Tuleeko Annus Horribilis 2021? Lähteekö Putin? Romahtaako velkatalous?
Mitä tapahtuu vuonna 2021?
*
Viime kerralla vuosi sitten vuosiennusteeni meni metsään niin että rytisi ja karhentaa mieltä vieläkin. Näin vaikeaa on vain tulevaisuuden ennustaminen.
Näin kävi vaikka minäkin kyllä luin verkosta Suomen kohtalaisen tuoreita kansallisen turvallisuuden riski-analyysejä, ja kyllä niissä lähes poikkeuksetta TOP-kympissä oli aina myöskin maininta ”PANDEMIA”. Se, että Suomi ja Eurooppaa ja koko maailma osoittautui ”valmistautuneen” ja ”varautuneen” mainittuun uhkaan täysin näennäisesti, ”housut kintuissa”, ei lohduta. Kysyn vain, miten tuollainen laiminlyönti ja leväperäisyys voi olla mahdollista.
*
Niinpä yritän uudelleen.
Tämänkertaisessa vuosiennusteessa pyrin pitäytymään tunnettujen tuntemattomien uhkien matolaatikkoon.
Donald Rumsfeld´in sanoin:
”Tuntematon tuntematon
Omalla tavallaan mustan joutsenen muotokuvan maalasi presidentti Georg W. Bushin kaudella puolustusministerinä 2001-2006 toiminut Donald Rumsfeld ”tuntematon tuntematon”-ajatuksellaan (sitaatti Wikipedia). Lausunnolle naureskeltiin, mutta kömpelyydestään huolimatta siinä piilee viisauden siemen:
”Minua kiinnostavat erityisesti raportit, joissa kerrotaan ettei jotain ole tapahtunut, sillä tunnemme tunnetut tunnetut – asiat jotka tiedämme.
On olemassa myös tunnettuja tuntemattomia – asioita joiden tiedämme olevan meille tuntemattomia.
Lisäksi ovat tuntemattomat tuntemattomat – asiat joiden tuntemattomuuta emme tiedosta. Jos tarkastelemme maamme ja muiden vapaiden maiden historian kautta, viimeksi mainittuun kategoriaan kuuluneet ovat olleet niitä vaikeimpia.”
*
Tunnetut tunnetut ovat jo historiaa: mehän tiedämme ne sen takia, että tiedämme, ja koska tiedämme, ne ovat jo olemassa, tapahtuneet tai käsillä. Niiden mainitseminen ei ole ennustamista eikä yllätys. Paitsi menneisyyden ennustamista, muotoilua, mutta se on toinen tarina.
Siksi ratkaisevaa vuodelle 2021 ovat tuntemattomat tuntemattomat.
Eihän Pandemia edes ollut tuntematon tuntematon, vaan tunnettu tuntematon, lähinnä ajankohdan suhteen. Ne jotka tiesivät, tiesivät, että sellainen tulee, mutta milloin, se oli ainoa avoin asia.
Satsaan panokseni kahteen kysymykseen:
*
Lähteekö Putin?
Kovin perusteellisesti hän on petannut vuoteensa nousta ja käydä. Siis lähteä.
Mutta en usko, että V.V. Putin olisi niin pappaantunut, että lähtisi. Samaa arveli joku päivä sitten eräs auguuri HS:ssä.
Tiistaina Kimmo Rentola puolestaan pohti asiaa otsikolla ”Onko Putinin ote kirpoamassa?”
Se on jo astetta fiksumpi kysymys.
”Ehkä katteeton rehentely toimii joillekuille, mutta kauempaa katsottuna se hermostuneine naurahteluineen vaikuttaa heikkouden eikä voiman merkiltä. Saman tekee Navalnyin nimen jättäminen aina lausumatta.” Väkinäistä naurua ja ontuvia selityksiä: Onko Putinin ote kirpoamassa? – Mielipide | HS.fi
Venäläistä karhu-magismia, ei manata voimia esiin. Mutta on samalla alkeispolitiikkaa, miksi mainostaa ilmaiseksi pääverkossa jotain nimeä?
Mutta olennaista on tietysti kysyä: Kuka/Mikä on vastavoima? Todellinen. Mikä/Kuka tilalle?
Viisaammat, tässä tapauksessa Vihavainen, ovat todenneet terävästi tällaiset sinänsä aivan päivänselvät yksinkertaisuudet, – jotka tehokkaasti ovat pääelämöitsijöiltä hukassa:
”Sitä paitsi on muistettava, että nykyisen [Venäjästä puhe, vh] hallinnon ohella vuoroaan odottaa kärsimättömästi se puolihullujen ja osittain vakavamminkin häiriintyneiden ihmisten joukko, joka on kokoontunut ns. Izborskin klubin ympärille.”
Länsi on täysin jättänyt huomioimatta vaihtoehdot, jälleen kerran.
Miksi painaa ja sanktioida yhtä, kun ei ole mitään takeita, mitä tulee tilalle, jota me Lännessä olemme näin intensiivisesti avittamassa sijalle.
Jos me katsoisimme yhtä tunnollisesti vaikkapa Lännen salatut kansiot, niin jäisikö tilaa muulle? Valikoiva grillaus voi tuottaa kummallisia illallisia.
Miksi tuemme tuntematonta, tuntematonta tuntematonta? Siksi, että olemme yksinkertaisia ja ideologisteja. Koko kylmän sodan jälkeinen aika, ja osin sekin, todistaa lyhytnäköisyydestä ja ideologisesta nokittelusta. Ehkä olisi syytä iloita edes tällaisesta vakaudesta ja melko pitkälle menevästä arvattavauudesta, ennakoitavuudestakin, josta olemme saaneet ”nauttia”.
”Mutta juuri tämä itseen käpertynyt kyräily, joka ei rajoitu vain joihinkin eliittiryhmiin ja jota Venäjän eristäminen erittäin tehokkaasti ruokkii, on ainakin minun mielestäni se vaarallisin kehityskulku. Lännen johtajien piirissä näemme erilaisia arvioita tilanteesta. Emmanuel Macron on katsonut, että yhteys Venäjään on palautettava. Saksalaiset istuvat kahdella tuolilla ja USA panee muut poikimaan kastanjansa tulesta. EU taas on päätön ja aivoton epäluoma.” Sanoi Vihavainen vuoden päätteeksi 30.12.2020. Vihavainen: Meidän poikamme (ja tyttömme) suurella areenalla (timo-vihavainen.blogspot.com)
*
”Soivatko kellot V.V. Putinille? Ranskalaisen sanonnan mukaan nauru tappaa”, kirjoitti Kimmo Rentola.
Kyse ei silmiinpistävästi ole siitä, lähteekö Putin, vai soivatko kellot hänelle? Kun hetki on, voimat ovat jo liikkeellä, ja nopein riittävän voimakas ottaa vallan. Se joka laskee oikein ja hyppää pöydälle ensimmäisenä ”on se mies”. Mistä hän tulee? Verhoista ja pimennosta. Mutta ei mitätön eikä heikko. Jos valtataistelu kulissien takana on riittävän kova, kovin ei välttämättä voita, vaan häikäilemättömin ja murhanhimoisin, siis ikävä tyyppi. Mutta miten saada riittävän vahva voima taakse ilman rautaista hahmoa?
Miten saada eritahoiset voimakeskukset liittoon tai edes linnarauhaan keskenään, riittävästi? Putin on rakentanut rautaisen pirunnyrkin juuri tätä hetkeä varten, miten hankala pelata tämä peli ilman laajaa otatusta, sisäistä sotaa. Se ei ole palatsikumous, kuten lokakuun 1964 kaappaus, kun vanha ja väsynyt, tyhjän päälle jäänyt, ”hullu pallopää” pantiin eläkkeelle, joka ei edes ollut ennenaikainen.
Onko kadulla riittävästi ruudinjyviä nokittavaksi, ja syttyykö se paineistettu kaasu, jota ilmassa on? Hirmuinen hetki jälleen kerran, sitten 1982 jälkeen pahin vallansiirto edessä. Tsaari ei lähde, elinaikainen, vaan kannetaan, eikä kultatuolissa, ulos.
Pahasti näyttää siltä, että Putin ei ratkaise lähtöä eikä hetkeä.
*
EU on mennyttä miestä
Kyse on vain ajankohdasta. Sekin taitaa romahtaa samalla tavoin kuin CCCP ja ne kaikki muut. Askelmerkit ja kahina on havaittu, mutta pysyy pystyssä ja näytätä jatkavan poikkeuksellista oloaan ”ikuisesti”. Mutta kuten Ferguson jo sanoi, kaikki imperiumit romahtavat aikanaan ja samalla tapaan. Tuhon merkit näkyvät, mutta romahdus saapuu sukkasillaan, hiljaa ja salaa. Itse romahdus tapahtuu äkkiä, nopeasti ja yllättäen. Näin tämäkin menee.
En viitsi kerrata jo monesti toteamaani (näilläkin palstoilla). Viittaan vain YLE R1:n Ykkösaamun vuosiarvioon (tänään keskiviikkona 30.12.2020) jossa talousnäkymiä 2021 arvioivat kaksi ekonomistia;
GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju. He pohtivat Suomen ja Euroopan talousnäkymiä täällä:
Onko tulossa iloinen 20-luku vai eurooppalainen pankkikriisi – asiantuntijat vastaavat | Audio Areena (yle.fi) Kesto: 18.29 min.
Tuomas Malinen arvioi pankkikriisiä Eurooppaan keväälle 2021. ”Tilanne näyttää melko hauraalta”..
*
Astraalirahalla ylläpidetty talous, liitto ja poliittinen raha ei kestä loputtomiin.
Jokin ratkaisu ennennäkemättömälle viritykselle, absurdille teatterille, koittaa. Tuleeko se 2021 on sinänsä sivuseikka, mutta vaikuttaa siihen, miten kauan saamme nukkua ihanaa untamme silkkipieluksella.
Rumaa säätä tiedossa.
Pelasimmeko 2020 ”huonoimman pelin ikinä”?
*
Se, että Suomi ja Eurooppaa ja koko maailma osoittautui ”valmistautuneen” ja ”varautuneen” mainittuun uhkaan täysin näennäisesti, ”housut kintuissa”, ei lohduta. Kysyn vain, miten tuollainen laiminlyönti ja leväperäisyys voi olla mahdollista.
Siis mihin uhkaan?
Vaikkapa nyt ylettömästi paisutetun finanssimarkkinan puhkeamiseen.
Mehän kiellämme koko ongelman olemassaolon!
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Edes suuren suosion saavuttanut presidenttimme Sauli Niinistön varoittelu https://www.is.fi/politiikka/art-2000006517654.html
ei aiheuta mitään toimenpiteitä.
Ei ketään kiinnosta jos kaiken maailman dosentit jotain koittaa sanoo, tai pölhöpopulistit tai presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-niinisto-setelikoneet-pyorimaan/2304080
Luulisi, että Niinistön asialla olisi uskottavuutta, sillä Hän olisi itse Suomea euroon viemässä ja nykyään sanoo, että ei lainkaan pidä siitä minkälaiseksi euro on mennyt, eli tavallaan luulisi, että asian on oltava vakava, koska uskoakseni kynnys kritisoida omaa lastaan luulisi olevan kova.
Sama pätee tähän, että 2012 Niinistö itse toivoi, että laitetaan setelikoneet pyörimään, ja nyt kun niitä on viisivuotta pyöritelty ja inflaatiota ei näy eikä kuulu, niin Niinistö toruu omaa ajatustaan, että tälläinen rahan tyhjästä nykiminen ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Kollektiivista tyhmyyttä ei voi pyörtää.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikkapa nyt ylettömästi paisutetun finanssimarkkinan puhkeamiseen.
Mehän kiellämme koko ongelman olemassaolon!”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tabu
Yksi syy miksi ongelma kielletään on se, että ongelman esille tuonti voisi hyvinkin aiheuttaa suuria häiriötä markkinoille ja miksipä esimerkiksi suuria medioita, jotka ovat pörssiyhtiöitä, motivoisi kaivaa aihetta, joka saattaisi aiheuttaa oman arvonsa alenemiseen.
Tai poliitikkoa, jota sponsoroi joku pörssiyhtiö…
Toinen syy, että meikäläisittän ongelma on rahapolitiikka, jota hoitaa euron myötä EKP. https://www.suomenpankki.fi/fi/suomen-pankki/eurojarjestelma-ja-ekpj/
”Euroopan yhteisön perustamissopimuksessa eurojärjestelmälle on annettu täysi riippumattomuus tehtäviensä hoitamisessa. EKP, eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit ja niiden päätöksentekoelinten jäsenet eivät saa pyytää tai ottaa ohjeita miltään ulkopuoliselta taholta.”
Ainoa mitä poliitikko voi nykyiselle ongelmalle tehdä on, ei mitään.
Kuten tuossa yllä kerrotaan.
Suomessa poliitikko harvemmin haluaa puhua asiasta mille ei voi mitään.
Jos rokotteet voittaa pandemian ja patoutunut kysyntä (jos sitä on) lähtee vyörymään ja Saksa ja muut suuret euroalueen talousmahdit alkavat porskuttaa, niin se todennäköisesti johtaa siihen, että EKP lopettaa elvytyksen ja jossain vaiheessa jopa korkoja voidaan normalisoida jollekin tasolle. Seurauksiin liittynee myös euron arvon nousu.
Suomi todennäköisesti on taas jälkijunassa ja valuutan arvo ja rahapolitiikka ovat taas meille vääriä ja tulee toinen menetetty vuosikymmen perään samasta syystä kun viimeksi, jos ei sitten euro hajoa ennen sitä.
Siinä tilanteessa, jos kysyy pääministeriltä tai valtionvarainministeriltä, kun valuutan arvo ei peilaa maamme taloutta, vaan on liian korkea ja rahpolitiikka, eli korot liian korkeita, niin mitä He voivat sanoa?
Ei mitään. Jos He sanovat, et tälläinen on tilanne, niin jokuhan voisi kysyä, että miksi meillä on väärä rahapolitiikka.
Ongelmasta ei puhuta, koska sille ei voida mitään, sillä ongelma on eurojärjestelmän toimimattomuus ja ainoa mitä Suomessa sille voidaan tehdä, on joko olla hiljaa tai erota eurosta.
Sellaiset puheet ei ole muotia suurelle yleisölle ja siksi eurosta halutaan puhua mahdollisimman vähän, ettei vaan päädytä tilanteeseen, missä näitä ongelmia joudutaan myöntämään ja että niille ei mitään voida, koska euro.
Ilmoita asiaton viesti
Putin voi hyvinkin lähteä. Kuinka vapaaehtoisesti onkin toinen juttu. Eron voisi naamioida poliittisen vastuun ottamiseksi Navalnyn myrkytykseen. Putinia hehkutettaisiin Venäjällä malliin katsokaas kuinka meillä poliittinen johto kantaa vastuunsa. Ottakaa lännessä oppia tms. Nykyinen puolustusministeri olisi sopiva kanditaatti tilalle sillä valta tulee kiväärin piipusta niinkuin edesmennyt Mao Tse-tung sanoi.
Ilmoita asiaton viesti
Supo-tutkija Kimmo Rentolan kolumni Helsingin Sanomissa, jota Huuska lainaa, kuuluu ylemmyyttä potevien russofobien agendaan.Tässäkin tapauksessa kohteena on presidentti Putin, lännen eniten vihaama venäläinen.
Vihan ja laajuudessaan ennen näkemättömän propagandan syy on selvä, Putin edustaa Venäjän kasvua ja vakautta. Se on myrkkyä lännelle ja Naton itälaajentumiselle.
Ilmoita asiaton viesti
putin edustaa myös Politkovskajaa,Navalnyitä ja monia muita-malesialaiskonetta.itäukrainaa,Skripaleita ja ennenkaikkea typerää naureskelua vakavalla asialla-on unohtunut kansainväliset kemiallisten aseiden sopimukset ja muut vastaavat-no naurakoot-typeryyttäään nauraa !
Ilmoita asiaton viesti
Aasian kauppaliitto tulee ottamaan johtajan roolin. Hyvää tavaraa, halvalla ja ilman turhia poliittisia kuluja. Markkinataloutta siis parhaimmillaan. Alueen työllisyys lisääntyy ja elintaso nousee kohisten.
https://yle.fi/uutiset/3-11648687
Samaan aikaan Euroopassa : Kannettu vesi ei kaivossa pysy ja se mikä Euroopan eteläisille mailla ja pankeille muiden taskuista annetaan on vain kärsimysnäytelmän pitkittämistä ja näytelmän osallistujamäärän kasvattamista. Italia ja Espanja tulevat varmasti imuroimaan lisää rahaa, jos siihen hulluuteen taas suostutaan. EU ei ole ikuisen elvytyksensä kanssa lainkaan terveellä pohjalla.
Liittovaltiohaaveet menevät myös ilmeisesti pian romukoppaan. Harva EU n pienempi maa oikeasti on liittovaltion kannalla. Mm ssa Löfven totesi syksyllä Merkelille, ettei Ruotsi ole valmis liittovaltioon.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan ei uskottu mustan joutsenen olemassa oloon, mutta sekin löytyi aivan yllättäen Australiasta.
Varmasti ensikin vuonna tapahtuu jotakin odottamatonta. Käymistilassa olevassa maailmassa yllätykset seuraavat toisiaan.
Yllätyksiksi ei voi enää laskea talouden epäonnistumisen kolhuja ja yltyvää elintasopakolaisten virtaa Eurooppaan väestöräjähdysten seurauksin Afrikasta ja Lähi-Idästä. Yllätyksenä ei myöskään tule Kiinan ja Yhdysvaltojen mahdin lisääntyminen ja EU: n ja Venäjän taantuminen isoissa kuvioissa.
Suomen talouden osin mennään edelleen pää edellä vauhdilla betoniseinään, ilman että tilanteen hallintaan kiinnitettäisiin mitään huomiota edes Marinin hallituksen taholta. Ainoat uudistukset, mitä punaviherhallituksella on ollut työn alla ovat alijäämiä yhä entistä enemmän lisääviä.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnettu tuntematon eli panepidemia tai talousromahdus ovat niin suurivaikutteisia tapahtumia ettei niihin ole mahdollista varautua.
Totaalinen talousromahdus seuraamuksineen vaatisi valmistautumiseen toisen talousjärjestelmän luomisen ennakkoon rinnalle, ei liene mahdollista.
Erilaisiin panepidemioihin varautuminen, esim moninkertaisen sairaanhoitojärjestelmän valmiuden luominen kun rahat eivät riitä edes nykyisen kokoiseen myös sama unohtaa.
Sen sijaan Putinin lähtö on aivan varmaa, vuodesta tosin lie vielä epävarmuutta..
Joskus nuorempana etsin aina maailmasta ensimerkkejä milloin systeemit sortuu. Nyt merkkejä ei enää juurikaan tarvitse etsiä.
Talouden velkakupla, länsimaisten demokratioiden heikkous, ilmastonmuutoksen eri skenaariot..
Nyt vain toivoa ettei tule suurta romahdusta vaan tulisikin pitkä hidas, hidas vuosikymmenten alamäki.
Ei Roomaa rakennettu päivässä ja kyllä sen sortuminenkin useamman vuosisadan vei.
Ilmoita asiaton viesti
”Donald Rumsfeld ”tuntematon tuntematon”-ajatuksellaan (sitaatti Wikipedia). Lausunnolle naureskeltiin, mutta kömpelyydestään huolimatta siinä piilee viisauden siemen”
Henkilökuva Donald Rumsfeldistä on ehkä paras henkilökuva mitä olen koskaan katsonut. Ilman tietoa käyttötarkoituksesta ja merkityksestä hänen ajatelmansa on vain naurettavan yksinkertainen ajatus, mutta puolustusministerin selitettämänä se on loppuunhiottu virtaviivainen huipputuote. Nerokas oivallus.
Minä näen että tämä ajatus on saanut elinvoimansa niissä samoissa pöydissä, joissa tiedustelun kenraalit tähyilevät komentosillalta tulevaisuuteen. Pöydissä joissa käydään valtioiden elämän ja kuoleman leikki. Yrittävät kuumeisesti tulkita mitä signaalit merkitsevät ja missä suunnassa ja missä muodossa se uhka on. Sitä tunnelmaa nuo sanat kuvaavat. Sen olennaista ydintä. Ja teroittavat eroa siihen hetkeen kun jälkeenpäin kaikki näyttää itsestäänselvältä.
Kylmän sodan aikaan vaara oli todellinen. Kaikki pelko on tuntemattoman pelkoa. Ja kun hahmottamattoman uhan uhatessa mielikuvitus saa siivet, se mielikuvitus itse voi muuttua siinä hetkessä siksi tuntemattomaksi tuntemattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan ymmärtänyt miksi USA:n ministeri Donald Rumsfeld sai tuosta
”Reports that say that something hasn’t happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns—the ones we don’t know we don’t know. And if one looks throughout the history of our country and other free countries, it is the latter category that tends to be the difficult ones.”
lähinnä naurua ja pilkkaa.
Mikäli tuon lausunnon muuttaa tilastotieteen kielelle, niin Donald Rumsfeld vain totesi yhden merkittävimmistä suunnitelmien tekemisen, projektinhallinan, politiikan ja yleisen maailmanmenon totuuksista. Itse asiassa hän jopa pelkisti ne erittäin hyvin.
Mutta jos verrataan tähän koronapandemiaan, niin korona ei ole ”unknown unknown” eli tuntematon tuntematon. Korona on pelkästään ”known unknown” eli tunnettu tuntematon.
Mitä olen keskustellut tartuntatautispesialistien kanssa, niin enemmänkin on ollut hämmentävää, että korona tulee vasta nyt. Ja näin lievänä.
Ilmoita asiaton viesti
Koronan lievyydestä olisin eri mieltä.
Tappavuus ja vammauttavuushan koronalla on likellä nollaa mutta vaikutukset talouteen ja ihmisten kanssakäyntiin, suhteeseen muihin ihmisiin tulevat olemaan huomattavia.
Turismi. yksi nykymaailman suurista liiketoiminnan muodoista ei tule toipumaan taudista, luultavasti ikinä. Massaturismin aika halpoine lentoineen, hotelleineen on ohi. Investoinnit turismiin on muuttuneet huomattavasti riskipitoisemmiksi ja koska koko maailman väestöä ei tultane rokottamaan, tauti erilaisine muunnoksineen tulee aiheuttamaan matkustuksen, niin työ kuin lomailun esteitä. Miltä kuulostaa esim kahden viikon karenssi viikonloppuloman tai työkomennuksen mahdollisena seurauksena.
Työmatkailu vaikeutuu huomattavasti. Henkilökohtaiset kontaktit vähenevät, suosi kotimaista ajattelu kasvaa jolloin vienti tyrehtyy, kansakuntien katseet kääntyvät sisäänpäin, kasvu hiipuu..
Vihollinen, vaara onkin tuolla ulkona..
Koronan kirot eivät tule kuolemina vaan seurannaisina, muutoksina ihmisten toimintatavoissa ja ympäristöissä.
Ihmisten reaktioissa ja toimintaympäristössä olemme tuntemattoman tuntemattoman kanssa tekemisissä, itse korona tautina oli tunnettu tuntematon, lievässä muodossa..
Ilmoita asiaton viesti
Tämä liittyy jatkuvuuteen – Korona-ajan jatkumiseen.
Päivittäiskohinan ohella on turhan vähän käyty tätä keskustelua, josta avaava tuore puheenvuoro lääketieteen erikoislehden palstoilta:
Vuosi vaihtuu – Korona säilyy?
Tuoreessa Duodecim-lehdessä (n:o 24/23.12.2020) emeritusprofessori Tapani Hovi kirjoittaa mielenkiintoisesti SARS-Covid-19:sta mm. seuraavaa:
”Vääriä odotuksia
Kun ensimmäiset tiedotteet uudesta hengitysteiden infektiotaudista alkoivat tulla Kiinasta tammikuussa 2020, tauti kuulosti SARS-taudin lievemmältä versiolta. Niinpä ajateltiin yleisesti – itsekin ajattelin – että kyllä Kiina naapurimaineen saa taudin pysähtymään samoilla hygienia- ja eristystoimenpiteillä, joilla SARS saatiin kuriin vuosituhannen alussa. Näin ei käynyt. Yksi selitys tälle oli oireettomien tartunnankantajien suuri osuus. Virus levisi väestössä salaa.
Tämänkään ei sinänsä olisi pitänyt olla yllätys kenellekään. Moni muukin virusinfektio on lieväoireinen tai usein jopa oireeton. Esimerkiksi poliovirusinfektio aiheuttaa halvausoireisen taudin vain noin 1 %:lle tartunnan saaneista. Myös muut 99 % kuitenkin levittävät virusta useiden viikkojen ajan. COVID-19 on toki hengenvaarallinen erityisesti ikääntyneille, muttei lopulta erityisen poikkeuksellinen virustauti (pdf tiedoston taulukko).”
…
”Syksyn kuluessa on nähty taas melkoisia kotoperäisiä toisen aallon pärskeitä eri puolilla maata (15). Tarkka mediaseuranta jatkuu. Positiiviset löydökset raportoidaan edelleen yksitellen ja kuntakohtaisesti, yhtä tarkkaan kuin suomalaisten NHL-jääkiekkoilijoiden päivittäiset syöttöpisteet Ylen Radio Suomessa. Taudinkuva näyttää lievemmältä kuin keväällä, mutta viruksen kesyyntymisestä ei ole todisteita. Erilaisia rajoituksia on jälleen jouduttu kiristämään.
Valtion varoja todella satsataan nyt koronaviruksen torjuntaan ja seurausvaikutusten lieventämiseen. Tasavallan hallitus on varannut 1,4 miljardia euroa pelkästään koronatestaukseen ensi vuodelle ja rokotuksiin lisäksi kymmeniä miljoonia. Mitä muuta yhtä merkittävää terveysuhkaa on torjuttu tällaisilla panoksilla? Mihin muuhun meillä on jatkossa varaa? Kuinka paljon hoitovelkaa kertyy muiden tautien osalta?
Onkohan kukaan laskenut, kuinka kalliiksi yhden riskiryhmäläisen hengen pelastaminen COVID-19-taudin osalta tulee tällä tavalla (kysyy riskiryhmäläinen)?
Onko herkkien testien määrällinen maksimoiminen järkevin tavoite? Olisiko mahdollista löytää valikoivampi kohdennus herkimmille testeille ja tyytyä muuten löytämään pahimmat erittäjät vähemmän herkillä testeillä? Tulisiko riskiryhmien suojaus hoitolaitoksissa priorisoida tartuntojen tarkan levinneisyyden tietämisen sijasta? Nuo olivat kysymyksiä. Minulla ei ole vastauksia.”
…
”Monet laskevat toiveensa rokotteiden varaan niin, että ne toisivat heti helpotuksen. Rokotevalmistajien tiedotteiden mukaan alustavat tulokset kolmannen vaiheen tutkimuksista ovat erittäin lupaavia, ja rokotteiden käyttö voi ehkä alkaa piankin. Mutta mikä on rokotusten vaikuttavuus?”
”Yhtään vähättelemättä COVID-19-taudin vakavuutta vertaus kausi-influenssaan on vielä paikallaan. Sekin tappaa meitä riskiryhmäläisiä sadoittain joka vuosi. Silti puolet ryhmästä on tavanomaisesti jättänyt ilmaisen rokotteen ottamatta. Influenssan riskiin oli kai vain totuttu. Koronataudin pelko on lisännyt influenssarokotteen suosiota, ja rokotteet ovat loppumassa. Väsymmekö piankin arkielämän rajoituksiin ja totummeko aikaa myöten myös SARS-CoV-2:n aiheuttamaan lisäriskiin?
”Koronan jälkeinen aika” ei ole näköpiirissä. Sitä ennen elämme ehkä pitkäänkin taudin kanssa, eikä paluuta entiseen välttämättä ole. Selvää on, että ihmisiä pitää kannustaa noudattamaan hygieniaa ja tartunnan välttelyä kauan senkin jälkeen, kun rokotukset saadaan käyntiin. Meidän on kuitenkin pidettävä yhteiskunnan pyörät pyörimässä ja opittava elämään mahdollisimman täyttä elämää yhdessä ja yhteisöissä uudella tavalla.”
Lähde:
Duodecim n:o 24/23.12.2020 prof. Tapani Hovi
Linkki: Koronavirus SARS-CoV-2 – yllätyksellinen vuoden tulokas (duodecimlehti.fi) https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2020/24/duo15971
…
Ilmoita asiaton viesti
Tuleeko Annus Mirabilis 2021? Lähteekö Putin?
– Kysymys itänaapuriamme koskien kuuluu hiukan korjattuna yllä olevalla tavalla. Latinan sana mirabilis ei viittaa isolla kirjoitettunakaan suoraan karjalanevakko Leo Miralaan, vaan tarkoittaa horribilis-sanan vastakohtaa, hienoa, ihmeellisen hyvää kaikille. Tänään vuoden 2021 aatonaattonahan tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteitten solmiisesta.
Toivokaamme tänään Suomen ja Venäjän suhteille entistä parempaa yhteistä tulevaisuutta diplomaattisuhteitten toiselle vuosisadalle! Kaatukoon Venäjän nykyinen imperialistis-jälkistalinistinen hallinto jo vuonna 2021. Tulkoon itänaapuriimme lopulta oikea rauha ja demokratia sekä ymmärrys siitä, että Venäjän tulee palauttaa Suomelle Stalinin internatsistisen roistovaltion meiltä ryöstämät alueet ja kotiuttaa miehitysväestönsä!
Ks. Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet 100 vuotta 31.12.2020!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/suomen-ja-venajan-diplomaattisuhteet-100-vuotta-31-12-1920/
Ilmoita asiaton viesti