Tiedätkö miten Stubb liittyy Ikaalisiin?
Herään sunnuntaiaamuun. Koneella esiintyy varhaisaamun ensimmäinen kysymys, se tulee Jari H:lta.
Hän kysyy: ”Tiiätkös miten Alex Stubb liittyy Ikaalisiin?”
Vastaan: Joo. Ja laitan linkin tietämääni.
*
Ilmenee, että molemmat tiedämme liitoskohdan. Mutta kumpikin eri. Yhdessä tiedämme enemmän.
Siispä kerron molemmat.
*
Jari kertoo: Ei aukee linkki mut eniveis AS:n äiten isoisä oli vt. kirkkoherra Edvard O Setälä.
Juuri näin.
*
Suomenkielinen Wikipedia kertoo:
”Cai-Göran Alexander Stubb syntyi Helsingissä 1. huhtikuuta 1968. Hänen vanhempansa ovat jääkiekkovaikuttaja Göran Stubb (s. 1935) ja Christel Stubb (o.s. Setälä, 1943–2008). Äitinsä kautta Stubb on sukua muun muassa E. N. Setälälle, joka toimi kokoomuksen puheenjohtajana ja ulkoministerinä 1920-luvulla.”
Sukupuu menee näin:
Christel Stubb, o.s. Setälän isä oli >> Kai Martin Edward Setlälä (1913-2005); hänen isänsä oli >> Emil Eino Fredrik Edvardson Setälä (s. 1888 Ikaalinen – 1963 Helsinki); hänen isänsä oli >> kirkkoherra Edvard Optatus Otonpoika Setälä (Mäki-Setälä), syntynyt 1857 Kokemäki – kuollut 1911 Kokemäki.
*
Kirkonkirjoista löytyy kirkkoherra Edvard Optatus Setälästä mm. tiedot:
Muuttanut Närpiöstä Ikaalisiin, Keturin kappalaispappilaan vuonna 1882;
Muuttanut Ikaalisista Harjavalaan kirkkoherraksi 1889.
Ikaalisten pappisluettelo kertoo:
Ylimääräiset papit: Edvard Optatus Setälä, kirkkoherran apulainen, vt. kirkkoherra, vt. kappalainen (1882-86);
Kappalaiset: Edvard Optatus Setälä (1886-89).
Alexander Stubbin äidin isän isän isä, kappalainen Edvard Optatus Setälä eli ja vaikutti Ikaalisissa seitsemän vuotta: 1882 – 1889.
*
Wikipedian mainitsema kielimies, poliitikko ja valtiomies Eino Nestor (E.N.) Otonpoika Setälä (1864 Kerava – 1935 Helsinki-Järvenpää) oli Edvard Optatus Otonpoika Setälän veli.
*
Kirkkoherra Edvard Optatus Setälän kuoleman jälkeen muistosanat hänestä lausui porissa ilmestyvä Kansalainen-lehti 21.7.1911. Ihmeellisen sattuman myötä samalle sivulle mahtui myös pari Ikaalista koskevaa muuta uutista: murheellinen tieto metsään menehtyneestä pikkumiehestä ja potkupallopeleihin hankitusta uljaasta sarvi-palkinnosta, joka lienee se, jota Ikaalisten Urheilijat edelleen kiertopalkintona jakaa, nykyisin yleisurheilusta. 21.07.1911 Kansalainen no 79 – Digitaaliset aineistot – Kansalliskirjasto
Kokemäen kirkkoherra E.O. Setälän siirryttyä tuonilmaisiin hänen leskelleen myönnettiin asianakuuluvat lesken etuudet: 13.01.1912 Sosialisti no 10 – Digitaaliset aineistot – Kansalliskirjasto
*
Edellä kerrottiin Alexander Stubbilla olevan toinenkin ”kytkentä” Ikaalisiin. Siitä hän kertoi jo jokunen vuosi sitten elämäkerrassaan (Karo Hämäläinen: Alex).
Tamperelainen-lehti/Pekka Ruissalo kertoi laajemmalle kansalle tapauksesta 30.8.2017 (päivitetty 22.4.2020):
”Ex-ministerin, puoluejohtajan ja europarlamentaarikko Alexander Stubbin elämässä myös Pirkanmaalla on oma roolinsa. Mies kertoo aiheesta Karo Hämäläisen kirjoittamassa kirjassa Alex Tämä ajoittuu aikaan, jolloin mies oli alkanut seurustella tulevan vaimonsa, Suzannen kanssa. Brittitaustainen vaimo sai samantien kunnon opastusta suomalaisesta elämänmenosta.
– Dorka kaveriporukkani oli päättänyt, että uusivuosi vietetään Ikaalisten kylpylässä. Osa jätkistä kuului Hankenissa perustettuun rapbändiin, jonka nimi oli Pumpa på. Ne vetivät suomenruotsalaista räppiä huumorimeiningillä…”
*
Tuollaisella evästyksellä varustettu uudenvuoden ”virkistysreissu” Ikaalisten Schleussingeniin olisi voinut olla vaikka mitä. Iloinen perehtyminen ”suomalaiseen elämänmenoon” kaikkine herkkuineen – tai sitten jotain muuta. Siitä muusta voisi ajatella esimakua mainoslauseesta, jonka Ikaalisten Kylpylä noina menestyksensä päivinä näkyvästi, maantiemainoksia myöten, oli omaksunut, nimittäin: ”Meillä tehdään uusia ihmisiä”. Manita saattaa, että myöhempinä hieman rauhoittuneempina aikoina siitä muotoutui ”salonkikelpoisempi” [?] versio: ”Meillä tehdään uudistuneita ihmisiä”, tai miten se nyt menikään.
Mutta Stubbin Kylpylämatka meni sekin hieman miten kuten, niin antaa hänen Karo Hämäläiselle antamansa ”meriselitys” uskoa:
”Stubb kuvaa kirjassa myös Ikaalisten kylpylän viihtyisyysastetta.
Suzanne kesti tutustumisen reippaasti.
– Suzanne sinnitteli loppuun asti. Se oli ensimmäinen kunnon testi. Suzanne on kansainvälinen tyyppi.”
*
No, monta olen Ikaalisten Kylpylästä kuullut, mutta en mokomaa. Että ihan puusängyt. Olisiko pitänyt olla kunnolla natisevat hetekat, jotka lähtevät kunnolla laukalle? Kuvauksesta päätelleen ollaan Wanhan Kylpylän puolella, – joka kylläkin rakennettiin jo ennen 1970 lukua.
No, ehkä ”kansainvälinen tyyppi” sopeutui paremmin suomalaiseen menoon, paremmin kuin ruåtsinsuomalainen ”dorka kaveriporukan” jäsen?
Herää vain kysymys:
Mikä mahtaisi olla A. Stubbin kolmas kosketus Ikaalisiin?
Pitäisikö Ikaalisten Kylpylän repäistä kunnolla ja ottaa sloganikseen: ”Meillä tehdään presidenttejä”! Vai vain hieman sordiinommin: ”Meillä testataan tulevien presidenttien puolisoita”?
*
Muistan elävästi, miten kylille kiiri tieto: Presidentti Urho Kaleva Kekkonen on taas Kylpylässä. Kuulemma pilkkii Hämylänlahdella. Ei muuta kuin koulun hyppytunnilla pikaisesti sukset jalkaan ja sinnepäin. Ja istu ja pala! Ukkosenjylinän pojat: siellä se Ukko istui pilkkijakkaralla, tikkitakin huppu tiukasti nyöritettynä. Ei näyttänyt syövän. Jossain rämpi rohkea kuvaaja yrittäen elämänsä näppäystä. En nähnyt lähistöllä Urpo Levoa tai muutakaan adjutantti-henkivartijaa. Kosten talvipäivän tuulinen tihku vallitsi.
Mutta koskaan en kuullut Urkin mitenkään valittavan.
Hänen autonkuljettajanaan toiminut pitkän elämänkokemuksen omannut ikaalislainen taksiyrittäjä Aarno Suontaka kertoi paljon lisää siitä, miltä tuntui olla ensin preidenttiehdokas Urho Kekkosen kuljettajana kamppananjakiertueella ja myöhemmin lukuisasti presidentin maakuntamatkoilla siellä ja täällä, välillä aina Ikalaisissakin, muutakin kuin vain 3-valtatietä pitäjän halki.
*
Tasapuolisuuden nimissä kerron tässä oman muistettavan Ikaalisten Kylpylä -kokemukseni:
Olin 22-vuotias valtion virkamies, vakinaisessa virassa tehtävänä hoitaa parhaan kykyni mukaan Ikaalisten työllisyysasioita. Sain nuorena kokemusta myös semmoisella elämänalueella, kuin henkilökohtaisen vaikuttamisen merkityksestä ja vaikutukista, mitä joskus kutsutaan korruptatiiviseksi aktivitetiksi, kansanomaisesti maasuttamiseksi. Illalla vaikuttaminen jatkui Kylpylän suuressa salissa, jonka varmaan kaikki Kylpylässä pistäytyneet muistavat, legendan mukaan sinne mahtui yli 400 ihmistä, ja miksei, mutta minua lähinnä otti korviin, kun mussiikki pauhasi semmoisella tempolla ja teholla, että pöydissä piti käyttää huutoa, josta seurasi lisää deisbelejä. Jossain vaiheessa seinällä oli pystyssä oleva valometeri, joka punaisella pomppivalla pistevalolla imoitti, milloin mökä saavutti työsujelullisen vaara-alueen, minkä jokainen saattoi omakohtaisesti kylläkin havaita, mikäli tuossa menossa sellaiseen kiinnitti huomiota.
Jatkoimme siis päivällä alkamaamme työtä ja vaikuttamista tuossa ravintolatilassa. Seurueemme primus inter pares oli vahva piiripäällikkö, jatkosodan aikainen pataljoonankomentaja, joka instrumentoi tapahtumia, sivuilla istui väliportaan hallinnon tarkastajia ja paikallisviranomaisten lyhyt rintama täydensi saarroskehän. Eräässä vaiheessa piiritarkastaja kysyi, eiköhän pojaat vähän laulella, ja teki sen sävyllä josta päättelin näin tapahtuneen joskus ennenkin. Niin kajahti ilmoille Die Fahne hoh! Ja lujaa. Minä vetelin hartioita kyyryyn, pitäjän luuottamusmieskaartia edustanut sosialidemokraatti, naapurin mies, kapinan aikaisen kansaneudastajan suora sukulaismies, rykäisi ja totesi menevänsä miestenhuoneeseen. Hetken ajattelin seurata hänen malliaan, mutta totesin, että salissa saattaisi olla mielenkiintoisempaa havainnoida tilanteita. Osoittaakseni etten yhdy lauleloon kimpaisin pystyyn ja pyysin lähipöydästä ensimmäisen naisen, jonka kanssa pyörähtelin tarkkaillen tilannetta. Sitten tuli Erikan vuoro, jos mahdollista vielä volyymimmin. Katselin olisiko hovi jossain harppomassa paikalle, mutta mitä vielä. Nousin uudesti pöydästä. Joko taas, nainen kysyi, mutta lähti. Kun palasin pöytään ja ehdin vain sekunnin istua paikallani kun sivusilmällä havaitsin piirpäällikön katseen nauliintuvan itseeni. Yritin olla kuin tyhjää. – Veikko, sinä et laula! pataljoonankomentajan ääni kajahti. Katsahdin häneen ja nyökkäsin hillitysti päätäni. – Veikko, miksi sinä et laula? En arvannut vastaata mitään, minulla oli säälivitonen todistuksessa. Sitten kajahti käsky: Veikko, Sinun täytyy laulaa! Minä ajattelin, mitähän tästäkin tulee? Ei minua, vakinaisessa virassa olevaa virkamiestä erottaakaan voi, ajattelin. Ja pitkäkin ura siitä kehkeytyi, erosin vasta kun uhattiin erottaa eli sen kuukauden alussa, jolloin täytin 68 v. Sitten vielä kutsuttiin vähän paikkaamaan akuuttia työvoimapulaa, koronan takia toki.
Se niissä ajoissa oli erilaista kuin nykyisin: sodan käyneet johtajat tunsivat laumansa, niin myös piiripäällikkö Kalle, vaikka en ollut ollut virassa vasta kuin jonkusen viikon tai kuukauden. Nimeltä puhutteli vaikka alaisia oli satoja. Eikä siitä mitään. Seuraavana talvena ajoimme esimieheni Eskon kanssa Lappiin heidän mökilleen, siellä hiihtelin, ja sillä aikaa tupaan olivat ilmestyneet koko piirin ylin esikunta, piiripäällikön johdolla. Minä vähän niinkuin bursh, vänrikkinä, ja mukavaahan se oli. He kaikki olivat miehiä, joilla oli takanaan elämä, josta riitti paljon kerrottavaa.
*
Tässä elokuulla, 4.8.2024 US kirjoitti Karo Hämäläisen/Alex -kirjan tarinasta:
”Kekkonen ja Koivisto vierailivat presidentteinä – Myös Stubbeilla kosketus Ikaalisten kylpylään”
”Alexander Stubb vei silloisen tyttöystävänsä, nykyisen puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin Ikaalisten kylpylään 1990-luvulla. Nyt uusiutunut kylpylä on lähettänyt presidenttiparille uuden kutsun.”
Lähde: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kekkonen-ja-koivisto-vierailivat-presidentteina-myos-stubbeilla-kosketus-ikaalisten-kylpylaan/b36898e9-b601-4448-8a30-7eaf9587d18a?fbclid=IwY2xjawFl-glleHRuA2FlbQIxMAABHTCF-J5TIamLGXrJxPRW7qGYeXjxRINCRuwzv76D6DLiM866LtLBtjE3nA_aem_PBm5XV6T7lO7Z-b9TPiUkA
Fiksu veto Ikaalisten Kylpylän nykyiseltä johdolta!
Jäädään odottamaan miten nyt menee. Uusiksi vaan!
Ilmoita asiaton viesti
HisKi/Ikaalisten seurakunta, kertoo että vt. kirkkoherra, kappalainen Edvard Optatus Setälän perheeseen syntyi Ikaalisten-vuosina kolme lasta:
*14.7.1883 12.8.1883 Ikaalinen v:t: Kirkkoherra Edvard Optatus Setälä v: Elin Maria synt: Hellsten 19 Edvard Oiva Johannes
*3.5.1886 13.6.1886 Kappalainen Edv: Opt: Setälä v: Elin Maria Hellstén 22 Elin Aino Hildegard
*24.7.1888 12.8.1888 Kappalainen Edvard Optatus Setälä v: Elin Maria Hellstén 24 Emil Eino Fredrik
(syntyneet ja kastetut lapset vahvennettuina, vh]
Ilmoita asiaton viesti
HisKi/Ikaalinen:
Vihityt:
22.8.1882 Ikaalinen v:t: kirkkoherra Edvard Optatus Setälä Neiti Elin Maria Hellsten Kirkonkylä
Morsian oli vihittäessä 18 v.
Ilmoita asiaton viesti
Edelläolevasta ei ilmene Stubbin Kylpylä-kokemuksen ajankohtaa. Se on kuitenkin helposti haarukoitavissa:
Wikipedia kertoo: Stubb tapasi vuonna 1994 Bruggen College of Europessa opiskellessaan englantilaisen asianajajan Suzanne Innesin ja alkoi seurustella tämän kanssa.
Wikipedia myös kertoo: Stubb ja Suzanne Innes-Stubb menivät naimisiin vuonna 1998.
Näin ollen useasti mainittu uudenvuoden vietto tapahtui jonain vuosien 1995 – 1998 uusina vuosina. Päättelen sen osuneen joko 1995 tai 1996 uusiin vuosiin?
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidin tuossa kirjassa eniten kohdasta, jossa kerrottiin, mitä mieltä presidentti oli aikanaan ranskalaisesta keittiöstä:
Kurvasi Mäkkärin kautta kotiin.
Tunsin syvää hengenheimolaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnustan tässä nyt:
Tein kerran tuon saman. Tulin Katajannokalla olevasta ravintolasta. Nälkä oli melkoinen. Pakko oli tehdä tuo koukkaus…
ps.
Tässä mietin kannattaako laittaa hankintalistalle tuo Karon kirja? Mitäpä sanot?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kannattaa tilata pikapostissa. Yksi hauskimmista kirjoista, joita olen lukenut. Luin kannesta kanteen muutamassa tunnissa. Edes Agatha Christien kirjat eivät ole olleet niin koukuttavia.
Ilmoita asiaton viesti
Ikaalisissa tehtiin uutta presidenttiä:
https://vaalit.yle.fi/pv2024-k2/tulospalvelu/fi/municipalities/143/
Ilmoita asiaton viesti
Ikaalinen oli upea vanhan henkinen kulttuuripaikka.
Nuorena opiskelijamiehenä asuin Maija Rothoviuksen vintillä. Maija eli vanhaksi ja oli Suomen vanhin henkilö (112 -v).
Maija piti kulttuuripiiriä kotonaan vanhaan tyyliin.
Siellä puhuttiin ruotsia, saksaa ja ranskaa. Rouvat nauttivat sherryä fingerporilliset.
Maija soitti pianoa hyvin ja innostui kutsumaan minutkin musisoimaan Kesäillan valssit jne..Palkkio 2 fingerporillista sherryä.
Ikaalisten kylpylään menimme potkukeltalla jään yli kylpemään ja jatkoin siellä la Cumparsitoin jne..tanssisolistina.
Voi niitä aikoja !
Ilmoita asiaton viesti
Hei, olipa loistava kulttuurimuistelus! Kiitos siitä.
Satun kirjoittamaan erään täkäläisjuurisen poliitikon (E. Gylling) elämäkertaa, ja kuinka ollakaan Maija Rothovius liittyy olennaisella tavalla myös hänen elämäänsä: Maijan isä oli Ikaalisten merkkihenkilö, paikallinen vaikuttaja, pitkäaikainen nimismies (”valtesmanni”), jonka vaiheisiin kapinan alla ja päällä kokoamani paikallisaineistot kovin vahvasti liikkuvat!
Sittenhän täällä olivat Edvard G:n sisaret, Kalmaan neidit! Hekin olivat monessa mukana, Eva muun muassa täkäläisen Yhteiskoulun opettajana jne.
ps.
Tuosta sherrystä tuli mieleeni, että nuoruudessani tuttavapiiriini kuului F.E Sillanpään perhekunnan edustajia. Työkaverini ja samalla myös FES:n miniä kertoi, miten hän naiskaveriensa kanssa kokoontui lukemaan dekkareita, ensisijaisesti Agatha Chritien teoksia. Ja kukin luki valitsemaansa teosta, mutta aina kun jossain Chritien kirjassa nautittiin jotain jaloa juomaa, myös lukijat yhdessä nauttivat lasillisen ko. juomaa! Sekä samalla kertoi minkälaiseen kohtauksen yhteydessä se tapahtui. Välillä lasilisia tuli aika reimastikin, ainakin siinä aina toistuvassa loppuyheenvedossa, jossa teoksen sankari selvittää rikospähkylän…
Ilmoita asiaton viesti
Luulin, että Gylling oli Jyväskylästä, kun oli kirjoittanut siellä lyseosta ylioppilaaksi yhdessä Otto Kuusisen kanssa samoihin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Perheen tukikohta vaihteli; isä-Uno oli rautetieinsinööri, rakennettiin Suomen logistista runkoa, Turku-Tampere-Hämeenlinna-rataa, Oulun, Savon ja Karjalan rataa rakentamassa ja johtamassa. Edvard Gyllingin äidin perhe omisti Kalmaan tila Ikaalisissa jo 1854-vuodesta lukien, ja sitten yhtäaksoisesti Gyllingin suvun omistuksessa aina 1990-luvulle, jolloin Ikaalisten kaupunki osti tilan päärakennuksen tanhuoineen. Edvard aloitti koulutiensä Viipurissa ja suoritti tosiaan lyseon Jyväskylässä, mutta vietti kesiä enonsa tilalla Kalmaalla jo pellavatukkaisena nassikkana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Kai Setälä lienee samainen professori Setälä, joka toimi Helsingissä patologian laitoksella 60-luvulla. Olen tavannut hänet pikkupoikana, kun isäni oli professori Setälän johtamassa tutkimusprojektissa mukana koskien radioaktiivisuuden poistumista elimistöstä. Siellä oli tuhansia valkoisia koehiiriä ja isäni toi meille lemmikiksi yhden niistä. Sen nimeksi tuli Jefferson.
Muistan, että professori Setälä oli hyvin kovaääninen puhuessaan ja täytti tilan persoonallaan. Mutta jälkeenpäin ajatellen myös ilmeisestikin kovin lapsirakas.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista. Monessa olet sinäkin ollut mukana.
Kyseessä on juuri tarkoittamasi professori.
Alex kirjoitti hänestä muistokirjoituksen isoisänsä kuoltua 2005, mutta en löytänyt sitä enää netistä.
1960-luvulta muistiini on hämärästi jäänyt tuo Kai Setälän kehittämä kaljuuntumista torjuva hoito, antiscal. Ei se mitenkään ajankohtainen minulle henkilökohtaisesti ollut, mutta kaljut aina kiinnostivat tuolloin, kun se silloin tuppasi aina olemaan tahdonvastainen tila. Lisäksi valtakunnan julkisin kalju oli omiaan pitämään aihetta ”tapetilla”.
Wikipediassa on maininta tuosta antiscallista, https://fi.wikipedia.org/wiki/Kai_Set%C3%A4l%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomissa oli 2005 Johan Ahlqvistin laatima hieman seikkaperäisempi nekrologi; https://www.hs.fi/muistot/art-2000002627923.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos tuosta linkistä. Se oli nimenomaan siinä mainittu strontium-tutkimusprojekti, jossa isäni oli mukana. Muistaakseni Setälä oli saanut siihen USA:sta rahoituksen.
Ilmoita asiaton viesti
Rovasti Setälän henkilökuvaa erinomaisesti täydentävä muistokirjoitus tässä. Hänen virkakautensa Ikaalisissa ajoittui vuosiin 1882-1889.
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1262404?term=Ikaalisten&term=Ikaalissen&term=Edvard%20Optatus%20Set%C3%A4l%C3%A4&term=Edward%20Optatus%20Set%C3%A4l%C3%A4n&page=2
Ilmoita asiaton viesti