kun pieni maa sen noin sanoo, niin kuka panisi vastaan? Mehän rosvoja olemme, kun kritisoimme ja vaadimme oikeutta.  Isot ne vaan talouttaan varjeloo kun rajoja siirtelevät.

Niinpä.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu