Suomalaiset ovat köyhtyneet – ”samalla rahamäärällä saa 13 % vähemmän banaania”

”Suomalaisten ostovoima on romahtanut.”
Seuranta on tosin varsin lyhyt eli vuoden 2020 alusta alkaen tämän vuoden alkuun.
Mutta fakta on, että kuluttajahinnat ovat nousseet Suomessa tällä vuosikymmenellä 18,6 prosenttia. Suomalaisten verotettavat mediaanitulot ovat nousseet tammi 2020 – tammikuu 2024 aikana noin 10 prosentilla. Käppi on mahtava.
Kovaa mökää on mediassa pidetty siitä, miten tulonsiirtojen varassa elävien tulonsiirrot ovat joko supistuneet tai supistumassa lähiaikoina. Kansakunnan kannalta olennaisempi ja myöskin tulonsiirtoihin ratkaisevammin vaikuttavaa on se, että suomalaisten tulot ovat jämähtäneet. Sen seurauksena suomalaisten ostovoima on suorastaan romahtanut.
*
Onhan tästä puhuttu. Esimerkiksi meidän veronmaksajien etujärjestön äänenkannattaja Veronmaksajat kirjoitti joulukuussa 2023, että viime vuosi 2023 oli jo kolmas vuosi peräjälkeen, jolloin palkansaajien ostovoima pieneni.
Miten voisikaan olla niin, että palkansaajien ostovoima pienenee, mutta tulonsiirtojen saajien ostovoima pysyisi ennallaan tai ehkäpä paranisi?
Harvemmin tätä tosiasiaa tuodaan esille pohdittaessa tärkeää kysymystä: Mitä Suomessa pitää tehdä?
*
Erityisen kylmä on tämä kertomus:
”Vuoden 2022 alun jälkeen yleinen hintataso on noussut 12,6 prosenttia.  Samaan aikaan mediaanipalkat ovat nousseet 6,4 prosenttia”.
Siis tammi 2022 – tammi 2024 aikana palkansaajien mediaanin ostovoima on pudonnut 6,2 prosenttia. Tuolla menolla, jos meno jatkuu samalla tavalla, kymmenessä vuodessa ostovoima laskee aivan romahdusmaisesti. Onko se mahdollista?
Pitää tehdä huolellinen analyysi siitä, mitä tapahtui Suomessa 2022 – 2024. Eikä siinä kaikki: on myös tehtävä todellisia ”toimenpiteitä” asian korjaamiseksi.
Mitähän ne voisivat olla? Nuo toimet? No, ei asia ainakaan lakkoilemalla parane.
*
Pelkokerroin
Psykologia. Nyt kansa on horteessa ja kohkaa joutavista. Kun kriittinen massa alkaa havahtua todellisuuteen, seuraus on kamala: kulutus pysähtyy kuin seinään. Kuka uskaltaa poltaa vähiä rahojaa, kun näkymät ovat ne, jotka ne todellisuudessa ja tässäkin kuvattuina ovat? Meidän BKT:han on seissyt viime vuodet yksityisen kulutuksen varassa. Kun se supistuu, supistuu koko kurja talous.
veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu